Poker Pro (Άρθρο 36ο): Ένα βήμα παρακάτω

Ανανεώθηκε:

Ο Poker Pro μετά από 35 άρθρα που σχετίζονται με τα “βασικά” βήματα του πόκερ, σήμερα κάνει ένα βήμα μπροστά και κάνει το κλικ για να ξεχωρίσετε σαν παίκτες “βλέποντας” το κάτι παραπάνω…

Υπάρχουν τρία γενικά στάδια εξέλιξης ενός παίκτη πόκερ: ο καινούργιος που αδιαφορεί εντελώς για το αν τον «διαβάζουν» οι αντίπαλοί του και αγνοεί την σημασία του να κάνει ο ίδιος σωστές εκτιμήσεις για τα κρυφά φύλλα των αντιπάλων του. Ο ελαφρώς προχωρημένος που καταφέρνει να μπερδεύει τους αντιπάλους του κάποιες φορές και κάνει κάποιες εκτιμήσεις για τους αντιπάλους του και τέλος ο έμπειρος και καλός παίκτης που χειραγωγεί το τραπέζι και το κάνει ουσιαστικά ότι θέλει. Με το κλασικό στυλ tight-aggressive δεν είναι δυνατόν να φτάσετε στο τελευταίο στάδιο. Και όταν λέμε tight-aggressive εννοούμε τον συντηρητικό παίκτη που θα ποντάρει δυνατά μόνο στα καλά του φύλλα. Ήρθε η ώρα λοιπόν να αφήσετε πίσω σας τα βασικά και να προχωρήσετε ένα ακόμα βήμα.

Ο τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι απλός: ποντάρετε περισσότερο. Αυτό βέβαια θα προσθέσει μεγαλύτερες διακυμάνσεις στο bankroll σας. Με τα περισσότερα πονταρίσματα όμως, θα επιτύχετε πολύ μεγαλύτερα κέρδη από τις παρτίδες που έχετε το καλύτερο φύλλο.

Δεν είναι δύσκολο να συνειδητοποιήσει κανείς γιατί το να ποντάρει περισσότερο είναι και περισσότερο κερδοφόρο. Το δύσκολο είναι η σωστή εφαρμογή του χωρίς τελικά να γινόμαστε ανούσια επιθετικοί. Πρέπει όμως τελικά να προσπαθήσετε να παίρνετε μόνοι σας τα pots και να μην περιμένετε να έρθουν αυτά σε εσάς.

Θα σας παραθέσω δύο παραδείγματα για το πότε είναι ορθό να επιτεθείτε, αλλά θυμηθείτε ότι τελικά όλα είναι θέμα γνώσεων, ικανοτήτων και σωστής αίσθησης του τραπεζιού.

Έχετε φτάσει στο φλοπ και δεν έχετε τίποτα πολύ δυνατό, ίσως να ψάχνετε ας πούμε μία σφήνα για κέντα ή έστω και κέντα πάνω κάτω. Κάποιο παρομοίως αδύναμο φύλλο (ίσως low pair ή back door flush draw με overcards) κρατάει και ο ένας αντίπαλός που έχει παραμείνει στην παρτίδα μαζί σας, ο οποίος ποντάρει το ελάχιστο. Σκέφτεστε ότι ίσως είναι σωστό να κάνετε ένα απλό call για να δείτε τι θα σας φέρει το turn κι από κει να πορευτείτε ανάλογα. Γνωρίζετε ότι εάν υπήρχε δυνατό raise πριν από σας, θα χάνατε τα όποια pot odds είχατε και θα έπρεπε να πάτε πάσο. Το turn δεν σας βοηθάει καθόλου αλλά τελικά βοηθάει τον αντίπαλό σας. Έτσι έχετε «κάψει» το φύλλο σας σε μια παρτίδα που χάσατε μάρκες (έστω και λίγες) κυνηγώντας κάτι αρκετά δύσκολο να βγει. Εάν είχατε κάνει raise όμως στο φλοπ, ο αντίπαλός σας θα είχε πάει πάσο και έτσι με μία απλή κίνηση θα είχατε στερήσει από τον αντίπαλό σας την δυνατότητα να κυνηγήσει το δικό του φύλλο. Αντί λοιπόν να δίνετε το δικαίωμα να σας αφαιρούν εσάς τα pot odds, το κάνετε εσείς πρώτοι και τελικά παίρνετε ένα pot που με tight-aggressive παιχνίδι θα είχε χαθεί.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι αυτό της μπλόφας. Για να γίνει αυτό κατανοητό, θα σας περιγράψω την πρώτη μου επιτυχημένη μπλόφα στο online πόκερ. Ήταν μια πολύ αδέξια κίνηση που είχα κάνει, η οποία όμως με την επιτυχία της με έκανε να καταλάβω την δύναμη του να επιτίθεμαι πρώτος.

