Poker Pro (Άρθρο 35ο): 5 λόγοι για raise

Ανανεώθηκε:

 
Ποιος είπε ότι raise κάνουμε μόνο όταν έχουμε καλό φύλλο; Ο Poker Pro μας παρουσιάζει 5 καλούς λόγους για να κάνουμε raise και σε διαφορετικές καταστάσεις

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το raise πρέπει να γίνεται μόνο όταν έχουν πολύ καλό φύλλο και θέλουν να κερδίσουν περισσότερα από την συγκεκριμένη παρτίδα. Αυτό ισχύει μεν, αλλά παράλληλα υπάρχουν αρκετοί ακόμα λόγοι για να κάνετε raise και σε άλλες καταστάσεις.

Τα 5 βασικά κίνητρα για ένα raise είναι:

1. Για να κερδίσετε περισσότερα

2. Για αν υποχρεώσετε κάποιους αντιπάλους σε πάσο

3. Για να πάρετε «δωρεάν» φύλλο στη συνέχεια

4. Για να πάρετε πληροφορίες για τα φύλλα των αντιπάλων σας

5. Για να κάνετε μπλόφα ή semi-bluff
1. Για να κερδίσετε περισσότερα.
Πρόκειται για τον σχεδόν αυτονόητο λόγο για ένα raise. Όταν αισθάνεστε ότι έχετε το καλύτερο φύλλο, ποντάρετε πρώτοι ή κάνετε raise για να κερδίσετε περισσότερα. Με τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό (nuts) μπορείτε και να προσπαθήσετε να στήσετε μια παγίδα (slowplay) αν θεωρείτε ότι θα υπάρξει ποντάρισμα από αντίπαλο.
2. Για να υποχρεώσετε κάποιους αντιπάλους σε πάσο.
Και αυτός ο λόγος είναι αρκετά αυτονόητος. Είναι η αιτία που κάνετε raise πριν το φλοπ με φύλλα όπως ΑΑ ή ΚΚ. Θέλετε όσο το δυνατόν λιγότερους αντιπάλους στην παρτίδα μετά το άνοιγμα του φλοπ, καθώς αυτά τα φύλλα κερδίζουν συχνά απέναντι σε έναν ή το πολύ 2 αντιπάλους αλλά με πολλούς παίκτες μέσα στο ποτ, έχουν μεγάλες πιθανότητες να χάσουν μετά το άνοιγμα και των 5 κοινών φύλλων. Μία άλλη περίπτωση που κάνετε raise για να «διώξετε» αντιπάλους από την παρτίδα είναι όταν έχετε στο φλοπ top pair. Για παράδειγμα, έχετε Α σπαθί – Κ σπαθί και το φλοπ ανοίγει 9κούπα – 10 σπαθί – Ρήγας κούπα. Έχετε top pair – top kicker και πρέπει να κάνετε raise για να μην δώσετε «φτηνά» φύλλα σε αντιπάλους που κυνηγάνε την κέντα ή το χρώμα.
3. Για να πάρετε «δωρεάν» φύλλο στη συνέχεια.
Λέγοντας «δωρεάν» φύλλο, εννοούμε τα φύλλα που μένουν να ανοίξουν.
Παράδειγμα:
Κάθεστε στην τελευταία θέση (button) και μετά το άνοιγμα του φλοπ θέλετε μία κούπα ακόμα για να κάνετε χρώμα (flush). Ένας αντίπαλος ποντάρει κι εσείς κάνετε ένα μικρό raise. Μετά το άνοιγμα του turn, το πιθανότερο είναι ο αντίπαλός σας, που “μιλάει” πρώτος, να κάνει check είτε γιατί φοβήθηκε κάποιο καλύτερο φύλλο από το δικό του, είτε γιατί πιστεύει ότι στήνει παγίδα κρατώντας κάποιο πολύ καλό φύλλο όπως set ή 2 ζεύγη. Έτσι έχετε την δυνατότητα κάνοντας κι εσείς με την σειρά σας check, να δείτε «δωρεάν» το river. Μπορεί στην πράξη να μην είναι εντελώς δωρεάν, κοστίζει όμως σίγουρα λιγότερο απ’ το να είχατε κάνει απλό call στο φλοπ και να αντιμετωπίζατε ένα μεγάλο bet στο turn.
4. Για να πάρετε πληροφορίες για τα φύλλα των αντιπάλων σας.
