Το set που έγινε μπούμερανγκ

Ανανεώθηκε:

www.poker.gr

H παρακάτω παρτίδα παίχτηκε σε online τουρνουά με buy in $100 και 3.000 μάρκες για ξεκίνημα. Τα blinds είναι 25-50 και ο πρωταγωνιστής μας έχει ήδη μεγαλώσει σημαντικά το stack του. Η ανάλυση της παρτίδας έγινε σε συνεργασία με επαγγελματία παίκτη, ο οποίος εκτός από τα κέρδη του σε middle stakes cash games, έχει καταγράψει και μεγάλες επιτυχίες σε online τουρνουά. Στόχος της ανάλυσης είναι να εντοπιστούν λάθη που γίνονται από πολλούς παίκτες και να υποδειχθούν εναλλακτικοί δρόμοι χειρισμού δύσκολων καταστάσεων.

Θέση 1: Small blind, $1.625
Θέση 2: Bib Blind, $2.290
Θέση 3: $4.210
Θέση 4: $2.140
Θέση 5: $3.290
Θέση 6: Hero $4.890
Θέση 7: $3.830
Θέση 8: $4.150
Θέση 9: $5.090
Θέση 10: Button, $3.140

O φίλος μας κρατάει και είναι σε μεσαία θέση (στην θέση 6). Το τουρνουά είναι deepstack και τα blinds είναι ακόμα μικρά, οπότε επιλέγει να κάνει limp (call).

Εάν έκανε raise και δεχόταν reraise, θα ήταν αρκετά πιθανό να μην είχε τα σωστά implied odds (το ποσό που εκτιμάει ότι θα κερδίσει αν “χτυπήσει” κάτι καλό) για να “δει” το reraise και πιθανόν να αναγκαζόταν να πάει πάσο. Κάνοντας απλά call, δίνει την ευκαιρία στον εαυτό του να κάνει call και σε ένα πιθανό standard preflop raise από κάποιον αντίπαλο.

Ο παίκτης στη θέση 7 κάνει και αυτός limp ενώ ο αμέσως επόμενος στη θέση 8 κάνει raise στα 150. Ο “ήρωάς” μας κάνει φυσικά call όπως και ο παίκτης στη θέση 6.

Flop:

Ο πρωταγωνιστής μας έχει πλέον bottom set και μπορεί είτε να ποντάρει από μπροστά (lead bet) είτε να κάνει check για να προκαλέσει κάποιο ποντάρισμα από τους αντιπάλους του. Το lead bet θα ήταν μια κίνηση που θα έδινε καλό καμουφλάζ στο φύλλο του, αφού δεν θα περίμεναν οι αντίπαλοί του να ποντάρει έχοντας κάτι τόσο δυνατό. Επιπλέον, ο παίκτης που έχει κάνει το raise preflop είναι αρκετά πιθανό να έχει τον άσσο και αν μάλιστα τον έχει μαζί με ρήγα (K kicker), πιθανότατα θα κάνει reraise χτίζοντας ένα μεγάλο ποτ, που είναι και το ζητούμενο σε αυτό το σημείο. Η αντίδραση του παίκτη μας όμως, είναι τελικά το check, όπως κάνουν οι περισσότεροι παίκτες όταν θέλουν να μην διώξουν τους αντιπάλους τους. Check κάνουν όμως και οι αντίπαλοί του μετά απ’ αυτόν.

Τurn:

To pot είναι 525 και ο ήρωας αποφασίζει να ποντάρει για να μην αφήσει κι άλλο δωρεάν φύλλο στους αντιπάλους του. Αν θέλει να πάρει κάποιο ποσό από αυτή την παρτίδα, θα πρέπει να αρχίσει να φουσκώνει λίγο το pot. Ποντάρει λοιπόν ένα σχετικά μικρό bet στα 250 και οι αντίπαλοί του στις θέσεις 7 και 8, κάνουν και οι δύο call.

River:

Το pot είναι 1275 και ο παίκτης μας με το set του 4 που έχει από το φλοπ, αποφασίζει ότι ήρθε η ώρα να πάρει maximum value. Ποντάρει λοιπόν 900, αφήνοντας πίσω ακόμα 3.500 περίπου. Προς μεγάλη του έκπληξη βλέπει τον παίκτη στη θέση 7 να παίζει ρέστα για 3430 σύνολο και τον παικτη στη θέση 8 να λέει επίσης all in για 3750 στο σύνολο! Πλέον πρέπει να αποφασίσει αν θα κάνει call με το bottom set, το οποίο όμως δεν μοιάζει και πολύ δυνατό σε αυτό το σημείο. Πρέπει να βάλει 2850 για να κερδίσει συνολικά 9355, μια αναλογία 3,3 προς 1. Αυτό σημαίνει ότι για να είναι σωστό το call θα πρέπει να κερδίζει το pot σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 23,25% των περιπτώσεων.

