Poker Pro (Άρθρο 40ο): Short-stacked σε τουρνουά

Ανανεώθηκε:

O Poker Pro επιστρέφει από τις διακοπές με το 40ο άρθρο του! Διαβάστε τις συμβουλές του προς τους παίκτες που για οποιοδήποτε λόγο βρέθηκαν να συνεχίζουν με λίγες μάρκες μπροστά τους σε ένα μεγάλο τουρνουάl

Στα τουρνουά με πολλούς παίκτες, οι μάρκες που θα έχετε στην κατοχή σας δεν θα αυξάνονται συνεχώς. Έτσι συχνά θα βρίσκεστε με λίγες σχετικά μάρκες και η σωστή διαχείριση ενός μικρού stack (stack: οι μάρκες που έχει στην κατοχή του ο παίκτης), είναι από τα βασικά κλειδιά της επιτυχίας στα μεγάλα τουρνουά.

Πολλοί παίκτες σαστίζουν όταν χάνουν ένα μεγάλο ποτ και έχουν την τάση να παίξουν ρέστα με τον επόμενο άσσο που θα τους μοιραστεί ή ακόμα και ρήγα – ντάμα, ρήγα – βαλέ. Μία τέτοια αντιμετώπιση οδηγεί κατά πάσα πιθανότητα στον αποκλεισμό.

Χρειάζεται μεγάλη πειθαρχία και αποφασιστικότητα για να παίξει κάποιος σωστά με μικρό stack. Το σίγουρο είναι ότι ο παίκτης με τις λίγες μάρκες δεν διασκεδάζει, αλλά αντιμετωπίζει κάτι σαν ψυχολογικό πόλεμο! Ενώ όλοι οι άλλο παίκτες έχουν πολλές μάρκες και μπορούν να παίζουν μέτρια φύλλα όπως 10- Βαλέ ομόχρωμα, ο παίκτης με το μικρό stack δεν έχει την ευχέρεια να κάνει τέτοια call και πρέπει να περιμένει υπομονετικά στα όρια του βαρετού, για το ένα καλό φύλλο με το οποίο ελπίζει να διπλασιάσει. Όταν ο παίκτης δεν περνάει καλά στο τουρνουά, βαριέται και εκνευρίζεται και το πρώτο πράγμα που θα επηρεαστεί και θα πληγεί είναι το καλό του παιχνίδι και οι αποφάσεις που θα πάρει.

Πριν μερικές μέρες έπαιζα στο Big Deal $300+20, που είναι ένα πολύ καλό τουρνουά με 20λεπτα blind levels και 2500 μάρκες για ξεκίνημα. Έχοντας λοιπόν την ευχέρεια να περιμένω, έπαιξα ελάχιστα φύλλα για τις δύο πρώτες ώρες κι έτσι έφτασα λίγο πριν το δεύτερο διάλειμμα με καθόλου τύχη και μικρές απώλειες στο stack μου. Το τραπέζι μας δεν είχε «σπάσει» από την αρχή κι αυτό έδωσε την ευκαιρία σε όλους να παρατηρήσουν το παιχνίδι των αντιπάλων. Είμαι στη θέση Under The Gun (UTG: ο παίκτης που κάθεται αριστερά του Big blind) και έχοντας δικαίωμα δράσης πρώτος pre-flop, βλέπω στο χέρι μου δύο ρηγάδες. Έχω περίπου 2100 μάρκες, τα blinds είναι 100-200 και κάνω raise 700. Ένας άλλος παίκτης, ο οποίος ήταν στο ίδιο τραπέζι από την αρχή, λίγο πριν είχε χάσει ένα πολύ μεγάλο ποτ και είχε πέσει από τις 8000 μάρκες στις 1000 περίπου. Ήταν λοιπόν φανερά εκνευρισμένος και έκανε αυτό που λέμε αυτόματο call σε ελάχιστο χρόνο. Αυτός ο παίκτης δεν άφησε λίγο χρόνο στον εαυτό του να σκεφτεί: «ποιος κάνει το raise», «πόσο είναι το raise σε σχέση με τις υπόλοιπες μάρκες που του μένουν» και άλλές παρόμοιες και χρήσιμες ερωτήσεις που πρέπει να κάνουμε στον εαυτό μας σε τέτοιες καταστάσεις. Αντίθετα, είδε στο χέρι του χέρι του ρήγα-ντάμα ομόχρωμα και το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε ήταν «all-in»! Αν σκεφτόταν ότι το raise έρχεται από τον παίκτη στην πρώτη θέση της σειράς πονταρίσματος, που έχει δείξει στοιχεία συντηρητικού παίκτη και δεν έχει κάνει παρόμοια κίνηση εδώ και δύο ώρες και το raise είναι το 30% του stack του… ε, μάλλον θα πήγαινε πάσο… η τουλάχιστον, έτσι θα έπρεπε να κάνει. (η ιστορία δεν έχει bad beat…).

