Poker Pro (Άρθρο 21ο): “Heads up” poker (Ά μέρος)

Ανανεώθηκε:

 

Με το Heads up poker ή αλλιώς το παιχνίδι “ένας εναντίον ενός” ασχολείται ο Poker Pro δίνοντας χρήσιμες συμβουλές για τα “κόλπα” που μπορούν να μας χαρίσουν την 1η θέση σε ένα τουρνουά!

Μετά από πολλές ώρες παιχνιδιού σε ένα τουρνουά με πολλούς παίκτες και πολλά τραπέζια (αρχικά), φτάνετε στους τελευταίους δύο, στο λεγόμενο heads up (που σε ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσαμε να το πούμε ‘ένας-προς-έναν’). Σε αυτό το σημείο πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι η δουλειά σας δεν έχει τελειώσει. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς η μεγαλύτερη διαφορά επάθλων μεταξύ δύο διαδοχικών θέσεων είναι αυτή μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης! Γι αυτό θα πρέπει να αναπροσαρμόσετε κάποιες στρατηγικές σας για να αντεπεξέλθετε με επιτυχία στις απαιτήσεις της μάχης του heasd up.

Είναι 3 οι παράγοντες που θα καθορίσουν την σωστή στρατηγική για μια τέτοια κατάσταση: η παρατηρητικότητα, οι μάρκες του παίκτη σε σχέση με αυτές του αντιπάλου του και το μέγεθος των Blinds σε σχέση με τις μάρκες των παικτών.

Δεν υπάρχει μια γενικευμένη στρατηγική που θα μπορούσε να εφαρμοστεί πάντα με επιτυχία. Ο δρόμος του συντηρητικού παιχνιδιού που πιθανόν να μας έχει οδηγήσει μέχρι το heads up, δεν εφαρμόζεται σε αυτό το σημείο του τουρνουά. Με μόνο δύο παίκτες στο τραπέζι, κάθε φύλλο άνω του μετρίου είναι πολύ πιθανόν να κερδίζει την παρτίδα – όσο πιο καλό το φύλλο τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να κερδίζει-. Η πλειοψηφία των παρτίδων θα κρίνεται είτε πριν το φλοπ είτε αμέσως μετά κι έτσι η ικανότητα να κλέβει κανείς τα blinds αποκτά πολύ μεγάλη σημασία.

Παρατηρητικότητα
Εάν το heads up είναι η κατάληξη ενός μεγαλύτερου τουρνουά (και όχι τουρνουά δύο μόνο παικτών από την αρχή), τότε φτάνοντας σε αυτήν την κατάσταση οι παίκτες έχουν ήδη συλλέξει αρκετά στοιχεία για τον τρόπο παιχνιδιού του αντιπάλου τους. Αυτά θα φανούν σίγουρα πολύ χρήσιμα στη συνέχεια, αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί κάποια χαρακτηριστικά θα αλλάξουν, ενώ άλλα θα παραμείνουν τα ίδια.

Χρησιμοποιήστε τις πρώτες παρτίδες του heads up για να συλλέξετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τον αντίπαλό σας, παρατηρώντας κάποιες ιδιαίτερες τάσεις και συγκρίνοντας τα συμπεράσματά σας με την συμπεριφορά του έως εκείνο το σημείο.

Αρχικό σχέδιο
Το heads up μοιάζει πολύ με τον επιθετικό στο ποδόσφαιρο, όταν έχει πάρει την ασίστ και τρέχει προς την αντίπαλη εστία με μόνο αντίπαλο πλέον τον τερματοφύλακα. Εάν ο επιθετικός έχει κάποιο σχέδιο στο μυαλό του για το τι πρόκειται να κάνει, τότε έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να πετύχει γκολ, προσαρμόζοντας βέβαια το αρχικό του σχέδιο στις κινήσεις του αντίπαλου τερματοφύλακα. Έτσι και στο heads up, ο παίκτης μπαίνει σ’ αυτό απότομα και η δράση γίνεται ταχύτατη σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι. Εάν έχει στο μυαλό του κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, έχει και περισσότερες πιθανότητες να βγει νικητής.
Φυσικά, τα φύλλα είναι αυτά που θα διαμορφώσουν τις αποφάσεις και δεν είναι εγγυημένο ότι θα έρθουν τα φύλλα που χρειάζεται ο παίκτης για να κερδίσει τις σημαντικές παρτίδες. Παράλληλα τα blinds είναι τόσο μεγάλα που δεν υπάρχει η πολυτέλεια της αναμονής κορυφαίων φύλλων, αφού ακόμα και να έρθουν, με έναν μόνο αντίπαλο σε κάθε παρτίδα, είναι πολύ πιθανό το κέρδος από αυτά να είναι μικρό.
Εάν έχετε παρατηρήσει τον αντίπαλό σας και βλέπετε ότι ακολουθεί συντηρητική στρατηγική ως εκείνο το σημείο, δοκιμάστε να κάνετε δύο-τρία μικρά raise pre flop, στις πέντε πρώτες παρτίδες του heads up. Εάν ο αντίπαλός σας πηγαίνει πάσο στα πονταρίσματά σας θα έχετε κερδίσει κάποιες μάρκες και συγχρόνως θα έχετε καταστήσει αρκετά φτηνά τα raise σας όταν θα προσπαθείτε να «κλέψετε» τα blinds από εκείνο το σημείο και μετά. Επιπρόσθετα, ο αντίπαλος θα καταλαβαίνει ότι για να σας «διώξει» από ένα ποτ, θα πρέπει να ποντάρει πολύ δυνατά δεσμεύοντας σημαντικό ποσοστό του stack του. Έτσι μπορεί να φτάσει ακόμα και στον εκνευρισμό ή στην απώλεια αυτοσυγκέντρωσης. Εάν είναι αρκετά άτυχος ώστε να δοκιμάσει να σας «εκδικηθεί» για την πίεση που του ασκείτε την λάθος στιγμή, μπορεί και να του πάρετε όλες τις μάρκες σε μία παρτίδα.
Το δεύτερο πλεονέκτημα που σας παρέχει αυτή η στρατηγική είναι κάποιες σημαντικές πληροφορίες. Εάν ο αντίπαλός σας αντιδράσει στα πρώτα raise σας με επιθετικό τρόπο (με δυνατά re-raise) τότε θα καταλάβετε ότι έχει επιθετική διάθεση και θα πρέπει να περιμένετε ένα καλό φύλλο (πριν ή και μετά το φλοπ) στο οποίο θα προσπαθήσετε να τον παγιδέψετε, προσποιούμενοι αδυναμία με μικρά πονταρίσματά ή check.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η γενική ιδέα είναι να υποχρεώνετε τον αντίπαλό σας να «πληρώνει» περισσότερα από τα pot odds που έχει, για να «δει» φύλλα.

Στο επόμενο άρθρο θα συνεχίσουμε την ενασχόλησή μας με αυτό το θέμα και θα αναλύσουμε τις διαφορετικές περιπτώσεις στο heads up, όταν φτάνουμε σε αυτό με περισσότερες ή λιγότερες μάρκες από τον αντίπαλό μας.

Μέχρι τότε σας εύχομαι επιτυχημένα πονταρίσματα και καλή τύχη.

®Poker Pro