Ακυρώνοντας το πλεονέκτημα θέσης

Ανανεώθηκε:

Ο Άλεξ “Αssasinato” Φιτζέραλντ, έχει γράψει κατά καιρούς πολύ ενδιαφέροντα άρθρα στρατηγικής. Στο πιο πρόσφατο άρθρο του είχε αναφερθεί στην μπλόφα και στο πόσες φορές πρέπει αυτή να λειτουργήσει για να αποτελέσει κερδοφόρα στρατηγική.

Ο Φιτζέραλντ, εχει γίνει γνωστός τόσο για τις ικανότητές του στα τραπέζια, όσο και για τη διάθεσή του να βοηθήσει νέους επαγγελματίες παίκτες να εξελίξουν το παιχνίδι τους. Σε παλαιότερο άρθρο του, το οποίο είχε αναδημοσιευθεί από το PokerCity.gr, έγραψε για τη σημασία του HUD και των στατιστικών που προσφέρει.

Με νέο άρθρο στρατηγικής του που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BLUFF Europe, ο “Αssasinato” μιλάει για το μέγεθος του raise από το small blind και την ύπαρξη μίας πιο κερδοφόρας τακτικής. Γιατί θεωρεί ότι το min-raise ή το λίγο μεγαλύτερο δεν είναι καλό σε τέτοιες περιπτώσεις;

Διαβάστε αναλυτικά το άρθρο:

“Ένα leak που βρίσκω στα hand histories σχεδόν κάθε παίκτη τουρνουά είναι το μέγεθος του raise από το small blind. Έχουν πάει όλοι οι αντίπαλοί πάσο και αυτοί κάνουν raise από το small blind από 2,2x – 2,5x (x=φορές το big blind). Μερικοί είναι τόσο αυθάδεις που κάνουν raise 2x.

Aν ο πάικτης στο big blind έχει stack 14 blinds και είναι σε φάση all-in ή fold, αυτό το raise είναι μια χαρά. Αν όμως έχετε περισσότερα από 20 big blinds, αυτό το raise θα σας παγιδεύσει. Αυτό που ουσιαστικά λέτε στον αντίπαλό σας με αυτό το raise είναι: “Είσαι τόσο κακός που θα “φουσκώσω” το pot εκτός θέσης”.

Όταν κάνετε raise 2,5x , το οποίο φαίνεται να είναι και το μεγαλύτερο raise ανάμεσα σε πολλούς παίκτες τουρνουά, ρισκάρετε 2,5 big blinds, σωστά; Τι; Διαβάστε το ξανά. Εσείς κάνετε raise 2,5 φορές το big blind από το small blind. To small blind σας είναι dead money στο pot. Συνεπώς κάνετε raise μόλις 2x παραπάνω.

Ενώ πολλοί μπορεί να μην το σκέφτονται αρκετά, πιστεύουν ότι δεν χρειάζεται να έχουν κάτι, για να κάνουν ένα min-raise. Φαίνεται ότι αυτή η κίνηση είναι μία φτηνή τακτική για να κερδίσει κανείς τα blinds και τα antes πριν το flop.

Aυτή η τακτική δουλεύει απέναντι σε κάποιους παίκτες, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός παικτών τουρνουά (ΜΤΤers) αρχίζει να κάνει call από το big blind. Γιατί όχι; Έχουν πλεονέκτημα θέσης και φυσικά παίρνουν πολύ καλά odds (ειδικά όταν υπάρχουν και τα antes). Χρειάζονται ελάχιστο equity για να συνεχίσουν την παρτίδα. Βασικά, αν το αναλύσετε στο Flopzilla, θα δείτε ότι πολύ συχνά θα πρέπει να κάνουν call ακόμη και με 6-4 οffsuit!

Προφανώς, δεν το κάνουν όλοι αυτό και γι’αυτό η παραπάνω τακτική έχει παραμείνει και εφαρμόζεται αρκετά. Ωστόσο, υπάρχει ένα ακόμη καλύτερο ποντάρισμα, στο οποίο οι παίκτες προσαρμόζονται πολύ χειρότερα.

