Tσάμπιονσιπ Αγγλίας: Preview της σεζόν 2020

Ανανεώθηκε:
Τσάμπιονσιπ Αγγλία

Η τελευταία γεύση που είχαμε από την Τσάμπιονσιπ ήταν του πιο συναρπαστικού φινάλε των πολλών τελευταίων χρόνων. Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου ξεκινά η καινούρια σεζόν η οποία αν και θα γίνει υπό την επήρεια της πανδημίας δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι εξίσου συναρπαστική. Η καθυστέρηση στην έναρξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων βέβαια φορτώνει περισσότερο το ήδη βαρύ πρόγραμμα (οι ομάδες θα δώσουν 13 αγωνιστικές μεσοβδόμαδα). Και θα έχουν δικαίωμα μόνο για 3 αλλαγές σε κάθε παιχνίδι.

Αλλά στην Τσάμπιονσιπ κάθε χρόνο πάντα δημιουργείται μια ιστορία που αξίζει να παρακολουθείς με ενδιαφέρον μέχρι το τέλος. Και αν διαβάσετε τις παρουσιάσεις των ομάδων, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν πολλές τέτοιες.

Τσάμπιονσιπ και COVID-19

Όπως σε κάθε γήπεδο του κόσμου, έτσι και σε αυτά της Τσάμπιονσιπ οι αγώνες μετά την περσινή διακοπή διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών. Και χωρίς θεατές θα ξεκινήσει και η νέα σεζόν. Κάτι που όλοι ελπίζουν ότι σύντομα θα αλλάξει και θα επιτραπεί η διεξαγωγή παιχνιδιών με ένα ποσοστό φιλάθλων στις εξέδρες. Παρήγορο ότι η EFL έχει επιλέξει ήδη δύο αγώνες της Κέμπριτζ (Β’) σε Λιγκ Τρόφι και Λιγκ 2 για τις πρώτες δοκιμές.

Επίσης όπως σε κάθε ποδοσφαιρική γωνιά του πλανήτη η πανδημία δημιούργησε νέα οικονομικά δεδομένα στις ομάδες. Και άρα επιφυλακτικότητα στα μεγάλα οικονομικά ανοίγματα. Σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι η μεταγραφική περίοδος ολοκληρώνεται στα μέσα Οκτωβρίου, οι κινήσεις σχεδόν του συνόλου των ομάδων ήταν προσεκτικές και μετρημένες. Και ίσως αποτελέσουν και πρόκριμα για την εφαρμογή του salary cup.

Σύστημα Διεξαγωγής

Το πρωτάθλημα της Τσάμπιονσιπ αποτελείται από 24 ομάδες και διεξάγεται σε δύο γύρους (46 αγωνιστικές). Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις πρώτες δύο θέσεις κερδίζουν απευθείας την άνοδο στην Πρέμιερ, ενώ ένα ακόμα εισιτήριο κρίνεται από τα πλέι οφ (θέσεις 3-6). Στην ουρά υποβιβάζονται απευθείας αυτοί που θα τερματίσουν στις τελευταίες τρεις θέσεις. Σε περίπτωση ισοβαθμίας τα κριτήρια είναι κατά σειρά η διαφορά τερμάτων, η καλύτερη επίθεση και τα μεταξύ τους παιχνίδια.

ΜΠΟΡΝΜΟΥΘ

Δεν κατάφερε να ανανεώσει την παραμονή της στην Πρέμιερ για 6η χρονιά πληρώνοντας το εξαιρετικά άσχημο φίνις. Ο επίλογος γράφτηκε με 9 ήττες σε 13 αγώνες – δύο νίκες και δύο ισοπαλίες οι υπόλοιποι – και έτσι η Μπόρνμουθ επέστρεψε στην Τσάμπιονσιπ. Αν και πρόκειται για ένα από τα ιστορικότερα club της χώρας με 120 χρόνια ιστορίας, δεν έχει ποτέ καταφέρει να εδραιωθεί ως υπολογίσιμη δύναμη. Κάτι που ήθελε να πετύχει με την παρουσία της στην κορυφαία κατηγορία, αλλά μάλλον θα πρέπει να περιμένει να ξεκινήσει ένας επόμενος κύκλος. Και μια καινούρια ομάδα.

