Poker Pro (Άρθρο 34ο): “Mανιακός” αντίπαλος

Ανανεώθηκε:

 

Πόσες φορές έχουμε βρεθεί αντίπαλοι στο τραπέζι με “μανιακό” αντίπαλο, που κάνει raise και re-raise ότι φύλλα πάρει; Διαβάστε τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων παικτών από τον Poker Pro μας…

Στο online πόκερ είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο του «μανιακού» αντιπάλου που κάνει raise και re-raise συνέχεια, με σχεδόν οποιαδήποτε δύο φύλλα στο χέρι του. Αυτοί οι παίκτες χαρακτηρίζονται από μια άκρατη επιθετικότητα και τελικά ίσως καταφέρουν να παρασύρουν σε μεγάλα λάθη τους αντιπάλους τους. Μπορεί να πρόκειται για κάποιον εκνευρισμένο παίκτη, ή μεθυσμένο ή απλά σε τιλτ. Όποια κι αν είναι η αιτία, αυτό που πρέπει να κάνει ο συνετός παίκτης που στοχεύει στο κέρδος, είναι να κρατήσει την ψυχραιμία του και να αναπροσαρμόσει το παιχνίδι του ανάλογα.

Μπορεί να σας φαίνεται αρκετά εύκολο να αντιμετωπίσετε έναν «τρελό» αντίπαλο, αλλά ουσιαστικά αποτελεί μια απειλή για το καλό σας παιχνίδι και τελικά θα προσθέσει μεγάλες διακυμάνσεις στο bankroll σας. Συχνά ο «μανιακός» μπορεί να φέρει ένα ολόκληρο τραπέζι σε κατάσταση τιλτ, μια κατάσταση την οποία μπορεί να εκμεταλλευτεί στο έπακρο ο παίκτης που παραμένει ήρεμος και προσαρμόζει ανάλογα την στρατηγική του.

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να προσπαθήσετε να καθίσετε στα αριστερά του εν λόγω σούπερ επιθετικού παίκτη. Σε αυτή τη θέση θα ενεργείτε μετά απ’ αυτόν και θα μπορείτε συχνά να κάνετε re-raise όποτε αποφασίζετε να μπείτε στην παρτίδα. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της τακτικής είναι ότι απομονώνετε τον «μανιακό» και καταφέρνετε να παίζετε τις παρτίδες μόνο οι δυο σας, με το σημαντικό πλεονέκτημα της θέσης στο ποντάρισμα , στην κατοχή σας. Επιπλέον, κατά μέσο όρο τα φύλλα στο χέρι σας θα έχουν περισσότερες πιθανότητες νίκης από αυτά του «μανιακού». Έτσι, εάν οι υπόλοιποι αντίπαλοι σας επιτρέψουν να παίζετε “heads up” χωρίς να επεμβαίνουν, τότε έχετε μεγάλο πλεονέκτημα. Και πραγματικά είναι δύσκολο για κάποιον από τους υπόλοιπους παίκτες να παίξει φύλλα όπως μικρά ζεύγη, ή άσσο με οποιοδήποτε kicker ή ίσως και συνεχόμενα ομόχρωμα φύλλα στο χέρι, όταν αντιμετωπίζει raise (από τον «μανιακό») και re-raise (από εσάς). Με τα ίδια ακριβώς φύλλα όμως, εσείς που κάθεστε αμέσως αριστερά από τον σούπερ επιθετικό παίκτη, κάνετε τα re-raise που πιέζουν τους υπόλοιπους να πάνε πάσο και παράλληλα δοκιμάζουν την επιθετικότητα του «μανιακού». Κι αυτό γιατί αυτά τα φύλλα είναι αρκετά καλά για παιχνίδι heads up και καλύτερα από το μέσο όρο των φύλλων με τα οποία θα κάνει το αρχικό raise ο επιθετικός παίκτης.

