Poker Strategy: Floating

Ανανεώθηκε:

To συναίσθημα μιας επιτυχημένης μπλόφας είναι πάντα αρκετά ευχάριστο και φυσικά προσδίδει ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον στο πόκερ. Μια αρκετά διαδεδομένη τακτική, στην οποία προσπαθούμε να εξαναγκάσουμε τον αντίπαλό μας σε πάσο, είναι αυτή του floating και “εκτελείται” σε δύο streets.

Tι είναι το floating

Aντίπαλος κάνει raise για παράδειγμα από middle position και αποφασίζουμε να κάνουμε call από το button (με θέση) με .To flop έρχεται . O αντίπαλος ποντάρει 2/3 pot κι εμείς κάνουμε call (float). To turn έρχεται o αρχικός raiser τώρα κάνει check κι εμείς εκμεταλλευόμαστε την αδυναμία του, ποντάρουμε 2/3 pot κι ο αντίπαλος πάει πάσο.

Όταν κάνουμε call στο c-bet, ο αντίπαλος είναι αρκετά πιθανό να πιστέψει ότι έχουμε κάποιο δυνατό συνδυασμό τον οποίο ίσως κάνουμε slowplay (π.χ. set σε πολύ dry board, top pair κλπ). Οι περισσότεροι αντίπαλοι, δε θα συνεχίσουν την επιθετικότητά τους και στο turn με “αέρα” κι εφόσον κάνουν check, μας δίνουν μια καλή ευκαιρία να ποντάρουμε και να κερδίσουμε το pot, χωρίς να έχουμε κάποιο δυνατό συνδυασμό.

Ουσιαστικά, το floating είναι μια πρώτης τάξης άμυνα απέναντι στο continuation bet και μια απόπειρα μπλόφας, προκειμένου να “κλέψουμε” το pot στο turn (ή river). Yπάρχουν δύο κριτήρια, τα οποία αυξάνουν κατά πολύ τις πιθανότητες επιτυχία του floating.

Heads up και In Position

Καταρχάς, θα πρέπει ιδανικά, να έχουμε θέση απέναντι στον αντίπαλο. Μπορούμε να επιχειρήσουμε να κάνουμε float out of position, αλλά είναι αρκετά πιο δύσκολο και μπορεί να μας κοστίσει αρκετά. Αντίθετα, όταν δρούμε με το πλεονέκτημα της θέσης, μπορούμε να εντοπίσουμε κάποια αδυναμία του αντιπάλου με τυχόν check στο turn και να πάρουμε το pot, με ένα σχετικά δυνατό ποντάρισμα.

Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βρισκόμαστε heads up με τον αντίπαλό μας. Όσο αυξάνονται οι παίκτες που βρίσκονται στο pot, τόσο πιθανότερο είναι κάποιος αντίπαλος να έχει “χτυπήσει” το board, επομένως μια προσπάθεια για float θα πέσει ευκολότερα στο κενό. Αν μάλιστα μετά από εμάς μιλάει τρίτος παίκτης, τότε πρακτικά οι πιθανότητες να κερδίσουμε το pot γίνονται πολύ μικρές, καθώς αντιμετωπίζουμε το c-bet του αρχικού raiser, ενώ δεν “μιλάμε” καν τελευταίοι.

Stack Sizes και αντίπαλοι

Eίναι αρκετά δύσκολο να αναγκάσεις ένα αντίπαλο να πάει πάσο, όταν το ποντάρισμά σου δεν είναι αρκετά μεγάλο για να τον αναγκάσει να πετάξει το φύλλο του. Επομένως, όταν αποφασίσουμε ότι θα κάνουμε το συγκεκριμένο move θα πρέπει να έχουμε stack το οποίο μας επιτρέπει να ασκήσουμε πίεση στον αντίπαλο. Κι όταν μιλάμε για stack δεν εννοούμε μόνο το δικό μας, αλλά και αυτό του αντιπάλου. Αν ο αντίπαλος είναι short stacked, θα αποφασίσει να παίξει ρέστα με μεγαλύτερο range κι επομένως καταστάσεις deepstacked θεωρούνται πιο ενδεδειγμένες για να κάνουμε floating.

Aντίστοιχα, το floating είναι σαφώς πιο δύσκολο να επιτύχει απέναντι σε calling stations. Όταν ο αντίπαλος δυσκολεύεται να πετάξει το ΑQ του σε board 9-8-6-4 κι εσύ το γνωρίζεις, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσεις το “όπλο” σου σε κάποιο άλλο spot με αντίπαλο που είναι ικανός να πάει πάσο και θα τον χαρακτηρίζαμε περισσότερο tight aggressive και όχι loose passive.

Εκτός από την εικόνα που έχουμε για τον αντίπαλο, ρόλο παίζει και η εικόνα που έχουμε δώσει εμείς, καθώς αν για παράδειγμα έχουμε την εικόνα ενός μανιακού ή χρησιμοποιούμε το floating εμφανώς και αρκετές φορές, οι αντίπαλοι θα προσαρμοστούν κάνοντας την τακτική μας, λιγότερο επικερδή.

Board Texture

Καθώς ο αντίπαλος έχει κάνει raise preflop, θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι κρατά κάποιο, έστω σχετικά, δυνατό φύλλο. Επομένως, αν το flop έρθει , ίσως να μην είναι η καλύτερη ιδέα να προσπαθήσουμε να μπλοφάρουμε τον αντίπαλό μας και πιθανότατα να πρέπει να πάμε πάσο και στο continuation bet που θα επιχειρήσει. Αντίθετα, τα “dry” flops τύπου  ή , αρκετά συχνότερα δε θα βοηθήσουν τον αρχικό raiser και θα λέγαμε ότι είναι τα ιδανικά για τέτοιου είδους plays.

Άμυνα απέναντι στον floater

H καλύτερη άμυνα απέναντι σε αντιπάλους για τους οποίους γνωρίζουμε ότι κάνουν float αρκετά συχνά, είναι να κάνουμε λιγότερα raise preflop καθώς και λιγότερα continuation bets. Σαν τελευταία λύση, μπορούμε να επιχειρήσουμε να κάνουμε check raise στο turn, όταν έχουμε σημειώσει ότι χρησιμοποιεί την συγκεκριμένη τακτική αρκετά συχνά.

Γενικά

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε αρκετά χαμηλά όρια (πχ NL 50) και όσο “κατεβαίνουμε” stakes η τακτική του floating αποδίδει λιγότερο, καθώς οι παίκτες τείνουν να κάνουν περισσότερα calls, με το loose passive παιχνίδι να τους χαρακτηρίζει πολλές φορές.

Επίσης, το float δεν είναι κάποιο move που έχουμε προαποφασίσει να κάνουμε. Ανάλογα με τον αντίπαλο που κάνει το αρχικό raise και πάντα ανάλογα με το board texture, το bet sizing του αντιπάλου και ίσως το hand μας (πχ κάποιο gutshot που μπορεί να μετατραπεί σε monster) αποφασίζουμε την στιγμή που εξελίσσεται το hand, κατά πόσο το floating μπορεί να λειτουργήσει δίνοντάς μας το pot.

Σε συνεργασία με το