Ομόνοια: Το πρωτάθλημα που… άργησε ένα χρόνο

Ανανεώθηκε:
omonoia football cyprus team

Η Ομόνοια πανηγύρισε το πρωτάθλημα Κύπρου για τη σεζόν 2020-21. Ένα πρωτάθλημα που κατά κοινή ομολογία, το άξιζε με βάση την πορεία που πραγματοποίησε καθ’ όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου. Ο δρόμος δεν ήταν εύκολος, όμως είχε όλα τα συστατικά για να συνθέσουν μια μεγάλη επιτυχία, όπως είναι η κορυφή στο εγχώριο πρωτάθλημα.

Σταθερότητα, αυτοπεποίθηση, αίσθημα ανωτερότητας εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου, παίκτες με ισχυρή προσωπικότητα που “μίλησαν” τις κρίσιμες στιγμές, ήταν μερικά από τα στοιχεία που οδήγησαν το “Τριφύλλι” στην κατάκτηση του φετινού τίτλου, που είναι το 21ο πρωτάθλημα στην ιστορία της ομάδας.

Σημαντικός παράγοντας επίσης (αν όχι ο πιο καθοριστικός) γι’ αυτή την επιτυχία, ο Χένινγκ Μπεργκ. Ο Νορβηγός προπονητής που ανέλαβε πριν από δύο χρόνια και άλλαξε το DNA της Ομόνοιας. Τη μετέτρεψε από μια καλή ομάδα, που “πετούσε” βαθμούς από ‘δω κι απο ‘κει, σε ομάδα πρωταθλήτρια. Ομάδα που συνεχίζει με αγωνιστικό πλάνο είτε είναι μπροστά στο σκορ είτε όχι, είτε έχει διαφορά από τους διώκτες της είτε είναι εκείνη που τους κυνηγά. 

Το Betarades ετοίμασε ένα αφιέρωμα στο οποίο αναλύει την πορεία την κυπριακής ομάδας προς την κορυφή, θυμάται την περσινή… παύλα στη σεζόν λόγω Covid-19, εκθειάζει το Νορβηγό… πρωταθλητή Αγγλίας κάποτε, προπονητή, Μπεργκ και τονίζει τα σημαντικότερα επιτεύγματα στην ιστορία της ομάδας από τη Λευκωσία.

Τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα στην Ευρώπη βρίσκονται στην τελική τους ευθεία και οι “μάχες” για τον τίτλο, τα ευρωπαϊκά εισιτήρια και τον υποβιβασμό έχουν ανάψει. Η Stoiximan προσφέρει πληθώρα επιλογών για ποντάρισμα σε ειδικά παικτών αλλά και τεράστια γκάμα για τους αγώνες της ημέρας. 

Πρωτάθλημα… 11 χρόνια μετά!

Η Ομόνοια στέφθηκε πρωταθλήτρια Κύπρου για 21η φορά στην ιστορία της. Αυτός θα μπορούσε να είναι το τίτλος μετά τη λήξη της περσινής αγωνιστικής περιόδου. Όμως, αυτή ήταν μια ιδιάζουσα χρονιά για το κυπριακό ποδόσφαιρο με απόφαση “σταθμό” στην ιστορία του. 

Όπως και να ‘χει, έντεκα χρόνια… “φαγούρας” ήταν πολλά για μια από τις πλέον ιστορικές ομάδες της χώρας, για το σύλλογο που έχει κατακτήσει το τελευταίο πρωτάθλημα, προτού “χτίσει” μια δυναστεία οκτώ ετών, ο πολυνίκης του θεσμού, ΑΠΟΕΛ.

Οι “Γαλαζοκίτρινοι” έχουν πανηγυρίσει 28 πρωταθλήματα και η Ομόνοια μείωσε τη διαφορά τους στα επτά. Το τελευταίο που είχε κατακτήσει το “Τριφύλλι” ήταν τη σεζόν 2009-10. Στην τρίτη θέση της σχετικής λίστας είναι η Ανόρθωση, η οποία μετρά 13 πρωταθλήματα, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν ΑΕΛ και Απόλλων Λεμεσού με 6 και 3 κατακτήσεις αντίστοιχα. 

