10 Βήματα για σωστή ανάλυση παρτίδων

Ανανεώθηκε:

www.poker.gr
Η εμπειρία είναι σίγουρα μεγάλος δάσκαλος, όχι μόνο στο πόκερ, αλλά στα πάντα. Ο καλός παίκτης στο πόκερ όμως, δεν έφτασε εκεί που έφτασε, απλά παίζοντας. Το διάβασμα βιβλίων και άρθρων, οι συζητήσεις με άλλους (κατά προτίμηση καλούς παίκτες) και η προσεκτική ανάλυση παρτίδων που έχουν παιχτεί, είναι κάποιες από τις δραστηριότητες, που βοηθούν τον παίκτη να βελτιωθεί.


Ανάλυση παρτίδων
Η ανάλυση κάποιας παρτίδας, δεν είναι συχνά εύκολη υπόθεση, αλλά ισχύει κι εδώ ότι με λίγη εξάσκηση γίνεται πολύ ευκολότερη. Η μελέτη περασμένων παρτίδων στο online πόκερ, είναι τρομερά πιο εύκολη υπόθεση σε σχέση με το live παιχνίδι. Στο online μπορείς να βρεις με ένα click την ακριβή καταγραφή όσων διαδραματίστηκαν σε μία συγκεκριμένη παρτίδα. Αυτό που μπορείς να κάνεις για να μην απασχολείς το μυαλό σου και πολύ κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, είναι να κάνεις copy και paste το περιεχόμενο του hand history σε κάποιο αρχείο (συνιστούμε κάποια απλή εφαρμογή, όπως το notepad) στον υπολογιστή σου και μετά το τέλος του παιχνιδιού/session, να ανοίξεις τις ενδιαφέρουσες παρτίδες που κράτησες για να τις μελετήσεις ή και να τις αναλύσεις μόνος ή μαζί με άλλους παίκτες. Δεν είναι ανάγκη τα hands που σώζεις να είναι αποκλειστικά παρτίδες που συμμετείχες εσύ, αφού πολλές φορές βλέπουμε παρτίδες που παίζουν άλλοι παίκτες, αλλά έχουν μεγάλο παικτικό ενδιαφέρον και αξίζουν να μελετηθούν. Να δεις τι θα έκανες εσύ στη θέση του καθενός από τους εμπλεκόμενους και να βρεις την ιδανική στρατηγική για πολλαπλά σενάρια. Μεγάλα pots, δύσκολες αποφάσεις και οριακές καταστάσεις, είναι ιδανικές παρτίδες για επιπλέον μελέτη.
10 βήματα για εποικοδομιτική και εις βάθος ανάλυση παρτίδων
1. Το πρώτο βήμα δεν αφορά τις καταγεγραμμένες πληροφορίες. Είναι η κατανόηση αυτού που λέμε «metagame». Πρόκειται δηλαδή για την δυναμική του τραπεζιού σαν σύνολο και του κάθε παίκτη ξεχωριστά. Έχουν παιχτεί μεγάλα pots λίγο πριν; Υπάρχει πολύ pre-flop raise στο συγκεκριμένο τραπέζι; Υπάρχουν παίκτες που έχουν ένα σερί από κερδισμένες ή χαμένες παρτίδες; Υπάρχουν παίκτες που έχουν κυριαρχίσει στο τραπέζι με πολλά bets και raises; Υπάρχει παίκτης που άλλαξε στυλ παιχνιδιού ξαφνικά, και από weak tight έγινε επιθετικός και ποντάρει δυνατά; Για να διευκολύνεις την μελέτη σου ακόμα κι όταν έχει περάσει αρκετός χρόνος από την ώρα που παίχτηκε η παρτίδα, μπορείς να κρατήσεις και κάποιες βασικές σημειώσεις στο αρχείο της παρτίδας, όπως «τρελό τραπέζι, ο αντίπαλος ήταν όμως πολύ tight», ή «κοντά στο bubble, όλοι ήταν tight εκτός από το button και το cutoff».
2. Ψάξε για συγκεκριμένα reads από προηγούμενες παρτίδες που αφορούν τους εμπλεκόμενους παίκτες. Υπήρχε κάποιος ιδιαίτερα επιθετικός; Τι φύλλα έδειξαν ως τώρα στα showdowns; Πόσο συχνά έκαναν raise pre-flop και πόσο συχνά απλό limp (call χωρίς raise); Υπάρχει κάποιος παίκτης που κάνει συχνά raise όταν είναι σε late position χωρίς να έχει ποντάρει κάποιος πριν απ’ αυτόν;
3. Το μέγεθος των stacks. Πως βρέθηκαν τα small stacks σε αυτό το σημείο; Έχασαν κάποιο μεγάλο pot πρόσφατα; Στα cash games πρέπει να προσέχεις ποιος κάνει συχνά reload και παίζει loose. Αν κάποιος δεν κάνει reload σε cash game και χάνει σιγά σιγά χρήματα, είναι αρκετά πιθανό να έχει μικρό bankroll και να παίζει φοβισμένα. Σε τουρνουά από την άλλη, κάποιο μικρό stack μπορεί να παίζει all in με μέτρια φύλλα και άρα το εύρος των φύλλων με τα οποία πρέπει να κάνεις call, έχει μεγαλώσει δραματικά σε σχέση με μία πιο στάνταρ κατάσταση.