O ήρωας μας κάνει τελικά το …”ηρωϊκό” call γιατί απλά δεν μπορεί να πάει πάσο το set του και βλέπει τον παίκτη στη θέση 7 να δείχνει για nut κέντα (nut=η καλύτερη δυνατή) και τον παίκτη στη θέση 8 set του 6 με !

Aνάλυση

Ο παίκτης στη θέση 8, που είχε κάνει και το preflop raise, επέλεξε να κάνει check στο φλοπ με σετ, παρότι “μιλούσε” τελευταίος. Έχασε έτσι την ευκαιρία να διπλασιάσει μέσα από τον ήρωά μας, που λογικά θα έκανε check/raise με το δικό του set και δεν θα ήταν και πολύ πρόθυμος να το πετάξει σε all in. Αντίθετα, με το παθητικό παιχνίδι και των δύο παικτών με τα sets, έδωσαν την ευκαιρία στον 3ο παίκτη της θέσης 7 να βγάλει runner runner κέντα (κέντα χρησιμοποιώντας το turn και το river) και να την “πληρωθεί” στο μέγιστο.

Aν ο αντίπαλος στο pot είναι μόνο ένας και είναι αρκετά πιθανό να μην έχει πάρει καμία βοήθεια από το φλοπ, τότε το check είναι ίσως ένας τρόπος να αφήσουμε τον αντίπαλο να βελτιώσει λίγο το φύλλο του στο turn, μήπως και πληρώσει κάποιο bet. Με δύο ή περισσότερους αντιπάλους, το ποντάρισμα ίσως και να προκαλέσει κάποιο raise φουσκώνοντας το pot από νωρίς. Ειδικά όταν βρισκόμαστε σε τελευταία θέση στη σειρά πονταρίσματος, ένα μικρό σχετικά ποντάρισμα εκεί, θα μοιάσει πιο εύκολα με απόπειρα μπλόφας, προκαλώντας τους αντιπάλους να “αντεπιτεθούν”.

Στο συγκεκριμένο hand λοιπόν, ένας εναλλακτικός δρόμος για τον πρωταγωνιστή μας, θα ήταν το lead bet στο flop, το οποίο όμως πιθανότατα θα οδηγούσε σε ένα άτυχο all in. Δεν θα πρέπει όμως να κρίνουμε το σωστότερο play, καθαρά εκ του αποτελέσματος. Ο αντικειμενικά καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης, μας οδηγεί στις καλύτερες αποφάσεις κατά μέσο όρο, όσο επαναλαμβάνονται οι ίδιες καταστάσεις. Δε σημαίνει όμως ότι ακολουθώντας τον καλύτερο δυνατό τρόπο αντιμετώπισης καταστάσεων, θα βγαίνουμε πάντα κερδισμένοι. Όπως όμως έχουμε ακούσει και από αρκετούς γνωστούς παίκτες, «αν δεν χάσεις πολλά με set, δεν το έπαιξες καλά». Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι όποτε έχουμε set πρέπει να παίζουμε τα ρέστα μας, αφού σε ένα board όπως το να παίξεις ρέστα με σετ 4άρια είναι εμφανώς πολύ κακή ιδέα.

Αφού το φλοπ ήταν αυτό που λέμε “dry”, δεν είχε δηλαδή πολλά draws, το check δεν είναι κακή επιλογή, αφού αναμένουμε τον παίκτη που έκανε το preflop raise, να κάνει και continuation bet στο φλοπ.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι φυσικά το call all in στο river. Δεδομένου του συγκεκριμένου action μέχρι το river, ο ήρωάς μας θα έπρεπε να πάει πάσο στο διπλό all in που είδε μετά το δικό του bet. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να κερδίζει εκεί με το bottom set του και η πιθανότητα να συμβαίνει αυτό είναι σίγουρα κάτω από 24% καθιστώντας τα pot odds του 3,3 προς 1 ως μη συμφέροντα.

Σε συνεργασία με το