Poker Pro (Άρθρο 27ο): TILT

Ανανεώθηκε:

 

O Poker Pro ασχολείται με κάτι που έχει συμβεί πολλές φορές σε όλους μας, το λεγόμενο TILT! Διαβάστε γιατί το παθαίνουμε και πώς μπορούμε να το περάσουμε όσο το δυνατό πιο “αναίμακτα”…

Παίζει κανείς φλιπεράκια πια; Ο όρος “tilt” βγήκε από τα παλιά φλίπερ και σημαίνει ότι το μηχάνημα παύει να λειτουργεί ξαφνικά, με αποτέλεσμα ο παίκτης να χάσει το παιχνίδι και προκαλείται όταν ο παίκτης κουνήσει (ή χτυπήσει) πολύ δυνατά το μηχάνημα. Εάν παρομοιάσετε τον εγκέφαλό σας με φλιπεράκι, θα πάρετε μια καλή εικόνα του τι σημαίνει «τιλτ» στο πόκερ.

«Τι έγινε μόλις τώρα;»

Όλοι το έχουμε ζήσει πολλάκις στο παρελθόν. Παίζουμε σωστά και υπομονετικά και ξαφνικά δεχόμαστε ένα τραγικό bad beat. Προσπαθούμε να ανασυνταχθούμε και 2-3 παρτίδες πιο μετά χάνουμε με ακόμα πιο απίστευτο bad beat!

Αμέσως αρχίζουν και σχηματίζονται περίεργα τετραγωνάκια στο μέτωπό μας από το επαναλαμβανόμενο κοπάνημα του κεφαλιού στο πληκτρολόγιο. Απαιτούμε δικαιοσύνη άμεσα και ξεστομίζουμε κάθε είδους απειλές προς πάσα κατεύθυνση. Σ’ αυτό το σημείο είναι που στρατηγική, υπομονή και σκέψη κάνουν φτερά και την θέση τους παίρνει μία ομίχλη που χώνεται παντού και δεν μας επιτρέπει ούτε καν να δούμε μπροστά μας.

Μόλις το κοπάνημα του κεφαλιού σταματήσει, κοιτάμε την οθόνη και αντικρίζουμε το τρομερό φύλλο Q-7 off suite! «Αυτό το ποτ είναι δικό μου» και τρελαινόμαστε ποντάροντας ένα τεράστιο ποσό, χωρίς λόγο κι αιτία. Και κάποιος κάνει το call. Και χάνουμε. Κι έτσι καταφέραμε μία άσχημη κατάσταση να την κάνουμε όσο χειρότερη γίνεται. Ή μάλλον, … γίνεται και χειρότερη …αν συνεχίσουμε να παίζουμε…

Γιατί παθαίνουμε τιλτ;

Πρόκειται για μία φυσική ανθρώπινη αντίδραση για να αντιμετωπιστούν συγκεκριμένα προβλήματα. Όταν ο άνθρωπος δέχεται επίθεση, είναι προγραμματισμένος ή να αντεπιτεθεί ή να το βάλει στα πόδια. Αυτές οι αντιδράσεις γίνονται αυτόματα και δεν είναι αποτέλεσμα λογικής συμπερασματικής σκέψης. Εάν αφήσουμε αυτές τις αντιδράσεις να μας κυριεύσουν, ουσιαστικά καταργούμε την σκέψη και η συμπεριφορά μας γίνεται αυτόματη. Αυτή η αυτόματη συμπεριφορά θα ήταν πολύ χρήσιμη εάν σας “την έπεφτε” ένα μαμούθ από το πουθενά την ώρα που αράζετε με τους υπόλοιπους ανθρωποπίθηκους στη σπηλιά σας. Δεν είναι καθόλου χρήσιμή όμως σε ένα τραπέζι πόκερ την ώρα που προσπαθείτε να ανακάμψετε από μία μεγάλη απώλεια ή ένα ατυχές bad beat.

Έτσι είναι το πόκερ

Η αντιμετώπιση του τιλτ είναι ουσιαστικά θέμα εμπειρίας. Όσο περισσότερο παίζει κανείς, συνειδητοποιεί ότι τα bad beats και τα μεγάλα σερί ατυχίας είναι απλά μέρος του παιχνιδιού. Σε βάθος χρόνου αυτά εξομαλύνονται και ισορροπούν στατιστικά σύμφωνα με τους μαθηματικούς κανόνες. Εάν είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας θα πρέπει να παραδεχτείτε ότι κι εσείς έχετε σταθεί πάρα πολύ τυχερός/ή σε παρτίδες που στατιστικά οι πιθανότητες ήταν εναντίον σας.

Παρακάτω θα διαβάσετε μερικούς τρόπους για να αναγνωρίσετε πότε πλησιάζετε να φτάσετε σε κατάσταση τιλτ και πώς να γλιτώσετε από τις συνέπειες του.

