Poker Pro (Άρθρο 45ο): Pre-flop raise

Ανανεώθηκε:

Πως πρέπει να αντιδράσετε όταν στο preflop raise σας κάνει κάποιος call; Συνεχίζετε και μετά το φλοπ να ποντάρετε ή κάνετε check; Απαντήσεις στο κρίσιμο ερώτημα δίνει σήμερα ο Poker Pro στο άρθρο του:

Σε παιχνίδι No Limit Holdem, κάνετε raise πριν το φλοπ και κάποιος από τους αντιπάλους κάνει call. Το φλοπ ανοίγει κι εσείς καλείστε να πάρετε μια δύσκολη απόφαση. Να συνεχίσετε να ποντάρετε ή να κάνετε check για να δείτε το turn;

Οι παράγοντες που επηρεάζουν την κάθε απόφαση στο πόκερ είναι πάρα πολλοί, αλλά στην συγκεκριμένη κατάσταση, η συνέχιση του πονταρίσματος και μετά το φλοπ, είναι η σωστή κίνηση στις περισσότερες περιπτώσεις. Αυτό το ποντάρισμα στην αγγλική ορολογία του πόκερ λέγεται continuation bet.

Τα continuation bets δεν είναι ανάγκη να είναι μεγάλα. Ανεξάρτητα αν το φλοπ βοήθησε το φύλλο σας ή όχι, ένα ποντάρισμα περίπου όσο το μισό του ποτ (ή και λίγο παραπάνω) είναι το σωστό ποντάρισμα για να πάρετε μια καλή αίσθηση της δύναμης των φύλλων των αντιπάλων σας. Με αυτόν τον τρόπο δεν ρισκάρετε πολλά κι έτσι, αν δεχτείτε check-raise σε φλοπ που δεν σας έχει βοηθήσει καθόλου, μπορείτε να πάτε πάσο χωρίς να έχετε χάσει πολλά. Τις περισσότερες φορές όμως, ο αντίπαλός σας θα είναι αυτός που δεν θα βελτιώνει το φύλλο του στο φλοπ και θα πηγαίνει πάσο ακόμα και στο σχετικά μικρό ποντάρισμά σας.

Υπάρχουν όμως και κάποιες περιπτώσεις που το check είναι η σωστή κίνηση μετά από ένα δικό σας pre-flop raise. Είστε για παράδειγμα στο button και όλοι έχουν πάει πάσο μέχρι εσάς. Κάνετε raise 3 φορές το Big blind με Q κούπα – 10 κούπα, το small blind πηγαίνει πάσο και το big blind «βλέπει» το ποντάρισμά σας. Το φλοπ ανοίγει με J καρό – 8 σπαθί – 2 κούπα, ο παίκτης στο big blind τσεκάρει, έχοντας όμως δείξει στις προηγούμενες παρτίδες να αρέσκεται ιδιαίτερα στην τακτική του check-raise με φύλλα όπως top pair. Εσείς δεν έχετε τίποτα καλό ως τώρα, αλλά αν ανοίξει ένα 9άρι θα έχετε το καλύτερο δυνατό φύλλο (κέντα στην ντάμα). Εδώ λοιπόν η σωστή κίνηση είναι το check. Αν ο αντίπαλός σας έχει κάτι καλό όπως σετ ή 2 ζεύγη, το δικό σας check καθιστά το δικό του ως μεγάλο λάθος και επιπλέον, αν σας βγει η κέντα μπορεί και να του πάρετε ότι έχει μπροστά του. Αν στο turn δεν ανοίξει τίποτα καλό για εσάς και ο αντίπαλός σας ποντάρει, τότε μπορείτε εύκολα να πάτε πάσο χωρίς να έχετε χάσει πολλά. Προσοχή όμως, μην παρασυρθείτε και δοκιμάσετε ζημιογόνες μπλόφες σε τέτοια σημεία. Ναι μεν μπορεί ένα δυνατό re-raise στο turn να αποδειχθεί επιτυχημένο και να σας δώσει το ποτ, το κακό όμως είναι ότι έχετε ελάχιστες πληροφορίες για τα κρυφά φύλλα του αντιπάλου σας. Μπορεί να έχει σχεδόν οτιδήποτε και γι αυτό, αν κάνετε check στο φλοπ, καλό είναι να συνεχίσετε με check/fold εκτός αν έχετε σοβαρούς λόγους να πιστεύετε ότι έχετε το καλύτερο φύλλο.

Το check στο φλοπ μετά από αρχικό raise, ενδείκνυται επίσης όταν έχετε κάτι πάρα πολύ καλό όπως σετ, ή όταν φοβάστε ότι ο αντίπαλός σας έχει κάτι πολύ καλύτερο. Αν για παράδειγμα έχετε ρηγάδες στο χέρι σας και ενώ έχετε κάνει φυσικά raise pre-flop, το φλοπ ανοίγει A-T-6. Εδώ οι ρηγάδες είναι είτε πολύ μπροστά σε σχέση με τους αντιπάλους (αν έχουν κάνει call στο raise με φύλλα όπως 8άρια-9άρια ή 10-J suited), είτε είναι πολύ πίσω (αν έχουν κάνει call με άσσο στο χέρι τους). Εδώ το check είναι πιθανότατα η σωστή κίνηση (εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως ο γενικός τρόπος παιχνιδιού των αντιπάλων). Με ένα check στο φλοπ, μπορείτε να σκεφτείτε το call στο turn αν δεν ποντάρει πολλά ο αντίπαλός σας και να φτάσετε σχετικά «φτηνά» στο river όπου πλέον θα έχετε αρκετές περισσότερες πληροφορίες για τα φύλλα του αντιπάλου σας.

Όπως συμβαίνει με όλους τους τομείς του πόκερ, έτσι και με το continuation bet μετά από raise pre-flop, θα πρέπει να μην γίνει μια αυτόματη-προβλέψιμη κίνησή σας. Αν κάνετε για παράδειγμα πάντα check όταν φοβάστε και πάντα bet όταν έχετε top pair ή κάτι καλύτερο, τότε οι αντίπαλοί σας θα το καταλάβουν και θα το εκμεταλλευτούν ανάλογα. Έτσι, όταν παίζετε αρκετή ώρα με συγκεκριμένους αντιπάλους ίσως να πρέπει να τσεκάρετε αραιά και που το top pair. Αν δείξετε στο τέλος ότι κάνατε check με καλό φύλλο στο φλοπ, θα μπερδευτούν αρκετά οι αντίπαλοί σας και θα φοβούνται να τολμήσουν μπλόφες απέναντί σας στη συνέχεια.

Σαν συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι μετά από ένα raise πριν το φλοπ, είναι γενικά σωστό να συνεχίζουμε με continuation bet. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου το check μετά το φλοπ είναι η καλύτερη συνέχεια. Επίσης θα πρέπει να έχετε ποικιλία στα πονταρίσματά σας ώστε να μην είστε «ανοιχτό βιβλίο» για τους αντιπάλους σας. Για παράδειγμα, μην ποντάρετε πάντα με draw στο φλοπ, κάντε και κάποια check. Το στοιχείου του απρόβλεπτου, είναι απαραίτητο εργαλείο για τον παίκτη που θέλει να κερδίζει.

Καλή… συνέχεια στα raise σας.

Poker Pro
Poker.gr