Δεν ήταν εύκολη χρονιά για το συγκρότημα του Χένινγκ Μπεργκ -για καμία ομάδα στον κόσμο για την ακρίβεια- λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν από την περασμένη αγωνιστική περίοδο και την πανδημία του Covid-19. Όμως οι βάσεις μπήκαν από την αρχή, με το “Τριφύλλι” να να μην αφήνει από τα “μάτια” του την κορυφή της κατηγορίας, παρά το γεγονός ότι είχε σκαμπανεβάσματα στην αρχή .

Αμφισβητήθηκε η κυριαρχία της από την ΑΕ Λεμεσού κατά τη διάρκεια της σεζόν, από τον Απόλλων Λεμεσού προς το φινάλε των πλέι οφ, όμως δε “λύγισε” όταν ήρθαν οι κρίσιμες αναμετρήσεις. 

Τερμάτισε στην κορυφή της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, με μόλις έναν πόντο περισσότερο από την ΑΕΛ. 16 νίκες και 8 ισοπαλίες σε 13 παιχνίδια, ήταν μια ικανοποιητική συγκομιδή. Σε δέκα αναμετρήσεις στα πλέι οφ, πρόσθεσε 7 νίκες, 2 ισοπαλίες, ενώ ηττήθηκε μόλις μία φορά, στην έδρα του Απόλλωνα, ήττα που εν τέλει δεν της κόστισε.

Το παιχνίδι που είχε κυκλωθεί για την τελευταία αγωνιστική εναντίον του Απόλλωνα, στο “ΓΣΠ”, ήταν τελικά η φιέστα τίτλου και ταυτόχρονα της δικαίωσης των κόπων δύο ετών!

Το πλεονέκτημα, η πανδημία και η… παύλα! 

Η σεζόν 2019-20 ήταν μια περίεργη σεζόν για ολόκληρο τον πλανήτη εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, τις ακυρώσεις των περισσότερων πρωταθλημάτων για μια περίοδο, που… “έσκαγαν” η μία μετά την άλλη. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να μη σταματήσει η δράση και στην Κύπρο.

Μόλις είχε ολοκληρωθεί κανονική διάρκεια τότε, με την Ομόνοια και την Ανόρθωση να είναι οι πιο… δυνατές υποψήφιες για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ενδεικτικό ότι ισοβαθμούσαν στην κορυφή, με 43 πόντους! Μάλιστα, πρόλαβαν να παίξουν και μία αγωνιστικά στα πλέι οφ τίτλου, όπου αμφότερες έκαναν… το καθήκον τους και νίκησαν. 

Όταν εξομαλύνθηκε πια η κατάσταση με τον ιό Covid-19 και οι περισσότερες ομοσπονδίες των χωρών αποφάσισαν την επανεκκίνηση των πρωταθλημάτων, χωρίς κόσμο στις κερκίδες, εκείνη της Κύπρου δεν πήρε το ρίσκο. Μετά από διαβουλεύσεις ημερών και εβδομάδων μεταξύ των αρμόδιων φορέων πάρθηκε η απόφαση να μην πραγματοποιηθούν τα πλέι οφ και πλέι άουτ

Αρκετές ομάδες συμφώνησαν, αφού προείχε η υγεία των παικτών και όσων είναι γύρω από το ποδόσφαιρο. Κάποιες είχαν αντίθετη άποψη και θεώρησαν ηθικά σωστό να κριθεί ο τίτλος στους αγωνιστικούς χώρους και όχι με την έως τότε βαθμολογική συγκομιδή. Εν τέλει, για να μην αδικηθεί κανείς, η κυπριακή ομοσπονδία αποφάσισε να βάλει… παύλα στη σεζόν και κανείς δε στέφθηκε πρωταθλητής. Σα να μην έγινε ποτέ ένα πράγμα!

