Α’ Ελβετίας 2026-27: Στοιχηματικό Αφιέρωμα, Φαβορί & Αποδόσεις
Η 130η έκδοση του πρωταθλήματος στα Προγνωστικά Α’ Ελβετίας εκκινεί το Σάββατο 25 Ιουλίου με τρεις αναμετρήσεις και άλλες τόσες θα γίνουν την Κυριακή 26 Ιουλίου. Θα είναι η τέταρτη σεζόν με το νέο σύστημα (πλέι οφ & πλέι άουτ) και την αύξηση των ομάδων από δέκα σε 12.
Α’ Ελβετίας: Σύστημα διεξαγωγής
Στην πρώτη φάση και οι 12 ομάδες θα παίξουν μεταξύ τους από τρεις φορές (συνολικά 33 αγωνιστικές). Στη συνέχεια το πρωτάθλημα θα χωριστεί σε δύο γκρουπ των έξι, ένα του πρωταθλητή κι ένα του υποβιβασμού . Κάθε ομάδα θα αντιμετωπίσει τις υπόλοιπες του γκρουπ της από μία φορά.
Το γκρουπ του πρωταθλητή θα παίξει για τον τίτλο και την έξοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, το γκρουπ του υποβιβασμού για την αποφυγή της τελευταίας θέσης που οδηγεί απευθείας στη δεύτερη κατηγορία και της προτελευταίας που οδηγεί στα πλέι οφ παραμονής/υποβιβασμού. Οι ομάδες θα “κουβαλήσουν” στη δεύτερη φάση τους βαθμούς που θα κερδίσουν στην πρώτη.
Η πρωταθλήτρια θα εξασφαλίσει εισιτήριο για το 2ο προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, η 2η και η 3η για το 2ο προκριματικό γύρο του Κόνφερενς Λιγκ. Η 12η θα υποβιβαστεί απευθείας στην Challenge League και η 11η θα λάβει μέρος στα μπαράζ παραμονής/ανόδου με τη 2η της δεύτερης κατηγορίας.
Την άνοδό της στην Α’ Ελβετίας κέρδισε απευθείας από τη δεύτερη κατηγορία (Swiss Challenge League) η πρωταθλήτρια Βαντούζ που πήρε τη θέση της Βίντερτουρ. Η Γκρασχόπερς κέρδισε την παραμονή της σε αυτή επικρατώντας στα πλέι οφ της Τουν που τερμάτισε στη 2η θέση της δεύτερης κατηγορίας.
Τα κριτήρια ισοβαθμίας: 1) Διαφορά γκολ, 2) Καλύτερη επίθεση, 3) Διαφορά γκολ στα μεταξύ τους, 4) Καλύτερη επίθεση στα μεταξύ τους, 5) Εκτός έδρας γκολ.
Οι ομάδες
| Ομάδα | Γήπεδο | Θέση 2025/26 |
| Τουν | Stockhorn Arena (10.000) | 1η |
| Σεν Γκάλεν | Kybunpark (19.455) | 2η |
| Λουγκάνο | AIL Arena (8.793) | 3η |
| Σιόν | Stade de Tourbillon (14.283) | 4η |
| Βασιλεία | St. Jakob-Park (37.994) | 5η |
| Γιουνγκ Μπόις | Stadion Wankdorf (31.120) | 6η |
| Λουκέρνη | Thermoplanarena (16.800) | 7η |
| Σερβέτ | Stade de Genève (30.000) | 8η |
| Λωζάννη | Stade de la Tuilière (12.544) | 9η |
| Ζυρίχη | Letzigrund (26.103) | 10η |
| Γκρασχόπερς | Letzigrund (26.103) | 11η |
| Βαντούζ | Rheinpark Stadion (7.584) | 1η (Swiss Challenge League) |
Τουν: Στην επιστροφή της στα μεγάλα σαλόνια του ελβετικού ποδοσφαίρου, έκανε την τεράστια έκπληξη και κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της. Παράλληλα θα βρεθεί στο Τσάμπιονς Λιγκ, επιστρέφοντας στην Ευρώπη μεά από επτά χρόνια. Ο αρχιτέκτονας των τελευταίων ετών και της περσινής πορείας αποχώρησε για την Ουνιόν Βερολίνου και τη θέση του πήρε ο 48χρονος άπειρος Τζιανλούκα Πριβιτέλι. Υπήρξε κινητικότητα στις μεταγραφές, η πρωταθλήτρια έχασε τέσσερις βασικούς και έβαλε στα ταμεία της περίπου στα 8 εκατ.ευρώ.
