Πώς να εντοπίζετε την συμπαιγνία

Ανανεώθηκε:

Από τότε που υφίσταται το πόκερ ως παιχνίδι, υπάρχουν παίκτες που προσπαθούν να κερδίσουν κλέβοντας. Στην σημερινή εποχή του online poker, οι παίκτες έχουν ευκαιρίες να δοκιμάσουν διάφορες μεθόδους εξαπάτησης – ειδικά την συμπαιγνία (collusion). Με την δυνατότητα επικοινωνίας μέσω τηλεφώνου, msn, ή Skype, οι παίκτες μπορούν εύκολα να συνεννοούνται, φανερώνοντας ο ένας στον άλλο τα φύλλα τους και να σχεδιάζουν τρόπους εξαπάτησης των αντιπάλων.

Ενώ είναι ευκολότερο να πραγματοποιήσεις συμπαιγνία στο διαδίκτυο, απ’ ό,τι είναι στο live, οι περισσότεροι που το προσπαθούν δεν είναι τόσο καλοί ώστε να το κάνουν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Επίσης, τα poker rooms έχουν όλα τα hand histories και το εκλεπτυσμένο λογισμικό ανάλυσης παρτίδων τους επιτρέπει να βρίσκουν εύκολα όσους κάνουν συμπαιγνία.

Παρόλα αυτά, πάντα πρέπει να προσέχετε για τέτοιους παίκτες και, για να τους εντοπίσετε, πρέπει να ξέρετε τι κάνουν. Οι τρεις πιο συνηθισμένοι τρόποι συμπαιγνίας είναι οι εξής:

Softplaying

Στα cash games, το softplaying θεωρείται η πιο ανώδυνη μορφή συμπαιγνίας, αλλά παραμένει εξαπάτηση και ζημιώνει το παιχνίδι. Το softplaying συμβαίνει όταν δύο (ή περισσότεροι, αλλά συνήθως δύο) παίκτες δεν παίζουν επιθετικά ο ένας εναντίον του άλλου, για οποιονδήποτε λόγο. Μπορεί να είναι φίλοι, αλλά επίσης μπορεί να είναι δύο καλοί παίκτες που έχουν συναντηθεί πολλές φορές στα τραπέζια και διαλέγουν να αντιμετωπίζουν τους αδύναμους παίκτες του τραπεζιού αντί να κοντραριστούν μεταξύ τους. Αν παίξετε αρκετές παρτίδες εναντίον softplayers και είστε παρατηρητικοί, δεν είναι και τόσο δύσκολο να το εντοπίσετε. Οι softplayers σπάνια θα κάνουν raise ο ένας στον άλλο αν βρίσκονται heads-up στην παρτίδα και συχνά θα κάνουν check μέχρι και το river, ακόμα και αν έχουν δυνατά φύλλα.

Είναι δύσκολο να κάνεις softplay χωρίς να γίνεις αντιληπτός, καθώς είναι πολύ ύποπτο όταν δεν γίνονται bets σε μια παρτίδα και, στο τέλος της, ο ένας ανοίξει Άσσους και ο άλλος Ρηγάδες. Όπως προαναφέραμε, στα cash games, παρότι μεμπτό και λάθος, το softplay δεν είναι τόσο ζημιογόνο όσο είναι στα τουρνουά. Στα τουρνουά, το softplaying είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό και προσβλητικό, καθώς, εν δυνάμει, καθυστερεί τον αποκλεισμό ενός από τους softplayers, δυσκολεύοντας έτσι τους έντιμους παίκτες να μπουν στις θέσεις με χρηματικά έπαθλα.

Squeezing

Αυτό είναι λάθος σε όλες του τις εκφάνσεις. Δύο παίκτες (και πάλι, θα μπορούσαν να είναι και περισσότεροι, αλλά συνήθως είναι δύο) συνεργαζόμενοι, κλέβουν έναν αθώο παίκτη, αναγκάζοντάς τον να κάνει πάσο τα φύλλα του. Μία κλασσική κατάσταση που χρησιμοποιείται το squeeze είναι η εξής:

Ο Παίκτης Α κάνει raise preflop, το “Θύμα” κάνει 3-bet, ο Παίκτης Β κάνει 4-bet, ο Παίκτης Α κάνει 5-bet, το Θύμα πάει πάσο, o Παίκτης Β κάνει call. Μετά το flop, κάποια στιγμή ο ένας από τους δύο παίκτες που βρίσκονται στο κόλπο (κυριολεκτικά και μεταφορικά), θα πάει πάσο και ο άλλος θα κερδίσει το pot, το οποίο θα περιλαμβάνει και τις μάρκες που πόνταρε preflop το Θύμα, όπως επίσης και τα blinds και antes. Εναλλακτικά, το Θύμα μπορεί να κάνει αρχικά raise, και ο Παίκτης Α και ο Β να κάνουν 3-bet και 4-bet αντίστοιχα. Η τελευταία μέθοδος έχει μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας για τους colluders Α και Β. Η πρώτη μέθοδος είναι πιο ριψοκίνδυνη, αλλά προσφέρει την δυνατότητα στους colluders να κλέψουν περισσότερα χρήματα από τον αθώο παίκτη.

