Poker Strategy: Αρχάριος στο live; Κανένα πρόβλημα!

Ανανεώθηκε:

Mε την εισαγωγή του πόκερ στα live καζίνο τον περασμένο Σεπτέμβριο, όλο και περισσότεροι Έλληνες παίκτες κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο μαγικό χώρο του live πόκερ. Όπως είναι λογικό σε κάθε τι καινούριο απαιτείται μια περίοδος εξοικείωσης, ακόμη κι αν έχετε αρκετή εμπειρία, από το online πόκερ. Το Pokercity σας παρουσιάζει μερικές χρήσιμες συμβουλές τόσο για την προσαρμογή σας στο τραπέζι, όσο και για να μπορέσετε να αποκτήσετε πλεονέκτημα απέναντι στους αντιπάλους σας, εκμεταλλευόμενοι την γλώσσα του σώματος.

Διαδικαστικά

Το παιχνίδι με πραγματικά φύλλα, μάρκες και άλλους παίκτες μπροστά σου, μπορεί να σε οδηγήσει σε αρκετά προβλήματα που δεν έχεις σκεφτεί. Θα πρέπει να μετρήσεις μόνος σου τις μάρκες σου πριν ποντάρεις και να τις τοποθετήσεις στο σωστό σημείο, να βλέπεις προσεκτικά ποιοι παίκτες δεν έχουν πάει πάσο και έχουν φύλλα μπροστά τους, να ποντάρεις με τον σωστό τρόπο και τόσα άλλα. Ας τα πιάσουμε όμως από την αρχή:

– Το παιχνίδι στο live πόκερ είναι πολύ αργό. Ακόμα και ένας γρήγορος ντίλερ, πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει τις 25 παρτίδες ανά ώρα, με το μέσο όρο να είναι 15-20 παρτίδες/ώρα. Στο “online” πόκερ σπάνια θα παίξεις λιγότερες από 50 παρτίδες σε μία ώρα, ενώ αν το παιχνίδι είναι με λίγους παίκτες στο τραπέζι, μπορεί και να ξεπεράσεις τις 100 παρτίδες/ώρα. Η βαρεμάρα και η κούραση μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους πολύ πιο εύκολα στο “ζωντανό” παιχνίδι.

– Τα πονταρίσματα πρέπει να γίνονται με μία κίνηση. Αν πεις, «βάζω 50…», σπρώχνωντας μία μάρκα των 50 και συνεχίζεις, «…και ακόμα 50», βάζοντας στη συνέχεια ακόμα μία μάρκα των 50 στο ποτ, ο ντίλερ θα σου επιστρέψει την δεύτερη μάρκα και θα σου πει ότι το ποντάρισμα που ισχύει είναι μόνο το αρχικό ποσό. Αυτό που έκανες λέγεται «string bet» και απαγορεύεται. Μπορείς είτε να ανακοινώσεις προφορικά το συνολικό ποσό που ποντάρεις και να το βάλεις στο pot σε όσες κινήσεις θέλεις, είτε να το βάλεις χωρίς να πεις τίποτα, αλλά ολόκληρο το ποσό με μία κίνηση. Αν δεν έχεις πει τίποτα, πιάσεις μια στοίβα από μάρκες και αντί να τις βάλεις όλες μαζί, σου πέσει πρώτα μία μάρκα στο τραπέζι και μετά οι υπόλοιπες, ο ντίλερ θα μετρήσει σαν ποντάρισμα μόνο την πρώτη μάρκα και τις υπόλοιπες θα σου τις επιστρέψει.

– Ότι ανακοινώσεις προφορικά είναι δεσμευτικό. Εάν ανακοινώσεις “raise” και δεν έχεις προσέξει ότι κάποιος άλλος έχει κάνει raise πριν από σένα, δεν μπορείς να πεις “ω, συγνώμη, θα κάνω call”. Είσαι υποχρεωμένος να κάνεις raise έστω και κατά το ελάχιστο επιτρεπτό.

