* Η τελική φάση του φετινού Κόπα Άφρικα διεξάγεται στην Γκαμπόν και η διοργάνωση αποτελείται από 16 ομάδες που χωρίζονται σε τέσσερις ομίλους των τεσσάρων. Την πρόκριση στην επόμενη φάση παίρνουν οι δυο πρώτοι κάθε ομίλου.

* Οι δύο ομάδες έχουν βρεθεί αντιμέτωπες μόλις δύο φορές στο παρελθόν με την Αίγυπτο να αναδεικνύεται νικήτρια σε αμφότερες με σκορ 1-0.

* Η Αίγυπτος κατέκτησε το Κόπα Άφρικα και στις τρεις τελευταίες εμφανίσεις της (2006, 2008 και 2010), μετράει τις περισσότερες κατακτήσεις από όλες τις ομάδες της ηπείρου (7), αλλά απουσίασε από τις τρεις τελευταίες διοργανώσεις.

* Η Αίγυπτος είναι αήττητη στα 19 τελευταία παιχνίδια της σε Κόπα Άφρικα (15-4-0), το μεγαλύτερο σερί στην ιστορία της διοργάνωσης. Η τελευταία της ήττα χρονολογείται τον Ιανουάριο του 2004 όταν και η Αλγερία την κέρδισε με 2-1.

* Τα τρία τελευταία παιχνίδια του Μάλι στους ομίλους της διοργάνωσης ολοκληρώθηκαν με σκορ 1-1. Αποκλείστηκε από τη συνέχεια με… κλήρωση, μετά την ισοβαθμία με τη Γουινέα.

4ος όμιλος: Αίγυπτος, Γκάνα, Ουγκάντα, Μάλι.

ΜΑΛΙ

Την ενδέκατη συμμετοχή του σε Κόπα Άφρικα θα πραγματοποιήσει φέτος το Μάλι, χωρίς να έχει καταφέρει στο παρελθόν να φτάσει στην κατάκτηση. Το μακρινό 1972 είχε φτάσει στον τελικό της διοργάνωσης, αλλά δεν τα κατάφερε, ενώ από το 1994 κι έπειτα, έφτασε πέντε φορές στα ημιτελικά, χωρίς να τα καταφέρει και πάλι. Στην τελευταία διοργάνωση, πάντως, δικαιούται να κάνει λόγο για ατυχία, αφού ισοβάθμησε στη δεύτερη θέση με τη Γουινέα, έχοντας μετρήσει 3 ισοπαλίες με σκορ 1-1, αλλά έχασε την πρόκριση σε κλήρωση.

Η αποτυχία εκείνη, στάθηκε αφορμή για την απόλυση του Πολωνού Κάσπερτσακ και η ομοσπονδία προσέλαβε τον 64χρονο Αλέν Ζιρές, ο οποίος είχε βρεθεί και στο παρελθόν στον πάγκο του Μάλι, με αρκετά μεγάλη, μάλιστα, επιτυχία. Ο άλλοτε σπουδαίος Γάλλος μέσος διαθέτει μεγάλη εμπειρία από τη διοργάνωση, καθώς στο παρελθόν είχε καθίσει, επίσης, στους πάγκους της Σενεγάλης και της Γκαμπόν. Εφτασε στα τελικά της διοργάνωσης κάνοντας… πλάκα στα προκριματικά, καθώς τερμάτισε με σχετική άνεση στην κορυφή του τρίτου ομίλου με 16 βαθμούς, μπροστά από Μπενίν, Ισημερινή Γουινέα και Νότιο Σουδάν.

