Poker Pro (Άρθρο 43ο): Στήνοντας την μπλόφα

Ανανεώθηκε:

Με τη μπλόφα και την τεχνική που χρειάζεται για να «στηθεί» σωστά αυτή ασχολείται ο Poker Pro στο άρθρο του, καθώς επίσης και με τα μυστικά που κρύβονται πίσω από ένα τέτοιο “ψέμα”.

Πριν προσπαθήσουμε να κάνουμε μια μπλόφα, θα πρέπει να εξετάζουμε κατά πόσο έχει πιθανότητες να πιάσει. Όταν η παρτίδα μοιάζει χαμένη δεν είναι ανάγκη να καταφεύγουμε στην μπλόφα ως απέλπιδα προσπάθεια για να κερδίσουμε το ποτ. Για να «στηθεί» μια μπλόφα πρέπει να σχεδιαστεί σωστά από πριν. Είναι σαν να προσπαθούμε να πούμε ένα ψέμα. Όσο πιο προσεκτικά σχεδιάζουμε το ψέμα και όσο καλύτερα το λέμε τόσο πιο πειστικό γίνεται.

Ας δούμε ένα παράδειγμα κακής «μπλόφας». (σ.σ. οι κυρίες αναγνώστριες μπορούν στο μυαλό τους να αλλάξουν τα φύλλα των πρωταγωνιστών της ακόλουθης ιστορίας και να την προσαρμόσουν ανάλογα).

Έχετε βγει ένα βράδυ έξω με μία κοπέλα και δεν πρέπει να το μάθει η μνηστή σας. Αργείτε να γυρίσετε και όταν φτάνετε σπίτι προσπαθείτε να την πείσετε ότι περάσατε το βράδυ με κάποιους φίλους σας. Κι έτσι της λέτε: «Μαζευτήκαμε σ’ ένα μπαράκι ο Νίκος, ο Γιάννης, ο Κώστας και η κοπέλα του η Μαρία. Ο Κώστας ήπιε πολύ κι έτσι τον πήγα εγώ σπίτι του. Θα σε έπαιρνα τηλέφωνο αλλά μου τελείωσε η μπαταρία».

Εκτός από το γεγονός ότι η μνηστή σας γνωρίζει την Μαρία και θα μάθει την αλήθεια, η Μαρία έχει δίπλωμα οδήγησης και δεν πίνει! Προσθέστε και το γεγονός ότι και ο Κώστας και η Μαρία έχουν κινητά και σταθερή γραμμή στο σπίτι τους και θα μπορούσατε πολύ εύκολα να την είχατε πάρει ένα τηλέφωνο. Η ιστορία σας γκρεμίζεται σαν πύργος από τραπουλόχαρτα με ένα φύσημα. Θα έπρεπε να είχατε παρουσιάσει μια διαφορετική ιστορία και να την είχατε στηρίξει με στοιχεία που βγάζουν νόημα και δεν αντιφάσκουν.

Ας δούμε πως συνδέονται όλα αυτά με το πόκερ. Σε παιχνίδι Texas Hold’em No Limit $1/$2, κάνετε raise $6 πριν το φλοπ με 9 (Καρό) – 10 (Καρό), ο παίκτης στο button κάνει call και όλοι οι υπόλοιποι πάνε πάσο. Το φλοπ ανοίγει με Κ (κούπα) – J (Καρό) – 3 )Καρό). Ποντάρετε $10, ο αντίπαλός σας κάνει raise στα $20 κι εσείς call. Το turn ανοίγει 7 (Μπαστούνι), κάνετε check, ο αντίπαλος ποντάρει $30 κι εσείς κάνετε call. Το river ανοίγει 2 (Σπαθί), δηλαδή… τίποτα. Το ποτ έχει φτάσει στα $115 και «μιλάτε» πρώτος. Αυτή είναι η λάθος στιγμή για να δοκιμάσετε μία μπλόφα. Από τη μία, αν κάνετε check αποκλείεται να κερδίσετε, αλλά από την άλλη ακόμα κι αν ποντάρετε μπλοφάροντας, το «ψέμα» σας δεν είναι καθόλου πειστικό. Όπως και στην ιστορία με τον Κώστα και την Μαρία, δεν έχετε στηρίξει το «ψέμα» σας με τα κατάλληλα στοιχεία που θα το κάνουν πιστευτό. Εάν ποντάρετε εκεί, ο αντίπαλός σας σχεδόν σίγουρα θα κάνει call αμέσως έχοντας την παραμικρή επαφή με τα κοινά φύλλα. Εφόσον παίξατε το φύλλο σας πολύ προσεκτικά, είναι κάπως αργά τώρα για να προσποιηθείτε δυνατό φύλλο. Το μοναδικό που βγαίνει σαν συμπέρασμα από τον τρόπο που παίξατε είναι ότι δεν έχετε δυνατό φύλλο.

Μια καλή μπλόφα λοιπόν, στήνεται με σκέψη και δράση από την αρχή της παρτίδας, με τέτοιο τρόπο ώστε οι αντίπαλοί σας να πείθονται ότι έχετε δυνατό φύλλο. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να το επιτύχουμε αυτό. Όπως:

– Re-raise στο ποντάρισμα του αντιπάλου μετά το φλοπ

– Check-raise στο ποντάρισμα του αντιπάλου μετά το φλοπ

– Check-raise στο ποντάρισμα του αντιπάλου στο turn.

Αν είχατε κάνει ένα από τα παραπάνω, παίρνοντας τον έλεγχο της παρτίδας, το ποντάρισμα σας στο river μετά το 2 σπαθί, θα έμοιαζε περισσότερο λογικό στον αντίπαλο και θα ήταν αρκετά πιθανό να γίνει πιστευτή η μπλόφα σας.

Στο πόκερ υπάρχουν πολλοί τρόποι παιχνιδιού για κάθε κατάσταση. Εάν παίζετε συντηρητικά και προσεκτικά σίγουρα μπορείτε να παίζετε επιτυχημένα, απλά αποφύγετε τις χαζές και ανούσιες μπλόφες στο river.

Poker Pro