Λιγκ 1 Αγγλίας: Preview της σεζόν 2020

Ανανεώθηκε:
Λιγκ 1 Αγγλία

Η πανδημία δημιούργησε νέα δεδομένα σε όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη και φυσικά δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη και τη Λιγκ 1. Αρχικά ο τρόπος με τον οποίο διευθετήθηκε η άνοδος και ο υποβιβασμός τη σεζόν που διακόπηκε από το lockdown. Οι ομάδες έμαθαν τις τελικές τους θέσεις με βάση τον συντελεστή «πόντοι ανά αγώνα». Τα απόνερα της καραντίνας είναι όμως κυρίως οικονομικά. Και επηρέασαν όλες τις ομάδες. Έτσι αποφασίστηκε ή ακόμα καλύτερα επιβλήθηκε το salary cap στις ομάδες. Προφανής η προσπάθεια να διατηρηθεί υψηλό το επίπεδο ανταγωνισμού.

Σε ότι αφορά το πρωτάθλημα σίγουρα θα ξεκινήσει σίγουρα έχοντας τα ακλόνητα φαβορί για άνοδο, είσοδο στα πλέι οφ και υποβιβασμό, αλλά φέτος θα υπάρχει η εξής ιδιομορφία. Περισσότερες εμβόλιμες αγωνιστικές και σίγουρα μεγαλύτερη καταπόνηση των ομάδων. Και αν συνυπολογίσουμε και τους παράλληλους θεσμούς (κύπελλο, λιγκ καπ, λιγκ τρόφι) μπορούμε με σιγουριά να πούμε ότι οι ομάδες που θα ξεχωρίσουν δεν θα είναι οι καλύτερες, αλλά αυτές με το μεγαλύτερο βάθος στον πάγκο. Να τονιστεί ότι τα προγνωστικά Αγγλίας θα υπάρχουν στο Betarades.gr!

Η League One στη Stoiximan
Stoiximan λογότυπο
Παίξε Νόμιμα
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Σύστημα διεξαγωγής

Δύο γύροι και 46 ματς συνολικά (23+23) συγκροτούν την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος. Με την ολοκλήρωσή της, οι δύο πρώτες ομάδες της κατάταξης ανεβαίνουν απευθείας στην Τσάμπιονσιπ και υποβιβάζονται στη Β’ Αγγλίας οι τέσσερις τελευταίες. Οι ομάδες που τερμάτισαν στις θέσεις 3-6 συμμετέχουν στα πλέι οφ, διεκδικώντας ένα ακόμα εισιτήριο για την άνοδο.

ΤΣΑΡΛΤΟN

Δεν είχε την ποιότητα που χρειαζόταν και αν και πάλευε όλα της τα ματς δεν κατάφερε να είναι ανταγωνιστική και δεν μπόρεσε να παραμείνει στην Τσάμπιονσιπ. Αν σε όλα αυτά βάλουμε και την ανασφάλεια που δημιουργούσε το θολό τοπίο σε ότι αφορά την ιδιοκτησιακή κατάσταση και τη φυσιολογική ανασφάλεια που δημιουργούσε, τότε μάλλον φυσιολογικά αποχαιρέτησε την κατηγορία.
Νέο ξεκίνημα θα επιχειρηθεί, αλλά σε αυτό την ευθύνη θα έχει και πάλι ο Λι Μπόιερ. Ο προπονητής που βρίσκεται στο τιμόνι της Τσάρλτον από τον Μάρτιο του 2018 και ήταν αυτός που την οδήγησε στην άνοδο στην Τσάμπιονσιπ το 2019, θα είναι και αυτός που θα συνεχίσει στην επόμενη μέρα. Που περιλαμβάνει φιλοδοξίες για άμεση επάνοδο. Φυσικά το έργο του δεν θα είναι εύκολο, καθώς όπως σε κάθε υποβιβασμό, οι πρωτοκλασάτοι παίκτες αποχωρούν. Έτσι και εδώ έχουν ήδη φύγει αρκετοί με μεγαλύτερο κενό αυτό που δημιούργησε η φυγή του επιθετικού Τέιλορ προς τη Νότιγχαμ. Το κενό του θα προσπαθήσει να καλύψει ο επιθετικός Ουάσινγκτον που αποκτήθηκε από τη Χαρτς, ενώ επίσης σημαντική είναι η απόκτηση του μέσου Γκίλμπι από τη ΜΚ Ντονς. Προτεραιότητα πάντως του Μπόιερ είναι η ενίσχυση της άμυνας.