Ή μήπως υπήρχε μια ομάδα που το άξιζε; Τί κι αν μία από τις Ομόνοια και Ανόρθωση που ήταν στην κορυφή, είχε το πλεονέκτημα και ουσιαστικά της στέρησαν τον 21ο τίτλο, ένα χρόνο νωρίτερα;

Στο διά ταύτα, ώστε να… “μιλήσουν” οι αριθμοί, η Ομόνοια είχε την καλύτερη άμυνα της κατηγορίας, με 13 γκολ παθητικό σε 23 αγώνες. Δεν είχε την καλύτερη επίθεση, αυτή ήταν της Ανόρθωσης, αλλά εκείνο που κάνει την Ομόνοια “ηθική” πρωταθλήτρια, είναι ότι από την “Κυρία” δε δέχτηκε ούτε γκολ σε δύο αναμετρήσεις. Μία νίκη (1-0) και μία ισοπαλία (0-0) για την ομάδα του Χένινγκ Μπεργκ, αποτελέσματα που της έδωσαν και την πρωτιά στην ισοβαθμία. 

Όσον αφορά τον κυρίαρχο των τελευταίων ετών (προ Covid-19) ΑΠΟΕΛ, η Ομόνοια κι εδώ έδειξε τα “δόντια” της. Δύο ματς, ισάριθμες ισοπαλίες με 0-0, σε μια χρονιά που οι “Γαλαζοκίτρινοι” δεν ήταν ποτέ πραγματικά κοντά στην κορυφή.

Συνεχίζοντας την “ανάγνωση” των αριθμών, έχει σημασία να δούμε τους πρώτους σκόρερ της κατηγορίας. Τρομερός Τρισκόφσκι θα πει κανείς, με 20 γκολ, αξιοθαύμαστος Ράγιος με 14, έκπληξη ο Ονουέγκμπου με 14. Ακολουθεί ο “αειθαλής” Ματ Ντάρμπισαϊρ ο οποίος πέτυχε 13. Η διαφορά; Ο Άγγλος φορ της Ομόνοιας σκόραρε μόλις ένα πέναλτι. Δέκα (!) ο Τρισκόφσκι, τέσσερα ο Ράγιος, δύο ο Ονουέγκμπου. Τώρα… ξανακάντε τη “σούμα”. Φυσικά και είναι μέρος του αγώνα τα πέναλτι, μετράνε το ίδιο στη λίστα των σκόρερ.

Λεπτομέρειες θα πουν κάποιοι, όμως “οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά” και αυτές ανέδειξαν την Ομόνοια πρωταθλήτρια την περασμένη αγωνιστική περίοδο. Ένα πρωτάθλημα που δε θα μπει ποτέ στο παλμαρέ της.

Ο Νορβηγός που “ντύθηκε” Λεμονής

Χρειάστηκε να περάσουν έντεκα ολόκληρα χρόνια για να βρουν λόγο να ξεχυθούν στους δρόμους της Λευκωσίας οι οπαδοί της Ομόνοιας, ώστε να πανηγυρίσουν ξέφρενα ένα πρωτάθλημα. Χρειάστηκε ένας Σκανδιναβός, ο Χένινγκ Μπεργκ σαν άλλος… Τάκης Λεμονής, να επαναφέρει το “Τριφύλλι” στην κορυφή.

Τη σεζόν 2009-10 ήταν ο Έλληνας προπονητής, που έχει συνδέσει το όνομά του με τον Ολυμπιακό, στην τεχνική ηγεσία της Ομόνοιας και ο κόσμος… έπινε νερό στο όνομά του. Μια δεκαετία και βάλε μετά ο Μπεργκ βρίσκεται στο βάθρο και απολαμβάνει την αποθέωση. Γιατί τέτοια του αρμόζει με τα επιτεύγματά του στην Ομόνοια. 

Ο 51χρονος, γεννημένος στο Άιντσβολ της Νορβηγίας, ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα σε ομάδες της χώρας του. Η σημαντικότερη -μέχρι την επόμενη- ήταν η Λίλεστρεμ, για την τριετία 2008-11. Ακολούθησε η Μπλάκμπερν, από την οποία πέρασε και ως ποδοσφαιριστής, όμως η θητεία του εκεί δεν είχε καλή κατάληξη. Ο Μπεργκ απολύθηκε και οι δύο πλευρές έπειτα από μερικούς μήνες διάβηκαν τη δικαστική οδό για οφειλές της ομάδας προς το Νορβηγό τεχνικό.

