O κλέψας…του κλέψαντος

Ανανεώθηκε:

www.poker.gr

Όσο προχωράμε πιο βαθιά σε ένα τουρνουά, τα blinds και antes πιέζουν ιδιαίτερα το stack μας, γεγονός που καθιστά πολύτιμη την “κλοπή” τους, με τους παίκτες που παίζουν παθητικά να βρίσκονται σε δύσκολη θέση.

Στα προχωρημένα levels, επομένως θα πρέπει να μεγαλώνουμε το εύρος των φύλλων με τα οποία κάνουμε raise, με σκοπό, κλέβοντας να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε το stack μας.

Εκτός από την τακτική του raise, απαραίτητο είναι να βάλουμε στο “οπλοστάσιο” μας και το resteal (η προσπάθεια να πάρουμε το pot preflop, με reraise στον αρχικό raiser), μια κίνηση που όταν γίνεται σωστά, αποφέρει μεγαλύτερο κέρδος από το stealing, αλλά φυσικά εγκυμονεί και μεγαλύτερους κινδύνους. Οπλιστείτε λοιπόν με θάρρος και ας δούμε μερικά χρήσιμα tips, για να είναι το resteal όσο το δυνατόν αποδοτικότερο σαν κίνηση.

  • Πρέπει να υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στο raising range(το εύρος των φύλλων με τα οποία ο raiser αυξάνει το ποντάρισμα) και στο reraise calling range, τα φύλλα δηλαδή με τα οποία ο αρχικός raiser θα δει το reraise που επιχειρούμε. Για να επιχειρήσουμε ένα resteal, θα πρέπει να έχουμε ενδείξεις ότι το αρχικό raise γίνεται από τον αντίπαλο για να κλέψει τα blinds. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να εξετάσουμε τόσο τη θέση από την οποία κάνει το raise, όσο και τη συχνότητα με την οποία κάνει raises. Eπιπλέον, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε δει τον αντίπαλο να πετάει τα φύλλα του μετά από reraise και να έχουμε ενδείξεις ότι θα πετάξει ένα μεγάλο εύρος φύλλων. Δεν θέλουμε να κάνουμε reraise με JT και να δούμε τον αντίπαλο να κάνει call με QT, κάτι αρκετά σύνηθες σε τουρνουά με μικρό buy-in..
  • H εικόνα μας στο τραπέζι πρέπει να είναι ενός tight παίκτη. Aν κάνουμε συχνά raise preflop, έχουμε κάνει μπλόφα πρόσφατα και γενικά δίνουμε την εικόνα ενός aggresive παίκτη preflop το resteal που θα επιχειρήσουμε μάλλον δεν θα τύχει του ανάλογου σεβασμού και θα πρέπει να κάνουμε reraise μόνο με τα καλύτερα φύλλα.
  • Ο αντίπαλος ιδανικά, θα πρέπει να έχει μέσο stack. Τα τεράστια stacks (και πολύ μεγάλα σε σχέση με το δικό μας) πολλές φορές αγνοούν το reraise και κάνουν call, καθώς δεν μας βλέπουν ως σημαντική απειλή για την επιβίωση τους στο τουρνουά. Επιπλέον, κάποιος που κάθεται πίσω από ένα τεράστιο stack κι είναι επιθετικός παίκτης, αν αισθανθεί αδυναμία, μπορεί να προσπαθήσει να μας διώξει από το pot, σκεφτόμενος την πιθανότητα να προσπαθούμε να κάνουμε resteal, κάτι το οποίο δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση. Τα μικρά stacks, συχνά σε ένα reraise μας, θα έχουν ικανοποιητικά pot odds για να κάνουν το call (ή το reraise ΑΙ) κι αυτό είναι κάτι που δεν το θέλουμε ακριβώς όταν κρατάμε δύο τυχαία φύλλα. Τα μεσαία stacks, δεν έχουν τη δυνατότητα για reraise all in μπλόφα. Επίσης, δεν θα κάνουν εύκολα call ένα μεγάλο μέρος του stack τους με μέτρια φύλλα και γενικά αποτελούν τον ιδανικό στόχο για resteal.
  • Το μέγεθος του stack μας, σε σχέση με το αρχικό raise. Σε περίπτωση που είμαστε deepstacked (έχουμε  πχ 100 big blinds), το μεγέθος του stack μας δεν αποτελεί εμπόδιο για το resteal, καθώς έχουμε τη δυνατότητα να πετάξουμε τα φύλλα μας σε ενδεχόμενο 4-bet του αντιπάλου. Από εκεί και πέρα υπάρχουν κάποιες “ζώνες” στις οποίες το resteal καθίσταται είτε ασύμφορο, είτε ιδανικό.