Kάντε raise 3 φορές το big blind. Στην πραγματικότητα κάνετε μόνο 2,5x (λόγω small blind). Στα περισσότερα τουρνουά θα ρισκάρετε 2,5x για να κερδίσετε ένα pot με περίπου 2,5x μέσα. Ο αντίπαλός σας δεν θα είναι συνηθισμένος σε αυτό το raise. Θα φέρει στο μυαλό του, τους αρχάριους παίκτες που κάνουν raise 3x από παντού και πάντα και συνήθως δεν θα μπει στην παρτίδα με λιγότερο από 8-8 ή A-J.

Όταν ρισκάρετε 2,5x για να κεδίσετε ένα pot με 2,5x, η κίνησή σας πρέπει να δουλέψει 50% των φορών. Είμαι σίγουρος ότι πολλοί από εσάς σκέφτεστε, “αυτό είναι προφανές”. Αυτή η δήλωση σημαίνει περισσότερα από όσα νομίζετε. Πολλοί παίκτες καταλαβαίνουν τη βασική στρατηγική, αλλά δεν έχω ρωτήσει τις ερωτήσεις που ακολουθούν.

Απαντήστε γρήγορα για να δείτε αν το ξέρετε. Αν κάνετε raise 3x το big blind, που σημαίνει ότι το μέγεθος του πονταρίσματός σας είναι 2,5x, προσπάθώντας να κερδίσετε τα 2,5x που υπάρχουν στο pot, πόσα χέρια (φύλλα) πρέπει να παίξει ο αντίπαλός σας; Τι; Μιλάς για αριθμό χεριών; Όχι. Τι ποσοστό χεριών εννοώ; Αν απαντήσατε 50%, συγχαρητήρια, έχετε δίκιο. Θα σας αιφνιδιάσει το πόσοι παίκτες δεν μπορούν να το απαντήσουν άμεσα.

Ο αντίπαλός σας πρέπει να παίξει 50% των χεριών για να έρθει σε κατάσταση break even (να μην παρουσιάσει ούτε κέρδος, αλλά ούτε και απώλειες). Αν πάει πάσο περισσότερο από 50% των φορών, μπορείτε να κερδίσετε χρήματα κάνοντας raise/fold από Άσσους, μέχρι… χαρτοπετσέτες. Αν κάνετε τον αντίπαλο να πάει πάσο preflop 60% των περιπτώσεων, είτε κάνετε check/fold σε κάθε flop, είτε πετύχαίνετε καρέ σε κάθε flop, θα κερδίζετε χρήματα με αυτή τη στρατηγική για πάντα.

Αν ο αντίπαλος πρέπει να παίξει το 50% των φύλλων για να είναι break even, τι φύλλα πρέπει να παίζει; Ποιό είναι το top 50% των φύλλων στο NLHE; Προσπαθήστε να μαντέψετε πριν προχωρήσετε παρακάτω.

Αν θες να πάρεις το καλύτερο 50% των χεριών, θα πάρεις αυτά που τελειώνουν στο 6-4 οffsuit και το 4-2 suited. O αντίπαλος, θα πρέπει να υπερασπίζεται το blind του με ένα πολύ ευρύ range φύλλων. Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε call από το big blind με 4-2s σε ένα raise 3x; Οι παίκτες φρικάρουν όταν αντιμετωπίζουν τέτοιο raise.

Πολλοί από εσάς μπορεί να σκέφτεστε: “Έμαθα από την αρχή της εποχής του πόκερ ότι πρέπει να παίζω μικρά pots με πλεονέκτημα θέσης, τώρα εσύ μου λες να παίζω μεγάλα pots εκτός θέσης;”

Όχι ακριβώς. Τα pots φαίνονται μεγάλα στην αρχή, αλλά αν προσέξετε, τελειώνονυ πολύ πιο γρήγορα. Αν θέλετε να εκμηδενίσετε το πλεονέκτημα της θέσης που έχει ο αντίπαλος, αναγκάστε τον να πάρει μία απόφαση νωρίς στην παρτίδα. Απλά χτίζετε ένα πρόβλημα με το τυπικό 2x raise πριν το flop, ποντάροντας 30% του pot στο flop, 44% στο tunr κ.ο.κ.

