Στρατηγική short stack σε cash games

Ανανεώθηκε:

www.poker.gr

Short Stack Strategy (SSS): H “short stack strategy” (“SSS”) είναι μια τακτική που επιβάλει πολύ συντηρητικό (tight) παιχνίδι και ταυτόχρονα πολύ επιθετικό. Προϋποθέτει ότι θα καθήσεις στο τραπέζι με το ελάχιστο ή κοντά στο ελάχιστο επιτρεπτό ποσό. Μια σωστή στρατηγική για short stack παιχνίδι σε cash games, είναι τα 20 big blinds. Κατά κύριο λόγο, θα πρέπει να παίζεις μόνο τα πολύ δυνατά φύλλα και τα παίζεις με bet και raise αντί για check και call. Η “SSS” δεν χρειάζεται ιδιαίτερα μεγάλο bankroll, είναι σχετικά εύκολη να την μάθεις και λειτουργεί ικανοποιητικά. Απαιτεί όμως τεράστια υπομονή και τρομερή πειθαρχία.

Ξεκινώντας θα πρέπει να πούμε ότι δεν πρέπει να εφαρμόζεις ποτέ την στρατηγική SSS απέναντι σε τραπέζια με λιγότερους από 7 αντιπάλους. Αν μείνεις με λίγους αντιπάλους στο τραπέζι, σήκω και πήγαινε σε άλλο που να έχει περισσότερους.

Το να έχεις short stack σε cash games, είναι σαν να έχεις αποκλειστεί σε μια χιονοθύελλα φορώντας μόνο το μποξεράκι σου. Το κυκλοφορικό σύστημα θα τραβήξει αίμα από τα άκρα για να ζεστάνει τον κορμό. Κατά κάποιο τρόπο θυσιάζει τα άκρα για να κρατήσει εν ζωή τα βασικά όργανα του σώματος. Κάπως έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεις κι εσύ το παιχνίδι, όταν παίζεις short stack σε cash games. Όλα τα εξεζητημένα plays, τα κόλπα, τα moves, οι εμπνευσμένες μπλόφες και τα πολλά c-bets, πρέπει να τα ξεχάσεις για χάρη του πολύ συντηρητικού πόκερ.

Όταν παίζεις με την Short Stack Strategy σε cash games, η πίεση πάνω σου είναι πολύ μικρή. Κάθεσαι και περιμένεις να πάρεις κάποιο από τα καλά αρχικά φύλλα, πληρώνοντας ενάμισι blind σε κάθε γύρο του button. Οι αποφάσεις σου θα είναι απλούστατες συγκριτικά με το deep stacked πόκερ, αφού θα πρέπει να πάρεις απόφαση για το τι θα κάνεις preflop, στο flop και το πολύ και στο turn. Δεν πρόκειται να έχεις μια δύσκολη απόφαση για ένα μεγάλο ποντάρισμα στο river κρατώντας κάτι μέτριο.

Επιπλέον, οι αντίπαλοί σου θα σε θεωρούν αρχάριο ή κακό παίκτη και αυτό είναι φυσικά πλεονέκτημα για σένα. Πολλοί μπορεί να σου μιλήσουν άσχημα, αφού κατά κάποιο τρόπο, χαλάς το παιχνίδι αυτών που παίζουν με μεγάλα stacks. Δεν τους δίνεις τα σωστά implied odds* για να ακολουθήσουν στις παρτίδες με φύλλα όπως suited connectors (π.χ. ή ) και μικρά ζεύγη.

* Implied odds είναι το ποσό που εκτιμάς ότι θα κερδίσεις, εάν “χτυπήσεις” τον συνδυασμό που θέλεις. Βασίζονται καθαρά στην εκτίμηση που κάνει ο καθένας και ενώ μπορεί να είναι αρκετά υποκειμενικά, πρέπει η σκέψη να λειτουργεί με το μέσο όρο του εκτιμώμενου ενδεχόμενου κέρδους.

Διαχείριση stack

– Όταν παίζεις Short Stack Strategy, πρέπει να κάθεσαι με 20 blinds.
– Όταν πέφτεις κάτω από τα 15 blinds πρέπει να φέρνεις χρήματα στο τραπέζι για να ξαναφτάσεις τα 20 blinds.
– Η μία εκδοχή λέει ότι όταν φτάνεις στο stack σου στα 25 blinds πρέπει αμέσως να σηκώνεσαι από το τραπέζι. Υπάρχει όμως και επιλογή να παραμείνεις στο τραπέζι, μέχρι να διπλασιάσεις το stack σου. Προφανώς η δεύτερη εμπεριέχει μεγαλύτερο ρίσκο, αλλά είναι και πολύ πιο αποδοτική.

