Poker Strategy: Βγείτε από τη “δίνη” των downswings

Ανανεώθηκε:

Ο Άλεκ Τορέλι ανανέωσε το προσωπικό του blog γράφοντας μεταξύ άλλων για τους τρόπους αντιμετώπισης μίας κακής περιόδου στο πόκερ που μπορεί να αποβεί μοιραία για ολόκληρο το bankroll σας.

Στο blog του ο Τορέλι έγραψε για την ιστορία του “Saxophone”, όπως την δημοσίευσε ο ίδιος στο 2+2, ένας παίκτης που συνήθιζε να παίζει σε μεγάλα stakes και στο τέλος έχασε όλο του το bankroll. Ένα χρόνο μετά ο “Saxophone” παραμένει ακόμα συντετριμμένος, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο 2+2. Ο Τορέλι με αφορμή τα δικά του swings και την ιστορία του “Saxophone” έγραψε ένα μπλογκ για το πως θα μπορέσετε να ανταπεξέλθετε ψυχολογικά από αυτές τις επίπονες καταστάσεις.

Έλεγχος των ζημιών:

Μετρήστε τις απώλειες σας

Πολύ συχνά δεν κοιτάω το ακριβές ποσό των απωλειών μου γιατί η παραδοχή της πραγματικότητας είναι πολύ δυσκολη. Βέβαια όσο πιο γρήγορα το κάνω αυτό τόσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιώ. Μετά που γράφω το ακριβές νούμερο αφήνω χρόνο στον εαυτό μου να θρηνήσει. Μερικές φορές δυσκολεύω ακόμα περισσότερο την κατάσταση και βασανίζω τον εαυτό μου υπολογίζοντας πόσο διαφορετική θα ήταν η ζωή μου αν δεν είχα αυτό το bad beat.

Παραδοχή της πραγματικότητας

Είναι το δυσκολότερο κομμάτι. Συνεχίζω να συγκρίνω καταστάσεις πριν και μετά τις απώλειες μου. Στη συνέχεια κάθομαι και σκέφτομαι διάφορες δραστηριότητες εκτός πόκερ. Τι είναι αυτό που με ευχαριστεί; Έτσι κάνω μία λίστα με αυτά που προτιμώ.

Συχνά διαπιστώνω πως για να είμαι πραγματικά ευτυχισμένος με τα πράγματα που κάνω εκτός πόκερ δεν χρειάζονται χρήματα, κάτι που κάνει την κατάσταση μου ακόμα καλύτερη.

Όταν συνειδητοποιείς την πραγματικότητα έρχεται η στιγμή που αλλάζουν όλα.

Ανάκαμψη

Σε αυτή τη φάση ξεκινάω και κάνω όλες τις δραστηριότητες που με ενδιαφέρουν αφού πρώτα τις καταγράψω σε μία λίστα. Αυτή η διαδικασία με βοηθάει όπως ακριβώς και έναν καταθλιπτικό να σηκωθεί από το κρεβάτι του. Για να κάνω τα πράγματα ευκολότερα κάνω και ένα χρονοδιάγραμμα το προηγούμενο βράδυ. Ξεκινάω την μέρα μου με κάτι απλό, πέντε λεπτά διατάσεις ή 20 βαθιές αναπνοές και προχωράω σε πιο σύνθετα πράγματα. Ανεξάρτητα το που βρίσκομαι βάζω το ξυπνητήρι για τις 7 το πρωί και σηκώνομαι.

Στη συνέχεια παίρνω κάποιο χρόνο και ευγνωμονώ για όλα αυτά που έχω μέχρι σήμερα. Από το πιο απλό μέχρι και το τελευταίο. Λίγα ωμά αμύγδαλα, μία εφημερίδα ή ένας χυμός…

Όπως είπε και ο Όσκαρ Ουάιλντ, “Πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι ακόμα και στις στιγμές που πονάμε πάρα πολύ, γιατί στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικό.”

