Poker Strategy: HUD – Τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί

Ανανεώθηκε:

Το πιο πρόσφατο τεύχος του περιοδικού για το πόκερ “Bluff Europe” (Φεβ. 2011, σελ. 78-79), φιλοξενεί άρθρο του επαγγελματία παίκτη Αλεξάντερ “assassinato” Φιτστζέραλντ. Ο Φιτστζέραλντ αναλύει το “HUD” των βοηθητικών προγραμμάτων για το online πόκερ και προτείνει τρόπους χρήσης των δεδομένων.

Τι σημαίνουν αυτοί οι αριθμοί (What do these numbers mean)
Από τον Άλεξ Φιτστζέραλντ

Πολλοί παίκτες που θέλουν να ασχοληθούν σοβαρά με το διαδικτυακό πόκερ, μαθαίνουν για τα βοηθητικά προγράμματα τήρησης στατιστικών στοιχείων και θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν. Προγράμματα όπως το Hold’em Manager και το Poker Tracker, επεξεργάζονται όλες τις παρτίδες που παίζεις και παρουσιάζουν τα ευρήματα σε ένα “Heads-Up Display”, γνωστό ως HUD. Τα HUDs προβάλλουν τα στατιστικά στοιχεία όλων των αντιπάλων σου πάνω στο τραπέζι που παίζεις.

Αρχικά, πολλοί παίκτες “ζαλίζονται” από τις πληροφορίες του HUD. Ξαφνικά περνάς από ένα καθαρό και ωραίο τραπέζι, σε ένα πολύχρωμο μωσαϊκό από νούμερα, που μπορεί ακόμα και να κρύβουν τα stack sizes των αντιπάλων. Μερικοί παίκτες βάζουν το HUD να τρέχει, απλά για να δείξουν στον περίγυρό τους ότι είναι “επιστήμονες”. πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί το κάνουν αυτό. Αλλά κάθε πρωί, ευχαριστώ τα τυχερά μου άστρα, που για κάποιο λόγο, στο 99% των ανθρώπων, το ένστικτο του τζόγου είναι πιο δυνατό από την ανάγκη να κερδίσουν χρήματα.

Πολλοί παίκτες δεν γνωρίζουν καν για την ύπαρξη τέτοιων προγραμμάτων. Και από αυτούς που ξέρουν ότι υπάρχουν, οι περισσότεροι δεν ασχολούνται να προμηθευτούν ένα από αυτά, λόγω της δουλειάς που απαιτεί για να το μάθεις και να το λειτουργήσεις. Και από αυτούς που εγκαθιστούν τελικά ένα τέτοιο πρόγραμμα στον υπολογιστή τους, οι περισσότεροι δεν μπαίνουν στον κόπο να μάθουν να το χρησιμοποιούν σωστά. Μην γίνετε ένας από αυτούς τους ανθρώπους. Τα HUDs δεν είναι εύκολα στην χρήση τους, τουλάχιστον στην αρχή, αλλά όταν εξοικειωθείτε με τα στατιστικά στοιχεία θα αισθανθείτε σαν μέχρι σήμερα να οδηγούσατε πατίνι και ξαφνικά αποκτήσατε ένα τανκ.

Τα πρώτα στατιστικά για ανάλυση, είναι τα VPIP (Voluntarily Put $ In Pot – Εθελοντικά πονταρίσματα / Δεν έγιναν υποχρεωτικά όπως όταν είσαι στο big blind) και PFR (Pre-Flop Raise). Το VPIP δείχνει σε τι ποσοστό των περιπτώσεων ένας αντίπαλος βάζει χρήματα στο pot εθελοντικά, όταν δεν ήταν στο big blind. Το PFR δείχνει σε τι ποσοστό των περιπτώσεων κάνει raise pre-flop ο αντίπαλος. Αυτά είναι τα δύο πρώτα κατά σειρά νούμερα που αναφέρονται στο HUD (συνήθως) και υπάρχει σημαντικός λόγος γι αυτό. Δεν υπάρχουν δύο άλλα νούμερα που αν συνδυάσεις τα δεδομένα τους, θα παίρνεις πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το πως παίζει ένας αντίπαλος, από αυτήν που σου δίνουν το VPIP και το PFR μαζί.

