Poker Strategy: Ο Κατσάλοφ για τη σημασία της θέσης

Ανανεώθηκε:

Ο Γιουτζίν Κατσάλοφ γράφει στο pokerplayer.co.uk για την αξία της θέσης και γιατί δεν πρέπει να την αγνοείτε.

Ο Ουκρανός παίκτης, που πλέον ζει στις ΗΠΑ, έχει κερδίσει, μεταξύ άλλων, το $100.000 Super High Roller στο PCA 2011 και είχε μια πολύ καλή χρονιά στα τουρνουά πέρυσι.

Γιατί είναι σημαντική η θέση

Κάθε απόφαση στο πόκερ είναι ευκολότερη όταν είσαι in position, επειδή έχεις περισσότερες πληροφορίες. Παίζεις τελευταίος, οπότε έχεις την ευκαιρία να δεις τους αντιπάλους σου πριν αποκαλύψεις την κίνησή σου. Η θέση είναι σημαντική σε κάθε μορφή πόκερ, αλλά είναι σημαντικότερη σε ένα παιχνίδι, όπως το Pot-Limit Omaha σε σχέση με το No-Limit Hold’em, καθώς
η υφή του board αλλάζει τόσο πολύ από street σε street στο PLO. Στο Hold’em η αξία των φύλλων δεν αλλάζει τόσο πολύ από το flop στο turn, αλλά στο PLO τα nuts μπορούν να αλλάξουν τελείως.

Το stack

Το μέγεθος του stack πάει χέρι με χέρι με τη θέση. Αν τα stacks είναι μικρά και κάνω raise από το button, το big blind μπορεί να πάει all-in και να πάρει το πλεονέκτημα θέσης, που έχω, κάνοντας τη θέση να μην έχει σημασία. Αν τα stacks είναι μεγάλα, δεν μπορεί να το κάνει αυτό.

Όσο πιο μεγάλα είναι τα stacks, τόσο δυσκολότερες γίνονται οι αποφάσεις σου όταν είσαι εκτός θέσης. Με μεγαλύτερα stacks, υπάρχει συχνά παιχνίδι στα steets και πολλά περίπλοκα πράγματα μπορεί να συμβούν, οπότε αν έχετε θέση σε κάθε street είναι μεγάλο πλεονέκτημα.

Θα έλεγα ότι οι cash παίκτες (που έχουν συνηθίσει να παίζουν με μεγάλα stacks) έχουν καλύτερη γνώση της θέσης από τους περισσότερους παίκτες τουρνουά. Αυτό, που βρίσκω στα τουρνουά, είναι ότι το παιχνίδι δεν είναι συνήθως τόσο deep. Ίσως 30-60 big blinds είναι το average stack σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά.

Στα cash παιχνίδια, ειδικά live, μπορεί να δούμε και 300-500 bb, που κάνει διαφορετικό το είδος πόκερ. Υπάρχει περισσότερη κίνηση στα streets απ’ ό,τι στα τουρνουά. Η εξάσκηση κάνει πάντα καλό και αν παίζετε απλώς σε τουρνουά είναι καλή ιδέα να παίξετε μερικά cash παιχνίδια για να εξασκηθείτε στη θέση, ενώ είστε με 100 bb.

Εξάρτηση από τους παίκτες

Δε νομίζω ότι το να έχει κανείς ένα default range φύλλων, που παίζει από κάθε θέση (ανάλογα με το stack size) είναι απαραίτητα κακό, αλλά θα πρέπει να είστε πάντα έτοιμοι να το προσαρμόσετε βάσει του τι γίνεται στο τραπέζι. Έτσι, αν πηγαίνουν πολύ πάσο, μπορείτε να κάνετε περισσότερο raise ή αν παίρνετε πολλά 3-bets μπορείτε να γίνετε πιο tight.

Όπως και με τα περισσότερα πράγματα, έτσι και με το πόκερ, εξαρτάσαι από τον αντίπαλό σου, οπότε υπάρχουν παρτίδες, που θα πάω πάσο εκτός θέσης κόντρα σε κάποιους παίκτες και όχι σε κάποιους άλλους, ανάλογα με την ιστορία μου με αυτούς, τη θέση από την οποία έκανε raise και άλλους παράγοντες.