Και αυτό γιατί ο άνθρωπος που δημιούργησε την ομάδα που ανέβηκε και παρέμεινε στην Πρέμιερ, ο Έντι Χάουι αποχώρησε μετά από 8 χρόνια. Στην θέση του θα κάθεται πλέον ο άμεσος συνεργάτη του όλα αυτά τα χρόνια, Τζέισον Τίνταλ. Ο 42χρονος τεχνικός μπορεί όλα αυτά τα χρόνια να απέκτησε την απαιτούμενη τεχνογνωσία, αλλά είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει πρώτο ρόλο. Ο υποβιβασμός έφερε όπως ήταν φυσικό αλλαγές και στο ρόστερ. Ο προϋπολογισμός της μειώθηκε σημαντικά και δεν μπορούσε να αντέξει κάποια βαριά συμβόλαια. Επιπλέον σεβάστηκε την επιθυμία πολλών παικτών της  να μην την ακολοθουθήσουν στην Τσάμπιονσιπ. Έτσι αποχώρησαν μεταξύ άλλων ο τερματοφύλακας Ράμσντεϊλ ο επιθετικός Άκε και ο επιθετικός Κάλουμ Γουίλσον. Οι πωλήσεις έφεραν στο ταμείο της ομάδας πάνω από 100 εκατομμύρια λίρες, ποσό που αναμένεται να αυξηθεί καθώς δεν έχουν τελειώσει οι αποχωρήσεις. Σε ότι αφορά την ενίσχυσή της, αυτή έγινε κυρίως με επιστροφές δανεικών. Ίσως μέχρι το τέλος της μεταγραφικής περιόσου να προχωρήσει σε κάποιες αγορές, αλλά σίγουρα όχι σε εντυπωσιακές κινήσεις. Δεν δείχνει να έχει βλέψεις για άμεση επιστροφή, αλλά να θέλει να χτίσει μια νέα ομάδα από την αρχή.

ΓΟΥΟΤΦΟΡΝΤ

Ακολούθησε την Μπόρνμουθ τόσο στην άνοδο, αλλά και στον υποβιβασμό. Με τη διαφορά ότι ο τελευταίος χρόνος στην Πρέμιερ ήταν πιο επεισοδιακός για τη Γουότφορντ. Θέλοντας να αποφύγει το μοιραίο η διοίκηση άλλαξε τέσσερις προπονητές και πάλι κατέληξε σχεδόν ακέφαλη στο φινάλε, καθώς ο τελευταίος της τεχνικός απομακρύνθηκε μόλις δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε. Στον πάγκο της θα βρίσκεται ο πρώην προπονητής του ΠΑΟΚ, Βλάνταν Ίβιτς ο οποίος εξαργύρωσε με τον καλύτερο τρόπο την παρουσία του στον πάγκο του δικεφάλου και τα δύο πρωταθλήματα Ισραήλ που κατέκτησε.
Ο Σέρβος τεχνικός έπιασε δουλειά χωρίς ουσιαστικά να ξέρει με ποιο ρόστερ θα κατέβει και θα ολοκληρώσει το πρωτάθλημα η ομάδα του. Γιατί μπορεί λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα να μην έχει χάσει κάποια από τα βασικά στελέχη της περυσινής ομάδας, αλλά οι σειρήνες ηχούν ακόμα και αρκετοί βρίσκονται κοντά στην πόρτα εξόδου. Σε ότι αφορά τα νέα πρόσωπα απέκτησε με μεταγραφή τον 19χρονο μπακ Ενγκάκια από τη Γουέστ Χαμ και με δανεισμό τον 36χρονο φορ Μάρεϊ από την Μπράιτον. Είχε επίσης κάποιες επιστροφές δανεικών. Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα υπάρξει ενίσχυση σε περίπτωση αποχώρησης πρωτοκλασάτου ποδοσφαιριστή. Στο Νησί η διοίκηση έχει τη φήμη του προπονητοφάγου. Κάτι που απέδειξε περίτρανα και την περασμένη σεζόν. Από την υπομονή που θα δείξει ή δεν θα δείξει θα κριθούν πολλά.