Αυτή η κίνηση λειτουργεί κυρίως πριν και μετά το φλοπ. Πριν το φλοπ δεν έχετε καμία ουσιαστική πληροφορία για το φύλλο των αντιπάλων σας. Αν όμως κάνετε raise και δεχτείτε re-raise, καταλαβαίνετε ότι είστε αντίπαλοι με κάποιο πολύ δυνατό φύλλο. Εάν δείτε απλό call στο raise σας το πιο πιθανό είναι ο αντίπαλός σας να μην έχει κορυφαίο φύλλο. Ας υποθέσουμε τώρα ότι μετά το φλοπ έχετε ένα ζεύγος άσσους με kicker 7 και ένας αντίπαλος ποντάρει. Αν κάνετε απλό call δεν θα μπορείτε να ξέρετε πόσο καλό είναι το φύλλο του αντιπάλου σας. Αν όμως κάνετε raise και δεχτείτε re-raise, θα καταλάβετε ότι κατά πάσα πιθανότητα χάνετε και πρέπει να πάτε πάσο. Αυτός είναι ένας τρόπος για να εξοικονομήσετε χρήματα καθώς αυτή η τακτική κοστίζει πολύ λιγότερο απ’ το να ακολουθείτε στα πονταρίσματα μέχρι και το river απλά για να δείτε το ΑΚ του αντιπάλου σας.
5. Για να κάνετε μπλόφα ή semi-bluff.
Οι μπλόφες είναι ένα εντελώς διαφορετικό κεφάλαιο. Αυτό όμως που πρέπει να γνωρίζετε είναι η semi-bluff (αν θέλουμε μια μετάφραση του όρου αυτή θα ήταν «ημι-μπλόφα»). Semi-bluff είναι όταν ποντάρετε σε ένα φύλλο που κατά πάσα πιθανότητα
δεν
είναι το καλύτερο, αλλά μπορεί να βελτιωθεί στη συνέχεια. Ο πραγματικός στόχος μιας τέτοιας κίνησης είναι να κερδίσετε το ποτ σε εκείνο το σημείο και να μην συνεχίσετε να κυνηγάτε φύλλα. Γι αυτό η κίνηση αυτή ενδείκνυται όταν υπάρχουν λίγοι παίκτες στην παρτίδα και έχετε σοβαρούς λόγους να πιστεύετε ότι θα πάνε πάσο οι αντίπαλοί σας αν αντιμετωπίσουν μία ένδειξη δύναμης από εσάς με ένα δυνατό ποντάρισμα ή raise. Μπορεί σε ένα παιχνίδι να σας εμφανιστούν πολλές ευκαιρίες για μια κίνηση semi-bluffing, αλλά δεν είναι πάντα η πιο ενδεδειγμένη επιλογή. Πρέπει να προσέχετε τα check-raise από αντίπαλο που θα σας κοστίσουν πολλά χρήματα αφού η «ημι-μπλόφα» σας, πάει ξαφνικά στον κάλαθο των αχρήστων και το κόστος είναι μεγάλο. Πρόκειται για μία κίνηση που απαιτεί μεγάλη προσοχή, αφού λανθασμένη ή παρατεταμένη χρήση της μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες απώλειες.
Βλέποντας όλους τους λόγους για ένα raise συνειδητοποιούμε ότι κάποιο raise μπορεί να γίνει για παραπάνω από έναν λόγους. Μπορεί να κάνετε raise για να πάρετε στην συνέχεια ένα «δωρεάν» φύλλο, αλλά συγχρόνως αποκομίζετε και πληροφορίες για τα φύλλα των αντιπάλων σας και μαζί αυξάνετε και το ποτ.
Σκοπός του παρόντος δεν είναι να σας παροτρύνει να γίνετε σούπερ επιθετικοί παίκτες κάνοντας raise πάντα και παντού. Αυτό που θα ήθελα να γίνει ξεκάθαρο είναι ο γενικός κανόνας της απρόβλεπτης συμπεριφοράς και παράλληλα η συνειδητοποίηση της εναλλακτικής επιλογής για raise αντί ενός «αυτόματου» call. Όπως έχει αναφερθεί και σε παλαιότερο άρθρο αυτής της σειράς, fish call when sharks raise (μετ.: τα «ψάρια» κάνουν call όταν οι «καρχαρίες» κάνουν raise)…
Καλή εξάσκηση στα τραπέζια του poker.gr