Expected goals (xgoals): Τι είναι και πως υπολογίζονται

Ανανεώθηκε:
μπάλα ποδόσφαιρο

Οποιοσδήποτε ασχολείται σοβαρά με το ποδόσφαιρο θα έχει ακούσει τον όρο Expected goals. Τα xgoals θεωρούνται ως ένας ακριβής δείκτης της πιθανότητας επίτευξης γκολ έπειτα από ένα σουτ, χρησιμοποιώντας σχετικά προηγμένα στατιστικά δεδομένα. Τα Expected goals χρησιμοποιούνται από σχεδόν κάθε ομάδα της Πρέμιερ Λιγκ για να δείξουν στους επιθετικούς της ποιες ευκαιρίες είναι εύστοχες και στους αμυντικούς της το τι πρέπει να αποφεύγουν. Πρέπει να τονίσουμε ότι όσο μεγαλύτερο είναι το επίπεδο του πρωταθλήματος, τόσο περισσότερο ακριβή είναι τα xgoals. Αυτό το στατιστικό μπορεί να βοηθήσει και τους παίκτες του στοιχήματος. Για παράδειγμα, στον stoiximan προσφέρονται πολλές αγορές για τα γκολ και τα xgoals μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμα στον παίκτη.

Τι είναι τα xgoals και πως υπολογίζονται

Είναι ένα μοντέλο που δείχνει πόσο πιθανό είναι ένα σουτ να καταλήξει στα δίχτυα. Για τον υπολογισμό τους λαμβάνονται υπόψη κάποιοι παράγοντες:

1.     Η απόσταση από το τέρμα και η γωνία εκτέλεσης.

2.    Ο τρόπος εκτέλεσης (σουτ ή κεφαλιά)

3.    Αν ο παίκτης έχει την μπάλα στην κατοχή του ή αυτή έρχεται μετά την απόκρουση αμυντικού ή τερματοφύλακα.

4.    Το πώς κατέληξε ο παίκτης σε αυτή τη θέση. Δηλαδή αν ήταν αντεπίθεση, στατική φάση ή σέντρα.

Υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες που προσφέρουν στους χρήστες τους τα xgoals των ομάδων. Πριν, όμως, αποφασίσεις ποια θα εμπιστευτείς πρέπει να δεις ποιο μοντέλο ταιριάζει καλύτερα σε αυτά που θες, διότι η καθεμία μπορεί να χρησιμοποιεί λίγο διαφορετικό. Σε γενικές γραμμές όλα δίνουν παρόμοια αποτελέσματα, αλλά οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.

Αρκετοί έχουν δοκιμάσει να φτιάξουν τα δικά τους expected goal, είναι, όμως, μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο, παρακολούθηση αγώνων και υψηλές στατιστικές γνώσεις.

Βίντεο επεξήγησης των xGoals

Στο παρακάτω βίντεο θα καταλάβεις ακριβώς τι είναι τα expected goals:

Τι προβλέπουν τα xgoals και που μπορούν να φανούν χρήσιμα;

Δείχνουν μία εικόνα του παιχνιδιού (όλου ή μέρους του). Συνεπώς για έναν παίκτη στοιχήματος, τα expected goals, δείχνουν την ποιότητα των ευκαιριών που φτιάχνει και δέχεται μία ομάδα. Μπορούν να φανούν χρήσιμα στην πρόβλεψη του τελικού αποτελέσματος, στο αν θα σκοράρει μία ομάδα ή αν θα κρατήσει ανέπαφη την εστία της.

Αν λοιπόν συνδυάσουμε το expected goals με την Κατανομή Πουασόν μπορούμε να έχουμε μία καλή εικόνα για την έκβαση ενός αγώνα. Η Πουασόν είναι μία διακριτή συνάρτηση κατανομής που εκφράζει την πιθανότητα ενός δεδομένου αριθμού γεγονότων που συμβαίνουν σε ένα σταθερό διάστημα χρόνου. Ή πιο απλά τη διασπορά γύρω από έναν αριθμό, στην περίπτωσή μας το xgoal. Συνεπώς, είτε πριν την έναρξη ενός αγώνα, είτε κατά τη διάρκειά του η χρήση των expected goals μπορεί να είναι ένα πολύ καλό εργαλείο για την προσέγγισή του.

Τα xgoals πριν και κατά τη διάρκεια μίας αναμέτρησης

Όπως αναφέραμε παραπάνω με βάση την κατανομή Πουασόν και το βαθμό συγκέντρωσης γύρω από ένα νούμερο, μπορούμε να πιθανολογήσουμε με σχετική ακρίβεια τα τέρματα. Πάντα, υπάρχει μία μικρή απόκλιση. Οπότε σε παιχνίδια που δεν έχουμε πλήρη εικόνα τα xgoals έχουν τη δυνατότητα να μας δώσουν σημαντικές πληροφορίες. Αυτές θα χρησιμοποιήσουμε στην προσέγγισή μας στην αναμέτρηση που μας ενδιαφέρει, σε συνδυασμό με άλλα στατιστικά στοιχεία, όπως τα σουτ στην εστία, ή πληροφορίες, όπως πιθανές ενδεκάδες και συστήματα.

Μετά την έναρξη του ματς, τα xgoals αναδεικνύονται σε πολύ χρήσιμο εργαλείο. Βλέποντας την εικόνα τους, ο παίκτης καταλαβαίνει ποια ομάδα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να σκοράρει και το αξιοποιεί καταλλήλως. Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη και τα expected goals πριν από την έναρξη του παιχνιδιού το ρίσκο γίνεται μικρότερο. Είτε για την επιλογή νικητή, είτε για την επόμενη ομάδα που θα σκοράρει, είτε για τον αριθμό των γκολ (με ακρίβεια ή Over / Under).