Στρατηγική: Χάνοντας με… στυλ

Ανανεώθηκε:

O Εντ Μίλερ επιστρέφει με ένα νέο άρθρο στρατηγικής, στο οποίο αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο χάνουν οι παίκτες στα μικρότερα stakes.

O Αμερικανός παίκτης και συγγραφέας αναφέρει ότι οι παίκτες σε αυτά τα stakes “δεν χάνουν όπως θα έπρεπε να χάνουν”, κάτι που μακροπρόθεσμα τους κοστίζει, όπως ο ίδιος θεωρεί. Διαβάστε την ενδιαφέρουσα προσέγγιση του Μίλερ:

“Δείτε κάτι που είναι αληθές σχεδόν για κάθε παίκτη No-Limit Hold’em στα small stakes. Οι παίκτες σε αυτά τα stakes δεν χάνουν αρκετά.

“Τι;”, αναρωτιέστε. “Έντ πρέπει να είσαι τρελός! Χάνω όλη την ώρα. Προσπαθώ να χάνω λιγότερα, όχι περισσότερα”. Το να προσπαθείτε να χάνετε λιγότερο, δυστυχως, δεν λειτουργεί. Αν αυτός είναι ο στόχος σας, τότε κάτι κάνετε λάθος. Αντί να προσπαθείτε να χάνετε λιγότερα, θα έπρεπε να προσπαθείτε να χάνετε με στυλ.

Τι εννοώ

Χάνοντας με στυλ; Τι στο καλό σημαίνει αυτό;

Υπάρχουν δύο τρόποι για να χάσετε στο NLHE. O πρώτος είναι να είστε αντιδραστικοί. Με τα καλά σας χέρια προσπαθείτε να τελειώσετε παρτίδες νωρίς και εμποδίζετε αυτά τα χέρια να φτάσουν σε showdown. Mε τα αδύναμα χέρια σας συνήθως εγκαταλείπετε. Πάτε συχνά πάσο. Δέχεστε και μερικά coolers. Έτσι λειτουργούν οι περισσότεροι παίκτες και πραγματικά, αυτός είναι ένας κακός τρόπος να χάνετε.

Όταν παίζετε αντιδραστικά, προστατέυεστε από ατυχίες/απώλειες, ωστόσο ταυτόχρονα καταστρέφετε και τη δυαντότητα για κέρδη. Σε πολλές περιπτώσεις, απλά εξασφαλίζετε απώλειες. Αυτές οι απώλειες, μπορεί ίσως να είναι μικρότερες και λιγότερες, ωστόσο θα εξισορροπούνται από αρκετά μικρότερες και λιγότερες νίκες.

Το να εκμεταλλεύεστε τους παίκτες που παίζουν αντιδραστικά απαιτεί ρίσκο. Κάποιες φορες τα ρίσκα λειτουργούν ενώ άλλες πάλι, όχι. Αν όμως επιλέγετε τα σωστά σημεία, είναι σαφώς καλύτερο και αποδοτικότερο το να παίρνετε ρίσκα.

Τα Μαθηματικά

Τα μαθηματικά είναι εύκολο να γίνουν κατανοητά. Ας πούμε ότι αμφιταλαντεύεστε για το αν θα πραγματοποιήσετε μία μπλόφα. Υπάρχουν $500 στο pot και σκέφτεστε να μπλοφάρετε τα τελευταία $500 για να το κερδίσετε.

Είναι ένα εύκολα κατανοητό ποντάρισμα. Εάν λειτουργήσει, κερδίζετε $500, αν όχι χάνετε $500. Είναι η πιο απλή μορφή τζόγου. Εάν λειτουργήσει περισσότερες από τις μισές φορές, θα βγείτε κερδισμένοι.

Σκεφτείτε το. Πότε ήταν η τελευταία φορά που ποντάρατε $500 σε ένα $2/$5 παιχνίδι και χάσατε; Ποιό είναι το ποσοστό επιτυχίας σας στα πονταρίσματα των $500; Εάν είστε σαν τους περισσότερους ανθρώπους, όταν βάζετε $500 μέσα στο pot, δεν χάνετε σχεδόν ποτέ. Γιατί, συνειδητά ή υποσυνείδητα, περιμένετε να είστε σίγουροι πριν ρισκάρετε ένα τέτοιο ποσό.

Ωστόσο, τα μαθηματικά υποδεικνύουν ότι χρειάζεστε πολύ λιγότερο από το να είστε βέβαιοι για να κάνετε ένα ποντάρισμα σαν αυτό. Το μόνο που χρειάζεστε είναι να έχετε πιθανότητες μεγαλύτερες του 50/50. Αν έχετε 70/30 ή 60/40, το να μπλοφάρετε $500 για να κερδίσετε $500 είναι χρυσάφι! live καζίνο δισεκατομμυρίων έχουν χτιστεί με μικρότερα πλεονεκτήματα.

Έτσι, αν είναι 65/35 υπέρ σας, “πατάτε τη σκανδάλη”; Μπορεί να σκέφτεστε “ναι”, αλλά δεν το κάνετε. Επειδή όταν κάνετε ένα 65/35 ποντάρισμα, χάνετε μία στις τρείς φορές. Μία στις τρείς φορές τα $500 θα “πετάξουν” επειδή κάποιος θα κάνει το call. Eάν πραγματικά κάνετε αυτά τα πονταρίσματα όταν δίνεται η ευκαιρία, θα είστε σε θέση να θυμάστε αρκετά χέρια που κάποιος κατάλαβε την μπλόφα σας.

