*Νοκ-άουτ παιχνίδι για τη φάση των «16» του Μουντιάλ. Σε περίπτωση ισοπαλίας, ακολουθεί παράταση κι αν χρειαστεί πέναλτι.

*Οι δύο ομάδες δεν έχουν αναμετρηθεί ποτέ σε τελική φάση Μουντιάλ, όμως έχουν συνολικά 28 μεταξύ τους παιχνίδια. Η Σουηδία έχει 10 νίκες, 11 πήρε η Ελβετία, 7 ματς έληξαν ισόπαλα (46-42 τα γκολ υπέρ των Σουηδών). Αήττητη η Σουηδία στα τελευταία τρία ματς με την Ελβετία (1-2-0), το 1994 η τελευταία νίκη των Ελβετών.

*Η Σουηδία δεν έχει κερδίσει ποτέ δύο σερί ματς σε Παγκόσμιο Κύπελλο (εξαιρούνται αυτά που κρίθηκαν στα πέναλτι), εκτός απ’ αυτό που διοργάνωσε (1958).

*Η Σουηδία κέρδισε μόλις πέντε απ’ τα τελευταία 14 ματς Μουντιάλ που προηγήθηκε στο σκορ (5-5-4).

*Οι Φόρσμπεργκ και Μπεργκ έχουν συνολικά τις 21 εκ των 37 τελικών προσπαθειών της Σουηδίας, ωστόσο δεν έχουν βρει δίχτυα!

*Η Ελβετία έπαιξε στους «16» των Μουντιάλ 1994, 2006 και 2014, αποκλείστηκε κατά σειρά από Ισπανία, Ουκρανία και Αργεντινή χωρίς να σκοράρει!

ΣΟΥΗΔΙΑ

Για τέταρτη σερί συμμετοχή σε Μουντιάλ, η Σουηδία πήρε την πρόκριση για τη νοκ-άουτ φάση, κάτι που δείχνει συνέπεια. Μετά το 1994, το 2002 και το 2006, οι Σκανδιναβοί τα κατάφεραν και φέτος, χάρη στις δύο νίκες εναντίον των Νότιας Κορέας (1-0) και Μεξικού (3-0), ενώ στο μεσοδιάστημα ηττήθηκαν με πικρό τρόπο απ’ τη Γερμανία. Εκείνο το γκολ του Κρόος στις καθυστερήσεις δεν πτόησε το ηθικό της ομάδας του Γιάνε Άντερσον, που έβγαλε αντίδραση και εγωισμό την τελευταία αγωνιστική κόντρα στο Μεξικό, όπου πήρε μια καθαρή και πειστική νίκη, εξασφάλισε την πρωτιά στον όμιλο και παράλληλε απέφυγε τη Βραζιλία στους «16».

Πρόκειται για τη δεύτερη πιο ψηλή ομάδα του τουρνουά (μέσο όρο πάνω από 1.85 μ.), στηρίζεται πολύ στις στατικές φάσεις, τις μονομαχίες και τον δυναμισμό, το ποδόσφαιρο που παίζει δεν είναι όμορφο, αλλά φέρνει αποτελέσματα. Αν εξαιρεθεί το παιχνίδι με τη Γερμανία, όπου οι Σκανδιναβοί πραγματικά υπέφεραν και είχαν μόλις 29% κατοχή, στα άλλα δύο ανταποκρίθηκαν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα αμυντικά, δεν επέτρεψαν στους εκάστοτε αντιπάλους να απειλήσουν, χαρακτηριστικό είναι ότι στα 180 λεπτά με Κορέα και Μεξικό, μόλις τρεις αντίπαλες τελικές προσπάθειες βρήκαν στόχο.

Η μεγαλύτερη επιτυχία της Σουηδίας είναι η συμμετοχή στον τελικό του 1958 (ήταν διοργανώτρια), ενώ έχει καταφέρει να φτάσει και τέσσερις φορές στα ημιτελικά της διοργάνωσης, τελευταία το 1994. Στις τελευταίες δύο συμμετοχές της (2002 και 2006) περιορίστηκε μέχρι τη φάση των «16». «Είμαστε σκληρή ομάδα κι αυτό οφείλεται στο ότι όλοι οι παίκτες που βρίσκονται στο γήπεδο μπορούν να παίξουν αμυντικά. Οι δύο επιθετικοί, Μπεργκ και Τοϊβόνεν κάνουν φοβερή δουλειά στην πίεση. Έχουμε πολύ καλή χημεία ως ομάδα», είπε ο κόουτς Άντερσον, ο οποίος έχει στο μυαλό του τα πέναλτι, έστω κι αν εξήγησε ότι δε θα ζητήσει απ’ τους παίκτες του να προπονηθούν σ’ αυτά.