Το stack μας είναι <4 φορές επί το αρχικό raise. Σε αυτή την περίπτωση δεν έχουμε σχεδόν καθόλου folding equity (πιθανότητα να πάει πάσο ο αντίπαλος) και πρέπει να παίξουμε τα ρέστα μας μόνο με καλά φύλλα. Οι πιθανότητες να πετάξει ο αντίπαλος τα φύλλα του είναι πολύ λίγες.

Το stack μας είναι 4-5 φορές το αρχικό raise. Έχουμε μικρό folding equity. Και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να κάνουμε reraise all in με φύλλα που πιστεύουμε ότι βρίσκονται μπροστά από το range του αντιπάλου.

Stack 5-7 φορές το αρχικό raise. Το ιδανικό stack για resteal καθώς έχουμε folding equity, ενώ ρισκάρουμε το stack μας μεν, αλλά το κέρδος είναι σημαντικό. Για παράδειγμα έστω τα blinds/antes ότι είναι 100/200/20 (pot 500) βρισκόμαστε στο small blind (έστω κρατώντας ΤdJd) με stack 3000. Aν ο αντίπαλος από το cutoff κάνει raise στις 500 μάρκες, κι έχουμε βάσιμες υποψίες ότι το κάνει για να κλέψει, το reraise μας στις 3000 (all in), θα τον αναγκάσει να πετάξει ένα μεγάλο εύρος από τα φύλλα του. Mε αυτό το move θα καταφέρουμε να κερδίσουμε 1000 chips αυξάνοντας το stack μας κατά 33% σε περίπτωση fold του αντιπάλου!

Stack 7-9 φορές το αρχικό raise. Σε αυτή την περίπτωση η απόδοση του resteal που επιχειρούμε πέφτει αρκετά και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Είναι καλύτερο να αποφεύγουμε το resteal all in σε αυτές τις περιπτώσεις και να κάνουμε reraises για value στα καλά μας φύλλα.

Stack 10-14 φορές το αρχικό raise. Το χειρότερο stack για resteal. Kι αυτό γιατί αν κάνουμε reraise (3bet) κι ο αντίπαλος απαντήσει με re-reraise (4bet) είμαστε συχνά commited και έχουμε σωστά pot odds για να κάνουμε call, αλλά κρατάμε ένα μέτριο φύλλο. Επομένως, καλό είναι να αποφεύγουμε το resteal με τέτοιο stack και προτιμότερο είναι να κάνουμε call με κάποια φύλλα που μπορούν να παιχτούν με πλεονέκτημα θέσης και να παίξουμε flop με τον αντίπαλο μας.

Stack 15-20 φορές το αρχικό raise. To stack μας γίνετια ξανά ιδανικό για resteal, καθώς έχουμε τη δυνατότητα να πετάξουμε τα φύλλα μας σε 4bet του αντιπάλου.

Starting Hands για Resteal

Πολλές φορές, όπως για παράδειγμα στο bubble ενός τουρνουά, με stack που καλύπτει τον raiser, μπορούμε να κάνουμε resteal, πραγματικά με 2 οποιαδήποτε φύλλα. Γενικότερα όμως και καθώς υπάρχει πάντα η περίπτωση ο αντίπαλος να κάνει call, είναι καλό να αποφεύγουμε καταρχάς φύλλα που γίνονται εύκολα dominated. Για παράδειγμα δεν είναι η ιδανικότερη κατάσταση να σπρώχνεις τα 25BB σου από το Small Blind με Α3, κι ο raiser να σου ανοίγει Α8… Γενικά, είναι καλό να αποφεύγουμε weak άσσους (Α2, Α3, Α4 κλπ)  για το resteal Αll In, καθώς πολύ συχνά ο αντίπαλος θα κρατάει ένα καλύτερο άσσο και οι πιθανότητες μας να κερδίσουμε το pot μειώνονται δραματικά.

Γενικά το resteal είναι μια κίνηση που πρέπει κάθε παίκτης Multitable tournaments να έχει στο οπλοστάσιό του. Για να φτάσεις ψηλά σε ένα τουρνουά, χρειάζεται καρδιά και πολλές φορές είναι απαραίτητο ακόμη και να ρισκάρεις ολόκληρο το τουρνουά προκειμένου να έχεις καλές πιθανότητες να βρεθείς στις πρώτες θέσεις, εκεί που βρίσκονται και τα πραγματικά μεγάλα έπαθλα.

Σε συνεργασία με το