Poker Pro (Άρθρο 29ο): Τύποι παικτών (Μέρος Β)

Ανανεώθηκε:

 

O Poker Pro sto 2o μέρος για τους τύπους παικτών αναλύει το στυλ παιχνιδιού που χαρακτηρίζεται σαν «χαλαρό» (“loose”),ενώ προσπαθεί στο τέλος να προσεγγίσει το ιδανικό στυλ παιχνιδιού.

Παίκτης πολύ «χαλαρός» – (Αγγλικός όρος: «loose/too loose»)

Πρόκειται για τον παίκτη που «βλέπει» (κάνει call) πάρα πολλά πονταρίσματα με μέτρια ή και κάτω του μετρίου φύλλα. Μάλλον του λείπει η υπομονή και δεν αντέχει να μένει εκτός δράσης για πολύ ώρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, στηρίζεται πολύ στην τύχη για να κερδίσει. Μπορούν να χωριστούν σε 2 είδη:

Α) Χαλαρός – Παθητικός παίκτης (Αγγλικός όρος: LoosePassive)

Αυτοί οι παίκτες είναι γνωστοί και σαν “Calling stations” (εννοώντας ότι κάνουν συνέχεια call). Κάνουν πάρα πολλά call με μέτρια φύλλα, τα περισσότερα σαν από συνήθειο. Σπάνια τα πονταρίσματά τους είναι σωστά από άποψη pot odds και ακόμα πιο σπάνια κάνουν raise. Αν η θεά τύχη δεν κάθεται στον ώμο τους, χάνουν όλα τους τα χρήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα Κατά γενική ομολογία είναι το στυλ που έχουν τα ιδανικά «θύματα» των επαγγελματιών.

Β) Χαλαρός – Επιθετικός (Αγγλικός όρος: Loose-aggressive/LAG)

Αυτό το στυλ ίσως είναι και το πλέον ενδιαφέρον. Οι παίκτες αυτοί χαρακτηρίζονται από «τρελά» raise, χαζές μπλόφες και υπέρογκα πονταρίσματα συγκριτικά με το ποτ. Είναι αυτοί που αν είναι δυνατόν, θέλουν να μπαίνουν σε κάθε παρτίδα και συνήθως χάνουν τα χρήματά τους πιο σύντομα και από τους loose – passive. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει αναπτυχθεί το στυλ LAG από κάποιους πολύ καλούς παίκτες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο τρόπο την εντύπωση του τρελού παίκτη, που δίνουν στο τραπέζι. Για να το κάνουν αυτό, παίζουν πολλά φύλλα και πολύ επιθετικά. Κάνουν εσκεμμένα λάθη σε μικρά ποτ, όπου κυριολεκτικά πετάνε λεφτά, αλλά όταν έρθει η ώρα να εμπλακούν σε μεγάλο ποτ, συνήθως έχουν πολύ δυνατό φύλλο. Και αντίστροφα, όταν έχουν καλό φύλλο, έχουν αυξημένες πιθανότητες να μαζέψουν αρκετά χρήματα στο ποτ. Δεν αντιμετωπίζονται εύκολα, γιατί είναι από δύσκολο έως αδύνατο να κάνει κάποιος σωστές εκτιμήσεις (“reads”) για τα φύλλα τους. (Μπορεί και να αναφερθεί κάποιος σ’ αυτό με τον όρο “SAG” από το “Super Aggressive”.) Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στην διάκριση ενός καλού LAG παίκτη από έναν κακό παίκτη με το ίδιο στυλ. Πολλές φορές έχω ακούσει παράπονα για κάποιον τρελό παίκτη που έκανε μεγάλα λάθη αλλά ήταν «πολύ τυχερός» όποτε το ποτ μεγάλωνε πολύ. Την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσετε μια παρόμοια κατάσταση, αναρωτηθείτε μήπως τελικά πέσατε (ή κινδυνεύετε να πέσετε) σε μια καλοστημένη παγίδα ενός πολύ έμπειρου παίκτη με στυλ loose –aggressive…(;)

Ο καλός παίκτης τελικά θα πρέπει να μπορεί να αλλάξει από LAG σε TAG (TAG=Tight-Aggressive/σφιχτός-επιθετικός, βλ. προηγούμενο άρθρο) ανά πάσα στιγμή. Η αλλαγή των στυλ παιχνιδιού μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, ονομάζεται στην αγγλική ορολογία “changing gears”, δηλαδή «αλλαγή ταχύτητας». Με στυλ LAG, ο καλός παίκτης προσπαθεί να παραπλανήσει τους αντιπάλους του, να προκαλέσει λανθασμένες κινήσεις και τελικά να δρέψει τους καρπούς του παίζοντας με στυλ TAG, όταν θα έχει πολύ καλό φύλλο ή όταν το ποτ μεγαλώνει πολύ.

Η επιλογή του δικού σας στυλ τελικά εξαρτάται καθαρά από το πώς σας αρέσει να παίζετε. Στο κάτω κάτω, τα χρήματα και ο χρόνος που αφιερώνετε σε αυτό το παιχνίδι είναι δικά σας και κανείς δεν μπορεί να σας εγγυηθεί την επιτυχία αν ακολουθήσετε το ένα στυλ ή το άλλο. Καθώς θα παίζετε και με τον καιρό, θα βρεθείτε σε καταστάσεις όπου θα χρειάζεται να αλλάξετε στυλ παιχνιδιού. Για παράδειγμα ίσως χρειαστεί να γίνετε πιο «χαλαροί» (“loose”) για να εκμεταλλευτείτε έναν διαπιστωμένα αδύναμο παίκτη, ή πιο «σφιχτοί» (“tight”) όταν διακρίνετε κίνδυνο στον ορίζοντα. Και πάντα να θυμάστε ότι οι καλοί παίκτες, απλά καταφέρνουν να κερδίζουν περισσότερα από όσα χάνουν. Κανείς δεν κερδίζει συνέχεια.

Μετά από αυτό το κείμενο, προσπαθήστε να βρείτε μόνοι σας με πιο στυλ παίζετε συνήθως, και κατόπιν προσθέστε στο παιχνίδι σας την ποικιλία που θα σας κάνει απρόβλεπτους και πιο αποτελεσματικούς. Καλή σας τύχη.

Poker Pro