Poker Pro (Άρθρο 38ο): Μικρά ζεύγη (Mέρος 1o)

Ανανεώθηκε:

Πόσες φορές έχουμε πάρει μικρά ζεύγη στο χέρι και προβληματιζόμαστε για το πώς θα παίξουμε; O Poker Pro αναλύει τη σημασία της θέσης, το ρόλο της μπλόφας και πολλά άλλα σχετικά “κόλπα”…

Όταν η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τον τρόπο παιχνιδιού με συγκεκριμένα φύλλα, δεν υπάρχει κανένας «χρυσός κανόνας» και όλα είναι ρευστά. Πολλά εξαρτώνται από τις γνωστές συνισταμένες της θέσης στο ποντάρισμα, του στυλ παιχνιδιού των αντιπάλων, το μέγεθος των stacks και όλα αυτά επηρεάζουν τον τελικά καλύτερο δυνατό τρόπο για να παιχτεί το κάθε φύλλο. Οι λεπτομέρειες όμως είναι αυτές που θα τραβήξουν την τελική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο σωστό και το λάθος. Λεπτομέρειες όπως οι αμέσως προηγούμενες παρτίδες, η άμεση ψυχολογία των αντιπάλων μετά από τα πιο πρόσφατα αποτελέσματά τους, η γνώση για τον τρόπο παιχνιδιού συγκεκριμένων αντιπάλων από το παρελθόν και πολλά άλλα που διαφαίνονται μόνο στην πράξη. Στη συνέχεια της ανάλυσης του προτεινόμενου από εμένα τρόπου παιχνιδιού με μικρά ζεύγη, δεν θα δείτε έναν και μοναδικό μπούσουλα που μπορεί να εφαρμοστεί παντού. Θα διαβάσετε για πιθανούς τρόπους χειρισμού τέτοιων φύλλων και με την δική σας αναλυτική ικανότητα και εμπειρία μπορείτε να τους προσαρμόσετε στο παιχνίδι σας.

(σ.σ.: Set: όταν έχετε ζεύγος στο χέρι και ένα 3ο ίδιο φύλλο ανοίγει ανάμεσα στα κοινά, η τριάδα που έχετε λέγεται “set”. Over-pair: έτσι ονομάζεται ένα ζεύγος στο χέρι σας μεγαλύτερο από τα κοινά φύλλα που έχουν ανοίξει)

Cash Games (Ring games)

Στα παιχνίδια με μετρητά όλα εξαρτώνται από την θέση που κάθεστε σε σχέση με το button. Σε πρώτες ή μεσαίες θέσεις καλό είναι με μικρά ζεύγη να κάνετε ένα μικρό raise για να μαζευτούν κάποια χρήματα στο pot. Ακόμα και το ελάχιστο δυνατό raise τις περισσότερες φορές πετυχαίνει τον σκοπό του. Κάποιες φορές ένα απλό call χωρίς raise ίσως είναι η ενδεδειγμένη κίνηση. Με λίγα λόγια, καλό είναι να μεγαλώνει το pot λίγο, αλλά όχι υπερβολικά για να μην δεσμεύετε μεγάλα ποσά και να μπορείτε εύκολα να πάτε πάσο αν το φλοπ δεν είναι «στην δικιά σας γειτονιά» όπως λέει και ο Daniel Negreanu.

Με τέτοιες συντηρητικές κινήσεις pre-flop, αν κάποιος αντίπαλος σας κάνει raise, μπορείτε να «δείτε» το ποντάρισμα χωρίς μεγάλο κόστος για να «κυνηγήσετε» το set στο φλοπ. Θυμηθείτε ότι μιλάμε για μικρά ζεύγη, από πρώτες θέσεις στο ποντάρισμα και άρα είναι αρκετοί παίκτες μετά από εσάς που μένουν να «μιλήσουν». Εάν κάνετε μεγάλο raise και κάποιος θέλει να κάνει re-raise, αυτό θα είναι ανάλογα μεγάλο και δεν σας συμφέρει να πληρώνετε πολλά για να δείτε το φλοπ με τέτοια φύλλα. Είναι καλό με μικρά ζεύγη να κρατάτε πολλούς παίκτες στην παρτίδα, αφού με αυτόν τον τρόπο αυξάνετε τις πιθανότητες να «πληρωθείτε» ένα πιθανό σετ.

Το δυνατό raise (πάνω από 3 φορές το big blind) pre-flop με ζεύγος γύρω στο 8 ή 9 που κάνουν πολλοί παίκτες, κατά την γνώμη μου δεν είναι η ιδανική αντιμετώπιση. Αυτά τα ζεύγη πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν μικρά. Πρέπει δηλαδή να έχεις σετ για να κερδίσεις αρκετά χρήματα, αφού δύσκολα κάποιος παίκτης θα ποντάρει πολλά με top pair μικρότερο του 8, ώστε να τον κερδίσετε εσείς με το over-pair στο χέρι σας. Τα φύλλα που προσωπικά πιστεύω κερδίζουν τα περισσότερα χρήματα στο Texas Hold ‘em No Limit, είναι τα σετ του 2, 3 ή 4 γιατί δεν τα φαντάζεται εύκολα ο αντίπαλος.

Σε μία από τις τελευταίες θέσεις, με μικρό ή μεσαίο ζεύγος στο χέρι, το raise πάνω από 2 φορές το big blind σε unraised pot (κανείς δεν έχει κάνει raise πριν από εσάς), δεν είναι λάθος ειδικά αν δεν έχει «μπει» κανείς και είστε ο πρώτος που ποντάρετε. Αν σας κάνουν call στο raise σας pre-flop περισσότεροι από ένας, τότε να είστε πολύ προσεκτικοί μετά το φλοπ στην προσπάθεια σας να μπλοφάρετε αν δεν έχετε σετ (ξέρω ότι θα το κάνετε). Εάν σας κάνει όμως call, μόνο ένας, το big blind για παράδειγμα, τότε ενδείκνυται η απόπειρα μπλόφας μετά το φλοπ αφού οι πιθανότητες να μην έχει κάτι άξιο πονταρίσματος ο αντίπαλός σας, είναι με το μέρος σας.

Στο επόμενο άρθρο μας θα αναλύσουμε τον τρόπο που σας προτείνουμε να παίζετε με μικρά ζεύγη στο χέρι, όταν παίζετε σε τουρνουά. Τα τουρνουά είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, και απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση σε σχέση με τα cash games όταν στο χέρι έχετε μικρά ζεύγη όπως και στις περισσότερες καταστάσεις που μπορεί να βρεθείτε.

Καλή σας τύχη στα τραπέζια μας

Poker Pro
Poker.gr