ΓΟΥΙΓΚΑΝ

Αν και στους αγωνιστικούς χώρους είχε καταφέρει να βρίσκεται σε θέση που δεν οδηγούσε σε υποβιβασμό, η οικονομική ζημιά από τη διακοπή ελέω πανδημίας την ανάγκασαν να κηρύξει πτώχευση. Μπήκε σε καθεστώς οικονομικής διαχείρισης και της αφαιρέθηκαν 12 βαθμοί. Τελικά τερμάτισε στην προτελευταία θέση της Τσάμπιονσιπ και τώρα είναι στην Λιγκ 1. Το θέμα είναι ως πότε, καθώς όπως βγαίνει από τη διοίκηση, αν δεν βρεθεί σύντομα αγοραστής, κινδυνεύει με λουκέτο. Η ομάδα θα έχει προπονητή τον Λίαμ Ρίτσαρντσον που ανέλαβε περίπου ένα μήνα (στις 4 Αυγούστου) πριν την έναρξη της φετινής σεζόν. Ο Ρίτσαρντσον ανέλαβε τον ρόλο όταν παραιτήθηκε ο Πολ Κουκ. Χωρίς να σημαίνει ότι θα καταφέρει να μακροημερεύσει, τουλάχιστον όσο δεν λύνονται τα προβλήματα στον σύλλογο. Πάντως όσο η κατάσταση μένει ρευστή μια σειρά βασικών παικτών αποχώρησαν προς ομάδες της Τσάμπιονσιπ και με τα χρήματα που έφεραν εξασφάλισαν κάποιες μέρες ή βδομάδες ηρεμίας. Αποκτήθηκαν οι μέσοι Γκάρντνερ από τη Σάλφορντ, Σόλομον – Οτάμπορ από ΤΣΣΚΑ Σόφιας και του Ρόμπερτς Πόρτσμουθ, αλλά δεν μπορούν να εξισορροπήσουν την αποδυνάμωση του ρόστερ. Και αν δεν ενισχυθεί ακόμη μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου, προβάλει ως πρώτο φαβορί για υποβιβασμό.

ΧΑΛ

Την πάτησε στο τέλος. Αν και έδειχνε ότι είχε ότι χρειαζόταν προκειμένου να παραμείνει στην Τσάμπιονσιπ, μια σειρά πωλήσεων βασικών παικτών, αλλά και οι μοιραίοι τραυματισμοί στο φινάλε, χάλασαν το μυαλό της ομάδας. Και τη φόρμα της και έτσι ο υποβιβασμός δεν μπόρεσε να αποφευχθεί. Και η απογοήτευση ήταν τέτοια και τα φρένα τόσο σπασμένα που τελικά τερμάτισε στην τελευταία θέση της Τσάμπιονσιπ.
Αν και του αναγνωρίζεται μερίδιο ευθύνης για τον υποβιβασμό, στον πάγκο της παραμένει Γκραντ ΜακΚαν. Ανέλαβε την τύχη της από τον Ιούνιο του 2019 και πλέον ευθύνη του είναι να προχωρήσει σε αναδόμηση της ομάδας και να μπορέσει να επιστρέψει το συντομότερο στην Τσάμπιονσιπ. Από τις προσθήκες σημαντικές θεωρούνται αυτές του μέσου Σμόλγουντ που αποκτήθηκε από την Μπλάκμπερν, ενώ μπορούν να βοηθήσουν και ο μέσος Ντόχερτι που ήρθε από την Σκωτία και τους Ρέιντζερς και ο έμπειρος αμυντικός Τζόουνς από τη Σαουθάμπτον. Δύσκολο το έργο και του ΜακΚαν. Η ομάδα δεν δείχνει ότι έχει τα φόντα να κερδίσει την απευθείας άνοδο και θα πρέπει να έχει ως στόχο τα πλέι φο και βλέποντας.

ΟΞΦΟΡΝΤ

Πάλευε μέχρι την τελευταία στιγμή να πάρει μια από τις θέσεις που οδηγούσαν απευθείας στην Τσάμπιονσιπ. Η διακοπή όμως την τοποθέτησε ανάμεσα στις ομάδες που θα διεκδικούσαν την άνοδο μέσω των πλέι οφ. Εκεί κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό, αλλά την περίμενε η Γουίκομ . Με μια ήττα στην έδρα της (1-2) και μια ισοπαλία (2-2) εκτός εγκατέλειψε το όνειρο.
Στον πάγκο παραμένει ο Καρλ Ρόμπινσον που έχει κάνει εξαιρετική δουλειά παρουσιάζοντας μια ομάδα που και όμορφο ποδόσφαιρο αποδίδει και αποτελέσματα ξέρει να παίρνει. Η Όξφορντ απέκτησε τον επιθετικό Τέιλορ (τον είχε πέρσι ως δανεικό) αλλά και τους μέσους Κλερ με μεταγραφή από τη Χαρτς και Κέλι με τη μορφή δανεισμού από Φέγενορντ. Θα προσπαθήσει να κρατήσει τον κομβικό μέσο Μπράναγκαν, για τον οποίον έχουν υπάρξει ήδη αρκετά σενάρια. Αν τα καταφέρει και ενδεχομένως ενισχυθεί περαιτέρω, ίσως να μπορέσει αυτό που άφησε στη μέση πέρυσι.