Όταν μένετε με λίγες μάρκες, πρέπει να έχετε μεγάλη υπομονή. Δεν μπορείτε αν αφήνετε το αποτέλεσμα των προηγούμενων παρτίδων να επηρεάζει αρνητικά το παιχνίδι σας. Μετά από μια μεγάλη ήττα σε τουρνουά, πρέπει το παιχνίδι σας να γίνεται πιο συντηρητικό για να σας βοηθήσει να ανασυγκροτηθείτε, σε αντίθεση με την φυσική παρόρμηση του τύπου «θα σας σκίσω όλους ρε», που οδηγεί σε άκρατη χαλαρότητα στην επιλογή των φύλλων και των πονταρισμάτων και τελικά στον αποκλεισμό.

Ένα καλό μυστικό για να μπορέσετε να ανασυνταχθείτε με επιτυχία, είναι να επιβάλετε στον εαυτό σας να χρησιμοποιείτε πάντα περισσότερο χρόνο απ’ ότι συνήθως για όλες τις αποφάσεις σας, είτε αυτές είναι εύκολες είτε δύσκολες. Έτσι δεν θα παρασυρθείτε από βιαστικές σκέψεις και παρορμήσεις και θα παίρνετε τελικά πιο σωστές αποφάσεις.

Πριν κάνετε το ύστατο click στο κουμπί “all-in”, καθυστερήστε μερικά δευτερόλεπτα, πάρτε μια βαθιά ανάσα και σκεφτείτε τα πονταρίσματα που έχετε δει ως εκείνο το σημείο:

  • επιχειρήστε στο μυαλό σας μια εκτίμηση των φύλλων των αντιπάλων που έχουν ήδη ποντάρει
  • από ποια θέση έρχονται τα πονταρίσματα ή τα raise;
  • πόσες μάρκες έχουν ακόμα στην κατοχή τους οι παίκτες που έχουν ήδη ποντάρει;
  • πόσες μάρκες έχουν οι παίκτες που μένουν να «μιλήσουν» μετά από εσάς;

Πρέπει να θυμάστε ότι όσο έχετε ακόμα μάρκες στην κατοχή σας, έχετε την ευκαιρία ακόμα και να κερδίσετε το τουρνουά, ενώ αν τις χάσετε… τέλος!

Με λίγες μάρκες στην κατοχή σας σε ένα μεγάλο τουρνουά, θα πρέπει να προσέχετε πολύ τις αποφάσεις σας. Μην βιάζεστε να παίξετε ρέστα με την πρώτη ευκαιρία, αλλά ψάξτε και βρείτε το κατάλληλο σημείο για να το κάνετε. Μην αφήνετε ένα κακό σερί ατυχιών να επηρεάζει το σωστό παιχνίδι σας. Κάποια στιγμή ίσως χρειαστεί να «τζογάρετε» με πιο μέτρια φύλλα. Εάν φτάσετε σε τέτοιο σημείο, φροντίστε να μην έχει ποντάρει κανείς πριν από εσάς και να μένουν λίγοι παίκτες να «μιλήσουν» μετά από εσάς. Όπως και σε άλλους τομείς του πόκερ, πολλά εξαρτώνται από τις ικανότητές σας να αντιλαμβάνεστε σωστά τον τρόπο παιχνιδιού των αντιπάλων σας και το γενικότερα σωστό «διάβασμα» του τραπεζιού.

Εύχομαι να μην σας χρειαστούν ποτέ οι παραπάνω συμβουλές και πάντα να είστε chip leader στα τουρνουά που παίζετε. Αλλά επειδή αυτό μάλλον δεν είναι ρεαλιστική ευχή… καλή σας τύχη και καλή υπομονή!

Poker Pro

Poker.gr