Poker Pro (Άρθρο 41ο): Online Tells

Ανανεώθηκε:

Ο Poker Pro ασχολείται με τα λεγόμενα “online tells”, στοιχεία και ενδείξεις δηλαδή που μπορούμε να πάρουμε για κάποιο αντίπαλό μας παίζοντας online poker, ώστε να μάθουμε τον τρόπο παιχνιδιού του!

Με τον αγγλικό όρο «tells» εννοούμε τα στοιχεία που μπορούμε να πάρουμε από τους αντιπάλους μας, στα οποία μπορούμε να βασίσουμε κάποια εκτίμηση για τα κρυφά φύλλα που έχουν στο χέρι τους. Όταν το παιχνίδι είναι «ζωντανό», πρόσωπο με πρόσωπο, τα στοιχεία αυτά είναι πολλά, όπως μικρά τικ, ανεπαίσθητες κινήσεις, βαθιές ανάσες και άλλα. Όταν όμως μιλάμε για το πόκερ στο διαδίκτυο, τα πράγματα αλλάζουν δραματικά. Τα περισσότερα τέτοια στοιχεία που μπορούν να μας βοηθήσουν στις υποθέσεις μας για τα φύλλα των αντιπάλων μας όταν παίζουμε στο ίντερνετ, έχουν σχέση με τον χρόνο αντίδρασης. Πρέπει όμως να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν προσπαθούμε να βασίσουμε μία εκτίμηση πάνω σε τέτοια στοιχεία, γιατί δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά συμβαίνει στην άλλη άκρη της γραμμής.

Μεγάλη καθυστέρηση και μετά check

Αυτό είναι ένα στοιχείο που ισχύει τόσο στο «ζωντανό» πόκερ, όσο και στο πόκερ του διαδικτύου. Πρόκειται για μία πολύ κλασσική κίνηση και ο παίκτης που την κάνει, το πιο πιθανό είναι να έχει πολύ αδύναμο φύλλο ή να «κυνηγάει» κάτι (όπως κέντα ή χρώμα) και ουσιαστικά με αυτήν την κίνηση ελπίζει να πείσει τους αντιπάλους του να κάνουν και αυτοί check. Εδώ μπορείτε να ποντάρετε είτε μπλοφάροντας, είτε δοκιμάζοντας ένα ποντάρισμα «αξίας» («value bet») για να μην του αφήσετε δωρεάν φύλλα στο «κυνήγι» του. Να θυμάστε όμως ότι κατά πάσα πιθανότητα ο αντίπαλός σας έχει κάτι (έστω και αδύναμο) και γι αυτό, αν σκοπεύετε να μπλοφάρετε, κάντε το με ένα ελαφρώς μεγαλύτερο ποντάρισμα απ’ ότι αν προσπαθούσατε να «κλέψετε» ένα ποτ στο οποίο δεν έχει δείξει κανείς καμία δύναμη.

Αυτό το στοιχείο, σαν όλα τα «tells» που ξέρετε ή θα μάθετε, δεν είναι 100% αξιόπιστο. Μερικές φορές ο αντίπαλός σας θα σας εκπλήξει με ένα check-raise γιατί καθυστερώντας, απλά σκεφτόταν αν πρέπει να ποντάρει ή όχι. Δεδομένου αυτού του κινδύνου, αυτό το στοιχείο μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά κερδοφόρο. Προσωπικά στηρίζομαι πάρα πολύ στην συγκεκριμένη ένδειξη και τις περισσότερες φορές που βλέπω καθυστέρηση-check ποντάρω δυνατά ότι κι αν έχω (αν φυσικά δεν μένουν άλλοι αντίπαλοι να «μιλήσουν» μετά από μένα).

Μεγάλη καθυστέρηση και μετά ποντάρισμα

Αυτό το στοιχείο μας δείχνει κάτι εντελώς διαφορετικό από το προηγούμενο. Όταν ένας αντίπαλος καθυστερεί χαρακτηριστικά και μετά ποντάρει, ή ακόμα χειρότερα κάνει raise, αυτό συνήθως κρύβει πολύ δυνατό φύλλο. Σε μερικές περιπτώσεις (σίγουρα λιγότερες) μπορεί ο παίκτης να προσπαθεί να βρει το θάρρος να κάνει μια μεγάλη μπλόφα, αλλά ο γενικός κανόνας λέει ότι ο παίκτης αυτός έχει δυνατό συνδυασμό και καλό θα ήταν να αποφύγετε την σύγκρουση μαζί του.

Με αυτήν την κίνηση, οι παίκτες προσπαθούν να επιδείξουν ψεύτικη αναποφασιστικότητα, σαν να μην είναι σίγουροι για την πράξη τους. Αν ένας παίκτης σκεφτεί για πολύ ώρα και μετά πάει ρέστα, χρειάζεστε πολύ δυνατό συνδυασμό για να «δείτε» το ποντάρισμά του, δυνατότερο απ’ ότι θα χρειαζόσασταν αν έκανε all in χωρίς την μεγάλη παύση. Και αυτή είναι μία ένδειξη που με έχει βοηθήσει πολύ στο παιχνίδι μου, αφού έχω καταφέρει να πάω πάσο πολύ καλά φύλλα, γλιτώνοντας μεγάλες ήττες, βασιζόμενος στην ένδειξη «καθυστέρηση-ποντάρισμα».
Γρήγορες κινήσεις (check, bet, call ή raise)

Αυτό το στοιχείο είναι αρκετά δύσκολο στην επεξεργασία. Είναι το λιγότερο αξιόπιστο από αυτή την λίστα και η ένδειξη που προσφέρει είναι εξαρτώμενη από άλλα στοιχεία. Ειδικά όμως στο παιχνίδι heads up (ένας προς έναν), όπου όλος ο χρόνος είναι στην διάθεσή σας για να παρατηρήσετε έναν και μόνο αντίπαλο, μπορείτε εύκολα να καταλάβετε τι σημαίνουν οι γρήγορες κινήσεις για τον συγκεκριμένο παίκτη.

