Παίζοντας με μικρά ζεύγη στο χέρι

Ανανεώθηκε:

www.poker.gr
Μικρά ζεύγη θεωρούνται αυτά από 2-2 μέχρι και 6-6, με τα μεγαλύτερα από αυτά να χαρακτηρίζονται ως μεσαία ή μεγάλα ζεύγη. Τα μικρά ζεύγη μπορούν να γίνουν δυνατοί συνδυασμοί, με έναν αρκετά “καμουφλαρισμένο” τρόπο, καθώς έχουν την δυνατότητα να κερδίσουν μεγάλα pots, χωρίς να είναι εμφανής η δύναμη τους στους αντιπάλους.

Pre-flop τα μικρά ζεύγη έχουν περισσότερες πιθανότητες νίκης από τα περισσότερα αρχικά φύλλα, έστω και κατά πολύ λίγο, εκτός βέβαια από τα μεγαλύτερα ζεύγη. Παρ’ όλα αυτά, αν δεν έρθει “βοήθεια” από τα κοινά φύλλα, τα μικρά ζεύγη είναι πολύ δύσκολο να παιχτούν με κερδοφόρο τρόπο.

Η δύναμη και τα προβλήματα των μικρών ζευγαριών στο χέρι

Το μεγάλο πρόβλημα με τα μικρά ζεύγη είναι ότι όταν έχεις μικρό ζεύγος στο χέρι, το πιο πιθανό είναι ότι στο flop θα ανοίξουν μεγαλύτερα φύλλα από το ζεύγος σου και θα είναι πολύ δύσκολο να καταλάβεις αν έχεις τον καλύτερο συνδυασμό ή όχι. Αν ποντάρεις και σου κάνουν call, οι πληφορορίες που πήρες δεν σε βοηθούν και πολύ και θα σου κοστίσει πολύ αν συνεχίσεις να ποντάρεις σε turn και river.

Η πραγματική δύναμη των μικρών ζευγαριών στο χέρι, είναι αν ανοίξει στο flop ένα ακόμα ίδιο φύλλο και κάνεις “set”. Το set είναι ο συνδυασμός τριών ίδιων φύλλων με ένα ζεύγος από το χέρι και διαφέρει από αυτό που χαρακτηρίζουμε ως “trips”, που είναι τρία ίδια, με δύο φύλλα από τα κοινά και ένα από το χέρι.

Το set είναι ένας δυνατός συνδυασμός και το κυριότερο, είναι καλά κρυμμένος. Είναι αρκετά πιθανό να κερδίσεις μεγάλα pots όταν “χτυπήσεις” κάποιο set, αφού οι αντίπαλοι δεν το υποψιάζονται εύκολα και δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν πάσο με φύλλα όπως μεγάλα ζεύγη, top pair ή δύο ζεύγη.

Αντί να προσπαθείς λοιπόν να παίξεις με τα μικρά ζεύγη μετά το flop, προσπαθώντας να καταλάβεις αν έχεις τον καλύτερο συνδυασμό από τους αντιπάλους σου, θα πρέπει να ψάχνεις να “χτυπήσεις” set (να κάνεις δηλαδή το λεγόμενο “set mining”), ή αλλιώς να κάνεις πάσο. Όσο πιο πολύ παίζεις (σε βάθος χρόνου δηλαδή), τόσο μεγαλύτερη ζημιά θα σου κάνει αν παίζεις τα μικρά ζεύγη μετά το flop, χωρίς να έχεις κάνει set. Είναι μεγάλο λάθος να υποθέτεις ότι όλοι οι αντίπαλοι που κάνουν raise pre-flop, έχουν κάτι σε Α-Κ ή Α-Q και να παίζεις δυνατά με μικρά ζεύγη αν δεν ανοίξει κάτω Α, K ή Q. Ναι μεν κάποιες φορές θα έχεις δίκιο, αλλά είναι 100% σίγουρο, ότι τελικά θα βγεις χαμένος από αυτήν την τακτική. Εκτός από τις φορές που θα έχεις κάνει λάθος και τελικά ο αντίπαλος θα έχει κάτι καλύτερο από το μικρό σου ζευγαράκι, θα πρέπει να συνυπολογίσεις και τις φορές που ο αντίπαλος θα βελτιωθεί σε turn και river.

Τα pot odds και οι πιθανότητες του set

Οι πιθανότητες να σου ανοίξει set στο flop όταν έχεις ζεύγος στο χέρι, είναι 7 προς 1 ή αλλιώς, θα κάνεις set σε 1 από τα 8 flops που θα βλέπεις με ζευγάρι στο χέρι. Με βάση καθαρά τα pot odds, σχεδόν ποτέ δεν έχεις τη σωστή αναλογία για να “δεις” κάποιο ποντάρισμα με μικρό ζευγάρι στο χέρι, καθαρά για την αξία του αν χτυπήσει set (set value).

Tα λανθασμένα pot odds σημαίνουν ότι θα πληρώσεις πολλά για κάτι που δεν θα συμβεί αρκετά συχνά, ώστε να κάνει το ποντάρισμά σου συμφέρον. Αυτό που κάνει επικερδές το “set mining” (να ψάχνεις να κάνεις set), είναι τα λεγόμενα “implied odds”.