– Μην δείχνεις τα φύλλα σου αν δεν είσαι υποχρεωμένος να το κάνεις. Πρέπει να μάθεις πότε να δείχνεις τα φύλλα σου στο showdown και πότε όχι. Θυμήσου ότι αυτός που κάνει το call («βλέπει» το ποντάρισμα) πληρώνει για να δει τα φύλλα του παίκτη που πόνταρε πρώτος και θα δείξει τα φύλλα του μόνο αν τον κερδίζει. Όσο λιγότερες πληροφορίες δίνεις στους αντιπάλους σου, τόσο δυσκολότερο θα είναι γι αυτούς να σε «διαβάσουν».

– Προστάτευε τα κρυφά σου φύλλα με κάποιο αντικείμενο. Δεν είναι ιδιαίτερα σπάνιο κάποια φύλλα να αποκαλυφθούν από ατύχημα και αυτό μπορεί να σημαίνει ακόμα και την άμεση ακύρωση του παίκτη από την παρτίδα, ότι φύλλα κι αν κρατούσε.

– Δίνε φιλοδώρημα (tip) στον ντίλερ. Στα “ζωντανά” cashgames συνηθίζεται να δίνουν οι παίκτες φιλοδωρήματα (tips) στους ντίλερς, όταν κερδίζουν κάποια παρτίδα και αυτό αποτελεί συνήθως το βασικό έσοδο για την εργασία τους. Ο ντίλερ είναι εργαζόμενος και αξίζει τον σεβασμό μας.

Tells

Σαν tells χαρακτηρίζουμε τα στοιχεία της συμπεριφοράς που «μαρτυρούν» τη δύναμη των κρυφών φύλλων. Το πόκερ είναι παιχνίδι ημιτελών πληροφοριών και όσο περισσότερες πληροφορίες έχεις στην διάθεσή σου, τόσο μεγαλύτερο είναι το πλεονέκτημά σου.

Για να αποφύγεις να δίνεις εσύ tells στους αντιπάλους σου, προσπάθησε να έχεις στάνταρ κινήσεις κάθε φορά που είναι η σειρά σου. Απέφευγε να απαντάς σε ερωτήσεις όσο παίζεις σε παρτίδα. Ακόμα και από τον τόνο της φωνής σου μπορεί να δώσεις κάποιο σημαντικό στοιχείο για το φύλλο σου. Το πρόβλημα με την συγκάλυψη στοιχείων συμπεριφοράς, είναι ότι πολλές κινήσεις γίνονται ασυναίσθητα και υποσυνείδητα και είναι πάρα πολύ δύσκολο να τις αποκρύψεις. Ακόμα κι αν γνωρίζεις από πριν τι θα κάνεις, να χρησιμοποιείς πάντα τον ίδιο χρόνο για να αντιδράσεις και τις ίδιες κινήσεις για τις ενέργειές σου.

Σε γενικές γραμμές πάντως, τα tells δεν πρέπει σχεδόν ποτέ να αποτελούν τον βασικό λόγο για κάποια κίνηση. Είναι κυρίως συμπληρωματικός λόγος, που ενισχύει κάποια σκέψη μας. Τα tells δεν είναι 100% αξιόπιστα και χρειάζεται αρκετή εμπειρία για να μπορεί κάποιος να τα βάλει στην διαδικασία λήψης αποφάσεων στο τραπέζι του πόκερ.

Μερικά βασικά tells

– «Strong means weak and weak means strong». Αυτό σημαίνει ουσιαστικά, «αυτός που δείχνει δυνατός με τη συμπεριφορά του έχει αδύναμο φύλλο κι αυτός που δείχνει αδύναμος έχει δυνατό φύλλο». Στην πράξη, κάποιος που ποντάρει και ταυτόχρονα σε αγριοκοιτάει, θέλει να σε τρομάξει και να σε κάνει να πας πάσο και το αντίθέτο. Αυτό όμως ισχύει κυρίως απέναντι σε παίκτες που δεν έχουν εμπειρία, γιατί οι έμπειροι παίκτες μπορούν να δώσουν αντίστροφα tells για να μπερδέψουν τον αντίπαλο που στηρίζεται στην απλουστευμένη αυτή λογική.