Όταν φτάσεις να έχεις στον λογαριασμό σου (bankroll) 1500 blinds για το συγκεκριμένο limit, μπορείς να ανέβεις στο επόμενο. Αν όμως παίζεις σε ένα συγκεκριμένο limit και στον λογαριασμό σου φτάσεις να έχεις λιγότερα από 500 blinds, θα πρέπει να κατέβεις στο προηγούμενο limit.

Aν για παράδειγμα παίζεις $0,05/$0,10, θα πρέπει να έχεις bankroll τουλάχιστον $50, να κάθεσαι στο τραπέζι με $2,00 και να σηκώνεσαι όταν φτάνεις στα $2,50. Όταν φτάσεις να έχεις στον λογαριασμό σου $150, ανεβαίνεις limit και πας στο $0,10/$0,20 (προσοχή! αν το επόμενο limit είναι $0,10/$0,25 θα πρέπει να έχεις bankroll $180 για να παίξεις σε αυτό). Αν στο limit $0,10/$0,20 δεις το bankroll σου να πέφτει στα $50, πρέπει οπωσδήποτε να κατέβεις σε limit και να παίξεις και πάλι στο $0,05/$0,10.

Preflop

Αν κανείς δεν έχει κάνει raise πριν από σένα:

– Αν είσαι σε Early Position κάνεις raise με JJ, QQ, KK, AA και AK
– Αν είσαι σε Middle Position κάνεις raise με 99, TT, JJ, QQ, KK, AA, AQ και AK
– Αν είσαι σε Late Position ή στα Blinds κάνεις raise με 77, 88, 99, TT, JJ, QQ, KK, AA, KQ, AJ, AQ, και AK

Τα raise σου πρέπει να είναι όσο 4 big blinds + 1 big blind για κάθε παίκτη που έχει κάνει limp (έχει μπει στην παρτίδα χωρίς να έχει κάνει raise πριν από σένα).

Aν έχει γίνει raise πριν από σένα η μόνη σου κίνηση είναι all in.

– Αν έχει κάνει raise ένας παίκτης πριν από σένα, παίζεις all in με JJ, QQ, KK, AA και AK
– Αν έχουν γίνει πάνω από ένα raise πριν από σένα, παίζεις all in μόνο με ΚΚ και ΑΑ
– Αν γίνει raise μετά από σένα παίζεις all in με TT, JJ, QQ, KK, AA, και AK

Αν δηλαδή γίνει raise μπροστά ή πίσω από σένα, η μόνη σου κίνηση είναι all in. Αν τα φύλλα που κρατάς δεν βρίσκονται στην παραπάνω λίστα, κάνε πάσο.

Flop

Στο flop θα πας πάσο αν δεν έχεις:

Έτοιμοι συνδυασμοί (made hands)
– Top pair. Π.χ. έχεις σε flop
– Overpair. Π.χ. έχεις σε flop
– Δύο ζεύγη. Π.χ. έχεις σε flop
– Τρία ίδια ή κάτι καλύτερο…

Drawing φύλλα
– Open End Straight Draw (OESD/κέντα “πάνω-κάτω”). Π.χ. έχεις σε flop
– Flush Draw (FD/πας για χρώμα). Π.χ. έχεις σε flop

Ποντάρεις, κάνεις raise και προσπαθείς να μπεις all in, με:
– όλα τα top pairs με kicker βαλέ ή μεγαλύτερο
– όλα τα overpairs, 3 ίδια ή καλύτερους συνδυασμούς
– όλα τα OESD και FD, αλλά μόνο αν έχεις κάνει raise preflop
Eπιπλέον, πρέπει πάντα να θυμάσαι:

– Αν δεν έχεις κάποιον από τους παραπάνω συνδυασμούς, κάνεις check ή πάσο αν ποντάρει κάποιος αντίπαλος.
– Αν δεν έχεις κάνει raise preflop, θα πρέπει να πηγαίνεις πάσο με τα drawing hands (δηλαδή όταν “πηγαίνεις” για κέντα πάνω κάτω ή για χρώμα)
– Αν έχεις κάνει raise preflop, ένας αντίπαλος κάνει call και στο flop δεν έχεις κανέναν συνδυασμό, κάνεις ένα ποντάρισμα 1/2 του pot για μπλόφα. Αν κάνει call δεν ξαναποντάρεις και πηγαίνεις πάσο σε δικό του raise ή bet.
– Αν έχεις κάνει raise preflop και το pot στο flop έφτασε να είναι μεγαλύτερο από δύο φορές το stack σου, θα πρέπει να κάνεις οπωσδήποτε all in στο flop ανεξάρτητα με το τι θα ανοίξει.
– Όταν το φύλλο σου εμπίπτει στους παραπάνω κανόνες που πρέπει να ποντάρεις, αν δεν έχει ποντάρει κανείς πριν από σένα, ποντάρεις 2/3 του pot και αν αυτό σημαίνει να ποντάρεις περισσότερο από το μισό σου stack, πήγαινε all in.

Σε συνεργασία με το