Poker Pro (Άρθρο 12ο): Η απόκτηση της εμπειρίας

Ανανεώθηκε:

 

Στο πόκερ, όπως και στη ζωή, η διαδικασία της μάθησης είναι συνεχής και αδιάκοπη. O Poker Pro εξηγεί τη μετάβαση από τα αρχικά στάδια στα πιο προχωρημένα!

Περνώντας από το στάδιο του αρχάριου και αποκτώντας κάποια εμπειρία στο πόκερ, θα ανακαλύπτετε με τον καιρό πόσο μεγάλα λάθη κάνατε στην αρχή και έτσι θα συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχουν και πολλά ακόμα που έχετε να μάθετε μέχρι να μπορείτε να χαρακτηριστείτε «έμπειρος» παίκτης. Για παράδειγμα, όλοι οι αρχάριοι ανεξαιρέτως, αγνοούν παντελώς οποιαδήποτε πληροφορία για το φύλλο των αντιπάλων τους. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι εάν το φύλλο που κρατάνε είναι καλό ή όχι. Αποκτώντας λίγη εμπειρία, και κάνοντας πλέον εντελώς αυτόματα τις βασικές σκέψεις που αφορούν το δικό του φύλλο, ο έμπειρος παίκτης απασχολεί πλέον το μυαλό του με τις πληροφορίες που παίρνει από το τραπέζι για την κατάσταση των αντιπάλων του και τις χρησιμοποιεί κατά κόρον εναντίον τους. Συγχρόνως εκμεταλλεύεται την εικόνα που έχει δώσει ο ίδιος για το παιχνίδι του γενικά και για το εκάστοτε φύλλο του ειδικότερα, ώστε να παραπλανήσει τους αντιπάλους του ανάλογα με τους σκοπούς του στην κάθε παρτίδα.

Ένα στοιχείο που βοηθάει από πολλές απόψεις την βελτίωση του παίκτη είναι η κράτηση σημειώσεων και λεπτομερειών για κάθε επίσκεψη στις λέσχες πόκερ του διαδικτύου. Όταν αρχίσετε να παίζετε πολύ πόκερ στο ίντερνετ, θα πρέπει να ξεκινήσετε την καταγραφή των στατιστικών σας. Πόση ώρα παίζετε, σε ποιά τραπέζια, με ποιά αποτελέσματα. Έτσι θα μπορείτε να υπολογίσετε το κέρδος σας με βάση τον χρόνο παιχνιδιού και με βάση το αρχικό σας κεφάλαιο. Με αυτά θα μπορέσετε να εντοπίζετε σε ποιά τραπέζια είναι πιο αποτελεσματικό το παιχνίδι σας, πότε βελτιώνεστε και πότε η απόδοσή σας είναι πτωτική. Ένας ακόμα θετικός παράγοντας που απορρέει από την καταγραφή των όποιων αποτελεσμάτων σας με λεπτομέρεια, είναι η ψυχολογική επιρροή που έχει στο ίδιο το παιχνίδι σας. Η γνώση της καταγραφής του όποιου αποτελέσματος, ασκεί μια θετική πίεση προς το σωστό και συγκεντρωμένο παιχνίδι.

Η εξειδίκευση σε ένα παιχνίδι και επίπεδο, είναι ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο του κερδισμένου παίκτη. Δεν μπορεί εύκολα κάποιος να γίνει εξπέρ στο Omaha Hi/Lo Pot Limit, στα τουρνουά Hold ‘em No Limit και στο Stud Fixed Limit συγχρόνως. Έχει μεγάλη σημασία να εξειδικεύεται ο παίκτης στο παιχνίδι που πιστεύει ότι του ταιριάζει καλύτερα και να προσπαθεί να βελτιώνεται σε αυτό. Αυτό δεν σημαίνει «μην αγγίζετε» τα υπόλοιπα παιχνίδια. Απλά μην στοχεύετε σε κέρδος από αυτά που δεν γνωρίζετε. Αφού κρατήσετε σημειώσεις λοιπόν, θα μπορέσετε εύκολα να διαπιστώσετε σε ποιό παιχνίδι και σε ποιά όρια είναι το παιχνίδι σας αποδοτικότερο για εσάς και να εξειδικευτείτε σε αυτό.