Σεν Γκάλεν: Μετά από έξι χρόνια επέστρεψε στη διεκδίκηση του τίτλου, όμως αρκέστηκε στην 2η θέση, στο -5 από την φοβερή Τουν. Βέβαια κατέκτησε το Κύπελλο Ελβετίας μετά από 57 χρόνια και το επίτευγμα αυτό την έφερε ξανά στην Ευρώπη έπειτα από ένα χρόνο απουσίας. Συνεχίζει από το καλοκαίρι του 2024 στον πάγκο της ο Γερμανός Μάασεν, μικρή κινητικότητα στις μεταγραφές. Απέκτησε με μεταγραφή τον δανεικό πέρυσι Μπαλντέ (εξτρέμ) ενώ πούλησε τον βασικό Βογκτ (στράικερ) έναντι 2,7 εκατ.ευρώ στη Χοφενχάϊμ.
Λουγκάνο: Συνεχίζει σταθερά την τελευταία πενταετία μέσα στην τετράδα και στις ευρωπαϊκές εξόδους, μετά από τρία χρόνια επέστρεψε στην 3η θέση της βαθμολογίας. Οριακά έχασε την 2η θέση, αφού βρέθηκε στο -3 από τη Σεν Γκάλεν. Είχε επικεντρωθεί στο πρωτάθλημα αφού είχε αποκλειστεί από νωρίς στην Ευρώπη, τώρα θα βρεθεί στον 2ο προκριματικό του Κόνφερενς Λιγκ. Παραμένει στον πάγκο της ο Κρότσι-Τόρτι, ο οποίος ξεκίνησε στο Τιτσίνο το 2021. Νέα εποχή στη Λουγκάνο καθώς πλέον θα αγωνίζεται στη νεότευκτη AIL Arena (8.793 θεατών). Έριξε κάποια χρήματα σε ταλαντούχους πιτσιρικάδες, ξεχωρίζει η απόκτηση του κίπερ Φον Μπολμός από τη Γιουνγκ Μπόις, τον είχε δανεικό. Αποχώρησε ο βασικός κίπερ Σαϊπί ενώ θα λείψει και ο χρήσιμος Μαχμούντ (μέσος).
Σιόν: Την επόμενη χρονιά της επανόδου της στην πρώτη κατηγορία, κατάφερε να επιστρέψει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά από εννέα ολόκληρα χρόνια. Τερμάτισε στην 4η θέση, δείχνοντας πόσο συμπαγής είναι ως ομάδα και έχοντας τις λιγότερες ήττες (7). Σύμμαχος η έδρα της που είχε απολογισμό 9 νίκες, 7 ισοπαλίες και 3 ήττες. Συνεχίζει στην τεχνική ηγεσία ο Ντιντιέ Θολό, την οποία ανέλαβε το καλοκαίρι του 2023. Ελάχιστες αλλαγές στο ρόστερ, κράτησε τον κορμό της και αποχώρησε μόνο ο αναπληρωματικός Ντιάκ (αμ.χαφ). Απέκτησε στη θέση του τον νεαρό Σιλά από τη Λανς ενώ αγόρασε τον νεαρό Μποτέλι (στράικερ) από την Γκλάντμπαχ έναντι 3,5 εκατ.ευρώ, τον οποίο είχε δανεικό πέρυσι.
Βασιλεία: Η επιστροφή της στην κορυφή του ελβετικού ποδοσφαίρου και η κατάκτηση του πρωταθλήματος, έφεραν και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Η συμμετοχή της στη League Phase του Γιουρόπα Λιγκ την επηρέασαν και έτσι τερμάτισε στην 5η θέση στο -19 από την κορυφή, έμεινε εκτός ευρωπαϊκών εισιτηρίων για δεύτερη φορά τα τελευταία τρία χρόνια. Τον Γενάρη την ανέλαβε ο Λιχτστάινερ και συνεχίζει στην τεχνική ηγεσία της. Αρκετές αλλαγές στο ρόστερ της, έριξε το βάρος στην απόκτηση νεαρών ταλαντούχων ποδοσφαιριστών, ενώ απώλειες θεωρούνται οι αποχωρήσεις των βασικών Χιτζ (κίπερ, αποσύρθηκε) και Σμιντ (αρ.μπακ, πουλήθηκε στη Σάλτσμπουργκ) όπως και του χρήσιμου Τραορέ (αρ.εξτρέμ) που έφερε 9 εκατ.ευρώ στα ταμεία της.
