Κορυφαία εταιρία για στοίχημα ετοιμάζεται να αποκλείσει παίκτες που παρενοχλούν αθλητές διαδικτυακά
Η FanDuel έγινε η πρώτη μεγάλη εταιρεία για στοίχημα που παίρνει επίσημη θέση κατά της διαδικτυακής κακοποίησης αθλητών. Ο διάσημη εταιρία αθλητικών στοιχημάτων προειδοποίησε τους πελάτες του ότι μπορεί να αποκλειστούν από την πλατφόρμα αν παρενοχλούν αθλητές.
Η κίνηση αυτή ακολουθεί μια αναφορά της Παγκόσμιας Ένωσης Τένις Γυναικών (WTA) και της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τένις (ITF), η οποία διαπίστωσε εκτεταμένη κακοποίηση, κυρίως εναντίον γυναικών παικτριών, από εξοργισμένους παίκτες του στοιχήματος.
Χρησιμοποιώντας ένα σύστημα ανίχνευσης που βασίζεται σε τεχνητή νοημοσύνη και αναπτύχθηκε από την εταιρεία Signify Group, η αναφορά εντόπισε περισσότερες από 8.000 υβριστικές αναρτήσεις από 4.200 λογαριασμούς το 2023. Περίπου το 40% της κακοποίησης αυτής προήλθε από παίκτες του στοιχήματος, ποσοστό που αυξάνεται στο 77% όταν πρόκειται για άμεσα μηνύματα προς τους προσωπικούς λογαριασμούς των αθλητών.
Δικαίωμα Τερματισμού
Η FanDuel, που είναι επίσημος συνεργάτης στοιχημάτων της WTA, τροποποίησε την προηγούμενη εβδομάδα τους όρους χρήσης της, ώστε να της δίνεται το δικαίωμα να αναστέλλει ή να τερματίζει λογαριασμούς πελατών για υβριστική συμπεριφορά. Το νέο άρθρο επισημάνθηκε σε email που εστάλη στους χρήστες στις 24 Ιουνίου.
«Έχουμε το δικαίωμα, κατά τη διακριτική μας ευχέρεια, να αναστείλουμε ή να τερματίσουμε τον λογαριασμό σας και/ή να σας αποκλείσουμε από τις υπηρεσίες μας αν διαπιστώσουμε ότι αποτελείτε απειλή για την ασφάλεια των συμμετεχόντων σε ένα αθλητικό γεγονός ή αν αποκαλυφθεί ότι παρενοχλήσατε έναν διαιτητή, προπονητή ή οποιονδήποτε συμμετέχει σε αθλητική διοργάνωση.»
Την ίδια εβδομάδα, η Βρετανίδα τενίστρια και νούμερο δύο στη χώρα, Κέιτι Μπόλτερ, δήλωσε στο BBC ότι έχει δεχθεί απειλές για τη ζωή της από δυσαρεστημένους παίκτες του στοιχήματος κατά τη διάρκεια του Roland Garros.
Θετική Ανταπόκριση από τον Κλάδο
Η εφημερίδα The Guardian αναφέρει ότι η WTA και η ITF έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με τον κλάδο του στοιχήματος για να ακολουθήσουν το παράδειγμα της FanDuel, με πολλούς παρόχους να ανταποκρίνονται θετικά.
«Η αναφορά έχει προκαλέσει έναν εποικοδομητικό διάλογο με τη βιομηχανία του στοιχήματος», δήλωσε εκπρόσωπος της WTA και της ITF. «Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για περισσότερες ενέργειες από την πλευρά του κλάδου, στο πλαίσιο μιας συλλογικής προσπάθειας για την εξάλειψη της κακοποίησης που σχετίζεται με τα στοιχήματα στο τένις. Ελπίζουμε η βιομηχανία να ανταποκριθεί θετικά στο κάλεσμά μας.»
Οι διοργανωτές των τουρνουά έχουν ήδη λάβει μέτρα κατά της κακοποίησης, αναφέροντας τους χειρότερους παραβάτες στην αστυνομία και απαγορεύοντάς τους την αγορά εισιτηρίων για τουρνουά Grand Slam, WTA και ATP.
Ωστόσο, οι υπεύθυνοι του τένις ζητούν από τις εταιρείες στοιχημάτων να αναλάβουν μεγαλύτερη ευθύνη, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης εκστρατειών ενημέρωσης για το διαδικτυακό μίσος και το ευ αγωνίζεσθαι.