Έπαιζα σε ένα cash game, Texas Hold’em no limit επί δυόμισι ώρες συνεχόμενες και οι περισσότεροι αντίπαλοί μου ήταν πάνω κάτω την ίδια ώρα μαζί μου στο ίδιο τραπέζι. Ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι μπορώ να τους διαβάσω αρκετά καλά κι έτσι για πρώτη φορά στην «καριέρα» μου, κατάλαβα ότι έχω την δυνατότητα να εκτιμήσω τις αντιδράσεις τους σε μια μπλόφα. Μέχρι εκείνο το σημείο έπαιζα αυστηρά tight-aggressive και στην διαδικασία είχα κερδίσει κάποια χρήματα. Κέρδιζα αργά αλλά σταθερά κι έτσι μπορούσα να ρισκάρω μερικά από τα κέρδη μου για να δω αν μπορώ να καταφέρω μία επιτυχημένη μπλόφα. Δεν είχα τίποτα σημαντικό στο χέρι μου και το φλοπ δεν βοήθησε καθόλου. Αν παίζαμε μιζέρια (όπου κερδίζει το χειρότερο φύλλο) μάλλον θα ήμουν ο καλύτερος! Στο φλοπ έκανα ένα απλό call στο ποντάρισμα των αντιπάλων μου και μόλις άνοιξε το turn έκανα ένα τεράστιο, συγκριτικά με το pot, ποντάρισμα. Από στρατηγικής άποψης, η κίνησή μου ήταν εντελώς λάθος λόγω μεγέθους του πονταρίσματός μου, αλλά ένιωθα ότι πραγματικά ήλεγχα τις αντιδράσεις των άλλων παικτών. Το πιθανότερο είναι ότι κι αυτοί με είχαν αναγνωρίσει σαν συντηρητικό παίκτη κι έτσι το μεγάλο μου ποντάρισμα τους έστελνε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι κρατάω κάτι πολύ δυνατό. Έτσι πήγαν όλοι πάσο και εγώ κέρδισα το πρώτο μου pot με μια μεγάλη και καθαρή μπλόφα. Κέρδισα λίγα σε σχέση με αυτά που ρισκάρισα στην διαδικασία ($80 περίπου, ποντάροντας κοντά $200!), αλλά η ικανοποίηση που πήρα συνειδητοποιώντας ότι πραγματικά ήλεγξα το τραπέζι έστω και για λίγο, ήταν πολύ μεγάλη.

Φυσικά δεν προτείνω με τίποτα να ρισκάρετε $200 για να κερδίσετε ένα pot της τάξης των $80. Πρόκειται για μια πολύ χαζή κίνηση, την οποία όμως θυμάμαι πολύ καλά γιατί μου άνοιξε τα μάτια. Κατάλαβα για πρώτη φορά την δύναμη του να ποντάρω πρώτος και συνειδητοποίησα ότι υπάρχουν πολλά πράγματα να μάθω πέραν του tight-aggressive παιχνιδιού, που μέχρι τότε ήταν το άγιο δισκοπότηρό μου.

Όταν πρωτο-εφαρμόσετε αυτήν την στρατηγική ένα είναι σίγουρο: θα χάσετε περισσότερα! Γι αυτό επιβάλλεται το κατέβασμα σε επίπεδο stakes που παίζετε για να μην πληγώσετε το bankroll σας θανάσιμα. Μέχρι να κατανοήσετε πότε ακριβώς πρέπει να ποντάρετε πιο συχνά, που να γίνεστε επιθετικοί και που όχι, θα περάσει λίγος καιρός, διάστημα κατά το οποίο πρέπει να παραμείνετε υπομονετικοί και να μελετάτε περισσότερο αυτό το νέο για σας στυλ παιχνιδιού.

Poker Pro