Implied odds είναι το ποσό που εκτιμάς ότι θα κερδίσεις, εάν “χτυπήσεις” τον συνδυασμό που θέλεις. Βασίζονται καθαρά στην εκτίμηση που κάνει ο καθένας και ενώ μπορεί να είναι αρκετά υποκειμενικά, πρέπει η σκέψη να λειτουργεί με το μέσο όρο του εκτιμώμενου ενδεχόμενου κέρδους.

Είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο να χάνει κάποιος όσα έχει μπροστά του, όταν έχει για παράδειγμα ένα ζευγάρι Κ-Κ στο χέρι του και ο αντίπαλός του έχει set του 3 σε flop 3-7-Q, ή όταν έχει Α-Κ σε flop Α-3-9.

Για να μπορέσεις λοιπόν να παίξεις το μικρό σου ζεύγος με κερδοφόρο τρόπο, θα πρέπει να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις, με την βασικότερη να αφορά το stack του/των αντιπάλου/ων, που εμπλέκονται στο pot μαζί σου. Θα πρέπει οι αντίπαλοί σου να έχουν στο stack τους τουλάχιστον 10 φορές το ποντάρισμα που καλείσαι να βάλεις pre-flop, ενώ αν είναι καλοί και έμπειροι παίκτες, ή απλά tight (συντηρητικοί) στο παιχνίδι τους, θα πρέπει να έχουν ακόμα και 15 φορές το ποντάρισμα που πρέπει να βάλεις για να δεις flop.

Οι πιο παρατηρητικοί από εσάς, θα σκεφτείτε “μα γιατί χρειάζεσαι 10 και 15 φορές το ποντάρισμα στο stack του αντιπάλου, αφού θα κάνεις set στο flop, μία στις 8;”. Λογική η ερώτηση, αλλά ακόμα πιο λογική είναι η απάντηση. Γιατί απλά, δεν θα πληρωθείς κάθε φορά το set σου με όλο το stack του αντιπάλου. Πολλές θα είναι οι φορές που δεν θα θέλουν να συνεχίσουν στο ποντάρισμα οι αντίπαλοί σου και δεν θα σου “χαρίσουν” το ποσό που χρειάζεσαι για να δικαιολογήσεις μαθηματικά το call που έκανες preflop. Όταν τελικά θα το πληρωθείς το set, θα πρέπει να το πληρωθείς ακόμα καλύτερα από 8 προς 1, για να αντισταθμίσεις τις φορές που έβγαλες set, αλλά δεν το πληρώθηκες.

Όσο μεγαλύτερα είναι τα stacks των αντιπάλων, τόσο μεγαλύτερα είναι και τα implied odds και τόσο πιο συμφέρον καθίσταται το set mining (το να δεις flop με μοναδικό σκοπό να βγάλεις set).

Εναλλακτικός τρόπος παιχνιδιού με μικρό ζεύγος στο χέρι

Εάν έχεις εμπιστοσύνη στο παιχνίδι σου μετά το flop, μπορείς να κάνεις ακόμα και raise pre-flop έχοντας μικρό ζευγάρι (αν φυσικά δεν έχει γίνει άλλο raise πριν από σένα). Αυτό θα σου δώσει την πρωτοβουλία στην παρτίδα και μετά το flop, είναι αρκετά πιθανό οι άλλοι παίκτες να περιμένουν να δουν τι θα κάνεις εσύ. Έτσι, μπορεί να κερδίσεις pots με ένα απλό continuation bet, έχοντας ουσιαστικά ανοίξει και αυτόν τον δρόμο, απλά με το preflop raise που έκανες.

Εάν όμως είσαι σχετικά καινούργιος στο παιχνίδι του Texas Hold’em, καλό είναι να ακολουθείς την πεπατημένη του απλού call (”limp”, να δεις δηλαδή το ελάχιστο δυνατό ποντάρισμα) χωρίς πολλά ρίσκα. Δεν πρόκειται για τακτική που ακολουθούν μόνο οι νέοι παίκτες. Πολλοί είναι οι έμπειροι παίκτες που αναμειγνύουν το παιχνίδι τους όταν έχουν μικρά ζεύγη στο χέρι, κάνοντας άλλες φορές raise και άλλες απλά call.

Συμπέρασμα

Όταν έχεις μικρό ζεύγος στο χέρι, πρέπει να προσπαθείς να δεις φτηνά το flop με σκοπό να χτυπήσεις set ή διαφορετικά να κάνεις πάσο. Αυτό που καθορίζει το κατά πόσο είναι συμφέρον να κυνηγήσεις το set ή όχι, είναι τα implied odds. Όσο μεγαλύτερα τα stacks των αντιπάλων, τόσο πιο συμφέρον είναι το set mining, ενώ αν τα stacks των αντιπάλων είναι κάτω από 10 φορές το ποντάρισμα που καλείσαι να βάλεις για να δεις flop, είναι ασύμφορο να “μπεις” με μικρό ζεύγος, μόνο για την αξία του ως set.

Σε συνεργασία με το