Παίζοντας με …φυστίκια!

Ανανεώθηκε:

www.poker.gr

Nuts κυριολεκτικά σημαίνει φυστίκια, αλλά στο πόκερ είναι όρος που περιγράφει τον καλύτερο πιθανό συνδυασμό σε δεδομένη κατάσταση. Μην ψάχνετε την σχέση ανάμεσά στα φυστίκια και στο πόκερ, γιατί μάλλον είναι η ίδια που έχει ο Σούπερ Γκούφυ με τον Phil Ivey! Pre-flop, nuts είναι το ζευγάρι Α-Α, ενώ σε flop , nuts είναι το 6-7.

Όταν έχουμε τα nuts στο φλοπ, δε σημαίνει ότι θα έχουμε τον καλύτερο συνδυασμό και στο river. Πολλοί παίκτες παίζουν λάθος σε τέτοιες καταστάσεις και καταλήγουν τελικά να χάνουν χρήματα, είτε σε βάθος χρόνου αν δεν έχουν βγάλει το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος από τον δυνατό συνδυασμό τους, είτε στην ίδια παρτίδα, απλά αφήνοντας αντιπάλους να βγάλουν καλύτερο συνδυασμό παίζοντας με τα σωστά odds. Είναι δηλαδή ή υπερβολικά άπληστοι, ή λιγότερο άπληστοι απ’ όσο θα έπρεπε! Οι κινήσεις των αντιπάλων είναι αυτές που θα καθορίσουν την ισοροπία στην …απληστία μας!

Εάν κάποιος αντίπαλος δείξει επιθετικές τάσεις και ποντάρει, ο καλύτερος δρόμος στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, είναι να κάνουμε raise και όχι να παίξουμε παθητικά με calls. Πολλοί αρχάριοι παίκτες, θα επιλέξουν τον δρόμο του παθητικού παιχνιδιού, με συνήθη αιτιολόγηση «να μην τον τρομάξουμε και φύγει».

Αν ο αντίπαλος έχει κάτι που πιστεύει ότι μπορεί και να είναι το καλύτερο φύλλο, δύσκολα θα πάει πάσο στο raise. Μπορεί μάλιστα να πιστέψει ότι μπλοφάρουμε και να κάνει και re-raise! Επιπλέον, οι περισσότεροι παίκτες θα σκεφτούν ότι αν είχαμε το χρώμα θα κάναμε call «για να μην τους τρομάξουμε». Αυτή είναι η κοινή λογική και είναι αρκετά δύσκολο να ξεφύγει κάποιος από αυτήν.

Αυτό όμως δεν συμβαίνει και πολύ συχνά, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις, θα είμαστε σε ένα τραπέζι με …περιορισμένης ικανότητας αντιπάλους, να κρατάνε μέτρια φύλλα, την ώρα που εμείς έχουμε το άχαστο. Εάν είμαστε σε middle-late position και όλοι κάνουν check, μία πολύ καλή επιλογή είναι το μικρό bet (π.χ. λιγότερο κι από μισό ποτ). Πολλοί θα το μεταφράσουν σαν μία απόπειρα «κλοπής» του ποτ με μικρό κόστος και το μικρό ποντάρισμα, λειτουργεί πολλές φορές σαν …διεγερτικό για την επιθετικότητα των αντιπάλων! Αν είμαστε σε early position, το ποντάρισμα θα πρέπει να είναι ακόμα μικρότερο, ίσως και το ελάχιστο δυνατό!

Να θυμάστε ότι πρωτεύοντας στόχος όταν έχουμε τα nuts, είναι να βγάλουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος από το συγκεκριμένο hand και όχι να φτάσουμε οπωσδήποτε στο showdown.

Σε συνεργασία με το