Poker Strategy: Τι να μην κάνεις στα Micro Stakes

Ανανεώθηκε:

Πολλοί παίκτες προσπαθούν να παίξουν θεαματικά, να κάνουν μεγάλες μπλόφες, να παίζουν με μεγάλο εύρος αρχικών φύλλων, ενώ δεν έχουν την εμπειρία για να παίξουν καλά μετά το άνοιγμα του flop. Δεν βλέπουν ότι η ουσία στα τραπέζια των cash games με τα μικρότερα χρηματικά όρια (micro stakes), είναι το βασικό, απλό, συντηρητικό πόκερ και αυτό αρκεί για να σε βγάλει κερδισμένο.

Αν ακολουθήσετε τις οδηγίες που ακολουθούν, με πράγματα που πρέπει να αποφύγετε όταν παίζετε στα micro stakes των cash games, θα έχετε λιγότερες δύσκολες αποφάσεις, πιο σταθερά αποτελέσματα και ενδεχομένως, να ανεβείτε stakes ταχύτερα.

Μην κάνεις Slow Play τα καλά σου φύλλα

Η ιδέα πίσω από το Slow Play όταν έχεις πολύ καλό συνδυασμό, είναι να καλύψεις την δύναμη του φύλλου σου, ελπίζοντας να πάρεις περισσότερα πονταρίσματα στο turn ή στο river. Δεν ποντάρεις δηλαδή δυνατά στο flop, και κάνεις πιο μετά ένα ποντάρισμα που μοιάζει με μπλόφα ή ελπίζεις ο αντίπαλός σου να ποντάρει με κάτι αδύναμο ή ακόμα και να μπλοφάρει.

Οι περισσότεροι αντίπαλοι όμως στα micro stakes, θέλουν να κάνουν συνέχεια call. Παίζουν δηλαδή loose-passive, κάνοντας call, call, call και μετά… πάλι call. Γιατί λοιπόν να μην ποντάρεις τα καλά σου φύλλα για να κερδίσεις όσο το δυνατόν περισσότερα με αυτά;

Εκτός από το value που κερδίζεις, αν κάνεις slow play ανοίγεις την δυνατότητα στους αντιπάλους σου, να «χτυπήσουν» κάποιο πολύ τυχερό φύλλο στα επόμενα ανοίγματα και να σε κερδίσουν. Αυτό είναι σίγουρα λάθος και επιπλέον, όταν συμβαίνει είναι αρκετά εκνευριστικό.

Μην κάνεις συχνά μπλόφες

Σίγουρα το έχετε ακούσει ξανά, αλλά υπάρχει κάποιος λόγος που λέγεται τόσο συχνά. Πολλοί παίκτες πιστεύουν ότι για να παίζουν καλά, πρέπει οπωσδήποτε να μπλοφάρουν συχνά. Η μπλόφα χρειάζεται, αλλά όχι πολύ συχνά και πρέπει να γίνεται σε σημεία με προϋποθέσεις για να έχει αυξημένη πιθανότητα επιτυχίας.

Πρέπει η μπλόφα να έχει μια λογική, να λέει ένα πειστικό «παραμύθι» και να μην γίνεται επειδή απλά δεν μπορείς να κερδίσεις την παρτίδα με κάποιον άλλον τρόπο. Οι αντίπαλοί σου στα micro stakes, είναι συχνά calling stations και οι μπλόφες σου δύσκολα θα περάσουν.

Μην προσπαθείς να μιμηθείς το πόκερ των High Stakes

Βλέπεις τον Phil Ivey να κάνει reraise με 4-6 off suit και σκέφτεσαι «αφού το κάνει αυτός, γιατί όχι κι εγώ». To πρόβλημα με τέτοια φύλλα είναι ότι χρειάζονται εξαιρετικές ικανότητες στο παιχνίδι μετά το άνοιγμα του φλοπ (post flop play), ώστε να παιχτούν με τρόπο που να έχει θετική προσδοκόμενη αξία (+EV / Expected Value)

Συχνά θα βρεθείς με middle ή bottom pair ή με μικρό straight draw και θα κάνεις τον «τερματοφύλακα», πληρώνοντας πολλά για να μάθεις ότι το φύλλο σου δεν είναι καλό.

Τα χρήματα που θα κερδίσεις στα micro stakes δεν έρχονται από δύσκολες, οριακές αποφάσεις. Θα κερδίσεις πολλά από τα καλά σου φύλλα, που έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι το καλύτερο φύλλο μετά το άνοιγμα των πέντε φύλλων στο τραπέζι. Θα κερδίζεις όταν σε βοηθάει το φλοπ και θα ποντάρεις και δεν θα χάνεις όταν δεν σε βοηθάει το φλοπ, αφού θα πηγαίνεις πάσο.

Για να κερδίσεις στα micro stakes, δεν χρειάζεται να κάνεις 4-bet μπλόφες, ή float, ή check/raise στο river. Απλά βγάλε ένα καλό φύλλο και πόνταρέ το δυνατά.

Μην κάνεις Open Limp

Ο όρος «Open Limp» αναφέρεται στο pre-flop παιχνίδι και είναι όταν ο πρώτος που μπαίνει στην παρτίδα, το κάνει με call και όχι με raise. Όταν κάποιος μπαίνει preflop χωρίς raise, λέμε ότι κάνει limp (call όσο είναι το big blind) και όταν δεν έχει μπει κανείς πριν από αυτόν στην παρτίδα, αυτό λέγεται “Open-Limp”.