Ο λόγος που οι colluders συχνά δεν φτάνουν στο showdown είναι επειδή τουλάχιστον ο ένας από τους δύο θα έχει ένα πολύ κακό φύλλο. Ο σκοπός του squeeze δεν είναι να έχεις το καλύτερο φύλλο, είναι να καταφέρεις το ”θύμα” να κάνει raise και μετά fold. Είναι παιχνίδι εκφοβισμού.

Το squeeze είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό και ζημιογόνο όταν γίνεται στο bubble ενός Sit n Go. Με τα blinds να είναι πολύ ψηλά σχετικά με τα stacks, κάθε παρτίδα είναι σημαντική. Το να διώξεις έναν παίκτη από την παρτίδα κάνοντας squeeze αφού έχει κάνει raise, έστω μία φορά, μπορεί να αλλάξει τις ισοροπίες και να ευνοήσει σημαντικά τους colluders.

Εκτός από το να παρατηρείτε τους αντιπάλους και να εντοπίζετε αν δύο συγκεκριμένοι παίκτες χρησιμοποιούν παρόμοια betting patterns τακτικά, υπάρχει ένας τρόπος να τους ξεμπροστιάσετε. Κάντε call στα raise τους. Αν καταφέρετε να φτάσει ένας απ’ αυτούς, ή και οι δύο στο showdown και δείτε ότι τα φύλλα τους είναι ”σκουπίδια”, τότε θα έχετε μία καλή ένδειξη ότι κλέβουν.

Chip Dumping

Στα cash games, το chip dumping είναι ένας τρόπος να μεταφέρει ένας παίκτης χρήματα σε έναν άλλο και είναι σχετικά ακίνδυνο. Στα τουρνουά, όμως, είναι μέσο ώστε ο ένας από τους δύο colluders να πάρει το πάνω χέρι σε σχέση με το υπόλοιπο τραπέζι. Όταν πραγματοποιείται το chip dumping, ο ένας από τους δύο colluders θα χάσει το stack του από τον άλλο επίτηδες. Ενώ ο πρώτος παίκτης αποκλείεται από το τουρνουά, ο άλλος έχει διπλασιάσει και έχει σημαντικό πλεονέκτημα για το υπόλοιπο του παιχνιδιού.

Δεν είναι τόσο εύκολο να εντοπιστεί το chip dumping -όσο ίσως φαίνεται να είναι-, καθώς συνήθως συμβαίνει μόνο μία φορά σε κάθε τουρνουά (μπορεί να γίνει και σταδιακά, αλλό αυτό είναι λιγότερο πιθανό). Ο ”dumper” (αυτός που χαρίζει τις μάρκες του στον άλλο) απλά αποκλείεται από το τουρνουά. Μπορεί απλά να είναι ένας κακός παίκτης. Εκτός από τα usernames των παικτών και το να προσπαθείτε να τους βρείτε και να δείτε αν το επαναλαμβάνουν και σε άλλα τουρνουά, η καλύτερη συμβουλή είναι να στείλετε mail στο poker room που υποψιάζεστε ότι συμβαίνει το chip dumping. Το poker room θα μπορέσει να βρει όλες τις περιστάσεις που οι δύο παίκτες έχουν καθήσει στο ίδιο τραπέζι και θα μπορέσει να αποφασίσει αν αυτό έγινε μία φορά, ή είναι επαναλαμβανόμενο και άρα εξαπάτηση.

Συμπέρασμα

Παρότι περιγράψαμε τρεις μεθόδους συμπαιγνίας ώστε να έχετε τις απαραίτητες γνώσεις για να εντοπίσετε αυτό το είδος εξαπάτησης, δεν σημαίνει ότι κάθε τέτοια περίπτωση θα είναι όντως εξαπάτηση. Μία περίσταση που μπορεί να φαίνεται ότι είναι softplay, squeezing ή chip dumping δεν είναι απαραίτητα συμπαιγνία (ιδιαίτερα το squeeze, καθώς είναι γνωστή κίνηση στρατηγικής). Αλλά αν δείτε επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις οποιασδήποτε από τις τρεις αυτές μεθόδους από τους ίδιους παίκτες, ίσως πρέπει να στείλετε ένα μήνυμα στο online poker room.

Σε συνεργασία με το