ΝΟΡΙΤΣ

Δεν ανταποκρίθηκε στο επίπεδο και στις απαιτήσεις της Πρέμιερ και υποβιβάστηκε ως τελευταία έχοντας τη χειρότερη άμυνα και επίθεση της κατηγορίας. Μια ομάδα που κατέκτησε τον τίτλο στην Τσάμπιονσιπ και πήρε την άνοδο παίζοντας επιθετικό και θεαματικό ποδόσφαιρο δεν μπόρεσε σε καμία περίπτωση να δείξει έστω μέρος του χαρακτήρα της. Και μάλιστα τερμάτισε τελευταία με ένα ιδιαίτερα αρνητικό σερί δέκα ηττών.

Η καταστροφική και συνάμα τραυματική εμπειρία δεν κλόνισε τον 43χρονο Ντάνιελ Φάρκε. Ο Γερμανός προπονητής που ήταν ο επικεφαλής της πορείας τίτλου και ανόδου σίγουρα πήρε ένα σκληρό μάθημα και με βάση αυτή την εμπειρία ετοιμάζεται να μπει στην φετινή σεζόν. Το θετικό είναι ότι μέχρι ώρας έχει καταφέρει να κρατήσει τους σημαντικότερους παίκτες της και όλες οι προσθήκες που έγιναν πραγματοποιήθηκαν με λογική της εμβάθυνσης του ρόστερ και να μικρύνει ο μέσος όρος ηλικίας της ομάδας. Αν τελικά καταφέρει και κρατήσει όλον τον βασικό της κορμό θα πρέπει να θεωρείται από τα φαβορί για άνοδο.

ΜΠΡΕΝΤΦΟΡΝΤ

Έχασε ιστορική ευκαιρία να παίξει στην Πρέμιερ μετά από 73 χρόνια. Έχασε μέσα από τα χέρια της την ευκαιρία κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου και στα πλέι οφ κατάφερε να φτάσει μέχρι τον τελικό. Εκεί, στον αγώνα των 140 εκατομμυρίων, δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το εμπόδιο της ανώτερης όπως αποδείχτηκε Φούλαμ και έχασε με 2-1 στην παράταση (0-0 κ.α). Θα συνεχίσει στο τιμόνι της ο Τόμας Φρανκ, που κρατά της τύχες της ομάδας τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Και είναι αυτός που δημιούργησε το ισχυρό αυτό σύνολο.

Όλοι στην ομάδα ασχολούνται αν θα παραμείνουν στο ρόστερ οι Μπενραμά, Γουάτκινς ή αν θα ακολουθήσουν τον χαφ Μοκότσο που ήδη αποχώρησε. Η ίδια πάντως φρόντισε και απέκτησε τον πρώτο σκόρερ της Λιγκ 1, Τόνεϊ από την Πιτέρμπορο και ενίσχυσε έτσι ένα έτσι και αλλιώς δυνατό ρόστερ. Εξακολουθεί να θεωρείται φαβορί για άνοδο και μπαίνοντας στο νέο της γήπεδο, το «Μπρέντφορντ Κομιούνιτι» αναμένεται να αποκτήσει νέα δυναμική. Ειδικά όταν θα επιτραπούν θεατές.