Αν αυτά τα δύο νούμερα έχουν μεγάλη διαφορά μεταξύ τους, όπως π.χ. VPIP 35%, αλλά PFR 12%, συγχαρητήρια, βρήκες ένα καλό ψάρι. Όπως μάθαμε όλοι στο ξεκίνημά μας στο πόκερ, κάποιος που κάνει πολύ συχνά call, δεν δίνει στον εαυτό του αρκετούς τρόπους για να κερδίσει. Αν έχουμε λοιπόν κάποιον αντίπαλο που κάνει limp με τα περισσότερα φύλλα του, αντί για raise, αυτό δείχνει έναν αδύναμο παίκτη. Αν όμως αυτά τα νούμερα είναι αρκετά κοντά μεταξύ τους, αυτό δείχνει παίκτη που αν είναι να μπει σε ένα pot, το πιο πιθανό είναι να το κάνει με raise.

Αυτό δεν αποκλείει την πιθανότητα ο παίκτης αυτός να είναι και πάλι αδύναμος και να κάνει πολλά λάθη. Αν παίζεις σε full ring (9-10 θέσεις στο τραπέζι) και βλέπεις έναν αντίπαλο με νούμερα 25/24 (VPIP 25% και PFR 24%), αυτός είναι ένας παίκτης που κάνει raise ένα κάθε τέσσερα hands. Δεν μπορείς να κάνεις raise ένα κάθε τέσσερα hands σε δύσκολα τραπέζια full ring. Ακόμα και τα μικρά ζεύγη είναι δύσκολο να παιχτούν με κερδοφορία από τις πρώτες θέσεις στη σειρά πονταρίσματος (early position). Αυτό λοιπόν είναι ένα παράδειγμα ενός αδύναμου παίκτη, που απλά τυχαίνει να είναι επιθετικός. Αυτό όμως δεν θα το δεις αν δεν ξέρεις ποια είναι τα τυπικά νούμερα για να τα συγκρίνεις.

Σε ένα τραπέζι full ring, τα νούμερα για έναν μέσο παίκτη TAG (Tight-Aggressive) θα ήταν κάτι σαν 12/9, 13/10, 11/8. Αυτό δείχνει κάποιον που παίζει τα hand rankings του Σκλάνσκι και πηγαίνει πάσο με πολλά suited connectors από τις πρώτες θέσεις (early positions). Με μεγαλύτερα από αυτά τα νούμερα, θα είχαμε έναν παίκτη που “δουλεύει” περισσότερο με suited connectors, one-gappers, unsuited connectors και μικρά ζεύγη από τις πρώτες θέσεις. Αν θέλετε να πάρετε μια καλύτερη ιδέα στην αντιστοιχία των ποσοστών αυτών με εύρος φύλλων, κατεβάστε το Pokerstove και πειραματιστείτε.

Σε ένα τραπέζι 6 θέσεων, όπως μπορείτε να φανταστείτε, τα νούμερα αυτά είναι διαφορετικά. Το εύρος φύλλων που παίζουν οι επιτυχημένοι παίκτες είναι πολύ μεγαλύτερο. Μπορεί να βρείτε παίκτες “regulars” με νούμερα όπως 18/16 και 24/20 σε τραπέζια 6-max. Στα τουρνουά, ένας έμπειρος επιθετικός παίκτης, μπορεί να έχει νούμερα όπως 27/25 σε 6-max ή 22/18 σε full ring.

Αν κάνεις κλικ πάνω σε αυτά τα νούμερα στο HUD, θα εμφανιστεί ένας αναλυτικός πίνακας, που θα σου δείχνει από ποια θέση συνήθως κάνει pre-flop raise ένας παίκτης. Ας πούμε ότι έχεις Α-10 offsuit και stack όσο 18 big blinds. Είσαι σε τραπέζι full ring και ο αντίπαλος στη θέση Under The Gun (UTG) κάνει raise. Τα στατιστικά του νούμερα σε VPIP/PFR είναι 16/14. Αυτά δείχνουν πιο μεγάλο εύρος φύλλων από έναν στάνταρ TAG παίκτη, αλλά όχι τόσο μεγάλο ώστε να σκεφτείς να παίξεις με το μέτριο φύλλο σου απέναντι σε ένα raise από early position.

