Πάγος όταν χτύπησε ο Μόρις, αλλά ο Ολυμπιακός συνεχίζει αγριεμένος
Ο Παντελής Διαμαντόπουλος γράφει για την επιστροφή των Πειραιωτών στις ευρωπαϊκές νίκες και την κακιά στιγμή που χάλασε το πάρτι
Ήταν πολύ ζεστό το κλίμα στο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι κάτι λιγότερο από ένα πεντάλεπτο για την λήξη του ματς. Εκεί ο Μόντε Μόρις, σωριάστηκε πίσω από την μπασκέτα που έκανε επίθεση ο Ολυμπιακός και έφυγε υποβασταζόμενος για τα αποδυτήρια. Πάγωσαν όλοι. Όχι γιατί ήταν ο παίκτης που περίμεναν πως και πως στην περιφέρειά τους οι Περιαιώτες, αλλά πολύ απλά γιατί ήταν ένας παίκτης που στα καλά του καθουμένου αποχώρησε με δυνατούς πόνους. Και ήταν αρκετό όλο αυτό, ακόμη και να χαλάσει την ψυχολογία των παικτών του Μπαρτζώκα.
Είχαν χτίσει μια διαφορά και η Μπάγερν βρήκε την ευκαιρία να την ροκανίσει. Δεν έφτασε στους φιλοξενούμενους για να κερδίσουν (φρόντισε ο Ντόρσεϊ κυρίως για αυτό), αλλά τους έδωσε την ευκαιρία να… αναπνεύσουν σε έναν αγώνα που φαινόταν ξεγραμμένος.
Από ‘κει και πέρα, ελάχιστοι ασχολήθηκαν στο λιμάνι με την κακή παρένθεση , την ήττα δηλαδή από την Φενέρ, μιας και το 2026 με τον ερχομό του, έφερε καλά πράγματα στον Ολυμπιακό. Πρώτα το διπλό στο OAKA και μετά τον Ταϊρίκ Τζόουνς, που τον έχει ανάγκη η ομάδα τόσο πολύ και θα φανεί στο εγγύς μέλλον. Το ματσάκι στην Πόλη λοιπόν, δεν μπορούσε να… αγγίξει τους «ερυθρόλευκους» που κέρδισαν την Μπάγερν και έκαναν την αναμέτρηση με την Βαλένθια που ακούστηκαν αποδοκιμασίες, να είναι τόσο μα τόσο μακρινή. Νέος άνεμος πνέει στον Πειραιά. Βέβαια το μπάσκετ είναι ένα άθλημα που κρίνεται βαθιά άνοιξη, αλλά από την στιγμή που είμαστε υποχρεωμένοι (και έτσι είναι το σωστό να συζητάμε για κάθε αγώνα και για κάθε περιπέτεια), το σίγουρο είναι ότι από την αρχή της σεζόν μέχρι τώρα, το κέφι βρίσκεται στα καλύτερά του. Οι Γερμανοί το πάλεψαν το ματσάκι (Γερμανοί είναι άλλωστε), όμως δεν είναι η ομάδα που μπορεί να πάρει διπλό στο ΣΕΦ ειδικά στην παρούσα φάση.
Μπορεί λοιπόν, ο κόσμος του Ολυμπιακού δικαιολογημένα να μην ήταν και πολύ ευχαριστημένος με το + 2 του ημιχρόνου, η αλήθεια είναι όμως, ότι είδαμε ένα γεμάτο ημίχρονο που είχε τα πάντα. Ακόμη και… τρελομπάσκετ. Η ελληνική ομάδα δεν είχε την εικόνα του συνόλου που ντε και καλά θα κέρδιζε το ματς. Αντιθέτως, οι Γερμανοί μπήκαν πολύ ώριμα. Πέρα από την σταθερή απειλή από την περιφέρεια, ξεκίνησαν με σωστή άμυνα και εμφάνισαν πλουραλισμό στην επίθεση. Όσους έβαλε ο Πέσιτς, όλοι έδωσαν και κάτι. Ο Ολυμπιακός όμως βρήκε τις λύσεις. Πώς; Πρώτα απ’ όλα είχε έναν σταθερό στο σκοράρισμα. Τον Βεζένκοβ. Μετά χρειαζόταν κάποιον να… ανακατέψει την κατάσταση. Τον βρήκε. Γουόρντ. Και τρίτον, πίεσαν καλά στην μπάλα. Πολύ ψηλά μάλιστα στο γήπεδο έκλεψαν μπάλες και έφτασαν σε καρφώματα που τους έδωσαν και ψυχολογία, αλλά ξεσήκωσαν και το γήπεδο. Ο Χολ ταίριαξε στο διάστημα που αγωνίστηκε με τους αντίπαλους ψηλούς, άσχετα αν ο κόσμος γούσταρε και περίμενε πως και πως να δεις Ταϊρίκ Τζόουνς.
Δεν ήταν η πρώτη φορά που οι Πειραιώτες βγαίνοντας από τα αποδυτήρια για το δεύτερο μέρος, αποφασίζουν να βγάλουν τις δαγκάνες. Να σκεφτείτε από το 20’ ως το 29’ η Μπάγερν είχε 9 πόντους! Ο Βεζένκοβ συνέχιζε στους ρυθμούς του, αλλά την ίδια ώρα είχε πάρει φόρα και οργίαζε ο Νίκολα Μιλουτίνοβ. Ο Σέρβος αποθεώθηκε , επέστρεψε μετά την απουσία του στο ματς με την Φενέρ και έπαιξε καταλυτικό ρόλο για να γυρίσουν και οι νίκες στην ομάδα.
Το παιχνίδι θα ‘χε καθαριστεί ακόμη πιο εύκολα, αν απέναντι στον Ολυμπιακό δεν ήταν η Μπάγερν που κατά την γερμανική τακτική και φιλοσοφία, δεν παρατάει τίποτα. Κι αν δεν χτύπαγε και ο Μόρις. Ο Μπαρτζώκας πήγε με τρία γκάρντ στην μεγαλύτερη διάρκεια του δευτέρου μέρους. Δεν είδαμε Γουόρντ παρότι ο Αμερικανός ήταν πολύ καλός στο 20λεπτο, οι «ερυθρόλευκοι» δούλεψαν με Μόρις (μέχρι που χτύπησε), Γουόκαπ, Ντόρσεϊ και αν ρίξετε μια ματιά στην στατιστική, θα δείτε να ξεχωρίζουν οι ασίστ του Ολυμπιακού, η τεράστια διαφορά των επιθετικών ριμπάουντ των δυο ομάδων και τα πολλά λάθη των Γερμανών. Όλα όσα διαβάσατε βέβαια, ελάχιστη σημασία έχουν μπροστά στην υγεία και αυτό που μετράει είναι, ο τραυματισμός του Μόντε Μόρις να είναι όσο το δυνατόν πιο ελαφρύς.