ΚΑΡΝΤΙΦ

Προσαρμόστηκε πολύ δύσκολα στην σκληράδα της Τσάμπιονσιπ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχει σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή της και να χάσει σημαντικό έδαφος στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος. Εκμεταλλεύτηκε τη διακοπή και με έξι νίκες σε εννιά αγώνες κατάφερε να είναι στις ομάδες των πλέι οφ ως πέμπτη. Την απέκλεισε η Φούλαμ αν και στον επαναληπτικό στο Λονδίνο έφτασε πολύ κοντά σε μια μεγάλη ανατροπή. (κέρδισε με 1-2 ενώ είχε ηττηθεί με 0-2 στην Ουαλία).

Στον πάγκο της θα συνεχίσει να βρίσκεται ο Νιλ Χάρις (είχε αναλάβει στα μέσα Νοεμβρίου) και θεωρήθηκε ο κύριος υπεύθυνος της μεταμόρφωσης της ομάδας. Δεν έχασε παίκτες και προχώρησε σε λίγες και στοχευμένες κινήσεις. Απέκτησε από τη Γουίγκαν τον επιθετικό Μουρ που ήταν διακαής πόθος του Χάρις καθώς θεωρεί ότι ταιριάζει άριστα με τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας. Ευελπιστεί να έχει μια ανάλογη πορεία με πέρυσι, αλλά με καλύτερη κατάληξη.

ΣΟΥΟΝΣΙ

Ήταν μια από τις πρωταγωνίστριες του πιο συναρπαστικού φινάλε στην Τσάμπιονσιπ τα τελευταία πολλά χρόνια. Την ώρα που η Νότιγχαμ αυτοκτονούσε δεχόμενη περισσότερα από τα «αναγκαία» γκολ, η ίδια πετύχαινε όσα χρειαζόταν για να μπορέσει να μπει στην εξάδα. Εκεί βρήκε την Μπρέντφορντ την οποία και κέρδισε στον πρώτο αγώνα με 1-0. Αφελώς νόμισε ότι ξεμπέρδεψε και η ήττα με 3-1 στον επαναληπτικό την άφησε εκτός συνέχειας.

Προπονητής της παραμένει ο Στιβ Κούπερ που μετά το αγροτικό του στις «μικρές» εθνικές κράτησε για πρώτη φορά τιμόνι επαγγελματικής ομάδας. Και τα κατάφερε πολύ καλά. Και ίσως είναι το πλέον κατάλληλο πρόσωπο για την θέση αυτή, καθώς η Σουόνσι βασίζεται συνήθως στα «προϊόντα» των εξαιρετικών ακαδημιττες και ﷽ στα πλέι οφ. Αρχικά συμπλ πλών της και όχι σε εντυπωσιακές μεταγραφές. Και οι ακαδημίες είναι αυτές που και φέτος θα κληθούν να καλύψουν τις αποχωρήσεις βασικών στελεχών. Μια πορεία όπως της προηγούμενης σεζόν θα ήταν ικανοποιητική.

ΝΟΤΙΓΧΑΜ

Έκανε ότι πέρναγε από το χέρι της για να χάσει τη συμμετοχη στα πλέι οφ. Αρχικά συμπλήρωσε έξι αγώνες χωρίς νίκη (τρει ισοπαλίες και τρεις ήττες). Και ακόμη και την τελευταία αγωνιστική αν και ξεκινησε από θέση ισχύος απέναντιο στην Σουόνσι, που έπρεπε να κάνει ένα μικρό θαύμα για να καλύψει διαφορά τριών βαθμών και πέντε τερμάτων, έβαλε το χέρι της στην υλοιποίηση αυτού του θαύματος. Έχασε με 1-4 από την αδιάφορη Στόουκ, τα τελευταία τρια γκολ τα δέχτηκε από το 80 και μετά, και έτσι έδωσε στη Σουόνσι την ευκαρία να κερδίσει με 4-1 την Ρέντινγκ και να πάρει τη θέση της στην εξάδα.