Όταν ένας καλός παίκτης έχει πλέον διαμορφώσει τις προσωπικές του επιλογές όσον αφορά στα όριά του, το παιχνίδι που παίζει και σε ποιό επίπεδο, το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει είναι να γίνει προβλέψιμος. Όταν δεν υπάρχει ποικιλία στον τρόπο που παίζει συγκεκριμένα φύλλα, οι αντίπαλοι αργά ή γρήγορα θα αποκτήσουν πλεονέκτημα απέναντί του. Η απόκτηση της ικανότητας αλλαγής του στυλ παιχνιδιού είναι κάτι που έρχεται μόνο με την εμπειρία. Μέχρι να κατακτηθεί και να μπορεί να γίνει «αλλαγή ταχύτητας», όπως λέγεται, καλό είναι να επιλέγουμε (όταν αυτό είναι δυνατόν) άγνωστους αντιπάλους που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να μελετήσουν το παιχνίδι μας.

Ίσως ακουστεί σαν κοινή λογική, αλλά πρόκειται για ένα συνηθισμένο λάθος που παρατηρείται εξαιρετικά συχνά ακόμα και από καλούς παίκτες. Και εννοούμε την μετακίνηση του παίκτη σε «ακριβότερα» παιχνίδια ενώ μόλις έχει χάσει σημαντικά ποσά στα τραπέζια που παίζει συνήθως. Η πεποίθηση ότι η «χασούρα» προήλθε από άτυχες στιγμές, και ότι η αιτία ήταν ότι ο «τυχερός» αντίπαλός δεν λυπήθηκε τα μικρά ποσά για να κυνηγήσει κάτι, οδηγεί τον παίκτη στο συμπέρασμα ότι σε τραπέζια με μεγαλύτερα όρια, αυτό δεν θα συμβαίνει. Λάθος!! Παντού συμβαίνουν αυτά. Παντού θα βρεθεί ο παίκτης που θα «κυνηγήσει» κάτι ενώ θεωρητικά δεν θα έπρεπε βάση των pot odds και κάποτε θα κερδίζουν αυτοί οι παίκτες. Η τύχη είναι μέρος του παιχνιδιού, αλλά σκοπός του έμπειρου και ψύχραιμου παίκτη που στοχεύει στο μακροχρόνιο κέρδος είναι να παίζει και να ποντάρει όταν οι πιθανότητες είναι υπέρ του, γνωρίζοντας ότι δεν θα κερδίζει πάντα.

Για να δημιουργηθούν συνθήκες ικανές ώστε ο παίκτης να μπορεί να ανέβει σε χρηματικά όρια, θα πρέπει να έχει κυριαρχήσει στα χαμηλότερα stakes όπου έπαιζε για πολύ καιρό και να έχει αποκτήσει την αυτοπεποίθηση που χρειάζεται ώστε να αναζητήσει ικανότερους αντιπάλους. Δεν υποτιμάει κανέναν και γνωρίζει ότι σε όλα τα επίπεδα υπάρχουν οι ερασιτέχνες με ελάχιστη εμπειρία ανάμεσα σε επαγγελματίες με τεράστια εμπειρία.

Μπορεί να προκληθεί ακόμα και εκνευρισμός από την αφέλεια των περισσότερων παικτών σε χαμηλά χρηματικά όρια. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η λύση είναι η άνοδος στην σκάλα των stakes, δηλαδή το μεγαλύτερο ρίσκο απέναντι σε (πιθανότατα) πιο έμπειρους παίκτες, και μάλιστα σε μια ψυχολογική κατάσταση εκνευρισμού και ανησυχίας. Εάν δεν καταφέρετε να είστε σταθερά κερδισμένοι σε ένα επίπεδο, μην δοκιμάζετε να ανέβετε στο επόμενο.

Όταν τελικά ανέβετε επίπεδο, ένα γνωστό λάθος που παρατηρείται στους παίκτες που τολμούν το βήμα παραπάνω, είναι το γύρισμα του στυλ παιχνιδιού σε υπερβολικά συντηρητικό. Έτσι μειώνουν το πλεονέκτημα που μπορούν να έχουν και χάνουν ευκαιρίες που απαιτούν την δέουσα επιθετικότητα.

Η υπομονή, η εμπειρία και η μελέτη είναι αυτά που οδηγούν στο σταθερό κέρδος από το πόκερ στο βάθος χρόνου. Αναγνωρίστε τα λάθη σας και βελτιωθείτε στους συγκεκριμένους τομείς. Όπως συμβαίνει σε όλους τους τομείς της ζωής, έτσι και στο πόκερ, η διαδικασία της εκμάθησης είναι αέναη. Πάντα υπάρχει κάτι καινούργιο να προστεθεί στο οπλοστάσιο του παίκτη.

Καλή τύχη στα τραπέζια!!!

®Poker pro