Poker Pro (Άρθρο 50ο): Τυχερός ή καλός;

Ανανεώθηκε:

Πόσες φορές βλέπουμε κάποιον αντίπαλο να κερδίζει χρήματα, κάνοντας όμως λάθος παιχνίδι; Είναι τυχερός ή καλός παίκτης; Με τι κριτήρια τον κρίνουμε; Ο Poker Pro δίνει απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα:
Πολλές φορές βλέπουμε κάποιον αντίπαλό να κερδίζει χρήματα, την ώρα που εμείς θεωρούμε ότι παίζει λάθος και αναρωτιόμαστε πως γίνεται να κερδίζει κάνοντας τόσα λάθη. Κρίνουμε λοιπόν τον αντίπαλό μας, με βάση την δική μας γνώση και παρατηρούμε κάποια σημεία στα οποία ο συγκεκριμένος παίκτης κάνει λάθη… ή έτσι τουλάχιστον νομίζουμε…
Ας πούμε ότι για να γίνει κάποιος τέλειος παίκτης πόκερ, πρέπει να γίνει ειδήμων σε 100 διαφορετικές ικανότητες (π.χ. ποντάρισμα pre-flop, check/raise στο river, ιδανικό παιχνίδι από το button κτλ). Ας ονομάσουμε τώρα τον συγκεκριμένο αντίπαλο του προλόγου μας και ας τον πούμε Τζακ. Ο Τζακ είναι ειδήμων σε 70 από αυτές τις ικανότητες και εμείς είμαστε ειδήμονες επίσης σε 70, όχι όμως στις ίδιες. Υπάρχουν 15 ικανότητες στις οποίες είμαστε εμείς καλύτεροι από τον Τζακ και 15 ικανότητες στις οποίες είναι ο Τζακ καλύτερος από εμάς. Οι περισσότεροι από εμάς θα πιστεύαμε ότι βλέποντας τον Τζακ να παίζει αναγνωρίζουμε μόνο τις 15 ικανότητες στις οποίες είμαστε εμείς καλύτεροι και υποθέτουμε ότι είμαστε συνολικά καλύτεροι παίκτες. Στην πραγματικότητα όμως, βλέπουμε και τα 15 σημεία στα οποία ο Τζακ είναι καλύτερος από εμάς, αλλά επειδή εμείς τα κάνουμε διαφορετικά, θεωρούμε ότι και αυτά είναι λάθη του Τζακ. Έτσι καταλήγουμε να μετράμε σαν λάθη του αντιπάλου, κάποιες κινήσεις του, οι οποίες όχι μόνο είναι σωστές, αλλά βρίσκονται και πέραν του δικού μας γνωστικού ορίζοντα. Κι έτσι φτάνουμε να πιστεύουμε ότι είμαστε πολύ καλύτεροι παίκτες από τον Τζακ, την ώρα που με το ζόρι είμαστε στο ίδιο επίπεδο. Αυτό από μόνο του, είναι ικανό να μειώσει το δικό μας πλεονέκτημα και τελικά να έχουμε μειονέκτημα απέναντι στον συγκεκριμένο αντίπαλο.
Για παράδειγμα, βλέπετε τον Τζακ να κάνει check/raise στο river, οι αντίπαλοί πηγαίνουν όλοι πάσο και σκέφτεστε «πάλι στάθηκε τυχερός, μα πως γίνεται να κερδίζει όταν παίζει τόσο χάλια». Ή το αντίθετο, τον βλέπετε να κάνει check/raise μπλόφα στο river, ένας αντίπαλος δεν «τσιμπάει», μπαίνει και κερδίζει κι εσείς σκέφτεστε «εμ, έτσι όπως παίζει καλά να πάθει, αλλά… πως γίνεται να κερδίζει όταν παίζει τόσο χάλια». Στην πραγματικότητα και τα δυο check/raise ήταν μπλόφες και συνολικά βγήκε κερδισμένος. Ο Τζακ είναι ειδήμων στο check/raise και το πραγματοποιεί στις κατάλληλες στιγμές, ώστε τελικά η κίνηση αυτή να έχει θετική αξία σε βάθος χρόνου.
Το πρόβλημα λοιπόν στην κρίση για κάποιες συγκεκριμένες κινήσεις, αν είναι κερδοφόρες σε βάθος χρόνου ή ζημιογόνες, είναι στην πληροφόρηση που παίρνουμε και το πως αυτή φιλτράρεται από τον ίδιο μας τον εγκέφαλο. Είναι πολύ δύσκολο να αναγνωρίσουμε ποιο είναι το «σωστό» παιχνίδι και ποιο το λάθος και η βάση για να το καταφέρουμε είναι να βάλουμε στην άκρη τον εγωισμό μας.
Αν αγγίξετε ένα αναμμένο μάτι της κουζίνας, θα καείτε. Κάθε φορά που θα το κάνετε θα καίγεστε! Αν κάνετε raise με 7-2 off-suit κάποιες φορές θα κερδίσετε και πολλές θα χάσετε. Δεν θα «καίγεστε» κάθε φορά. Και για να μπερδέψουμε τα πράγματα λίγο περισσότερο, υπάρχουν συγκεκριμένες περιστάσεις, όπως σε ένα τραπέζι με 4 ή 5 πολύ συντηρητικούς αντιπάλους, όπου το raise με 7-2 off-suit μπορεί τελικά να έχει θετική αξία! Έτσι, αν κάποιος δει μόνο την συγκεκριμένη κατάσταση, μπορεί να συμπεράνει λανθασμένα ότι το raise με 7-2os είναι σωστό, ενώ το σωστό συμπέρασμα είναι «το raise με 7-2os στην συγκεκριμένη κατάσταση είναι σωστό»
Φτάνουμε λοιπόν στο κρίσιμο ερώτημα, που είναι «πως να βελτιωθούμε σε ικανότητες που δεν γνωρίζουμε καν ότι υπάρχουν». Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο, αλλά υπάρχουν τρόποι. Κατ’ αρχήν, παρατηρήστε τους συγκεκριμένους αντιπάλους που βλέπετε ότι κερδίζουν αλλά παίζουν με τρόπο διαφορετικό από τον δικό σας. Δώστε μεγάλη προσοχή στα σημεία που εσείς θεωρείτε ότι κάνουν λάθη. Αφήστε τα δικά σας πιστεύω και προκαταλήψεις στην άκρη και ψάξτε να μάθετε για τις συγκεκριμένες τακτικές που χρησιμοποιεί ο αντίπαλος. Ρωτήστε, συζητήστε, αναζητήστε άρθρα πάνω σ’ αυτά, ή ακόμα μπορεί και να τον βρείτε σε κάποιο φόρουμ και να σας πει ο ίδιος από πρώτο χέρι. Μην βιαστείτε να φτάσετε σε συμπεράσματα, αφού κατά μέσο όρο, οι μισές από τις κινήσεις που εσείς θεωρείτε λάθη, θα είναι και στην πραγματικότητα λάθη του συγκεκριμένου παίκτη. Τα άλλα μισά όμως θα είναι δικά σας λάθη. Ίσως να είναι πολύ κοπιαστική μια τέτοια αναζήτηση, που θα ξεκαθαρίσει ποια είναι τελικά τα «σωστά» και ποια τα «λάθη» που κάνει ο αντίπαλος. Αλλά σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι μια σημαντικότατη βελτίωση των δικών σας ικανοτήτων.
Poker Pro
Poker.gr