Στη Λέγκια Βαρσοβίας και την Πολωνία, βρήκε την ποδοσφαιρική του “Ιθάκη”, την ομάδα στην οποία του επέτρεψαν να δουλέψει ανεπηρέαστος από εξωγενείς παράγοντες και να αφήσει έργο. Ανέλαβε ουσιαστικά με την έναρξη του 2014 και κατέκτησε τον τίτλο στο φινάλε της αγωνιστικής περιόδου. Ήταν το πρώτο πρωτάθλημα που κατακτά ως προπονητής στην καριέρα του, στην τέταρτη ομάδα που αποφάσισε να αναλάβει. Στην Πολωνία πανηγύρισε επίσης ένα Κύπελλο, το 2015.

Η λίστα συνεχίζεται με τη Βιντεότον στην Ουγγαρία και τη Στάμπεκ στη γενέτειρά του, τη Νορβηγία, όμως δεν έχει κάποιον τίτλο να θυμάται από εκείνα τα χρόνια. 

Κάπως έτσι, το 2019, ήρθε η πρόταση από την Ομόνοια και η απόφαση να έρθει στη “Μεγαλόνησο” για να αναλάβει την ομάδα της Λευκωσίας. Από τη αρχή της θητείας του στην Ομόνοια, φάνηκε το έργο του και η αγωνιστική ταυτότητα που απέκτησε η ομάδα. Συμπαγής αμυντικά, δεν επέτρεπε πολλές φάσεις στον αντίπαλο, όποιος κι αν ήταν, ενώ στην επίθεση η αποτελεσματικότητά της ήταν σε πολύ υψηλά ποσοστά. 

Ο Ματ Ντάρμπισαϊρ ήταν ο εκτελεστής. Εκείνος που όταν το χρειάστηκε η ομάδα δήλωσε “παρών” και με τα γκολ έβαλε ουκ ολίγες φορές τα “κάστανα από τη φωτιά”. Δώδεκα τέρματα σημείωσε στο πρωτάθλημα ο Άγγλος επιθετικός. Δεν ήταν πρώτος σκόρερ στην κατηγορία, ήταν όμως το “κανόνι” της Ομόνοιας.

Το πόσο σημαντικός ήταν στη γραμμή κρούσης, φάνηκε την επόμενη χρονιά, μετά τη αποχώρησή του. Άλλο αντίστοιχο “εννιάρι” με έφεση στο σκοράρισμα, δεν είχε ο Μπεργκ. Στην αρχή πήρε το ρόλο ο Ντούρις, ο οποίος ολοκλήρωσε τη χρονιά με μόλις δύο τέρματα. Κάποιες φορές, αναγκάστηκε να παίξει με “ψευτοεννιάρι” και παίκτες όπως ο Παπουλής ή ο Ασάντε για να έχει επιθετική υπόσταση.

Στα μισά της περιόδου απέκτησε τον Μάρκο Στσέποβιτς. Ο Σέρβος ανταποκρίθηκε στο ρόλο που του ανέθεσε και έκανε αυτό για το οποίο… πληρώνεται! Δηλαδή να σκοράρει! Έπαιξε δεκαέξι αγώνες με τη φανέλα της Ομόνοιας, οι δεκατέσσερις στο αρχικό σχήμα. Σημείωσε 8 γκολ, ορισμένα από αυτά καθοριστικά για την έκβαση των αναμετρήσεων.

Άλλα τόσα πέτυχε ο Ασάντε, ο οποίος για εξτρέμ που είναι η φυσική του θέση, έκανε την υπέρβαση και βοήθησε τα μέγιστα στο σκοράρισμα. Ο Μπεργκ έκανε άριστη διαχείριση του έμψυχου υλικού της ομάδας, είχε ήδη παίκτες νικητές και τους υπόλοιπους τους δημιούργησε εκείνος. Ζόρδι Γκόμεθ και Κούσουλος στη μεσαία γραμμή, έγιναν αναντικατάστατη στη διάρκεια της περιόδου, “κατάπιαν” χιλιόμετρα και οργάνωσαν μαεστρικά το παιχνίδι για το “Τριφύλλι”.