Στο ρόστερ δεν μπορεί να εντοπίσει κανείς κάποιον ποδοσφαιριστή να ξεχωρίζει τρομερά, αλλά τα βλέμματα είναι στραμμένα στους Μαρεγκά (Γκιμαράες), Τραορέ (Μονακό), Γιαταμπαρέ (Βέρντερ Βρέμης) και Σακό (Κρίσταλ Πάλας). Το έργο του Μάλι στο φετινό Κόπα Άφρικα κάθε άλλο παρά εύκολο μπορεί να θεωρηθεί, αφού μετά την κλήρωση των ομίλων λογίζεται ως τρίτο φαβορί για την πρόκριση στην επόμενη φάση. Παρ’ όλα αυτά έχει αποδείξει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν ότι δεν πρόκειται να πέσει αμαχητί και θα τα δώσει όλα για πρόκριση. Αμφίβολος δίνεται ο σημαντικός Τραορέ (Μέσος, 14/5).

Προηγούμενο ματς: Νίκη με σκορ 2-1 επί της Μπουρκίνα Φάσο σε φιλική αναμέτρηση.

Στατιστικό: Στα 4/5 τελευταία παιχνίδια του σημειώθηκε over 2,5.

O bookmaker δεν βρέθηκε

Δείτε τα Προγνωστικά Κόπα Άφρικα (Κλικ Εδώ)

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Στην αντίπερα όχθη, η Αίγυπτος θα βρεθεί για 23η φορά σε τελική φάση Κόπα Άφρικα και είναι η πολυνίκης της διοργάνωσης, αφού έχει καταφέρνει να κατακτήσει επτά φορές το τρόπαιο. Τα τεράστια πολιτικά προβλήματα της χώρας την τελευταία εξαετία στέρησαν από την Αίγυπτο τη δυνατότητα να βρεθεί στις τρεις τελευταίες διοργανώσεις, αλλά με τη φετινή της παρουσία θέλει να στείλει μήνυμα πως είναι η κυρίαρχος της ηπείρου και έχει βάλει τον πήχη ψηλά, θέλοντας να φτάσει και πάλι στην πρώτη θέση.

Στην προκριματική φάση οι «φαραώ» έκαναν… πάρτι, αφού ευρισκόμενοι στον ίδιο όμιλο με Νιγηρία, Τανζανία και Τσαντ (το οποίο αποσύρθηκε στη συνέχεια) τερμάτισαν δίχως πρόβλημα στην πρώτη θέση, πετυχαίνοντας τρεις νίκες και μία ισοπαλία. Δεν μπορεί από κει και πέρα να μην θεωρηθεί αξιοσημείωτο και το γεγονός πως δέχθηκαν μόλις ένα τέρμα στα τέσσερα παιχνίδια που έδωσαν για τα προκριματικά της διοργάνωσης. Προπονητής της ομάδας είναι ο γνωστός και στο ελληνικό κοινό Έκτορ Κούπερ, ο οποίος μετά από μια τεράστια καριέρα στα ευρωπαϊκά γήπεδα, περνώντας μεταξύ άλλων και από τον Άρη, ανέλαβε τις τύχες της Αιγύπτου τον Μάρτιο του 2015 με σκοπό να οδηγήσει το εθνικό συγκρότημα στην επανάκτηση της χαμένης αίγλης.

Το ρόστερ βρίθει παικτών με ποιότητα, αλλά όπως και να ‘χει ξεχωρίζει ο μεσοεπιθετικός της Ρόμα, Μοχάμεντ Σαλάχ, από τον οποίο υπάρχουν τεράστιες προσδοκίες. Παρών και ο μεσοεπιθετικός του Παναιτωλικού Αμρ Ουάρντα, ενώ ιστορία αναμένεται να γράψει ο 43χρονος πλέον τερματοφύλακας Εσάμ Ελ Χανταρί, ο οποίος διεκδικεί τη θέση του του βασικού Εκράμι, ο οποίος είναι αμφίβολος.

Προηγούμενο ματς: Εντός έδρας νίκη με σκορ 1-0 επί της Τυνησίας σε φιλική αναμέτρηση.

Στατιστικό: Στα 10/11 τελευταία παιχνίδια της σημειώθηκε under 2,5.