ΠΟΡΤΣΜΟΥΘ

Δείγμα συνέπειας και σταθερότητας η συμμετοχή για δεύτερη σερί σεζόν στα πλέι οφ. Χωρίς όμως να καταφέρει κάτι και φέτος. Αυτή τη φορά ήταν η Όξφορντ που της έκοψε τον δρόμο στα πέναλτι (1-1 και τα δύο ματς των πλέι οφ) και έμεινε με την πικρία ότι έχασε κάτι χωρίς που έδειχνε ότι άξιζε.
Αρχιτέκτονας της σταθερότητας αυτής και κατά συνέπεια της ομάδας ο έμπειρος τεχνικός Κένι Τζάκετ, που έχει την ευθύνη της Πόρτσμουθ από τον Ιούνιο του 2017. Απόλυτα θετικό και μετρήσιμο το έργο του καθώς υπό τις οδηγίες του η ομάδα επανήλθε στη Λιγκ 1 και αυτός ήταν που δημιούργησε προσδοκίες ανόδου στην Τσάμπιονσιπ με τη συμμετοχή στα πλέι οφ. Για να έχει καλύτερη τύχη φέτος ο Τζάκετ αποφάσισε να δώσει βάρος στην αμυντική λειτουργία της ομάδας. Αποκτήθηκε με μεταγραφή από τη Νόριτς ο Ράγκετ (την περασμένη σεζόν αγωνιζόταν ως δανεικός) αλλά και οι Πρινγκ από την Μπρίστολ Σίτι και Τζόνσον από την Άκρινγκτον. Θα πρέπει όμως να φροντίσει να καλύψει το κενό στην επίθεση που άφησαν οι Χόκινς και Πίτμαν. Λογικά θα καταφέρει να πλασαριστεί και πάλι στην πρώτη εξάδα.

ΦΛΙΤΓΟΥΝΤ

Κατάφερε να εξασφαλίσει την συμμετοχή στα πλέι οφ καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση. Αυτό όμως την οδήγησε πάνω στη Γουίκομ η οποία εύκολα κατάφερε να την αποκλείσει με μια μεγάλη νίκη (4-1) και μια εύκολη ισοπαλία (2-2). Πάντως η χρονιά έκλεισε με θετικό πρόσημο, καθώς η Φλίτγουντ έδειξε μετά από αρκετές κακές χρονιές ότι μπορεί να βρεθεί ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της κατηγορίας.
Πίσω από αυτή τη μεταμόρφωση βρίσκεται κυρίως ο Τζόεϊ Μπάρτον. Αν και η Φλίτγουντ είναι ο πρώτος σταθμός της επαγγελματικής του καριέρας ως προπονητής – από τον Ιούνιο του 2018 – έδειξε ότι έχει όλα τα φόντα για να μπορέσει να δημιουργήσει ανταγωνιστικές και δυνατές ομάδες. Κύριο μέλημα του Μπάρτον ήταν να διατηρήσει την ομοιογένεια της περυσινής ομάδας. Και σε μεγάλο βαθμό του κατάφερε. Επίσης σημαντική προσθήκη είναι – έστω και ως δανεικός – ο αμυντικός Μπόγιες από τη Λίβερπουλ, ενώ λύσεις θα δώσουν οι μέσοι Καμπς που αποκτήθηκε από την Ροτσντέιλ) και Ντάφι ήρθε από την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Δείχνει ότι έχει να φόντα να βρεθεί στην εξάδα.

ΠΙΤΕΡΜΠΟΡΟ

Χωρίς να εντυπωσιάσει κατάφερε να μένει πάντα κοντά στην έκτη θέση και τη συμμέτοχη στα πλέι οφ. Τελικά την έχασε εξαιτίας του τρόπου που μέτρησαν οι βαθμοί μετά την διακοπή. Έμεινε έτσι εκτός για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν και η απογοήτευση είναι σίγουρα διάχυτη. Κυρίως γιατί θεωρούσαν ότι φέτος είχαν όλα τα φόντα για κάτι παραπάνω.
Τον Ιανουάριο του 2019 επέστρεψε στην Πιτέρμπορο για τρίτη φορά ο Ντάρεν Φέργκιουσον. Ο γιος του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον έχει ήδη καταγεγραμμένα θετικά περάσματα από τον πάγκο της ομάδας και θα θελήσει και αυτός να πετύχει το κάτι παραπάνω αυτή την σεζόν. Στις μεταγραφικές κινήσεις ξεχώρισε η πώληση του καλύτερου επιθετικού της ομάδας Τόνι που δόθηκε στην Μπρέντφορντ, και το κενό του καλείται να καλύψει με την απόκτηση του Κλαρκ – Χάρις από την Μπρίστολ Ρόβερς. Αποκτήθηκε επίσης και ο μέσος Μπρουμ από την Τσέλτεναμ. Θα παλέψει σίγουρα για την εξάδα. Θα τα καταφέρει; Θα δούμε.