Και μετά κάνεις κλικ πάνω στα νούμερα. Και βλέπεις ότι ανοίγει 23% από τις φορές που είναι σε early position! Κοιτάς το HUD και βλέπεις το νούμερο που δείχνει πόσες παρτίδες έχεις από τον συγκεκριμένο παίκτη. Δείχνει ότι έχεις 315 παρτίδες. Αυτό είναι ένα αρκετά μεγάλο δείγμα. Τώρα ξέρουμε ότι αν κάνουμε reraise all in σε αυτό το σημείο, θα είναι κερδοφόρο, παρά τους παίκτες που μένουν να “μιλήσουν” μετά από εσένα, και θα έκαναν call με το top 5% των φύλλων τους.

Ένα ακόμα πράγμα που είναι καλό να ελέγχουμε πριν αποφασίσουμε να κάνουμε ένα τέτοιο all in, είναι το πως παίζει ο συγκεκριμένος αντίπαλος εκείνη την ημέρα. Με ένα κλικ πάνω στο HUD μπορείς να δεις τα στατιστικά του αντιπάλου για την συγκεκριμένη ημέρα. Κάποιες μέρες μπορεί ένας αντίπαλος να είναι για παράδειγμα άρρωστος και να παίζει τα μισά φύλλα από αυτά που παίζει συνήθως. Μια άλλη φορά, ένας αντίπαλος είναι τρελαμένος και επιτέλους καταλαβαίνει την κρυμμένη δύναμη του 9-4 suited από UTG. To HUD είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να κατανοήσουμε πως παίζει ένας αντίπαλος σήμερα.

Το επόμενο υπερπολύτιμο στατιστικό είναι το ποσοστό που κάνει 3bet ένας παίκτης. Συνδυασμένο με τα VPIP και PFR, το ποσοστό του 3bet μας δείχνει μια ακόμα πιο καθαρή εικόνα για τον τρόπο παιχνιδιού ενός αντιπάλου. Ας πούμε ότι σε ένα full ring τραπέζι, ένας αντίπαλος παίζει με 10/8 και ποσοστό 3bet, 7%. Αυτός είναι ένας παίκτης με πολύ προσεκτική επιλογή των φύλλων με τα οποία θα παίξει, αλλά τις πιο πολλές φορές που μπαίνει στο pot, το κάνει επιθετικά.

Ας πούμε λοιπόν ότι κάνουμε raise pre-flop με 9-10 suited από early position και αυτός ο παίκτης κάνει flat call από middle position. Το flop ανοίγει με Κ-8-2. Πρέπει να κάνουμε continuation bet; Χάρη στο HUD μας λοιπόν, μπορούμε να δούμε ότι αυτός ο αντίπαλος κάνει 3bet pre-flop όταν έχει κάποιο κορυφαίο φύλλο. Θα έκανε λοιπόν 3bet αν είχε ΑΚ, ΑΑ, ΚΚ, QQ φύλλα με τα οποία είναι διατεθειμένος να κάνει τουλάχιστον ένα ακόμα call μετά από αυτό το flop. Το εύρος φύλλων με τα οποία κάνει call σε pre-flop raise, που έρχεται από early position, δεν συμπεριλαμβάνουν το QK εκτός αν είναι suited. Υπάρχουν πολλά μικρά ζεύγη στο εύρος φύλλων που έχει σε αυτό το σημείο, τα οποία θα πάει πάσο σε continuation bet.

Το στατιστικό που πρέπει να δούμε τώρα για να αποκτήσουμε μια πιο καθαρή εικόνα, είναι το ποσοστό που ο αντίπαλος κάνει πάσο σε continuation bet (Fold To Continuation Bet). Μερικά HUDs έχουν αυτό το νούμερο μόνο στην μεγάλη αναλυτική οθόνη που εμφανίζεται με κλικ πάνω στο HUD του κάθε παίκτη, αλλά μπορεί ο καθένας κατ’ επιλογή, να βάλει αυτό το νούμερο να εμφανίζεται κανονικά στο HUD. Αν ποντάρεις όσο το μισό του pot, το ποντάρισμά σου πρέπει να “δουλέψει” μία φορά κάθε τρεις προσπάθειες για να είναι κερδοφόρο. Αν λοιπόν ο αντίπαλος πηγαίνει πάσο στο 60% των continuation bets, τότε πρέπει να ποντάρουμε.

Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να έχετε αρκετά μεγάλο δείγμα παρτίδων για να στηριχτείτε σε τέτοια συμπεράσματα. 50 παρτίδες ίσα που ξεκινούν να δημιουργούν μια εικόνα. Χρειάζεστε μερικές εκατοντάδες παρτίδες τουλάχιστον για να είναι ικανοποιητικό το δείγμα. Για στατιστικά νούμερα όπως το Fold To Continuation Bet, πρέπει να έχουμε αρκετές περιπτώσεις από την συγκεκριμένη κατάσταση. Μπορεί δηλαδή να έχουμε δείγμα 300 παρτίδων και να μας δείχνει “Fold To Continuation Bet 100%”, αλλά στην πραγματικότητα, να έχουμε καταγράψει την αντίδρασή του σε μόλις 3 continuation bets.

Ένα ακόμα στατιστικό με το οποίο πρέπει να εξοικειωθεί κάθε επαγγελματίας παίκτης των τουρνουά, είναι το “Big Blind Fold To Steal”. Έχω το συγκεκριμένο νούμερο στο δικό μου HUD, γιατί είναι πολύ χρήσιμο όταν “πετάς” ανάμεσα σε ένα τόνο τραπέζια τις Κυριακές. Το “steal” σε αυτήν την περίπτωση, ορίζεται σαν η κάθε φορά που ένα open-raise (pre-flop raise όταν δεν έχει μπει κάποιος άλλος στην παρτίδα πιο πριν) έρχεται από το small blind ή το button ή το cutoff.

Το ποσοστό “Fold To Steal” δείχνει πόσο συχνά ένας παίκτης πηγαίνει πάσο από το big blind σε τέτοια raises. Να θυμάσαι ότι όταν ρισκάρεις 5.000 για να κερδίσεις 5.000, το raise σου πρέπει να πάρει το pot στο 50% των περιπτώσεων (και πάνω) για να είναι κερδοφόρο. Όταν το τουρνουά έχει προχωρήσει και έχουν μπει τα ante, ένα pre-flop raise 2x με 2,5x (x big blind) θα χρειάζεται να πάρει το pot στο 45% με 55% των περιπτώσεων. Αν δεις κάποιον αντίπαλο στο big blind με ποσοστό Fold To Steal της τάξης του 70%, εσύ είσαι στο button και ο παίκτης στο small blind δεν έχει κανένα εξωφρενικό ποσοστό 3bet, τότε κάνε open-raise με το Q-2 suited που έχεις.

Κάνεις το open-raise. Το small blind κάνει 3bet. Σκ…, υποθέτω πρέπει να πάμε πάσο. Αλλά έτσι για το χαβαλέ, ας ρίξουμε μια ματιά στο ποσοστό 3bet του small blind. …Τι στο διάολο;! Δεν κάνει 3bet από καμία άλλη θέση, αλλά κάνει 3bet σε open-raise από το button συνέχεια! Ένα εξωφρενικό νούμερο της τάξης του 25%, σε δείγμα εκατοντάδων παρτίδων. Τώρα μπορούμε να σκεφτούμε και το 4bet.

Βλέπετε όλες τις πόρτες που ανοίγουν με την χρήση των στατιστικών; Μπορεί να ακουστεί βαρετό στην αρχή, όπως τα μαθηματικά στο γυμνάσιο, αλλά σύντομα θα αρχίσετε να επικρατείτε ευκολότερα των αντιπάλων σας. Οδηγείτε ένα τανκ. Και νιώθετε σαν να βλέπετε το Matrix όπως το είδε ο Νίο για πρώτη φορά όταν αρχίσετε να μελετάτε και να εκμεταλλεύεστε όλα αυτά τα σημεία που σύντομα θα αρχίσετε να αναγνωρίζετε. Αν δεν μελετήσετε, κανένα πρόβλημα, όλοι όσοι θα μελετήσουν θα σας ευχαριστήσουν όταν θα τους χαρίζετε ένα τέτοιο πλεονέκτημα. Αν πέσετε με τα μούτρα στα hand histories και προσπαθήσετε να απορροφήσετε καλά τον τρόπο που μπορείτε να εκμετελλευτείτε το κάθε σημείο, τέλεια. Διασκεδάστε ενώ διαλύετε τους αντιπάλους σας.

Ραντεβού στα τραπέζια.

Ο Αλεξάντερ “assassinato” Φιτστζέραλντ είναι επαγγελματίας παίκτης πόκερ από τα 18 του χρόνια. Πολύ κερδισμένος από cash games, SNGs και τουρνουά, ο Άλεξ έχει συγεκντρώσει πάνω από $1.000.000 σε κέρδη από τουρνουά στην Ασία, την Λατινική Αμερική, την Ευρώπη και την Β.Αμερική.

Σε συνεργασία με το