  • Νεύρα! Μόλις έχετε χάσει από bad beat και ο εξυπνάκιας αντίπαλός σας πετάγεται και σας λέει “That’s poker!”. Αυτό που λέει ισχύει, αλλά αυτό που θα θέλατε εσείς να κάνετε εκείνη τη στιγμή είναι να τον πλακώσετε στις μπουνιές, ένα συναίσθημα απόλυτα φυσιολογικό και αποδεκτό. Αυτό που δεν είναι αποδεκτό, είναι να λειτουργήσετε από κει και πέρα με βάση αυτό τα συναίσθημα. Είναι η στιγμή που το «τιλτόμετρο» αρχίζει να βαράει κόκκινα! Αυτό που προτείνω να κάνετε σε μια τέτοια κατάσταση είναι να θυμηθείτε, όλες τις παρτίδες που έχετε κερδίσει εσείς ρίχνοντας bad beat σε αντιπάλους. Το να αρχίσετε να ξεστομίζετε βρισιές στο chat και απειλές εναντίον του αντιπάλου σας είναι ότι χειρότερο μπορείτε να κάνετε. Κατ’ αρχήν δείχνετε ότι είστε σε τιλτ και οι ..«καρχαρίες θα μυρίσουν το αίμα στα νερά». Και επιπλέον, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να προσπαθήσετε να πείσετε κάποιον ότι έκανε λάθος. Είναι προς το συμφέρον σας να συνεχίσει να κάνει το ίδιο λάθος. Αντίθετα, πείτε εσείς το “that’s poker”, ή απλά “nh” κάτι που θα δείξει ότι κρατάτε ακόμα τον αυτοέλεγχό σας παρά το bad beat. Μόνο που …θα πρέπει να σιγουρευτείτε ότι όντως αυτός έκανε το λάθος και όχι εσείς. Υπάρχουν πολλοί παίκτες που πιστεύουν ότι για τις συνεχείς ήττες τους ευθύνεται καθαρά ή κακή τους τύχη, ή τα «στημένα» sites. Στην πραγματικότητα εθελοτυφλούν μπροστά στην άγνοιά τους για πολλές παραμέτρους του παιχνιδιού. Να έχετε το μυαλό σας αρκετά ανοιχτό ώστε να αποδεχτείτε νέους τρόπους παιχνιδιού, διαφορετικούς από τον δικό σας. Το «ψάρι» που μόλις σας κέρδισε, μπορεί τελικά να μην είναι «ψάρι» αλλά «καρχαρίας» που σας έστησε μια πολύ ωραία παγίδα.
  • Κάντε διάλειμμα. Η άσκηση πίεσης είναι μεγάλο όπλο στα χέρια των ισχυρών παικτών. Ασκείστε αρκετή πίεση σε έναν αντίπαλο και θα δείτε την αντίδραση του ανθρωποπιθήκου στην θέα ενός μαμούθ. Εάν από την άλλη δείτε ότι χάνετε αρκετή ώρα σε ένα cash game και αισθάνεστε εσείς την πίεση, συνειδητοποιήστε ότι είστε στο δρόμο για να «τιλτάρετε» σύντομα. Εάν συνεχίσετε να παίζετε και λίγο μετά δεχτείτε και κάποιο bad beat, τότε έχει έρθει η ώρα να σηκωθείτε από το τραπέζι πριν το μυαλό σας γίνει σαν του νεάτερνταλ. Περπατήστε στο σπίτι, κάντε βαράκια, κάντε τελοσπάντων ότι σας ηρεμεί και σας βοηθάει να καθαρίσετε το κεφάλι σας και τις σκέψεις σας. Με καθαρό μυαλό θα μπορείτε να αναλύσετε καλύτερα γιατί δυσκολευόσασταν να βρείτε το καλό σας παιχνίδι, τι ακριβώς έφταιξε και πως θα το διορθώσετε. Στα τουρνουά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα γιατί τα φύλλα συνεχίζουν να μοιράζονται και αν σηκωθείτε από τον υπολογιστή για να ηρεμήσετε, υποχρεωτικά θα χάσετε μερικές παρτίδες. Και πάλι όμως προτείνω να πάρετε μια ανάσα, φεύγοντας από την οθόνη του pc και κάνοντας κάτι άλλο έστω για λίγα λεπτά, κι ας χάσετε μερικές παρτίδες.
  • Χρησιμοποιήστε το! «Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο». Αισθάνεστε ότι είστε ένα βήμα πριν το τιλτ; Σκεφτείτε αν αυτό έγινε επειδή σας παγίδεψε κάποιος αντίπαλος ή αν ήταν από δικό σας λάθος να ποντάρετε δυνατά σε λάθος φύλλο. Όποιος κι αν είναι ο λόγος, οι έξυπνοι παίκτες αναγνωρίζουν το τιλτ που έρχεται και γνωρίζουν ότι σε αυτή την «προ-τιλτ» κατάσταση μπορεί να κάνουν σημαντικά λάθη. Χάνοντας δυο τρεις δύσκολες παρτίδες με άσχημο τρόπο, οι αντίπαλοί σας θα σκεφτούν ότι πλησιάζετε στο τιλτ. Εάν καταφέρετε να κρατήσετε την ψυχραιμία σας εκεί, έχετε στα χέρια σας μια καλή ευκαιρία να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο το επόμενο καλό φύλλο που θα βγάλετε, ποντάροντάς το με τρόπο τέτοιο που στους υπόλοιπους να μοιάζει ότι είστε σε τιλτ! Δηλαδή, ποντάρετε πολλά και παίζετε επιθετικά. Αρκεί όμως να μπορέσετε να κάνετε ένα βήμα προς τα πίσω, για να φρενάρετε τις αυτόματες αντιδράσεις και να μπορέσετε να σκεφτείτε καθαρά.

Σας εύχομαι καλή τύχη και ψύχραιμες αντιδράσεις.

Poker Pro