Ένα υπερβολικά γρήγορο check είναι συνήθως αποτέλεσμα της κίνησης «check/fold» με το ειδικό κουτάκι δράσης πριν έρθει η σειρά του παίκτη. Προσέξτε όμως τις περαιτέρω δράσεις του συγκεκριμένου αντιπάλου. Εάν μετά το αυτόματο check, κάνει call σε ενδεχόμενο ποντάρισμα άλλου παίκτη, ενδέχεται είτε να έχει κάποιο draw («κυνηγάει» κέντα ή χρώμα) είτε να έχει κάτι πολύ δυνατό και να προσπαθεί να στήσει παγίδα. Εάν δε, μετά το αυτόματο check δείτε raise, τότε η παγίδα είναι εμφανής, αφού ο παίκτης είχε τικάρει το κουτάκι με το αυτόματο check και όχι το κουτάκι check/fold, προσπαθώντας να δείξει αδυναμία παραπλανώντας τους αντιπάλους. Αυτή είναι μια τακτική την οποία συνιστώ ανεπιφύλακτα για χρήση σε τραπέζια με πολλούς επιθετικούς αντιπάλους. Όταν έχετε κάποιο πολύ καλό φύλο (πχ. σετ στο φλοπ), τικάρετε το κουτάκι του αυτόματου check ώστε να νομίζουν οι επιθετικοί αντίπαλοί σας ότι είστε έτοιμοι για πάσο. Εάν αυτό συμβεί σε τουρνουά την ώρα που τα blinds είναι μεγάλα, μπορεί να προκαλέσει ακόμα και all in από κάποιον αντίπαλο με top pair, middle pair ή ακόμα και μπλόφα!

Ένα γρήγορο ποντάρισμα ή raise, μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα. Ενώ ένα πολύ γρήγορο ποντάρισμα μετά από ένα ακίνδυνο φλοπ, είναι πιθανότατα μπλόφα, ένα πολύ γρήγορο ποντάρισμα ή raise μετά το river, αποτελεί ένδειξη καλού φύλου.

Τα γρήγορα call συνήθως δείχνουν κάποιο draw. Είναι πολύ λογικό ένας παίκτης που κυνηγάει κέντα ή χρώμα να δράσει πιο γρήγορα με call, από έναν άλλον που έχει ήδη κάποιον καλό συνδυασμό και πρέπει να σκεφτεί αν θα κάνει call ή raise. Εάν δείτε γρήγορο call ψάξτε για draws στα κοινά φύλλα και αν τα πιθανά draws δεν ολοκληρωθούν μέχρι το river, μπορείτε να δοκιμάσετε μια καλή μπλόφα στο τέλος.

Συμπέρασμα

Όλα αυτά τα στοιχεία μπορούν να σας δώσουν ένα μικρό πλεονέκτημα απέναντι στους αντιπάλους σας και οι παίκτες πόκερ πάντα πρέπει να ψάχνουν για στοιχεία στο παιχνίδι τους που θα τους δώσουν το πλεονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να μελετάτε προσεκτικά και τις δικές σας κινήσεις, αντιδράσεις, και χρόνο δράσης, ώστε να μην δίνετε παρόμοια στοιχεία στους αντιπάλους σας. Μην μιλάτε πολύ στο chat ειδικά ανάμεσα στις παρτίδες. Μην χρησιμοποιείτε τα κουτάκια αυτόματης δράσης εκτός από το auto-fold πριν το φλοπ.

Ο εντοπισμός των «tells» είναι μέρος του παιχνιδιού και με την εξάσκηση και το πέρασμα του χρόνου, θα δείτε ότι αρχίζει να γίνεται αυτόματα στο μυαλό σας η διεργασία αναγνώρισης και χρήσης των στοιχείων που παίρνετε από τους αντιπάλους σας. Για αρχή πρέπει να συγκεντρωθείτε και να δίνετε μεγάλη προσοχή στην κάθε ενέργεια των άλλων παικτών. Θα εκπλαγείτε με τις πολύτιμες πληροφορίες που υπάρχουν διαθέσιμες και εντελώς δωρεάν στο τραπέζι σας.

Παρατηρώντας προσεκτικά τις τάσεις και τις συνήθειες των αντιπάλων σας, αυτά τα στοιχεία θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αξία. Να θυμάστε όμως ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για 100% αξιόπιστες ενδείξεις και κάποιοι (λίγοι) αντίπαλοί σας θα τα χρησιμοποιούν ανάποδα αφού τα γνωρίζουν και οι ίδιοι πολύ καλά.

Poker Pro