Ο έμπειρος κόουτς είναι υποχρεωμένος να κάνει μια αλλαγή στην ενδεκάδα, αφού ο Λάρσον συμπλήρωσε κάρτες και δεν υπολογίζεται, τη θέση του θα πάρει ένας εκ των Χίλιεμαρκ ή Σβένσον, ο δεύτερος είναι το φαβορί. «Παλεύουμε πολύ σκληρά και είμαστε πολύ καλοί τακτικά. Καμία ομάδα δε θα μας θέλει για αντίπαλο», είπε ο Σβένσον.

Προηγούμενο ματς: Νίκη 3-0 για τη Σουηδία κόντρα στο Μεξικό.

Στατιστικό: Από 4/5 0-1 Goal έρχεται η Σουηδία (δες το στην Vistabet).

https://www.youtube.com/watch?v=FETeaNV640k

Το Σουηδία – Ελβετία παίζει στην Vistabet
Vistabet banner logo
ΕΓΓΡΑΦΗ
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Δείτε τα Προγνωστικά Μουντιάλ (Κλικ Εδώ)

ΕΛΒΕΤΙΑ

Συνεπής στο ραντεβού της με τις νοκ-άουτ φάσεις των μεγάλων διοργανώσεων αποδείχτηκε η Ελβετία. Στην 11η συμμετοχή της ιστορίας της σε τελική φάση Μουντιάλ, έδειξε ότι συντηρείται δίκαια στο υψηλότερο επίπεδο, αφού έμεινε αήττητη σε όμιλο με Βραζιλία, Σερβία και Κόστα Ρίκα, πήρε μια νίκη (2-1 τη Σερβία με το γκολ του Σακίρι στο φινάλε), αυτό το αποτέλεσμα ήταν που της χάρισε τη δεύτερη θέση. Άντεξε κόντρα στους Βραζιλιάνους (1-1 στην πρεμιέρα), η εικόνα της ήταν μάλλον προβληματική στο τελευταίο ματς με την Κόστα Ρίκα, όπου προηγήθηκε δύο φορές, αλλά δέχτηκε ισάριθμες απαντήσεις και έμεινε στο 2-2.

Η σπουδαιότερη επιτυχία της ήταν οι προημιτελικοί το 1954, έφτασε στους «16» στις τελευταίες 4/5 συμμετοχές της (μαζί με τη φετινή), σήμερα ξέρει ότι έχει αρκετές πιθανότητες να προκριθεί, αφού η Σουηδία σε καμία περίπτωση δεν την τρομάζει. Είναι μια ιδιαίτερα σκληροτράχηλη ομάδα η Ελβετία, χαρακτηριστικό είναι ότι έχασε μόλις μια φορά στα τελευταία 25 ματς ανεξαρτήτως έδρας και διοργάνωσης (17-7-0), τον Οκτώβριο εκτός έδρας απ’ την Πορτογαλία (2-0). Δέχτηκε μόλις 5 γκολ στα τελευταία 9 ματς, στα τέσσερα εκ των οποίων κράτησε το «μηδέν».

Ελέγχει τον ρυθμό των αγώνων και δεν εκτίθεται εύκολα, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν έπεσε ποτέ κάτω απ’ το 48% στην κατοχή μπάλας. Όλα τα ματς της στον όμιλο είχαν εκατέρωθεν γκολ, το πιο παραγωγικό της είναι κόντρα στους Σέρβους (20 τελικές προσπάθειες), οι οποίοι μοιάζουν αρκετά με τη Σουηδία από άποψη σωματικής διάπλασης (η Σερβία ήταν η πιο ψηλή ομάδα, η Σουηδία ήταν η δεύτερη). «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι απ’ αυτό που δείξαμε με την Κόστα Ρίκα. Δεν μπορούσαμε να ελέγξουμε το ματς. Η Σουηδία είναι πολύ σκληρή και δυνατή», είπε ο Μπεχράμι, ενώ ο γκολκίπερ Ζόμερ πρόσθεσε: «Έχουμε περάσει πολλά τεστ τα τελευταία χρόνια. Αυτό μας έχει δώσει ταυτότητα».

Προέκυψαν δύο πολύ σημαντικά προβλήματα για τον κόουτς Πέτκοβιτς, που δεν μπορεί να υπολογίζει στους δύο εκ της βασικής αμυντικής τετράδας, Σχαρ και Λιχτστάινερ, τις θέσεις τους θα πάρουν οι Τζουρού και Λανγκ. Για τη θέση του Σχαρ είναι υποψήφιος και ο Ελβέντι, ωστόσο ο Τζουρού έχει προβάδισμα καθότι είναι ψηλότερος (1.92) και ταιριάζει με τους σωματότυπους των Σουηδών.

Προηγούμενο ματς: Ισοπαλία 2-2 για την Ελβετία κόντρα στην Κόστα Ρίκα.

Στατιστικό: Από 12/17 ΝG έρχεται η Ελβετία.

Αριστοτέλης Σαββίδης