ΣΑΝΤΕΡΛΑΝΤ

Η αστάθεια που επέδειξε στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν την έφερε σε θέση μακριά από τα πλέι οφ και η διακοπή τη βρήκε εκτός της ζώνης των πλέι οφ. Αποτυχημένη η χρονιά, έστω και αν δεν ολοκληρώθηκε κανονικά, καθώς πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα οι περισσότεροι θεωρούσαν την Σάντερλαντ ως ένα από τα αυτονόητα φαβορί που θα προσπαθήσουν να πλασαριστούν στην πρώτη εξάδα.
Τον Οκτώβριο του 2019 ανέλαβε την ευθύνη του πάγκου της ο έμπειρος προπονητής Φιλ Πάρκινσον. Αν και κύρια αποστολή του Πάρκινσον ήταν να δώσει χαρακτήρα και σταθερότητα στη Σάντερλαντ. Και καθώς δεν τα κατάφερε δεν γλύτωσε την γκρίνια από διοίκηση και την απαιτητική εξέδρα. Φέτος θα έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει την ομάδα βασιζόμενος στα δικά του θέλω. Και γνωρίζει ότι το περιθώριο ανοχής στο πρόσωπό του έχει συγκεκριμένα όρια. Και από τις πρώτες του κινήσεις δείχνει ότι θέλει να φτιάξει μια ομάδα από την αρχή. Ικανοποίησε και παρέμεινε με κανονική μεταγραφή ο αμυντικός Ράιτ (αγωνιζόταν ως δανεικός πέρυσι από την Μπρίστολ Σίτι), ενώ σίγουρα θα προσθέσουν λύσεις και ποιότητα ο επιθετικός Γκρέιαμ, ο αμυντικός Τζεμαΐλι και ο μέσος Ο’Μπράιεν. Ο Πάρκινσον δήλωσε ικανοποιημένος αν και ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν τελειώσει οι μεταγραφές. Έχει τη φανέλα να διεκδικήσει ακόμη και την απευθείας άνοδο. Μένει να αποδείξει ότι έχει και την ομάδα.

Η League One στη Stoiximan
Stoiximan λογότυπο
Παίξε Νόμιμα
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

ΝΤΟΝΚΑΣΤΕΡ

Μπορεί άπαντες στην ομάδα να δήλωναν ότι είχαν βλέψεις πλέι οφ, στην πράξη όμως και στο χόρτο η Ντόνκαστερ αποδείχτηκε αρκετά ευάλωτη. Κυρίως εξαιτίας της τραγικής της άμυνας έχασε πολλούς βαθμούς που στο τέλος θα είχαν σημασία. Σημασία έχει τελικά ότι δεν κατάφερε να εκπληρώσει τον στόχο της και κατέληξε χαμηλότερα από την προηγούμενη σεζόν.
Στο τιμόνι της από τον Ιούλιο του 2019 ο Ντάρεν Μουρ. Και αν ο μάλλον άπειρος προπονητής είχε ανοχή στην πρώτη του χρονιά, φέτος μάλλον θα είναι πολύ πιο αυστηρά τα κριτήρια αξιολόγησής του. Και θα επικεντρωθούν στη συνολική λειτουργία της ομάδας και στο κατά πόσο θα μπορέσει να μείνει εντός στόχων. Απέκτησε με μεταγραφή τον αμυντικό Τζον από τη Γουλβς και τον μέσο Λόκιλο οι οποίοι πέρυσι αγωνιζόταν ως δανεικοί. Βοήθεια αναμένεται να δώσουν ο τερματοφύλακας Μπούρσικ και ο μέσος Ρίτσαρντς που ήρθαν ως δανεικοί. Ενδιαφέρον ως πείραμα η Ντόνκαστερ 2020-2021, αλλά δύσκολα να μπορέσεις να προβλέψεις ποιο θα είναι το αποτέλεσμά του.

ΤΖΙΛΙΓΧΑΜ

Τερμάτισε στη 10η θέση και θα πρέπει να δηλώνει απόλυτα ευχαριστημένη. Και αυτό γιατί είχε μια χρονιά χωρίς το άγχος του υποβιβασμού. Άγχος που, είτε λιγότερο, είτε περισσότερο, ήταν κυρίαρχο σε προηγούμενες χρονιές. Οπότε μάλλον έκανε βήμα προόδου. Και αν αναλογιστούμε και τους βαθμούς που στέρησε από βαριά χαρτιά της κατηγορίας, η πρόοδος είναι πιο μετρήσιμη. Χωρίς να αποδώσει καλό ποδόσφαιρο, βασίστηκε κυρίως να σαμποτάρει τις προσπάθειες των αντιπάλων.
Προπονητής της – και μάλλον αναμορφωτής της είναι από τον Ιούνιο του 2019 ο Στιβ Έβανς. Ο Σκωτσέζος έχει την εμπειρία και τη γνώση να δημιουργεί ομάδες που αποδίδουν πάνω από τις δυνατότητες τους. Και αυτό κατάφερε και αυτό θέλει να επαναλάβει. Απέκτησε τους αμυντικούς Μαγκομά και ΜακΚένζι, αλλά και τον μέσο Ντέμπσι δείχνοντας ξεκάθαρα τον προσανατολισμό και για την καινούρια σεζόν. Όσο πιο ψηλά πλασαριστεί τόσο πιο επιτυχημένη θα είναι η χρονιά.