Δεν είναι τόσο απλό, ώστε να πούμε ότι το call εκτός θέσης κόντρα σε επιθετικούς παίκτες είναι ασύμφορο, καθώς εξαρτάται από το πώς χειρίζεστε την επιθετικότητα. Υπάρχουν τρόποι, που μπορείτε να την εκμεταλλευτείτε, ίσως με slow-play σε μερικές παρτίδες και να εκμεταλλευτείτε την επιθετικότητά τους, χρησιμοποιώντας την εναντίον τους.

Άμυνα από τα blinds

Το στάνταρ open raise size στα τουρνουά έχει γίνει μικρότερο τα τελευταία χρόνια, οπότε αν είστε στα blinds, έχετε αμέσως πολύ καλά immediate odds, παρότι είστε εκτός θέσης για την υπόλοιπη παρτίδα. Μερικοί λένε ότι πολλοί παίκτες κάνουν call εκτός θέσης εξαιτίας αυτού, αλλά δεν είναι τόσο απλό. Εξαρτάται πραγματικά από τον καθένα: ορισμένοι πηγαίνουν πάσο πολύ και άλλοι κάνουν call πολύ.

Εξαρτάται επίσης ποιος είναι το big blind και κόντρα σε ποιον υπερασπίζεστε. Αν κάνετε call από το big blind, σκεφτείτε πόσο επιθετικός είναι ο raiser και πόσα προβλήματα θα σας δημιουργήσει post-flop. Αν είναι αρκετά παθητικός post-flop τότε μπορείτε να κάνετε περισσότερο call. Δεν θα πρέπει να είναι αυτόματη απόφαση, βασισμένη σε pot odds.

Απλώς επειδή είναι min-raise κι έχετε συγκεκριμένα φύλλα, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνετε call. Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες, που πρέπει να λάβετε υπόψη. Το να παίζω εκτός θέσης κόντρα σε επιθετικούς παίκτες θα δημιουργήσει προβλήματα, οπότε δεν θα κάνω defend όσο συνήθως, εκτός κι αν υπάρχουν άλλοι λόγοι.

Κόντρα σε πολύ καλούς παίκτες, θα πήγαινα πάσο περισσότερο, ενώ κόντρα σε πιο προβλέψιμους παίκτες σε post-flop, θα έπαιζα, επειδή αν έχω στο flop ένα marginal hand θα ξέρω πόση πίεση θα ασκήσουν και θα μπορώ να δράσω από εκεί και μετά.

Αν υπάρχουν πιο αδύναμοι παίκτες στα blinds θα πρέπει να κάνετε wider raise όταν είστε in position. Κάθε φορά, που νιώθετε ότι έχετε καλές πιθανότητες να κλέψετε τα blinds θα πρέπει να κάνετε raise περισσότερο.

Short-handed παιχνίδι

Καθώς το παιχνίδι γίνεται short-handed, θα είστε στα blinds περισσότερο και θα βρίσκεται τον εαυτό σας να παίζει εκτός θέσης συχνότερα, αλλά από τη στιγμή, που είναι short-handed θα πρέπει να παίξετε περισσότερες παρτίδες.

Η εμπειρία βοηθά: Αν παίξετε πολλά sit ‘n’ go’s θα μάθετε πώς να το κάνετε αυτό, καθώς πηγαίνετε από το 9-handed ή το 6-handed παιχνίδι στο short-handed και αναγκάζεστε να παίξετε περισσότερες παρτίδες. Το να παίξετε short-handed cash παιχνίδια βοηθά επίσης.

Όταν είστε στο heads-up είστε εκτός θέσης στο 50% των παρτίδων. Αν αντιμετωπίζετε κάποιον, που πιστεύετε ότι είναι καλύτερος από εσάς, μία πιθανότητα είναι να κάνετε μεγαλύτερα τα raise σας (ανάλογα με το stack size), ώστε ο αντίπαλός σας να μην έχει πολλά περιθώρια να σας κάνει outplay. Επίσης, όταν είστε deeper, νομίζω ότι είναι σωστό να κάνετε raise λίγο παραπάνω, ειδικά, αν είστε καλός παίκτης και βλέπετε ότι υπερασπίζονται πάντα το big blind όταν κάνετε min-raise.

Νομίζω ότι είναι πάντα καλή ιδέα να προσαρμόζεστε και να αφήνετε τους αντιπάλους σας να μαντεύουν. Δεν θέλετε να πέσετε στην παγίδα του να κάνετε πάντα το ίδιο πράγμα”.

Σε συνεργασία με το