Ο Γάλλος προπονητής Σαμπρί Λαμουσί θα συνεχίσει στον πάγκο της ομάδας παρά την απώλεια της 6άδας, αλλά ο 47χρονος τεχνικός γνωρίζει ότι η ανοχή στο πρόσωπό του θα έχει συγκεκριμένα όρια. Ο Γάλλος θα πρέπει ουσιαστικά να δημιουργήσει μια νέα ομάδα, καθώς για άλλη μια χρονιά η ομάδα προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ της αποκτώντας και πουλώντας παίκτες. Η κύρια αλλαγή που εντοπίζεται είναι ότι ενδιαφέρεται να αποκτήσει παίκτες που μπορούν να παίξουν ποδόσφαιρο κατοχής και πρωτοβουλίας. Ένα στυλ ποιχνιδιού που δεν έδειξε ότι το είχε πέρυσι. Με στόχευση στην εξάδα των πλέι οφ και φέτος.

ΜΙΛΓΟΥΟΛ

Προσπαθούσε σχεδόν μέχρι το τέλος να κερδίσει τη συμμετοχή της στα πλέι οφ. Την οποία και έχασε μαθηματικά δύο στροφές πριν το τέλος και τελικά τερμάτισε στην όγδοη θέση. Ο 46χρονος Γκάρι Ρόουετ θα είναι ο προπονητής της και φέτος. Ανέλαβε την ομάδα στα τέλη Οκτωβρίου και ουσιαστικά δεν κατάφερε να δουλέψει όπως θα ήθελε καθώς έκανε περισσότερο διαχείρηση της κατάστασης που βρήκε. Είναι πάντως έμπειρος τεχνικός και όλοι στην ομάδα πιστεύουν ότι μπορεί να αφήσει έργο. Δεν έχασε παίκτες, ενώ πραγματοποίησε λίγες αλλά προσεκτικές και στοχευμένες κινήσεις. Απέκτησε τον αριστερό μπάκ Μαλόουν από την Ντέρμπι και τον χαφ Γουντς από την Στόουκ, ενώ με την μορφή δανεισμού από την Τότεναμ πήρε τον 18χρονο φορ Πάροτ. Θα παλέψει και πάλι για είσοδο στα πλέι οφ.

ΠΡΕΣΤΟΝ

Ένα κακό διάστημα στα τέλη Φεβρουαρίου έχοντας μόλις δύο νίκες σε 12 αγώνες και η δυσκολία στο σκοράρισμα που τη διέκρινε σε όλη τη σεζόν είχε ως αποτέλεσμα να την αφήσει εκτός 6άδας δύο αγωνιστικές πριν το τέλος. Τελικά κατέλαβε την 9η θέση απέχωντας μόλις 4 βαθμούς από την θέση που οδηγούσε στα πλέι οφ.

Στον πάγκο της θα παραμείνει ο 39χρονος Αλεξ Νιλ για 4η χρονιά. Ο Σκωτσέζος προπονητής  έχει δημιουργήσει ένα αξιόμαχο σύνολο που επιτρέπει στην Πρέστον να είναι σε συνεχή διεκδίκηση συμμετοχής στα πλεί οφ. Και όλοι ελπίζουν ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για να το κάνει. Δεν έχασε και δεν απέκτησε παίκτες, πλην κάποιων δανεικών που γύρισαν. Κύριο μέλημα τους ήταν να κρατήσουν τον κορμό της ομάδας, κάτι που μέχρι στιγμής δείχνουν ότι το έχουν καταφέρει. Στόχος η 6αδα. Το πόσο ρεαλιστικός είναι θα δείξει.