ΙΠΣΟΥΙΤΣ

Δεν κατάφερε να επιστρέψει άμεσα στην Τσάμπιονσιπ. Ήταν από τα φαβορί για άνοδο κυρίως λόγω εμπειρίας, αλλά στο γήπεδο δεν κατάφερε ποτέ να πιστοποιήσει τν θεωρητική ανωτερότητά της. Ίσως μόνο στην έναρξη της σεζόν που έδειξε ότι διαθέτει κεκτημένη ταχύτητα, αλλά μετά έμεινε από δυνάμεις.
Στον πάγκο της συνεχίζει ο Πολ Λάμπερτ (ανέλαβε τον Οκτώβριο του 2018) και η διοίκηση φρόντισε να τον δεσμεύσει με συμβόλαιο έως τον Μάιο του 2025. Αν και του αποδίδεται τόσο ο υποβιβασμός όσο και η περσινή αποτυχημένη χρονιά και η αποτυχία επανόδου στην Τσάμπιονσιπ, η εμπειρία του τεχνικού έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να συνεχίσει το έργο του. Απέκτησε τον έμπειρο αμυντικό Γουόρντ από τη Στόουκ και τον επιθετικό Χόκινς και κυρίως κατάφερε να κρατήσει τον κορμό της ομάδας. Δεν είναι σίγουρο όμως αν θα καταφέρει να κάνει το ίδιο και με τον ταλαντούχο μέσο Ντόουνς για τον οποίο υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από αρκετές ομάδες. Στόχος η άνοδος και κάθε τι άλλο μάλλον θα θεωρηθεί αποτυχία.

ΜΠΕΡΤΟΝ

Πετυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί η περυσινή της παρουσία στη Λιγκ 1. Πετυχημένη όσο και αναμενόμενη. Ένα επίπεδο πιο πάνω από τις ομάδες που προσπαθούσαν να αποφύγουν τον υποβιβασμό, αλλά χωρίς την ποιότητα για να μπορέσει να διεκδικήσει κάτι περισσότερο. Μοιραία τερμάτισε στη μέση της βαθμολογίας και είναι ευχαριστημένη με αυτό.
Τον περασμένο Μάιο ο Τζέικ Μπάξτον ανέλαβε τον διπλό ρόλο παίκτη – προπονητή μετά τη μάλλον αιφνιδιαστική παραίτηση του Νάιτζελ Κλάφ. Ο έμπειρος τεχνικός αποχώρησε από την Μπέρτον μετά από 16 χρόνια παρουσίας στο πάγκο της σε δύο θητείες. Σημαντική είναι η αποχώρηση και του βασικού μέσου Φρέιζερ αλλά και αυτή του επιθετικού Σάρκιτς. Ο αμυντικός Έρντλι και ο μέσος Μπόστγουικ ήρθαν από τη Λίνκολν, αλλά είναι αμφίβολο αν θα μπορέσουν να αναπληρώσουν το κενό. Όπως επίσης είναι αμφίβολο αν ο Μπαξτον καταφέρει να σηκώσει την ευθύνη του προπονητή. Ίσως κινδυνέψει και πάλι.

ΜΠΛΑΚΠΟΥΛ

Ως υλικό έδειχνε ότι έχει ότι χρειάζεται για να μπορέσει να διεκδικήσει θέση στην εξάδα. Και ως απόδοση σε κάποια σημεία της αγωνιστικής περιόδου. Αλλά η Λιγκ 1 είναι κατά βάση ένας σκληρός μαραθώνιος και η διάρκεια είναι αυτή που τελικά έχει σημασία. Και δεν την είχε. Και μοιραία τερμάτισε στη 13η θέση.
Ερώτημα για τη φετινή σεζόν αποτελεί ο προπονητής της Νιλ Κρίτσλι. Ήρθε στην ομάδα τον Μάρτιο αλλά λόγω της διακοπής έκατσε στον πάγκο της σε μόλις δύο ματς. Και αυτή είναι όλη η επαγγελματική του εμπειρία, καθώς προέρχεται από προπονητής των ακαδημιών Λίβερπουλ. Αυτό δεν τον εμπόδισε να αλλάξει το ρόστερ σε μεγάλο βαθμό. Απέκτησε τον μέσο Άντερσον και τους επιθετικούς Γέιτς και Σάρκιτς, ενώ αποχώρησαν ο αμυντικός Έντουαρντς και ο επιθετικός Ναντουιγιέ . Η απειρία του προπονητή μας κάνει επιφυλακτικούς στο κατά πόσο θα μπορέσει να έχει άμεσα επίδραση στην σταθερότητα της ομάδας.

