Overbet για value

Ανανεώθηκε:

www.poker.gr
O όρος “overbet” αναφέρεται σε ένα ποντάρισμα το οποίο είναι αρκετά μεγαλύτερο από το pot (το σύνολο των πονταρισμάτων). Το overbetting μπορεί αρκετές φορές να είναι μεγάλο λάθος, καθώς είτε δημιουργεί μεγάλα pots, με κάποιο μέτριο συνδυασμό, είτε προδίδει τη δύναμη του φύλλου σου, όταν το κάνεις μόνο κρατώντας τα nuts.

Παρολ’αυτά, ορισμένες φορές το overbetting είναι η καλύτερη τακτική που μπορείς να ακολουθήσεις σε μια παρτίδα, όταν θέλεις να “πληρωθείς” το φύλλο σου. Όταν λέμε “ποντάρω για value” εννοούμε ακριβώς το ποντάρισμα που θέλει call. Το value bet έχει σκοπό να πάρει το μέγιστο δυνατό ποσό από τους αντιπάλους και η… τέχνη, είναι να βρίσκεις το μεγαλύτερο ποσό που είναι διατεθειμένοι να κάνουν call.

Παράδειγμα

Έστω ότι βρίσκεσαι στο button με και 12.000 μάρκες. Τα blinds είναι 100/200 και ο παίκτης under the gun με stack 15.000 κάνει raise στα 500. Κάνεις call και το flop ανοίγει . O αντίπαλος ποντάρει 700 μάρκες, εσύ κάνεις call και το turn έρχεται συμπληρώνοντας την κέντα σου. O αντίπαλος ποντάρει 1.000 μάρκες την ώρα που στο ποτ έχει μέσα 1.700. Κάνεις πάλι call και το river ανοίγει . To ποτ πλέον έχει μέσα 4.100 κι εσύ έχεις ακόμα 9.800 μάρκες. Ο αντίπαλος κάνει check και ανακοινώνεις ρέστα 9.800.  Μετά από αρκετή σκέψη ο παίκτης που βρίσκεται απέναντί σου, κάνει τελικά το call και δείχνει για top pair top kicker (TPTK).

Το ποντάρισμά στο river δείχνει ότι θέλει να διώξει τον αντίπαλο κι όχι οτι επιθυμείς το call. Βασιζόμενος σε αυτό και ότι υπάρχει ένα busted flush draw στο board, ο αντίπαλός σου μπορεί να πιστέψει ότι είναι αρκετά πιθανό να έχει να αντιμετωπίσει μια μπλόφα. Αυτό που θα σκεφτεί ο αντίπαλος σου πολλές φορές σε αυτό το σημείο είναι: “Aν είχε κάποιο πολύ καλό φύλλο, θα πόνταρε ένα ποσό το οποίο δεν θα με τρόμαζε. Το overbet του μάλλον προσπαθεί να με διώξει… Όχι μπλόφες σε μένα ρε ψάρι…”.

Αυτό που πρέπει κάποιος να προσέξει, είναι ότι πρέπει να βάλει στο παιχνίδι του το overbet για value, μόνο αν σκέφτεται να το συνδυάσει με κάποιες overbet μπλόφες. Αν ποντάρεις περισσότερα από όσα έχει το pot, μόνο όταν έχεις nuts, τότε οι αντίπαλοί σου θα προσαρμοστούν και δύσκολα θα μπορέσεις να αντλήσεις αξία από τα πονταρίσματά σου. Αυτό βέβαια ισχύει όταν παίζεις κυρίως cash, με αντιπάλους που σιγά σιγά θα μελετήσουν και θα μάθουν το παιχνίδι σου. Αν παίζεις σε multi table τουρνουά, όπου δεν συναντάς συχνά τους ίδιους αντιπάλους και δεν είναι εύκολο για κάποιον άλλον παίκτη να καταλάβει το παιχνίδι σου, συνήθως δεν χρειάζεται να ανακατεύεις το παιχνίδι σου με διαφορετικά plays.

Αυτή η κίνηση πρέπει να γίνεται αρκετά σπάνια και υπό ειδικές περιπτώσεις. Πρέπει ο αντίπαλος να είναι απ’ αυτούς που δεν τους αρέσει να πηγαίνουν και πολύ συχνά πάσο.

Για να εξετάσεις την περίπτωση του overbet για value, θα πρέπει:

1) H δύναμη των φύλλων σου να είναι τέτοια, που αν ποντάρεις ένα μικρότερο ποσό και ο αντίπαλος κάνει raise, θα κάνεις οπωσδήποτε call (ή all in)

2) Σύμφωνα με την ως τώρα δράση, συμπεραίνεις ότι ο αντίπαλος σου πρέπει να κρατάει ένα αρκετά δυνατό φύλλο.

3) Να θεωρείς ότι αν κάνεις κάποιο “κανονικό” value bet (πχ. 2/3 του ποτ) o αντίπαλός σου είναι πιθανό να κάνει απλά call και όχι raise.

Φυσικά, όλα τα παραπάνω σχετίζονται άμεσα και με τον αντίπαλο που έχεις απέναντι. Αν αυτός “ερωτεύεται” τους ρηγάδες του, είναι αρκετά αδύναμος και απλά δεν ενδιαφέρεται για το μέγεθος του πονταρίσματος, ή σκέφεται “δεν πετάω το top pair εγώ ρε”, τότε το overbetting μπορεί να αποδειχθεί ένα σημαντικότατο όπλο, που μπορεί να αυξήσει σημαντικά το stack σου.

Σε συνεργασία με το