10 χρήσιμα tips από τον “timex”

Ανανεώθηκε:

O Mάικλ “timex” ΜακΝτόναλντ, μάλλον δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Με περισσότερα από 1εκ. δολάρια κέρδη online και μεγάλες επιτυχίες και στα live τουρνουά, ο timex είναι από τους καταλληλότερους ανθρώπους για να δώσει χρήσιμες συμβουλές για τον τρόπο παιχνιδιού μας. Παρακάτω παρουσιάζονται δέκα tips του ΜακΝτόναλντ, για τα μεσαία επίπεδα των τουρνουά, όπως δημοσιεύθηκαν στο γνωστό site www.pokerplayer.co.uk.

1. Γίνε πιο loose

Πολλοί παίκτες δεν παίζουν αρκετά pots. Είναι λογικό να είσαι αρκετά tight στα αρχικά στάδια που δεν υπάρχουν ante. Τότε προσπαθείς να πάρεις value από τα καλά σου φύλλα και προσπαθείς να κερδίσεις κάποιο μεγάλο pot με suited connectors ή μικρά ζεύγη. Όταν όμως έχεις μικρότερο stack στα μεσαία στάδια ενός τουρνουά, θα πρέπει να κερδίσεις μερικά pot χωρίς showdown και να κλέψεις τα blinds για να παραμείνεις στο παιχνίδι.

Η τυπική συμβουλη είναι να είσαι loose όταν οι άλλοι είναι tight και το αντίστροφο. Παρ’όλα αυτά, αν οι αντίπαλοι δεν είναι super loose, πρέπει να κερδίζεις κι εσύ κάποια pots. Πολλοί παίκτες βλέπουν το bubble να πλησιάζει και γίνονται αρκετά tight περιμένοντας να μπουν στα έπαθλα. Αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος σκέψης.

2. Μη σταματάς να σκέφτεσαι

Αν πέσεις στην παγίδα να σκέφτεσαι ότι οι κινήσεις σου είναι standard plays, δεν πρόκειται να βελτιωθείς. Πρέπει να συνεχίζεις να σκέφτεσαι τις παρτίδες. Αν το καλοσκεφτείς, τα level που έχουν ante, ευνοούν τους παίκτες που κερδίζουν περισσότερα pot από το average. Επομένως, θα πρέπει να αυξήσεις τότε την επιθετικότητά σου. Σε ορισμένες περιπτώσεις βέβαια θα πρέπει να είσαι λιγότερο επιθετικός, όταν καταλαβαίνεις ότι οι αντίπαλοι πρόκειται να αντισταθούν.

3. Κυνήγα τους παίκτες που θέλουν απλά να μπουν στα λεφτά

Πάρτους μικρά pots και κλέβε τους συχνότερα τα blinds. Aν αντισταθούν είναι απλό, πήγαινε πάσο. Υπάρχουν τόσοι πολλοί παίκτες που γίνονται πολύ tight όταν πλησιάζει το bubble. Στα live τουρνουά είναι ευκολότερο να μαζέψεις αυτά τα dead money, ενώ online το HUD είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για να βλέπεις τα στατιστικά των αντιπάλων και να εντοπίζεις “αδύναμους” παίκτες.

4. Μη φοβάσαι να παίξεις postflop

Πολλοί άνθρωποι τείνουν να παίζουν μόνο preflop, όταν τα blinds γίνουν αρκετά υψηλά. Όταν κάποιος με stack 20bb κάνει raise από το small blind κι εσύ βρίσκεται στο big blind, δεν είναι απαραίτητο απλά να κάνεις push ή fold. Έχεις καλά odds για να δεις flop απέναντι στον αντίπαλό σου. Πολλοί regular παίκτες αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση με all in ή fold, κάτι με το οποίο διαφωνώ.

5. Σκέψου τα payouts

Το να έχεις νοοτροπία νικητή στο τουρνουά είναι σίγουρα καλύτερο από το να σκέφτεσαι απλά να μπαίνεις στα χρήματα, αλλά καμία από τις δύο δεν είναι ιδανική προσέγγιση. Φυσικά και πρέπει να σκέφτεσαι πως θα κερδίσεις το τουρνουά, αλλά πρέπει να αντιλαμβάνεσαι ότι το να μπεις στα χρηματικά έπαθλα και να ανέβεις σε αυτά, είναι αυτό που αυξάνει τα κέρδη σου.