ΜΠΡΙΣΤΟΛ ΡΟΒΕΡΣ

Αρκετά τα σκαμπανεβάσματα, επηρεάστηκε από την αλλαγή τεχνικής ηγεσίας τον Δεκέμβριο. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, περιορίστηκε στο δεύτερο μισό του βαθμολογικού πίνακα, αρκετά μακριά από τις θέσεις των πλέι οφ.
Τον περασμένο Δεκέμβριο, η επιλογή του Μπεν Γκάρνερ για τον πάγκο προκάλεσε απορίες. Ο Γκάρνερ είχε περάσει από τα τεχνικά επιτελεία των Κρίσταλ Πάλας και Γουέστ Μπρομ, ενώ πριν έρθει στο Μπρίστολ εργάστηκε ως ασίσταντ μάνατζερ σε σύλλογο της Ινδίας. Το ξεκίνημά του στους Ρόβερς δεν ήταν ενθαρρυντικό, στη συνέχεια η εικόνα βελτιώθηκε κάπως.
Σημαντική απώλεια ο γκολτζής επιθετικός Κλαρκ – Χάρις (Πιτέρμπορο), όμως οι επιλογές στο ρόστερ αυξήθηκαν με τους αμυντικούς Έμερ (Τζίλιγχαμ), Μπάλντουιν (Σάντερλαντ), τον μεσοεπιθετικό Νίκολσον (Κολοράντο) και τον μέσο Γουέστμπρουκ (Κόβεντρι).

ΣΡΙΟΥΣΜΠΕΡΙ

Ο ασφαλέστερος δρόμος για την παραμονή περνούσε από την άμυνά της. Και όσο για το καλό και δημιουργικό ποδόσφαιρο ή το θέαμα. Μάλλον υπερεκτιμημένα για τη Σριούμπερι και τον τεχνικό της Σαμ Ρίκετ. Η ομάδα δεν κινδύνεψε, ταξίδεψε όσο πιο μακριά μπορούσε στο κύπελλο και γενικά όλοι έμειναν ικανοποιημένοι από μια καλή χρονιά.
Και αυτή η εξέλιξη μάλλον κράτησε τον Ρίκετ στη θέση του. Μέχρι νεοτέρας. Απέκτησε τον επιθετικό Πάικ από τη Χάντερσφιλντ, και δανεικό τον μπακ Φόσεϊ από τη Φούλαμ, αλλά και τον τερματοφύλακα Σάρκιτς επίσης δανεικό από τη Γουλβς. Λογικά θα αντιμετωπίσει προβλήματα, αλλά επίσης λογικά θα καταφέρει να παραμείνει.

ΛΙΝΚΟΛΝ

Μετά την άνοδο στη Λιγκ 1 ήθελε να δοκιμάσει το σχεδόν ακατόρθωτο. Άνοδο στην Τσάμπιονσιπ από την πρώτη της χρονιά. Αλλά η απρόσμενη αποχώρηση του Ντάνι Κόουλι νωρίς στη σεζόν, μόλις τον Σεπτέμβριο, μάλλον μπέρδεψε την ομάδα που σταδιακά έχανε επαφή με τις ομάδες που διεκδικούσαν θέση στην εξάδα. Ακόμη και η πρόσληψη του έμπειρου Μάικλ Άπλετον δεν κατάφερε να κάνει την Λίνκολν όσο ανταγωνιστική χρειαζόταν. Απλώς δεν κινδύνεψε ποτέ.
Ο Άπλετον θα έχει φέτος τη δυνατότητα να δημιουργήσει την ομάδα που θέλει. Και αυτό φαίνεται από τις αρκετές αλλαγές που έκανε στο ρόστερ της ομάδας με πιο σημαντικές προσθήκες εκείνες του μέσου Τζόουνς και του αμυντικού Τζάκσον. Μάλλον δύσκολο να μπορέσει να υπηρετήσει τις φιλοδοξίες ανόδου στην Τσάμπιονσιπ και ίσως η συμμετοχή και μόνο στα πλέι οφ μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία. Όχι ότι θα είναι εύκολο πάντως.

