Poker Pro (Άρθρο 33ο): Φύλλα suited στο χέρι

Ανανεώθηκε:

 

Πόσες φορές έχουμε πάρει στο χέρι 2 φύλλα ομόχρωμα (suited) και αμέσως πήραμε θάρρος για τις πιθανότητες νίκης μας; Ο Poker Pro αναλύει τα συν και κυρίως τα πλην μιας τέτοιας σκέψης…

Κάθεστε στο τραπέζι να παίξετε Texas Hold’ em και τα πρώτα σας φύλλα είναι του ίδιου χρώματος (στην αγγλική ορολογία: “suited”) όπως Βαλές καρό – 7 καρό. Εσείς αμέσως σκέπτεστε ότι ένα πιθανό χρώμα δεν χάνει εύκολα και μπορεί να σας αποφέρει σημαντικό κέρδος και χωρίς άλλες χρονοτριβές μπαίνετε στην παρτίδα είτε με απλό call είτε «βλέπετε» το μικρό raise κάποιου αντιπάλου σας για να δείτε το φλοπ. Στην πραγματικότητα κάνετε ένα από τα πλέον κοινά λάθη αφού οι πιθανότητες νίκης σας είναι ελάχιστες και το πιθανό κέρδος αμφιλεγόμενης αξίας. Οι περισσότεροι αρχάριοι παίκτες στο Texas Hold’ em, εντυπωσιάζονται και υπερεκτιμούν το φύλλο τους όταν αυτό αποτελείται από ομόχρωμα φύλλα (π.χ. δύο κούπες ή δύο σπαθιά). Μπορεί να μην θεωρείτε τον εαυτό σας αρχάριο, τα παρακάτω στοιχεία όμως θα σας φανούν σίγουρα αρκετά χρήσιμα.

Το πρόβλημα με τα φύλλα του ίδιου χρώματος είναι ότι το χρώμα τελικά δεν εμφανίζεται και τόσο συχνά. Διαβάστε προσεκτικά τις παρακάτω πιθανότητες:

  • Στο Texas Hold’em, δύο ομόχρωμα φύλλα στο χέρι έχουν πιθανότητες 6,5% (πιο σπάνια από 1 στις 15) να βρουν αλλά τρία ίδια ανάμεσα στα 5 κοινά και να κάνουν τελικά χρώμα. Και αυτό το 6,5% προϋποθέτει ότι θα ακολουθήσουμε στο ποντάρισμα μέχρι το τέλος. Περιλαμβάνει δηλαδή και τα χρώματα που θα βγουν στα δύο τελευταία φύλλα, turn και river (το γνωστό ως “runner runner flush” ή “back door flush”).
  • Οι πιθανότητες να βρει κάποιος 2 φύλλα του ίδιου χρώματος με τα δικά του στο φλοπ είναι 10,94% και ως γνωστόν, ο πιθανότητες να βγει τελικά το χρώμα στο turn ή στο river στη συνέχεια είναι περίπου 35% (Βλ. άρθρο «Poker Pro #3: Οι πιθανότητες στο poker»).
  • Όταν στο φλοπ έχει κάποιος συνολικά 4 φύλλα του ίδιου χρώματος, οι πιθανότητες να κάνει τελικά το χρώμα στο turn μόνο, είναι 19,1%.
  • Όταν στο φλοπ έχει κάποιος μόλις 3 φύλλα του ίδιου χρώματος, οι πιθανότητες να ανοίξουν 2 ακόμα και να βγει χρώμα και στο turn και στο river είναι μόλις 4,4% (“back door flush”).
  • Οι πιθανότητες στο Texas Hold’ em να πάρουμε στο χέρι μας δύο ομόχρωμα φύλλα είναι 23,5%
  • Τέλος, οι πιθανότητες να μας ανοίξει ολοκληρωμένο χρώμα στο φλοπ είναι 0,84%.

Μία πρώτη σκέψη μετά από αυτά τα ποσοστά είναι η εξής: Είδατε εσείς κανένα ποσοστό να ξεπερνάει το 50%; Σας αρέσει να παίζετε με περισσότερες πιθανότητες να χάσετε παρά να κερδίσετε;

Επίσης, θα πρέπει πάντα να θυμάστε ότι όταν παίζετε με χαμηλά χρώματα, χρειάζεται αρκετή προσοχή. Δεν είναι σπάνιο ένα χαμηλό χρώμα με μεγαλύτερο φύλλο στο χέρι π.χ. ένα δεκάρι, να χάνει τελικά από χρώμα στον άσσο.

