Poker Pro (Άρθρο 24ο): Money management

Ανανεώθηκε:

 

Σημασία δεν έχει μόνο να κερδίζουμε στο πόκερ, αλλά και να διαχειρίζομαστε σωστά τα κέρδη μας. Συμβουλές για σωστό money management λοιπόν σήμερα από τον Poker Pro!

Υπάρχουν κάποιοι εξαιρετικοί παίκτες πόκερ που παρά τις θαυμαστές ικανότητές τους στα τραπέζια με την τσόχα, έχουν χρεοκοπήσει πολλάκις στο παρελθόν και με μαθηματική ακρίβεια θα το πάθουν και στο μέλλον. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουν την ικανότητα να διαχειρίζονται σωστά τα κεκτημένα τους.

Ένας μέτριος παίκτης που διαχειρίζεται πολύ σωστά τα χρήματά του, μπορεί να καταφέρει μεγαλύτερα κέρδη σε βάθος χρόνου, από έναν καλό παίκτη που κάνει λάθος χρήση των διαθέσιμων πόρων του. Εάν για παράδειγμα έχετε στην διάθεσή σας 100 δολάρια, και καθίσετε σε ένα τραπέζι No Limit $4/4, όσο καλός παίκτης κι αν είστε, το πιο πιθανό είναι να χάσετε όλα τα χρήματά σας αρκετά σύντομα. Η καλή διαχείριση των χρημάτων είναι η δεύτερη ικανότητα που πρέπει να αποκτήσει κάποιος παίκτης πόκερ, μετά το καλό παιχνίδι.

Στο Fixed Limit οι περισσότεροι συμφωνούν ότι για να μπορείς άνετα να κάτσεις σε κάποιο τραπέζι $1/2 για παράδειγμα, θα πρέπει να έχεις διαθέσιμα (bankroll) τουλάχιστον 200 φορές το big bet ($2), δηλαδή να υπάρχουν στον λογαριασμό σου διαθέσιμα $400. Ίσως φανεί υπερβολικό σε πολλούς, αλλά αυτός ο γενικός κανόνας εξασφαλίζει ότι δεν θα έρθει η χρεοκοπία με ένα κακό σερί ατυχίας. Αν καταφέρνει ο παίκτης να μην απομακρύνεται πολύ από αυτόν τον κανόνα, έχει συνήθως και μεγαλύτερη ηρεμία στο παιχνίδι του, αφού με τα ποσά που παίζει είναι σε θέση να ελέγχει τις μικρό-απώλειες.

Για το No Limit, ισχύουν πολύ διαφορετικοί κανόνες. Για να αντιμετωπιστεί στο No Limit ένα σερί ατυχιών θα πρέπει το bankroll να έχει διαθέσιμα τουλάχιστον 600 φορές το όριο του τραπεζιού. Για παράδειγμα, σε ένα τραπέζι No Limit $4/4, ο παίκτης που επιθυμεί να κάτσει με ασφάλεια, θα πρέπει να έχει διαθέσιμα τουλάχιστον $2400 στο bankroll του.

Θα πρέπει εδώ να σημειώσω ότι στα τραπέζια με λίγους παίκτες (Short Handed – SH, τραπέζια με κάτω από 6-7 παίκτες), χρειάζεστε μεγαλύτερα ποσά από τα προαναφερθέντα, καθώς εκεί θα είστε υποχρεωμένοι να παίζετε περισσότερα φύλλα και πιο επιθετικά και άρα θα έχετε μεγαλύτερες διακυμάνσεις στο bankroll σας.

Κάποια από τα πιο συνηθισμένα λάθη που γίνονται στην διαχείριση χρημάτων από παίκτες πόκερ είναι η απότομη άνοδος σε χρηματικά όρια στα τραπέζια που παίζουν και η υπερβολική σπατάλη των κερδισμένων σε υλικά αγαθά. Ας τα πιάσουμε όμως με τη σειρά.

Μετά από ένα άτυχο παιχνίδι που κοστίζει πολλά, εκνευριζόμαστε, είμαστε πεπεισμένοι ότι παίξαμε πολύ καλά αλλά μας γύρισε η τύχη την πλάτη και ψάχνουμε εναγωνίως να πάρουμε πίσω τα χαμένα. Η λάθος σκέψη βρίσκει γόνιμο έδαφος και ξεπετάγεται! «Να ανέβουμε limit και αυτά που χάσαμε στο $2/4 να πάμε να τα πάρουμε στο $5/10!»

Με το διαθέσιμο bankroll πολύ πιο κάτω από το σωστό, με μια ψυχολογική κατάσταση κάκιστη και με την απληστία σαν σύμβουλο, η χρεοκοπία είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Εάν σε κάποιον έχει τύχει να βγει ωφελημένος από ένα και μοναδικό τέτοιο «βήμα», μπορεί να συμβεί και το έχω δει, αλλά μην πιστέψει ότι μπορεί να ξανασυμβεί.

Όταν έχουμε «φάει» πολλά μαζεμένα bad beats και το bankroll μας έχει δεχθεί σημαντικά πλήγματα, ο σωστός δρόμος είναι να κατέβουμε σε limits και να παίξουμε σε τραπέζια με λιγότερα χρήματα. Έτσι θα χτίσουμε εκ νέου το bankroll μέχρι να το φτάσουμε στα επίπεδα που χρειάζεται για να παίξουμε με άνεση στα τραπέζια που επιθυμούμε.

Το άλλο σύνηθες σφάλμα που έχει παρατηρηθεί, είναι η σπατάλη των κερδισμένων άμεσα, χωρίς την σωστή συντήρηση κάποιου «αποθεματικού», που θα βοηθήσει στις δύσκολες στιγμές. Εάν για παράδειγμα, μετά από ένα πολύ καλό σερί μερικών ημερών σε τραπέζια No Limit $2/2κερδίσει κάποιος 2000 ευρώ και αμέσως αγοράσει την καινούργια οθόνη 24 ιντσών που είδε σε ένα site του διαδικτύου, είναι πολύ πιθανό λίγο αργότερα να χρειαστεί να «καταθέσει» ξανά χρήματα στο πόκερ, από την τσέπη του πια και όχι από τα κερδισμένα του. Εξασφαλίστε την ύπαρξη κάποιων χρημάτων «στην άκρη» για να μην βρεθείτε στο σημείο να μην έχετε χρήματα για να παίξετε.

Καλή τύχη και να χειρίζεστε με σύνεση και λογική τα διαθέσιμα χρήματά σας.