Poker Strategy: Πετάξτε τα ακουστικά

Ανανεώθηκε:

Ο Ματ Λέσιντζερ γράφει στο CardPlayer.com για το θέμα των ακουστικών, που βλέπει κανείς ολοένα και συχνότερα, πλέον στα τραπέζια του πόκερ.

Πολλοί είναι οι παίκτες στο live πόκερ, που φορούν ακουστικά στα αυτιά και ακούνε μουσική κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Το γεγονός ότι απομονώνονται από το υπόλοιπο περιβάλλον γίνεται συχνά θέμα συζήτησης για το αν είναι καλό ή όχι για το παιχνίδι.

Ο Λέσιντζερ αναφέρει για το θέμα:

“Για άλλη μια φορά, απευθύνομαι στους online παίκτες, που αλλάζουν σε live πόκερ. Καταλαβαίνω γιατί ακούγατε μουσική παίζοντας online. Ήταν διασκεδαστικό, σας βοηθούσε στη σκέψη και ακύρωνε οποιοδήποτε εξωτερικό ερέθισμα. Επίσης, δεν χρειαζόταν να ακούτε οτιδήποτε από το τραπέζι.

Στο live πόκερ όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν λεκτικά tells παντού. Οι παίκτες δίνουν άθελά τους τόσες πολλές πληροφορίες, που με κάνουν να θεωρώ όποιον φοράει ακουστικά παίζοντας live poker, ηλίθιο. Αν είστε νέος στα card rooms, ίσως να μην αντιλαμβάνεστε πολλά λεπτά tells αμέσως, αλλά με τον καιρό, σίγουρα θα εντοπίσετε κάποιες τάσεις. Για παράδειγμα, όταν ένας παίκτης που γενικά είναι ήσυχος αρχίσει να φλυαρεί ακατάπαυστα, έχει κάνει polarize το range του. Ίσως κρατά πολύ δυνατά φύλλα ή μια μπλόφα και τελικά, θα μάθετε τι σημαίνει η φλυαρία για τον συγκεκριμένο παίκτη.

Υπάρχουν ακόμα πιο προφανή tells. Μετά το flop, κάποιος παίκτης ρωτά τον dealer ποιες είναι οι προϋποθέσεις για το bad-beat jackpot , οπότε υποθέτετε πως είτε έχει πολύ δυνατά φύλλα ή μεγάλο draw. Ένας άλλος παίκτης ρωτά τον dealer πότε είναι το διάλειμμα, οπότε καταλαβαίνετε πως το flop δεν τον βοήθησε καθόλου. Αν προσέχετε και δεν φοράτε ακουστικά θα παίρνετε συχνά τέτοιου είδους πληροφορίες.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι αντίπαλοί σας συχνά “δίνουν” πληροφορίες με ακόμα πιο προφανή τρόπο. Η παρτίδα, που θα περιγράψω παίχτηκε πριν 11 χρόνια, αλλά το θυμάμαι σα να ήταν χθες. Αν το διαβάσετε μέχρι τέλους, και συνεχίσετε να επιμένετε να φοράτε ακουστικά, τότε θα παραδεχτώ την ήττα μου και θα θεωρήσω πως είστε υπεράνω οποιασδήποτε βοήθειας.

Το παιχνίδι ήταν $10-$20 Limit Hold’em. Preflop, όλοι πήγαν πάσο μέχρι τον παίκτη στη θέση 6, που έκανε raise από late position. Είχε την όψη επαγγελματία, φορούσε γυαλιά ηλίου-καθρέπτες, ελαφρώς πεσμένο καπέλο μπέιζμπολ, φορούσε ακουστικά ακούγοντας δυνατή μουσική.

Ο τουρίστας στη θέση 9 ήταν στο small blind (SB). Η κοπέλα του, που μόλις είχε επιστρέψει από τον κουλοχέρη όπου έπαιζε, καθόταν πίσω του. Ήταν προφανές πως δεν γνώριζε από πόκερ. Της έδειχνε τα φύλλα του σε κάθε παρτίδα, και, αστειευόμενη, έλεγε συνέχεια “Raise!”. Κανονικά δεν έπρεπε να κάθεται εκεί αλλά κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε, μια που ο παίκτης έχανε πολλά αλλά παρόλα αυτά συνέχιζε να διασκεδάζει.

Στη συγκεκριμένη παρτίδα, το SB έδειξε τα φύλλα στην κοπέλα του και τη ρώτησε: “Τι να κάνω;”. Για πρώτη φορά, αντί να του πει ‘Raise!’ η κοπέλα απάντησε “Διπλασίασε!”. Αυτός γέλασε και έκανε call στο raise του “επαγγελματία”. Το απλό της σχόλιο έδειχνε ξεκάθαρα τα φύλλα του. Είχε σίγουρα άθροισμα 11, πχ. 9-2, 8-3, 7-4 ή 6-5. Βρισκόμουν στο BB με , με τα οποία συνήθως κάνω call σε raise. Αλλά από τη στιγμή, που το SB είχε είτε παρόμοια φύλλα με εμένα ή φύλλα που μείωναν τις πιθανότητές για straight, αποφάσισα να πάω πάσο και να τους αφήσω να παίξουν heads-up.