– Οι αλλαγές στην στάση του σώματος είναι άξιες παρατήρησης. Αν κάποιος παίκτης πλησιάσει με τον κορμό του προς το τραπέζι μόλις υπάρξει ένα νέο δεδομένο (π.χ. όταν του μοιραστούν τα φύλλα στο χέρι του, ή όταν ανοίξει ένα νέο φύλλο στο τραπέζι), δείχνει ενδιαφέρον για τα νέα δεδομένα και θέλει να εμπλακεί. Αντίστοιχα, αν με την εμφάνιση κάποιου νέου δεδομένου, απομακρυνθεί από το τραπέζι, σημαίνει ότι δεν έχει μεγάλο ενδιαφέρον για την παρτίδα. Προσοχή! Αν απομακρυνθεί από το τραπέζι, αλλά ταυτόχρονα απλώσει τα πόδια του κάτω από το τραπέζι και τα σταυρώσει βάζοντας το ένα πάνω στο άλλο, αυτό σημαίνει τρομερή αυτοπεποίηθηση για το φύλλο του!

– Κινήσεις που σημαίνουν άγχος ή απογοήτευση: σφίξιμο των χειλιών (ή σχηματισμός κύκλου με τα χείλη, σαν να ετοιμάζεσαι να δώσεις ένα φιλί) / σταύρωμα και σφίξιμο των δαχτύλων των δύο χεριών μεταξύ τους / σφίξιμο (αγκάλιασμα) των ποδιών της καρέκλας με τα πόδια / ανεπαίσθητο κατέβασμα των ώμων.

– Κινήσεις που σημαίνουν αυτοπεποίθηση και σιγουριά: άνεση στην ομιλία και τάση για πολυλογία / Μικρή κλίση του κεφαλιού προς μια πλευρά, σαν να φέρνεις το ένα αυτί παράλληλα με το έδαφος / απαλό ακούμπημα τον δαχτύλων μεταξύ τους στις άκρες (όχι σταύρωμα και σφίξιμο) / όταν ο αντίπαλος απαντάει άμεσα, γρήγορα και αυθόρμητα «όχι» με σταθερή φωνή, στην ερώτηση «αν πάω πάσο θα μου δείξεις τι είχες;»

Γενικές συμβουλές

– Άφηνε πάντα λίγο χρόνο πριν κάνεις οποιαδήποτε ενέργεια. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του “live” πόκερ είναι ότι έχεις πολύ περισσότερο χρόνο στην διάθεσή σου για να αποφασίσεις. Χρησιμοποίησέ τον.

– Ανακοίνωνε πάντα την ενέργεια που θα κάνεις πριν την κάνεις και ρώτα τον ντίλερ για ότι απορία έχεις. Όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις, καλύτερα να ρωτήσεις κι ας φανείς ότι είσαι αρχάριος στο “ζωντανό” πόκερ, παρά να κάνεις ένα λάθος που θα σου κοστίσει. Όλοι ανεξαιρέτως ήταν κάποτε αρχάριοι και (σχεδόν) όλοι ξέρουν να σέβονται τους παίκτες που δεν γνωρίζουν τα διαδικαστικά. Είναι πάρα πολλά τα λάθη που γίνονται ακόμα κι από έμπειρους παίκτες και μάλιστα τα έχουμε δει και σε εκπομπές πόκερ στην τηλεόραση. Ζήτα βοήθεια, δεν είναι ντροπή.

– Όταν παίζεις σε τουρνουά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να κρύψεις μάρκες. Αυτό έχει εφαρμογή όταν για παράδειγμα οι διοργανωτές σε αλλάζουν τραπέζι. Αν στην αλλαγή και μέχρι να φτάσεις στο νέο σου τραπέζι, βάλεις τις μάρκες σου στην τσέπη σου, οι διοργανωτές έχουν το δικαίωμα να σε αποκλείσουν άμεσα από το τουρνουά. Το συγκεκριμένο περιστατικό έχει συμβεί σε Έλληνα παίκτη σε τουρνουά του World Series of Poker, τo 2007, όταν έτυχε να τον αλλάξουν τραπέζι, την ώρα που άρχιζε ένα 15λεπτο διάλειμμα. Η επιθυμία του να καπνίσει ένα τσιγάρο ήταν μεγάλη και αντί να αφήσει πρώτα τις μάρκες του στο νέο του τραπέζι, τις έβαλε στην τσέπη και επέστρεψε μετά το διάλειμμα για να μάθει ότι είχε αποκλειστεί γιατί δεν κρατούσε τις μάρκες του σε κοινή θέα συνεχώς, όπως πρέπει.

Σε συνεργασία με το