Διατηρώντας μία προοπτική

Το πρόβλημα

Αυτό που επηρέασε τον χρήστη “Saxophone” δεν ήταν που έχασε όλο του το bankroll των $500.000 αλλά η ιδέα του τι σήμαιναν για εκείνον τα χρήματα αυτά. Στο 2+2 παραδέχτηκε πως τα χρήματα δεν είχαν ιδιαίτερη αξία για εκείνον. Η μεγαλύτερη ανησυχία του ήταν πως πλέον δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί στα υψηλότερα επίπεδα του πόκερ. Κατανοητό. Το να χάσεις όλα σου τα διαθέσιμα χρήματα είναι σαν να είσαι αθλητής και να έχεις έναν σοβαρό τραυματισμό. Ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα ανακάμψει μπορεί να επανέλθει σε μία εβδομάδα, ένα μήνα ή και ποτέ.

Αν και το να μην παίζεις στα μεγαλύτερα παιχνίδια μετά από ένα swing μπορεί να είναι απογοητευτικό όμως δεν υπάρχει λόγος για να σε πιάσει κατάθλιψη. Αυτό που είναι δύσκολο να κατανοήσει κάποιος είναι ο όγκος των χρημάτων που χάνονται. Ακόμη και ένα χρόνο μετά ο ίδιος ο “Saxophone” παραδέχεται την συντριβή του.

Εδώ κρύβεται το γιατί, ο λόγος είναι πως τα χρήματα δεν έχουν σκοπό. Στην πραγματικότητα ο “Saxophone” δεν χρειάζεται τα λεφτά για να ζήσει. Αφού δεν έχει βρει τίποτα για να καλύψει τον πόνο του, συνεχίζει να υποφέρει σκεφτόμενος τον μεγάλο αριθμό των χρημάτων που έχουν χαθεί.

Σκεφτείτε αυτό, θα ήταν λιγότερο χαρούμενος αν τα χρήματα που έχανε ήταν $300.000; Αν είχε ξεκινήσει με $10 εκατομμύρια και έχανε τα $9.5; Θα είχε και πάλι $500.000, όμως η αίσθηση της απώλειας του θα ήταν η ίδια. Δεν είναι λοιπόν το χρηματικό ποσό που έχασε αλλά η ιδέα του να χάνεις όλο σου το bankroll.

Η Λύση

Το να διαλέγεις διάφορες δραστηριότητες εκτός πόκερ σημαίνει να βάζεις στόχους και να εργάζεσαι γι’ αυτούς.

Θα ήθελα να σας συστήσω ένα βιβλίο που με βοήθησε πολύ εμένα προσωπικά, είναι του Τιμ Φέρις, το “Dreamlines and his Monthly Expsene Calendar”. Σε αυτό το βιβλίο θα μάθετε πως να καλλιεργήσετε τον ιδανικό τρόπο ζωή σας και όλα τα βήματα για να τα καταφέρετε.

Εγώ τα έχω καταφέρει εδώ και χρόνια και ποτέ ο ετήσιος προυπολογισμός μου δεν έχει ξεφύγει τις $100.000. Έχω υψηλό κόστος συντήρησης και γι’αυτό η κοπέλα μου με αποκαλεί “Μικρό Πρίγκηπα.”

Όταν συνειδητοποιήσουμε πως τα χρήματα που χρειαζόμαστε για να κάνουμε κάτι είναι πολύ λιγότερα από αυτά που νομίζουμε τότε είναι πιο εύκολο να δεχτούμε την απώλειεα. Η ικανοποίηση έρχεται με το γεγονός όταν καταλαβαίνουμε πως δεν θα είμαστε ευτυχισμένοι είτε έχουμε $100.000 είτε $10 εκατομμύρια.

Η διαρκής ευτυχία

Η ευτυχία θα πρέπει να είναι η θρησκεία μας και η βάση πάνω στην οποία παίρνουμε τις αποφάσεις μας. Ευτυχώς, δεδομένου ότι είναι μία ψυχική κατάσταση μπορεί να αναπτυχθεί. Πρέπει να προσπαθούμε να είμαστε ευτυχισμένοι καθημερινά.

Η ικανοποίηση δεν είναι ένα μυστηριώδες μέρος στο τέλος του ουράνιου τόξου. Υπάρχει εδώ και τώρα. Ο στόχος δεν είναι να είσαι πλούσιος αλλά να είσαι ευτυχισμένος.

“Να είσαι χαρούμενος για αυτές τις στιγμές. Αυτές οι στιγμές είναι η ζωή σου.”- Ομάρ Καγιάμ.

Σε συνεργασία με το