Το flop έδειξεκαι η κοπέλα άφησε ένα γελάκι. Πλέον ήταν ξεκάθαρο ποια φύλλα κρατούσε ο τουρίστας. Έκανε check, ο “επαγγελματίας” πόνταρε, και ο τουρίστας έκανε αμέσως check-raise, παίρνοντας το call.

To turn έδειξε . Το SB πόνταρε και ο “επαγγελματίας” έκανε raise. Εξεπλάγην, καθώς ήταν προφανές πως το SB είχε 7-4, και ο επαγγελματίας πρέπει να είχε κάποιο μεγάλο ζευγάρι ή χρώμα. Το SB πήγε να κάνει re-raise αλλά το ξανασκέφτηκε, και έκανε flat-call.

Το river έδειξε. Άκουσα μια φωνή μέσα μου να φωνάζει “Bingo!”. Το SB έκανε check, ο “επαγγελματίας” πόνταρε, το SB έκανε αμέσως check-raise, και όταν δέχθηκε call άνοιξε, τα φύλλα του χτυπώντας στο τραπέζι 7-4 offsuit. Έκανε high-five με την κοπέλα του και φώναξε “Διπλασίασα, μωρό μου!”. Στο μεταξύ, ο επαγγελματίας έδειξε και τα πέταξε αηδιασμένος.

Ξεχάστε εντελώς το αν ο τουρίστας έπρεπε να παίξει 7-4 offsuit σε raise. Το θέμα είναι πως ο επαγγελματίας θα μπορούσε να είχε γλιτώσει δύο small bets και δύο big bets, αν άκουγε τα όσα γίνονταν στο τραπέζι αντί για την πολύτιμη μουσική του. Σκεφτείτε τα εξής τρία σημεία:

1. Αν είχε ακούσει την κοπέλα να λέει ‘διπλασίασε’, θα μπορούσε να είχε περιορίσει το range του αντιπάλου σε τέσσερα συγκεκριμένα φύλλα.
2. Aν είχε ακούσει την κοπέλα να γελάει μετά το flop, θα ήξερε ακριβώς τι κρατούσε το SB. Αν και ο pro είχε δύο overcards και flush draw, θα είχε πάει πάσο, γνωρίζοντας πως έχει draw απέναντι σε trips, γλιτώνοντας έτσι δύο small bets.
3. Όταν εμφανίστηκε το river, θα ήξερε πως το SB είχε full house, και θα είχε κάνει check στο river, γλιτώνοντας δύο big bets.

Αντίθετα, θα θυμάται αυτή την παρτίδα ως bad beat. Δε θα μάθει ποτέ από το λάθος του, αλλά εγώ έμαθα. Από εκείνη τη μέρα, ορκίστηκα στον εαυτό μου πως δε θα ξαναφορούσα ακουστικά όσο έπαιζα πόκερ. Ίσως ανέχομαι κάποιες ενοχλητικές συζητήσεις, αλλά δε χάνω ποτέ την ευκαιρία να ακούσω και… δωρεάν πληροφορίες.

Μιλώντας για δωρεάν πληροφορίες, ιδού ακόμα μια παρτίδα, που παίχτηκε πριν λίγα χρόνια. Ένας καλός μου φίλος έπαιζε limit hold’em και είχε A-A. Η νέα του κοπέλα, η οποία ποτέ δεν είχε παίξει πόκερ στη ζωή της, καθόταν πίσω του. Όπως έκανε σε αρκετές παρτίδες, ο φίλος μου της έδειξε τα φύλλα του ώστε να μπορεί να παρακολουθήσει. Αυτή τη φορά, όμως, είπε λίγο πιο φωναχτά “split!”. Προφανώς, αν και δεν είχε ξαναπαίξει πόκερ, είχε παίξει blackjack.

Ο φίλος μου δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που μόλις είχε κάνει η κοπέλα του, αλλά προσπάθησε να παραμείνει ψύχραιμος. Παρόλα αυτά, όλοι πήγαν πάσο πριν από αυτόν, που έκανε raise, και όλοι οι υπόλοιποι επίσης πήγαν γρήγορα πάσο. Ο φίλος μου τσατίστηκε τόσο πολύ, που πήρε τις μάρκες του και έφυγε. Ίσως οι αντίπαλοί του να είχαν όλοι άσχημα φύλλα και μπορεί να πήγαιναν πάσο έτσι κι αλλιώς. Αλλά, από τη στιγμή, που κανείς δεν φορούσε ακουστικά και αρκετοί χαμογέλασαν μετά την παρτίδα, ήταν προφανές ότι είχαν ακούσει αυτό που είχε πει η κοπέλα.

Είναι ξεκάθαρα ακόμα μάθημα που πήραμε. Μην αφήνετε κανέναν να κάθεται πίσω σας όσο παίζετε εκτός αν μπορούν να κρατήσουν το στόμα τους κλειστό”.

Σε συνεργασία με το