Άλλωστε, 35% είναι περίπου όσες πιθανότητες έχει κάποιος να πετύχει το χρώμα με ένα flush draw από το flop και είμαι σίγουρος ότι μπορείτε να θυμηθείτε αρκετές φορές που κάτι τέτοιο συνέβη.

Εάν παίζετε αυτό το παιχνίδι καλά -πραγματικά καλά- τότε θα παίζετε παρτίδες που “καταρρακώνεστε”, με πολύ μεγάλη συχνότητα. Δεν θα χρειάζεται να δυσκολευτείτε για να θυμηθείτε τρείς παρτίδες που βάλατε όλες σας τις μάρκες στο κέντρο και η απόφαση αποδείχθηκε αρκετά χαζή. Θα νιώθετε έτσι συχνά, επειδή υπάρχουν αρκετές περισσότερες στιγμές που αξίζει να πάρετε το ρίσκο, από ότι υπάρχουν “σίγουρες” επιλογές στα παιχνίδια. Και αυτού του είδους τα ρίσκα δεν αποδίδουν πάντα, ωστόσο να είστε σίγουροι ότι αν αφήνετε αυτές τις ευκαιρίες να περνούν, τότε αφήνετε χρήματα στο τραπέζι.

Ένα παράδειγμα

Αυτό είναι ένα απλό παράδειγμα μίας μπλόφας, η οποία αν και δεν είναι κάτι εξαιρετικό δεν υιοθετείται συχνά από τους περισσότερους παίκτες στα small stakes.

Έχω και κάνω raise στα $15 σε ένα $2/$5 παιχνίδι. Ένας tight regular παίκτης στην αμέσως επόμενη θέση κάνει το call και βλέπουμε το flop, heads-up. Εγώ κάνω check κι εκείνος ποντάρει $20, και συνεχίζω με call. To turn είναι  και οι δύο κάνουμε check. To river είναι το . Αποφασίζω να κάνω check, ο αντίπαλος ποντάρει $40 και εγώ κάνω raise στα $145.

Γιατί παίζω την παρτίδα με αυτόν τον τρόπο; Στο flop έχουμε δύο επιλογές. Είτε ο αντίπαλός μας έχει έναν Άσσο είτε όχι. Εάν δεν έχει τον Άσσο, η μοναδική μου ελπίδα για να πάρω ένα μεγάλο pot, είναι να τον κάνω να ποντάρει. Εάν έχει έναν Άσσο, θέλω να τον αναγκάσω να μου υποδείξει το χέρι του με το ποντάρισμά του και κάποιες φορές να μπλοφάρω.

Έτσι κάνω check στο flop. Eκείνος ποντάρει. Έχει πιθανότατα έναν Άσσο, αλλά μου δίνει πολύ καλά odds για το call και μπορώ ακόμη να κερδίσω με έναν από τους ακόλουθους τρόπους:

1. Να κερδίσω στο showdown όταν ο αντίπαλός μου αποφασίζει να κάνει check μία μπλόφα.
2. Να πραγματοποιήσω μία μπλόφα εάν μου δείξει με το παιχνίδι του ότι έχει έναν αδύναμο Άσσο.
3. Να “χτυπήσω” έναν Ρήγα σε turn ή river.

Προσθέστε όλα τα παραπάνω και θα καταλάβετε γιατί αξίζει να κάνετε το call ειδικά με ένα τόσο μικρό αντίτιμο.

Το turn είναι αδιάφορο και αποφασίζουμε να κάνουμε και οι δύο check. Ξέροντας τον αντίπαλο που έχω απέναντί μου, τώρα πιστεύω ότι ένας καλός Άσσος, δύο ζεύγη, ή set δεν είναι ιδιαίτερα πιθανά. Πιστεύω ότι θα πόνταρε με τους παραπάνω συνδυασμούς σε μία προσπάθεια να πάρει όσο περισσότερο value μπορεί. Έτσι, περιμένω είτε να έχει έναν αδύναμο Άσσο είτε να ελέγχει το μέγεθος του pot.

Eάν ποντάρω το river, θα κάνει πάσο τις μπλόφες του και θα κάνει call με όλους τους Άσσους του, άρα δεν με ευνοεί η συγκεκριμένη κίνηση. Έτσι αποφασίζω να κάνω check. Εάν έχει έναν Άσσο και αποφασίσει να κάνει check, ας κερδίσει το pot. Ωστόσο, περιμένω ο συγκεκριμένος παίκτης να κάνει το value bet με έναν αδύναμο Άσσο.

Το να κάνω call σε αυτό το bet δεν είναι καλό. Πιστεύω ότι χάνω το μεγαλύτερο ποσοστό των φορών. Ωστόσο, μπορώ να μπλοφάρω. Δεν είναι κάτι σίγουρο. Μπορεί να έχει Α-J ή J-J. Μπορεί να ήθελε να με παγιδεύει με το check στο turn και να εμφανιστεί με ένα πολύ δυνατό χέρι. Μπορεί απλά να καταλάβει την μπλόφα και να κάνει το hero call με Α-8 ή οποιονδήποτε αδύναμο Άσσο μπορεί να έχει.

Ωστόσο, πιστεύω ότι συνήθως έχει έναν αδύναμο Άσσο σε εκείνο το σημείο που συχνά θα πάει πάσο. Ποντάρω $145 σε $110 και μπορεί να παέι στραβά, ωστόσο θεωρώ ότι είναι επικερδές. Μαθαίνοντας να προσθέτε plays σαν το παραπάνω θα σας κάνει να χάνετε με στυλ, αλλά κυρίως, θα σας κάνει να κερδίζετε πολύ συχνότερα επίσης.

Σε συνεργασία με το