Ας δούμε τώρα ένα παράδειγμα συνηθισμένου λάθος παιξίματος με ομόχρωμα φύλλα στο χέρι. Έχετε 7 σπαθί 5 σπαθί και «βλέπετε» το μικρό raise πριν το φλοπ ενός αντιπάλου. Στο φλοπ ανοίγουν 2 σπαθιά και ένας άσσος. Ο αντίπαλός σας ποντάρει και υπολογίζετε εσείς ότι έχετε 35% να βγάλετε το χρώμα. Βλέπετε ότι το ποντάρισμα είναι μικρότερο από το 1/3 του ποτ και σκέφτεστε ότι τα pot odds είναι σωστά και σας συμφέρει να μπείτε! Έτσι δεν είναι;…

… Λάθος! Γιατί το ποντάρισμα που βάζετε δεν είναι για να δείτε και τα δύο φύλλα turn-river. Είναι μόνο για το turn, όπου οι πιθανότητες να σας ανοίξει το χρώμα εκεί είναι μόλις 19,1%! Αν δεν σας ανοίξει το χρώμα στο turn, θα αντιμετωπίσετε σχεδόν σίγουρα πολύ δυνατό ποντάρισμα από τον αντίπαλό σας, ώστε θα καταστήσει για εσάς το περαιτέρω «κυνήγι», μη συμφέρον. Με λίγα λόγια, θα έχετε ποντάρει εντελώς λάθος, κάνοντας λάθος χρήση των pot odds. Επιπλέον, όταν θα αντιμετωπίζετε καλούς παίκτες που θα «μυρίζονται» τι περίπου έχετε, δεν θα σας πληρώνουν τα πονταρίσματα όταν τελικά θα το βγάζετε το χρώμα σας, καθιστώντας την όλη σας παρτίδα ένα λάθος κυνήγι που το κέρδος σας δεν αντιπροσωπεύει σε καμία περίπτωση τις πιθανότητες νίκης που είχατε στην αρχή. Για να χρησιμοποιήσω και ένα παλιότερο παράδειγμά, είναι σαν να παίζετε κορώνα-γράμματα και όποτε κερδίζετε να παίρνετε 100 ευρώ ενώ όποτε χάνετε να δίνετε 120 ευρώ.

Ένα ακόμα λάθος που κάνουν πολλοί είναι να ξεχνάνε για ποιό λόγο μπήκαν αρχικά στην παρτίδα. Μπαίνετε για παράδειγμα από την θέση του button με Α καρό -5 καρό. Το φλοπ ανοίγει Α σπαθί J καρό 2 σπαθί. Ξαφνικά έχετε το μεγαλύτερο ζεύγος από τα ανοιχτά φύλλα (top pair) και βλέποντας έναν αντίπαλο να ποντάρει όσο περίπου είναι και το ποτ, σκέπτεστε σοβαρά να κάνετε το call. Για σταθείτε, ποιος είναι ο αρχικός λόγος που μπήκατε στην παρτίδα; Για καρό δεν ψάχνατε; Τώρα έχετε top pair συνοδευόμενο από 5άρι (kicker). Θα μπείτε κυνηγώντας να ανοίξει 5άρι ή 2 καρό στα επόμενα φύλλα; Και αν ανοίξει όντος 5άρι, σίγουρα κερδίζετε; Μήπως έχει A-J ο αντίπαλός σας; Αφού είστε σχεδόν σίγουρος/η ότι αυτή τη στιγμή χάνετε, γιατί να ακολουθήσετε στο ποντάρισμα με λιγότερες πιθανότητες νίκης από τον αντίπαλό σας; Τις (συντριπτικά) περισσότερες φορές σε μια τέτοια κατάσταση, αν μπείτε, θα χάσετε λεφτά. Και αυτό σε βάθος χρόνου μεταφράζεται σε μεγάλες απώλειες.

Τα ομόχρωμα φύλλα στο χέρι πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν 2 φύλλα που έχουν κάποια μικρή πιθανότητα να βγάλουν χρώμα και τίποτα παραπάνω. Σε γενικές γραμμές και αρκετά χοντρικά, μπορείτε να υπολογίζετε ένα +4% για τα ομόχρωμα φύλλα στο χέρι, σε σχέση με τις πιθανότητες νίκης που θα είχαν αν δεν ήταν του ιδίου χρώματος. Από ’κει και πέρα, θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν την θέση σας στην σειρά πονταρίσματος και να δείτε πόσο θα σας κοστίσει να δείτε το φλοπ, υπολογίζοντας χοντρικά και πόσο θα σας κοστίσει να δείτε και το turn. Αφού δείτε το φλοπ θα πρέπει να πάτε πάσο αν δεν βελτιωθεί σημαντικά το φύλλο σας και να μην «μπλέκετε» σε καταστάσεις του στυλ «αν ανοίξει και ένα 7άρι θα πηγαίνω για κέντα πάνω-κάτω» ή «θέλω ένα 5άρι για κέντα σφήνα». Κάντε πάσο ακόμα κι αν …. «το πιστεύετε»… Το σωστό πόκερ δεν έχει χώρο για τέτοιου είδους τακτικές. Αν θέλετε να παίξετε επειδή «το πιστεύετε», πιάστε καλύτερα το τάβλι, το μπαρμπούτι ή το λόττο και αφήστε το πόκερ γιατί θα σας κοστίσει πολύ ακριβά.

Τέλος θα σας μεταφέρω ένα ρητό που διάβασα κάπου, για την διαφορά καλών και κακών παικτών στο πόκερ.

«Ο κακός παίκτης στο πόκερ όταν κοιτάζει τα φύλλα του ψάχνει έναν καλό λόγο για να μπει στην παρτίδα την ώρα που ο καλός παίκτης ψάχνει έναν λόγο για να μην μπει.». Σκεφτείτε το και κάντε το «πάσο» φίλο σας.

Καλή τύχη.

Poker Pro