ΑΚΡΙΝΓΚΤΟΝ

Κατάφερε και ξεπέρασε γρήγορα την άσχημη αρχή που έκανε και άρχισε να μαζεύει τους πόντους εκείνους που χρειαζόταν για να παραμείνει άλλη μια χρονιά στην κατηγορία. Αν και πολλοί ήταν αυτοί που πόνταραν ότι ο Σεπτέμβριος του 2020 θα την έβρισκε στην Λιγκ 2, για ακόμη μια φορά τους διέψευσε και μάλιστα το κατάφερε και σχετικά εύκολα.
Παραμένει στον πάγκο της ο Τζον Κόλμαν – διανύει ήδη την 6η σεζόν του – στην Άκρινγκτον και το σημαντικότερο δείχνει ότι είναι απόλυτα προσαρμοσμένος στις συνθήκες με τις οποίες λειτουργεί το κλαμπ. Περιορισμένο μπάτζετ και μικρό ρόστερ, αλλά στο τέλος δείχνει να έχει τον τρόπο να τα καταφέρνει. Φέτος ίσως δυσκολευτεί λίγο παραπάνω εξαιτίας των αποχωρήσεων κομβικών παικτών και με το μεγάλο ερώτημα να είναι αν αυτοί που θα έρθουν θα μπορέσουν να τους αντικαταστήσουν επάξια. Ξεχωρίζουν οι αμυντικοί Σέμα και Μπέρτζες και οι μέσοι Μπούτσερ και Σκάλι. Θα παλέψει για τη σωτηρία όσο πιο νωρίς γίνεται.

ΡΟΤΣΝΤΕΪΛ

Ομάδα που παίζει συνεχώς με τη φωτιά του υποβιβασμού. Όχι ακριβώς οικιοθελώς αλλά τα πενιχρά οικονομικά της δεν της επιτρέπουν να φτιάξει αξιόμαχη ομάδα. Έτσι με ένα ρόστερ που δεν είναι για αυτή την κατηγορία και με μια άμυνα που δεν μπορεί να δέσει με τίποτα η ίδια η παρουσία στην Λιγκ 1 θα πρέπει να θεωρείται και είναι επιτυχία.
Κύριος υπεύθυνος για αυτή την επιτυχία είναι ο προπονητής της, ο Μπράιαν Μέρφι που στα δύο χρόνια που έχει το τιμόνι της ομάδας έχει καταφέρει να την κάνει να αποδίδει πάνω από τις δυνατότητες της. Προερχόμενος από τα σπλάχνα της ομάδας – έχοντας υπάρξει ποδοσφαιριστής της για σειρά ετών – ξέρει πως παίζεται το παιχνίδι εκεί. και τι πρέπει να κάνει. Το βασικό που πρέπει να κάνει είναι να φροντίσει να μην φανούν οι απουσίες του επιθετικού Χάντερσον και των μέσων Καμπς και Γουίλιαμς. Και σίγουρα όχι με τη βοήθεια των αμφιβόλου αξίας δανεικών. Και πάλι θα παίξει με τα σπίρτα.

ΜΚ ΝΤΟΝΣ

Θεωρεί τη Λιγκ 1 την κατηγορία της και για αυτό ο πρώτος στόχος της μετά την επάνοδό της ήταν η πάση θυσία παραμονή. Αν και ξεκίνησε άσχημα και είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της, κατάφερε να σοβαρευτεί από τις αρχές του 2020 και να καταφέρει να παραμείνει και φέτος στην κατηγορία.
Προπονητής παραμένει από τον Νοέμβριο του 2019 ο Ράσελ Μάρτιν, έως τότε παίκτης της ομάδας. Αν και άπειρος και ανέλαβε σχεδόν στην μέση της σεζόν, πιστώνεται την παραμονή. Ο Μάρτιν δεν θα έχει στη διάθεσή του τους άλλοτε συμπαίκτες του Γκίλμπι (αμυντικό) τον μέσο ΜακΓκραντλ και τον επιθετικό Χίλι που αποτελούν παρελθόν για την ομάδα. Κατάφερε όμως και απέκτησε τον έμπειρο αμυντικός Κίο και ως δανεικό τον μέσο Σόρενσεν.

ΓΟΥΙΜΠΛΕΝΤΟΝ

Σώθηκε και συνεχίζει και φέτος στη Λιγκ 1 όχι τόσο γιατί το άξιζε, αλλά γιατί η τελική κατάταξη αποφασίστηκε με βάση το σύστημα «πόντοι ανά αγώνα». Και η Γουίμπλετον βρέθηκε να έχει υψηλότερο συντελεστή από την Τρανμίρ, που τελικά πήρε τον δρόμο του υποβιβασμού.
Ο Γκλιν Χοτζ παραμένει στον πάγκο. Ανέλαβε ως υπηρεσιακός αρχικά τον περασμένο Σεπτέμβριο και στη συνέχεια αφού δεν βρέθηκε καλύτερη λύση έγινε ο επίσημος προπονητής. Αν και δεν θεωρείται ότι έχει εμπειρία, ωστόσο πιστώνεται το γεγονός ότι σε αντίξοες συνθήκες μπόρεσε και κράτησε συσπειρωμένη την ομάδα. Και τελικά έστω και από σπόντα την κράτησε στην κατηγορία. Ομάδα που βασίζεται κυρίως στην παραγωγή των ακαδημιών της και όχι στις αγορές που πραγματοποιεί. Έτσι το ερώτημα είναι αν η φετινή «σοδειά» θα μπορέσει να καλύψει τα κενά που δημιούργησαν οι αποχωρήσεις των μέσων Πίνοκ και Γουάγκσταφ. Απέκτησε μεν τους μέσους Γούντγιαρντ και Οκσάνεν αλλά δεν έρχονται ακριβώς με καλές περγαμηνές.