Γιουνγκ Μπόις: Η χειρότερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας ήταν η περσινή για την ομάδα της Βέρνης που τερμάτισε στην 6η θέση. Όχι μόνο δεν μπόρεσε να διεκδικήσει τον τίτλο, αλλά ούτε να πάρει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Θα μείνει εκτός Ευρώπης μετά από 13 ολόκληρα χρόνια! Παρά την περσινή αποτυχία, ο κόουτς Σεοάνε δεν πλήρωσε το μάρμαρο και συνεχίζει στον πάγκο της, όπου βρίσκεται από τον Οκτώβριο του 2025. Σε λίγες μεταγραφές προχώρησε, ξεχωρίζει του έμπειρου Σέζιγκερ (στόπερ) που έδωσε 3,5 εκατ.ευρώ στην Άουγκσμπουργκ για να τον φέρει μετά από 3,5 χρόνια ξανά στη Βέρνη. Αποχώρησαν αρκετοί παίκτες, μεγάλες απώλειες των Ραβελόσον (αμ.χαφ) και Μπέντια (φορ).
Λουκέρνη: Μετά το μικρό διάλειμμα στα πλέι οφ, επέστρεψε στα πλέι άουτ τερματίζοντας στην 7η θέση και συνέχισε τη συνήθεια της εναλλαγής μεταξύ πλέι οφ και πλέι άουτ την τελευταία πενταετία. Δεν μπόρεσε να διεκδικήσει την εξάδα και στη συνέχεια στα πλέι άουτ δεν κινδύνεψε ιδιαίτερα με την παραμονή της στην κατηγορία. Τέλος εποχής στον πάγκο της καθώς αποχώρησε ο κόουτς Φρικ μετά από 4,5 χρόνια. Τη θέση του πήρε ο 49χρονος άπειρος, Γιορκ Πόρτμαν, ο οποίος δεν έχει εμπειρία στην πρώτη κατηγορία αλλά προέρχεται από τις ακαδημίες της. Αποχώρησαν αρκετοί ποδοσφαιριστές από το ρόστερ της, τέσσερις ήταν βασικοί αλλά έφεραν κοντά στα 10 εκατ.ευρώ στα ταμεία τους. Μέχρι τώρα μόνο ο Άμπε (αμ.χαφ) έχει αντικατασταθεί ποιοτικά καθώς στη θέση του ήρθε ο Μπερτόνε (αμ.χαφ) από την πρωταθλήτρια Τουν.
Σερβέτ: Έπειτα από μια τριετία που βρισκόταν μεταξύ 2ης και 3ης θέσης, η περσινή χρονιά ήταν άκρως αποτυχημένη για την ομάδα της Γενεύης. Τερμάτισε στην 8η θέση, με τον κόουτς Γκουρβενέκ να προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα και να βελτιώνει την εικόνα της στο δεύτερο μισό της χρονιάς αλλά όχι και τη βαθμολογική της θέση. Ο αποκλεισμός από τα προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ, Γιουρόπα Λιγκ και Κόνφερενς Λιγκ την επηρέασε ψυχολογικά. Στον πάγκο της παραμένει ο 54χρονος Γάλλος, ίσα βάρκα ίσα πανιά στις μεταγραφές. Τέσσερις παίκτες ήρθαν, κορυφαία μεταγραφή του Βραζιλιάνου Ναρέσι (αμ.χαφ). Μόνο ο Μολ (κίπερ) ήταν βασικός από τους πέντε που αποχώρησαν, τρία εκατομμύρια ευρώ έφερε στα ταμεία η πώληση του νεαρού Σρντάνοβιτς (δ.μπακ) στη Λιλ.
Λωζάννη: Έχοντας επιστρέψει μετά από 15 χρόνια στην ευρωπαϊκή σκηνή, με τη συμμετοχή της στη League Phase όπου τερμάτισε στην 9η θέση και έφτασε μέχρι τα πλέι οφ και αποκλείστηκε από την τσέχικη Σίγκμα Όλομουτς, επηρεάστηκε στο εγχώριο πρωτάθλημα και τερμάτισε στην 9η θέση μακριά από τα πλέι οφ. Γενικότερα όμως δεν μας έχει συνηθίσει να βρίσκεται στην πρώτη εξάδα. Παρά την εξαιρετική ευρωπαϊκή της παρουσία, ο κόουτς Τσάιντλερ πλήρωσε το μάρμαρο και τον Απρίλιο απολύθηκε. Η Λωζάννη πήγε μέχρι τέλος της χρονιάς με υπηρεσιακό και πλέον ανέτειλε νέα εποχή. Τεχνικός της είναι ο 43χρονος Σλοβένος Λούκα Έλσνερ, ο οποίος έχει περάσει από αρκετές ομάδες και πρωταθλήματος, με τελευταία την πολωνική Κρακόβια, όμως δεν ξέρει το ελβετικό πρωτάθλημα. Μεταγραφή δεν έχει κάνει ακόμη, αποχώρησαν επτά παίκτες με σημαντικότερη απώλεια του βασικού Λέτιτσα (κίπερ).