Συγκεκριμένα, δυνατά φύλλα σε αυτήν την κατάσταση είναι οποιοσδήποτε άσσος και οποιοδήποτε ζεύγος καθώς τα συγκεκριμένα φύλλα συχνά θα κερδίσουν παρτίδες ακόμα και αν δεν βελτιωθούν με τα κοινά φύλλα που θα ανοίξουν. Τα φύλλα όπως 7 μπαστούνι – 8 μπαστούνι (suited connectors) χάνουν την αξία τους σε τέτοιες καταστάσεις, καθώς για να αξίζουν να παιχτούν χρειάζονται πολύ καλά implied odds. Δεδομένης της απουσίας πολλών παικτών από τις παρτίδες λόγω των raise πριν το φλοπ, θα σας είναι ακριβό να βλέπετε πολλά φλοπ με τέτοια φύλλα και τα implies odds δεν θα είναι και τα καλύτερα δυνατά.

Όταν όμως ολόκληρο το τραπέζι χαλαρώνει και μπαίνουν πολλοί παίκτες στις παρτίδες με μέτρια φύλλα, τότε ίσως αξίζουν να παιχτούν και τα μικρά συνεχόμενα ομόχρωμα, αν και μόνο αν, είστε σε μία από τις τελευταίες θέσεις στο ποντάρισμα. Συμπέρασμα:

Θα πρέπει να προσπαθείτε να κάθεστε στα αριστερά του «μανιακού» αντιπάλου σας και επιλεκτικά να κάνετε re-raise στις επιθέσεις του πριν το φλοπ, με φύλλα όπως Α-x (x = οποιοδήποτε φύλλο), οποιοδήποτε ζεύγος και μεγάλα συνεχόμενα ομόχρωμα φύλλα (10-J και πάνω). Θα χρειαστεί να παίξετε αρκετά από αυτά τα φύλλα ως το river χωρίς να βελτιωθούν μέχρι το τέλος και δεν πρέπει να πηγαίνετε πάσο στο φλοπ κάθε φορά που αυτό δεν έχει σχέση με το φύλλο σας. Μπορείτε να ακολουθείτε αυτήν την τακτική όσο οι υπόλοιποι αντίπαλοι στο τραπέζι δεν αρχίσουν να «βλέπουν» τα re-raise σας. Αν αυτό συμβεί θα πρέπει να «σφίξετε» αρκετά το παιχνίδι σας και πριν και μετά το φλοπ. Όταν πολλοί παίκτες του τραπεζιού «χαλαρώνουν» και βλέπουν πολλά φλοπ ακόμα και μετά από raise, τότε πρέπει να γυρίσετε το παιχνίδι σας στην πιο συντηρητική μορφή του μελετώντας πολύ προσεκτικά τα pot odds και τα implied odds.

Εάν κάποιος συντηρητικός παίκτης κάνει raise και ο «μανιακός» κάνει re-raise, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και να μην εμπλακείτε αν τα φύλλα σας δεν είναι πολύ καλά. Επίσης πολύ προσεκτικοί θα πρέπει να είστε αν κάθεστε στα δεξιά του επιθετικού παίκτη. Εάν κάνει συχνά re-raise σε δικά σας raise τότε αφήστε αυτόν να απομονώνει εσάς «διώχνοντας» τους υπόλοιπους παίκτες του τραπεζιού με την επιθετικότητά του.

Αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να κάνετε είναι το γνωστό slowplay. Να έχετε δηλαδή κορυφαία φύλλα και να μην ποντάρετε δυνατά προσπαθώντας να παγιδέψετε τον «μανιακό». Χάνετε πονταρίσματα και τελικά κερδίζετε λιγότερα απ’ όσα θα μπορούσατε αν ποντάρατε δυνατά από την αρχή. Θυμηθείτε, είναι επιθετικός και συχνά θα σας «πληρώσει» τα καλά σας φύλλα.

Καλή τύχη και …ψυχραιμία.

Poker Pro