Το Open-Limp είναι από τις χειρότερες συνήθειες που μπορείς να αποκτήσεις στο πόκερ. Κάνεις τα πράγματα δύσκολα για τον εαυτό σου, αφού δυσκολεύεις τις αποφάσεις σου μετά το άνοιγμα του flop. Μπορεί να «προκαλέσεις» εμμέσως, περισσότερους αντιπάλους να δουν το flop μαζί σου, μειώνοντας τις πιθανότητές σου να κερδίσεις την παρτίδα. Επιπλέον, δείχνεις αδυναμία και είσαι ευάλωτος σε raise από τους αντιπάλους σου, ειδικά από αυτούς που έχουν πλεονέκτημα θέσης απέναντί σου («μιλάνε» μετά από σένα).

Όταν μπαίνεις με raise preflop (όταν είσαι ο πρώτος που μπαίνει στο pot), δημιουργείς θετικές προϋποθέσεις για σένα. Πληρώνεσαι καλύτερα τα καλά σου φύλλα, αφού έχεις δημιουργήσει τέτοιο pot, που να βοηθάει τα μεγάλα πονταρίσματα στη συνέχεια. Και φυσικά, ποτέ δεν είναι κακό να παίρνεις το pot preflop. Αυτά τα συχνά κερδισμένα pots preflop, έστω και μόνο τα blinds, αθροίζονται σε σημαντικά ποσά όσο περισσότερο παίζεις.

Ακόμα και αν σου έρχεται αυθόρμητα να κάνεις limp preflop, πρέπει να το πολεμήσεις γιατί είναι μια κίνηση πολύ αδύναμη… και φαίνεται.

Μην παίζεις εκτός θέσης

Αν δεν έχεις καταλάβει τη σημασία της θέσης στη σειρά πονταρίσματος, το πλεονέκτημα δηλαδή του παίκτη που «μιλάει» τελευταίος, τότε απλά ακολούθησε αυτή τη συμβουλή και θα καταλάβεις αργότερα το γιατί.

Όταν για παράδειγμα είσαι στα blinds είναι αρκετά δύσκολο να παίξεις κάνοντας call σε raise, γιατί αν το raise δεν είναι από το small blind και εσύ είσαι στο big, τότε θα παίξεις όλη την παρτίδα με μειονέκτημα θέσης. Αυτό θα σε οδηγήσει πολύ συχνά σε check/fold που θα σου κοστίζουν χρήματα.

Αν κάποιος παίκτης πηγαίνει πάσο 100% όποτε είναι στα blinds και του κάνουν raise, τότε δεν κινδυνεύει να κάνει κανένα πολύ μεγάλο λάθος και αυτό ισχύει απλά λόγω του μειονεκτήματος που έχει ο παίκτης που «μιλάει» πρώτος.

Μην επιτίθεσαι φραστικά στους αντιπάλους σου

Η πιο συνηθισμένη αιτιολόγηση αυτής της συμβουλής, είναι ότι δεν θέλεις να διώχνεις τους αδύναμους παίκτες. Πρέπει να τους κάνεις να περνούν ευχάριστα για να κάθονται να παίζουν κι άλλο. Επιπλέον, δεν πρέπει να τους δείχνεις και τα λάθη τους, γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να τους εκπαιδεύσεις για να γίνουν καλύτεροι παίκτες.

Υπάρχει όμως και ένας ακόμα λόγος για να μην συμπεριφέρεσαι επιθετικά. Αν εκνευρίσεις κάποιον αντίπαλο, είναι αρκετά πιθανό να αλλάξει τον τρόπο που παίζει, έστω και προς λανθασμένη κατεύθυνση. Τα νέα δεδομένα όμως, θα δυσκολέψουν και εσένα τον ίδιο, αφού θα χρειαστεί να προσαρμοστείς σε μια αλλαγμένη συμπεριφορά. Ίσως η νέα συμπεριφορά και το αλλαγμένο παιχνίδι του αντιπάλου, να είναι εντελώς παράλογο, αλλά αυτό μπορεί να οδηγήσει και εσένα σε μεγάλα λάθη, στην προσπάθειά σου να «τα πάρεις από το ψάρι».

Η φραστική επίθεση εναντίον αντιπάλων, όχι μόνο μπορεί να τους βελτιώσει παικτικά, αλλά μπορεί και να τους κάνει εχθρικούς απέναντί σου, κάτι που δυσκολεύει τις δικές σου κινήσεις.

Συμπέρασμα

Για να πετύχεις στα micro stakes των cash games, πρέπει να δουλέψεις πολύ πάνω στο παιχνίδι σου, να μαθαίνεις από τα λάθη σου και να αποφεύγεις τις πολύπλοκες κινήσεις. Απλά συγκεντρώσου στο απλό παιχνίδι που το λέμε και «ABC πόκερ», όποτε βάζεις χρήματα στο pot να σκέφτεσαι πάντα τους λόγους που το κάνεις και θα δεις ότι έτσι θα μπορέσεις να ανέβεις πιο εύκολα στα επόμενα stakes.

Σε συνεργασία με το