6. Μην υπερεκτιμάς το chip lead

Φυσικά, όσο περισσότερες μάρκες έχεις, τόσο το καλύτερο. Έχεις έτσι την ευκαιρία να πιέσεις τους αντιπάλους σου. Πιστεύω όμως ότι πολύς κόσμος υπερεκτιμά την αξία του chip lead. Ας πούμε ότι έχετε μείνει 4 σε ένα τουρνουά κι έχεις το 60% των chips. Πριν 3-4 χρόνια θα κέρδιζες αυτό το τουρνουά στο 90% των περιπτώσεων. Πλέον αυτό το ποσοστό έχει πέσει κατά τη γνώμη μου στο 65-70%.

Δεν έχεις πλέον τη δυνατότητα να διαλύσεις τους αντιπάλους σου, καθώς σήμερα όλοι έχουν την αυτοπεποίθηση να κάνουν steal και resteal.

7. Στόχευε τα μεγάλα stacks

Όταν έχεις μεγάλο stack, θες να παίζεις πιο loose και να πιέζεις περισσότερο τους αντιπάλους. Θες επίσης να παίζεις με άλλα μεγάλα stacks, ιδιαίτερα όταν έχεις position. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι βρίσκεσαι deep σε ένα τουρνουά και το average stack είναι 30ΒΒ. Aν εσύ κι ένας αντίπαλος έχετε από 60ΒΒ κι έχεις θέση απέναντί του, θα πρέπει να το εκμεταλευθείς. Αν του κάνεις πολλά 3-bet πιθανότατα θα “ανοίγει” λιγότερα pots, το οποίο σημαίνει ότι μένουν περισσότερα pots για να κάνεις εσύ πρώτος raise κι επομένως περισσότερα blinds για να κλέψεις.

8. Προσπάθησε να κάνεις τα απλά

Το ABC πόκερ είναι πολύ υποτιμημένο, ειδικά στα τουρνουά. Είμαι αρκετά σίγουρος ότι χωρίς κάποια “moves” μπορείς να είσαι επιτυχημένος παίκτης τουρνουά, παρ’όλο που βοηθάει να βρίσκεις τα σωστά spots για να κάνεις μπλόφες. Πολλοί παίκτες συνεπαίρνονται και ξεχνάνε τις βασικές αρχές του πόκερ.

9. Πειραματίσου με το μέγεθος του raise

Έχω ακούσει αρκετούς να προτείνουν τα preflop raises να είναι μεταξύ min-raise και 2,5bb. Τελευταία πειραματίζομαι περισσότερο με τα min-raises. Είναι αρκετά πολύπλοκο βέβαια να αποφασίσεις τι είναι καλύτερο.

Οι παίκτες αντιδρούν διαφορετικά σε min-raises και θα αμυνθούν από τα blinds λίγο περισσότερο. Υπάρχουν σημεία στα οποία θες να το κάνουν αυτό και σημεία που δεν το θες. Το min raise, εκμεταλλεύεται επίσης το γεγονός ότι αρκετοί παίκτες παίζουν σε πολλά τραπέζια κι επομένως θα “απαντήσουν” μόνο όταν έχουν κάποιο δυνατό φύλλο, χωρίς δηλαδή να αλλάξουν το range τους. Αυτό είναι το πλεονέκτημα των min-raises, αλλά καλό είναι να πειραματίζεσαι για να δεις τι λειτουργεί καλύτερα. Πολλοί καλοί παίκτες κάνουν και τα δύο και φυσικά δεν είναι ξεκάθαρο ποιο μέγεθος preflop raise είναι καλύτερο.

10. Μη συγκεντρώνεσαι στα αποτελέσματα

Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι δε γίνεται να κερδίσεις κάθε τουρνουά. Υπάρχουν συνήθως εκατοντάδες καλοί παίκτες σε ένα τουρνουά και φυσικά δε γίνεται να κερδίσουν όλοι. Συχνά φτάνεις σε ένα σημείο, που καταλαβαίνεις ότι δεν είναι η σειρά σου να κερδίσεις. Ορισμένες φορές είσαι card dead και δεν παίρνεις τα κατάλληλα φύλλα για να πας all in όταν πρέπει. Απλά προσπάθησε να παίζεις κάθε hand ξεχωριστά, είναι μια πολύ πιο ώριμη προσέγγιση.

Σε συνεργασία με το