Εκτός από αυτούς, τους έμπειρους, είχε στην ομάδα και τρομερά ταλέντα. Ο 19χρονος Μαρίνος Τζιωνής και ο 17χρονος Λοΐζος Λοΐζου, δεν υπήρχαν στο ρόστερ για να συμπληρώνουν. Οι 5 συμμετοχές του Τζιωνή την περασμένη σεζόν, έγιναν… 32 και τα γκολ του 7. Ο Λοΐζου είχε πραγματοποιήσει μόλις μία συμμετοχή στην πρώτη χρονιά του Μπεργκ στην ομάδα. Φέτος, τελείωσε με 27 παιχνίδια με 2 τέρματα. Να σημειωθεί ότι οι αμφότεροι οι νεαροί ποδοσφαιριστές έχουν πραγματοποιήσει συμμετοχές και με την Εθνική ομάδα Ανδρών της Κύπρου και αναμενόμενα έχουν ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ομάδων.

“Παράσημο” την Ομόνοια του Χένινγκ Μπεργκ, αποτελεί επίσης η παρθενική συμμετοχή της ομάδας σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, αφού τη σεζόν που ολοκληρώθηκε, το “Τριφύλλι” βρέθηκε στον όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ, μαζί με Αϊντχόφεν, Γρανάδα και ΠΑΟΚ.

henning berg football player

Γαλουχήθηκε στον πρωταθλητισμό δίπλα στον καλύτερο

Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή και κατά συνέπεια στο ποδόσφαιρο. Ο Χένινγκ Μπεργκ εκτός από τα παραπάνω επιτεύγματά του ως προπονητής, έχει να καυχιέται ότι κατέκτησε σπουδαίους τίτλους στην Ευρώπη και ως ποδοσφαιριστής.

Ο σπουδαίος Νορβηγός μπορεί να μην ήταν ο καλύτερος αμυντικός στις ομάδες που αγωνίστηκε, όμως ήταν ένας παίκτης που έδινε τα πάντα στον αγωνιστικ;o χώρο. Γι’ αυτό και είχε 159 συμμετοχές στη Μπλάκμπερν την τετραετία 1993-97, στη Πρέμιερ Λιγκ. Μάλιστα, ήταν μέλος της εκπληκτικής τότε ομάδας των “Ρόβερς” που πανηγύρισε το πρωτάθλημα Αγγλίας, τη σεζόν 1993-94

Γι’ αυτό και τον εμπιστεύτηκε για την ομάδα του ο πιο επιτυχημένος προπονητής της Πρέμιερ Λιγκ, ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τρία χρόνια στο “Ολντ Τράφορντ”, πραγματοποίησε 66 εμφανίσεις και σημείωσε 2 γκολ. Στη θητεία του εκεί, κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο και είχε ρόλο στην αλησμόνητη πορεία του τρεμπλ τη σεζόν 1998-99, ως και τον τελικό της Βαρκελώνης εναντίον της Μπάγερν Μονάχου.

Τα επιτεύγματα στην ποδοσφαιρική του καριέρα είναι η παρακαταθήκη του για εκείνα που έχει ήδη και αυτά που θα έρθουν με την Ομόνοια ή τις επόμενες ομάδες που θα προπονήσει. Ο σπουδαίος Σερ Άλεξ, γαλούχησε τον ποδοσφαιριστή Μπεργκ στον πρωταθλητισμό, στην πίεση, στη διαχείριση μιας μακράς αγωνιστικής περιόδου και το κυριότερο, τον έμαθε να φτάνει στην κορυφή.

Το έκανε ήδη τα δύο χρόνια που είναι στη Λευκωσία, με την Ομόνοια, όμως οι καταστάσεις του απέδωσαν μονάχα τον έναν από τους δύο τίτλους. Ο μοναδικός με το “Τριφύλλι”! Προς το παρόν. Διότι ο Νορβηγός δείχνει ότι είναι ικανός να γράψει το όνομά του με “χρυσά” γράμματα στην ιστορία της κυπριακής ομάδας και του ποδοσφαίρου στη “Μεγαλόνησο” γενικότερα.

Επιμέλεια: Ηλίας Μαλιγιάννης