ΣΟΥΙΝΤΟΝ

Ζούσε με το όνειρο της επανόδου για τρία χρόνια. Τελικά τα κατάφερε κατακτώντας επάξια την άνοδο ούσα η πρώτη στη βαθμολογία όταν διακόπηκε το πρωτάθλημα. Υπό την τεχνική ηγεσία του Ρίτσι Γουέλενς που από τον Νοέμβριο του 2018 που έχει αναλάβει την ομάδα δείχνει ότι μπορεί να την οδηγήσει πιο ψηλά από ότι την βρήκε.
Απέκτησε τον έμπειρο επιθετικό Πίτμαν και τον επίσης έμπειρο χαφ Πέιν θέλοντας να δώσει στο ρόστερ της ομάδας την απαιτούμενη για την κατηγορία εμπειρία. Βέβαια έχασε τον σημαντικό επιθετικό Ντόιλ και τον μέσο Άντερσον και ίσως να χρειαστεί επιπλέον κινήσεις μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόδου.

ΚΡΟΥ

Ήταν ίσως η καλύτερη ομάδα της περυσινής σεζόν στη Λιγκ 2. Καλύτερη ακόμη και από τη Σουίντον με την οποία ισοβάθμησε στην κορυφή της βαθμολογίας. Καλό και κυρίως αποδοτικό ποδόσφαιρο (είχε την καλύτερη επίθεση της κατηγορίας) την οδήγησαν πανάξια στη Λιγκ 1. Στην οποία θα προσπαθήσει να διατηρηθεί.
Πίσω από αυτή τη θαυμάσια ομάδα βρίσκεται ο Ντέιβιντ Άρτελ. Επαγγελματίας από το 2017 όταν και ανέλαβε την Κρου αναδείχτηκε πέρυσι ως ο καλύτερος προπονητής στη Λιγκ 2. Έχασε τον βασικό μέσο της Τζόουνς αλλά με τις προσθήκες μεταξύ άλλων των επιθετικών Μαντρόν και Ζανζαλά φρόντισε να προσθέσει ποιότητα και εμπειρία σε μια ήδη καλή ομάδα. Λογικά δεν θα κινδυνέψει.

ΠΛΙΜΟΥΘ

Ολοκλήρωσε στην τρίτη θέση και με το τελευταίο απευθείας εισιτήριο στο χέρι μια επιτυχημένη χρονιά. Επιτυχημένη κυρίως γιατί η άνοδος είχε τεθεί ως στόχος από την αρχή και τελικά έγινε γεγονός αποδίδοντας καλό ποδόσφαιρο.
Μια ομάδα που ανταποκρίνεται απόλυτα στα θέλω του προπονητή της Ράιαν Λόου. Αν και δεν έχει μεγάλη εμπειρία ο δεδηλωμένα λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου και προπονητικών τακτικών του Γκουαρδιόλα και του Κλοπ έχει καταφέρει να αφήσει το στίγμα του. Η προσπάθεια που αναλαμβάνει τώρα είναι εμφανώς πιο δύσκολη. Να παραμείνει στην κατηγορία. Ο μέσος ΜακΛίοντ και οι εμπειροι μεσοεπιθετικοί Κούπερ και Ριβς θεωρούνται παίκτες που ταιριάζουν στο στυλ παιχνιδιού του Λόου και θα βοηθήσουν. Ο ίδιος πάντως άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο απόκτησης και άλλου παίκτη αν βρεθεί κάτι αξιόλογο στην αγορά.

ΝΟΡΘΑΜΠΤΟΝ

Πήρε το τέταρτο εισιτήριο μέσω της διαδικασίας των πλέι οφ. Αρχικά κατάφερε να κερδίσει μια θέση μέσα στη ζώνη. Έστω και την τελευταία. Αν και αντιμετώπισε θεωρητικά ανώτερες αντιπάλους, την Τσέλτεναμ στον ημιτελικό και την Έξετερ στον τελικό κατάφερε να τις προσπεράσει και να κατακτήσει την άνοδο.
Συνεχίζει στην τεχνική της ηγεσία ο Κιθ Κερλ, προπονητής της από το 2018. Αρκετά έμπειρος στις μικρές κατηγορίες της Αγγλίας και αυτό φάνηκε με τον τρόπο που κατέκτησε την άνοδο. Δύσκολο το έργο του καθώς η Νορθάμπτον θεωρείται από τα πρώτα φαβορί για επιστροφή. Εξαιτίας και της πενιχρής μεταγραφικής ενίσχυσης, από την οποία ξεχωρίζουν ο αμυντικός Μπόλγκερ και ο επιθετικός Νάταλ.

Η League One στη Stoiximan
Stoiximan λογότυπο
Παίξε Νόμιμα
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