Ζυρίχη: Κάθε χρόνο και χειρότερα για την ομάδα από τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Τερμάτισε στην 10η θέση, στη χειρότερη πορεία της την τελευταία δεκαετία ειδικά αν αναλογιστούμε πως τη σεζόν 22-23 κατέκτησε τον τίτλο της πρωταθλήτριας. Ξεκίνησε τη χρονιά με τον Μίτσελ φαν ντερ Χάαχ στον πάγκο, από τον Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο ήταν ο Χέντιγκερ και ολοκλήρωσε ο Μπέρνεγκερ ως υπηρεσιακός. Πλέον στον πάγκο της κάθεται ο 65χρονος Μάρσελ Κόλερ, ο οποίος έχει να προπονήσει ένα χρόνο και έχει εμπειρία από το ελβετικό πρωτάθλημα, ειδικά πριν 20 χρόνια στην αιώνια αντίπαλο, Γκρασχόπερς. Λίγες κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι, πήρε δύο έμπειρους παίκτες (Λίντνερ και Σπαναντούντα) ενώ αποχώρησαν τέσσερις παίκτες, οι τρεις ήταν βασικοί. Ο Τσαβά (μέσος) έφερε στα ταμεία της 6 εκατ.ευρώ από την πώληση του Κλαμπ Μπριζ.
Γκρασχόπερς: Μονίμως τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να αποφύγει τον υποβιβασμό και το καταφέρνει το τσακ, μέσω των μπαράζ. Κέρδισε με συνολικό σκορ 2-1 (0-0 εκτός, 2-1 εντός) την Ααράου και φυσικά η χρονιά είναι αποτυχημένη με βάση την ιστορία της ως ομάδα. Μέσα στα πλέι άουτ ανέλαβε τον πάγκο της ο Πίτερ Τσάιντλερ που είχε ξεκινήσει τη χρονιά στη Λωζάννη, ενώ τη χρονιά στην Γκρασχόπερς ξεκίνησε ο Γκέραλντ Σάιμπλενερ και μεσολάβησε και ένας υπηρεσιακός. Το θέμα είναι με τι ρόστερ θα μπορέσει να δείξει έργο ο Γερμανός τεχνικός. Μόνο μία μεταγραφή έχει κάνει, αποχώρησαν έξι παίκτες, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν βασικοί. Η Γκρασχόπερς άλλαξε και ιδιοκτήτες, με την ιδιοκτησία των LA Galaxy να αποχωρεί και να αναλαμβάνουν κινέζοι ιδιοκτήτες που έδιωξαν και τον τεχνικό διευθυντή, Άλεν Σούτερ.
Βαντούζ: Μετά από έξι χρόνια επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία της Ελβετίας, τερματίζοντας 1η μόλις ένα βαθμό πάνω από την 2η Ααράου. Παράλληλα πήρε και το Κύπελλο Λιχτενστάϊν για 5η συνεχόμενη χρονιά και θα συμμετάσχει για 14η συνεχόμενη χρονιά στην Ευρώπη. Στον πάγκο της παραμένει από τον Φεβρουάριο του 2024 ο 45χρονος Μαρκ Σνάιντερ. Έγιναν πολλές προσθαφαιρέσεις κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου, ήρθαν οκτώ ποδοσφαιριστές και αποχώρησαν άλλοι τόσοι. Μόνο ο Ντάντας Φερνάντες (μεσοεπιθετικός) ήταν βασικός.
Οι αποδόσεις – Νικητής Διοργάνωσης
Πρώτο φαβορί για κατάκτηση του τίτλου αποτελεί η Βασιλεία σε απόδοση 3.30. Στη 2η θέση της σχετικής λίστας βρίσκουμε τη Γιουνγκ Μπόις (3.30), ακολουθεί σε απόδοση 5.50 η περσινή κάτοχος του τίτλου Τουν ενώ Λουγκάνο και Σεν Γκάλεν πληρώνουν 7.00 και 10.00 αντίστοιχα για να κατακτήσουν το τρόπαιο.
Αναλυτικά οι αποδόσεις για την κατάκτηση του τίτλου στην Swiss Super League:
| Βασιλεία ➡ 3.30 | Γιουνγκ Μπόις ➡ 4.00 |
| Τουν ➡ 5.50 | Λουγκάνο ➡ 7.00 |
| Σεν Γκάλεν ➡ 8.00 | Λουκέρνη ➡ 10.00 |
| Σερβέτ ➡ 15.00 | Σιόν ➡ 15.00 |
| Ζυρίχη ➡ 20.00 | Λωζάννη ➡ 35.00 |
| Γκρασχόπερς ➡ 100.00 | Βαντούζ ➡ 150.00 |
*Οι αποδόσεις ίσχυαν στις 22/07.