Κάθε φορά που είμαστε εκτός θέσης και τελειώνουμε την παρτίδα πριν το flop ή στο flop, αυτή είναι μία μεγάλη νίκη. O αντίπαλός μας δεν βλέπει τις κινήσεις μας στα επόμενα streets και δεν συλλέγει πληροφορίες. Χάνει το πλεονέκτημα της θέσης.

Αν κάνουμε το ποντάρισμα τόσο μεγάλο, ώστε να μπορεί να συνεχίσει μόνο με ένα ξεκάθαρο εύρος φύλλων, το να μιλάμε πρώτοι σε επόμενα streets, δεν είναι και τόσο τραγικό. Ξέρουμε αρκετά περισσότερα για το range με το οποίο ο αντίπαλος συνεχίζει.

Αυτό το concept μπορεί να επεκταθεί και στο 3-betting. Συχνά, βλέπω του ίδιου τύπου hand histories από μαθητές μου. Κάποιος θα είναι σε ένα μεγάλο τελικό τραπέζι. Θα έχει έναν πολύ καλό regular που κάνει συνεχώς raise, στο ίδιο τραπέζι. Ο μαθητής μου θα ξέρει ότι θα υπάρχει κάποιος τρόπος να εκμεταλλευτεί αυτό το ευρύ opening range του αντιπαλου. Έτσι, αναπόφευκτα, ο ταλαντούχος παίκτης θα κάνει raise για 300η φορά στο big bling του μαθητή μου και ο μαθητής μου θα προσπαθήσει να τον κάνει να πάει πάσο.

Ας πούμε ότι τα blinds είναι 30Κ/60Κ με ante και ο καλός παίκτης έκανε raise στις 120Κ. Kάθε MTTer στη γη κάνει 3-bet στις 260Κ με 300Κ. Στις 330Κ είναι το ανώτερο ποντάρισμα. Ωστόσο ο αντίπαλος έχει πλεονέκτημα θέσης. Επίσης, γνωρίζει ότι τον φοβάστε. Δεν χρειάζεται να κάνει ένα πολύ μεγάλο 4-bet. Επίσης, μπορεί να κάνει call και να δει αν θα υποκύψετε εκτός θέσης. Είναι πολύ πιθανό, να χτίζετε ένα μεγάλο pot εκτός θέσης, απέναντι στον καλύτερο παίκτη του τραπεζιού.

Αφαιρέστε του τη δυνατότητα για 4-bet ή call στο 3-bet. Kάντε raise στις 360Κ. Όταν οι αντίπαλοι βλέπουν ένα 3x raise του πονταρίσματός τους, σέβονται το raise. Θυμούνται τους νέους παίκτες που θέλουν να παίξουν μεγάλα pots μόνο όταν έχουν πολύ καλά φύλλα. Φαντάζονται ότι έχουν Α-Κο ή J-J με τα οποία στην πραγματικότητα, δεν θέλουν να κάνουν all-in, αλλά ξέρουν ότι πρέπει (σ.σ. οι νέοι παίκτες).

Αν εφαρμόσετε αυτό το μέγεθος στα 3-bets, με ένα οποιοδήποτε ante στο παιχνίδι, δεν χρειάζεται καν να δουλέψουν πολύ συχνά. Κάνετε raise στις 360Κ, αλλά ρισκάρετε 300Κ για να κερδίσετε 540Κ-580Κ (με δεδομένη την ύπαρξη ante). Aν ο αντίπαλός σας κάνει raise με suited one-gappers ή αδύναμους Άσσους, θα πηγαίνει άνετα πάσο τον απαραίτητο αριθμό των περιπτώσεων για να είστε κερδισμένοι. Και δεν θα χρειαστεί να παίξετε ούτε ένα street εκτός θέσης, απέναντί του. Είδατε πόσο ευχάριστα είναι τα μεγάλα πονταρίσματα”;

Σε συνεργασία με το