4. Δώσε προσοχή στις θέσεις. Ποιος είχε το πλεονέκτημα της θέσης (να «μιλάει» τελευταίος); Υπήρξε raise από tight παίκτη; Ήταν σε early position (δείγμα συνήθως δυνατού φύλλου); Το big blind έκανε call με κάτι αδύναμο; Είχε τα σωστά pot odds να κάνει call;
5. Όταν αναλύεις μία παρτίδα, προσπάθησε να την δεις από την πλευρά όλων των εμπλεκομένων. Μπες στη θέση όλων των παικτών για να καταλάβεις πως σκέφτηκε ο καθένας. Πρόκειται για μία διαδικασία που θα σε βοηθήσει πολύ περισσότερο απ’ όσο ίσως φαντάζεσαι τώρα. Μην υποτιμάς τους αντιπάλους σου, απορρίπτοντας αμέσως το παιχνίδι τους με τα κλασσικά «είναι donk», «κάνει χαζομάρα» χωρίς να ψάχνεις τους λόγους που τον οδήγησαν στην κάθε απόφαση. Πάντα υπάρχει κάποιος λόγος, αλλά κάποιες φορές δεν είναι εμφανής. Μπορεί για παράδειγμα να έπαιξε κάποιος εντελώς αδικαιολόγητα και χαζά, γιατί τίλταρε από bad beat που έφαγε σε άλλο τουρνουά που έπαιζε την ίδια στιγμή!
6. Μεγάλη προσοχή στην δράση πριν το φλοπ. Πόσοι ήταν οι limpers; Υπήρξαν raises; Κατά πόσο και από ποιους (σε ποιες θέσεις); Υπήρξαν re-raises;
7. Ποια ήταν η δράση μετά το φλοπ; Ποιο ήταν το μέγεθος του pot; Αν ήταν 6 παίκτες στο φλοπ και ανοίξει άσσος, είναι πάρα πολύ πιθανό κάποιος να έχει άσσο και ένα ζεύγος ρηγάδες στο χέρι είναι πιθανότατα άχρηστο φύλλο που πρέπει να πάει πάσο. Αν το φλοπ έχει draws, πως έπαιξαν οι εμπλεκόμενοι σε προηγούμενες παρτίδες με draws;
8. Εκτίμησε σωστά την δύναμη του δικού σου φύλλου. Ένα ζεύγος κόκκινα 9άρια είναι καλό για ξεκίνημα, αλλά σε φλοπ με είναι εντελώς άχρηστο.
9. Προσπάθησε να βρεις τι φύλλα θα μπορούσαν να έχουν οι αντίπαλοι. Μην περιορίζεις την φαντασία σου από το τελικό αποτέλεσμα. Αυτό το λάθος, στην αγγλική ορολογία λέγεται «result oriented» και σημαίνει ότι καθορίζεις την ανάλυσή σου, σε σχέση αποκλειστικά με το τελικό αποτέλεσμα. Πρέπει όμως να σκεφτείς το εύρος (range) των φύλλων του αντιπάλου και το μέσο όρο της δύναμης των φύλλων απέναντι σε αυτό το εύρος.
10. Τα βήματα 7, 8 και 9 πρέπει να επαναλαμβάνονται στο turn και στο river. Και αυτό πρέπει να γίνεται σε σχέση πάντα με τα προηγούμενα δεδομένα (pre-flop, flop). Αυτός που ποντάρει στο turn, πόνταρε και στο φλοπ; Μήπως το ποντάρισμα έρχεται από παίκτη που έκανε calls ως τώρα και με το άνοιγμα ενός φύλλου που συμπληρώνει κάποιο draw (για κέντα ή χρώμα) «ξύπνησε» και άρχισε να ποντάρει αυτός; Πόνταρε κάποιος στο river; Τα πονταρίσματα στο river είναι συνήθως για να πληρωθούν (για value). Αυτός που το κάνει πιστεύει ότι έχει το καλύτερο φύλλο. Μπορεί όμως κάποιες φορές, να ποντάρει επειδή δεν έχει απολύτως τίποτα και ο μόνος τρόπος για να πάρει το ποτ, είναι να «περάσει» η μπλόφα τους στο river.
Συζήτα τις παρτίδες σου, με ανθρώπους που εκτιμάς το παιχνίδι τους. Ανέβασε τις παρτίδες σου στο forum και ζήτα την γνώμη άλλων. Σίγουρα θα διαβάσεις πολλές γνώμες για τον τρόπο που θα μπορούσες να παίξεις. Προσπάθησε να κρατήσεις αυτές που έρχονται από κερδισμένους παίκτες που ξέρουν τι κάνουν, αλλά άκου όλες τις απόψεις γιατί παντού μπορεί να βρεις κάτι χρήσιμο.

Αντί να ξοδεύεις όλο το χρόνο που έχεις για πόκερ, για να παίξεις, αφιέρωσε ένα μέρος του για ανάλυση παρτίδων. Αν το κάνεις, το μυαλό σου θα αρχίσει να αλλάζει και την ώρα που παίζεις. Σκοπός δεν είναι να μεταφέρεις όλη αυτή την ανάλυση κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, αφού αυτό είναι πρακτικά αδύνατο τις πειρσσότερες φορές, λόγω του περιορισμένου χρόνου που έχεις για να αποφασίσεις. Αυτό όμως που θα δεις να αλλάζει είναι οι γρήγορες αποφάσεις σου να είναι πιο αποτελεσματικές και εύστοχες. Θα είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας από έναν πιο «ανεπτυγμένο» επεξεργαστή, που είναι το ίδιο το μυαλό σου.

Σε συνεργασία με το