ΝΤΕΡΜΠΙ

Για ακόμη μια χρονιά δεν κατάφερε να κινηθεί στο επίπεδο που η ίδια θεωρεί ότι μπορεί. Αποτέλεσμα να μείνει εκτός πλέι οφ για άλλη μια χρονιά πληρώνοντας κυρίως την έλλειψη σταθερότητας. Και μπορεί η απόκτηση του Ρούνεϊ να της έδωσε τις λύσεις που χρειαζόταν και να κατάφερε να καλύψει κάποιο από το χαμένο έδαφος, αλλά 4 διαδοχικές ήττες μετά τη διακοπή όρισαν την μοίρα της. Και τη θέση της στην τελική κατάταξη, μόλις 10η θέση και σε απόσταση 6 βαθμών από την είοσοδο στα πλέι οφ.

Ο Φιλίπ Κοκού έδειξε ότι άργησε να κατανοήσει και να προσαρμοστεί στις συνθήκες και τις ανάγκες της κατηγορίας. Αλλά είχε την ανοχή και τον απαραίτητο χρόνο από τους διοικούντες για να παρουσιάσει και να υλοποιήσει τις ιδέες του. Χρόνος και ανοχή που πιθανότητα δεν θα είναι τόσο γενναιώδωρα φέτος. Ο Ολλανδός τεχνικός στη μεταγραφή φρόντισε να θωρακήσει τα μετόπισθεβ αποκτώντας από την Γουίγκαν τον τερματοφύλακα Μάρσαλ και εμπιστεύτηκε για τη θέση του στόπερ τον συμπατριώτη του Τε Βίρικ που απέκτησε από την Γκρόνινγκεν. Οι επόμενες κινήσεις αναμένεται να είναι στο δημιουργικό  κομμάτι, και ελπίζωντας σε βοήθεια που πάντα έχει από ταλέντα της εξαιρετικής της ακαδημίας ελπίζει να πάει ψηλότερα. Θα θεωρηθεί αποτυχία η μη συμμετοχής της για άλλη μια χρονιά στα πλεί οφ.

ΜΠΛΑΚΜΠΕΡΝ

Κάθε χρόνο δείχνει ότι κάνει μικρά αλλά εμφανή βήματα βελτίωσης. Βήματα που θα μπορούσαν ακόμη και να την οδηγήσουν στα πλέι οφ. Τελικά τερμάτισε στην 11η θέση μένοντας 7 βαθμούς από τον στόχο. Πλήρωσε κατά βάση την αναιμική εκτός έδρας παρουσία της και την τραγική αμυντική λειτουργία της. Στοιχεία που καλείται να διορθώσει φέτος ο Τόνι Μόουμπρεϊ που συνεχίζει στον πάγκο της από τον Φεβρουάριο του ’17 που ανέλαβε. Αρχικά την ανέβασε στην Τσάμπιονσιπ και τώρα ο έμπειρος 56χρονος τεχνικός καλείται να της ανεβάσει επίπεδο.

Σημαντικές κινήσεις δεν έγιναν, καθώς τα οικονομικά του συλλόγου είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Απέκτησε τον Βέλγο τερματοφύλακα Καμίνσκι, ενώ κύριο μέλημα του τεχνικού της είναι να αποκτήσει παίκτες που θα βελτιώσουν την τραγικής της αμυντική λειτουργία. Αν και απομένουν λίγες ώρες πριν την έναρξη της σεζόν, οι παίκτες αυτοί δεν έχουν βρεθεί. Αλλά η αναζήτηση συνεχίζεται. Αν βρεθούν αξιόπιστες λύσεις θα μπορέσει να κάνει το βήμα εμπρός που θέλει.

ΜΠΡΙΣΤΟΛ ΣΙΤΙ

Έμεινε νωρίς εκτός κούρσας πλέι οφ και αυτό ήρθε σε πλήρη αντίθεση με τις υψηλές φιλοδοξίες που είχαν δημιουργηθεί στο ξεκίνημα της περυσινής σεζόν. Το μάρμαρο το πλήρωσε ο προπονητής της Λι Τζόνσον, ο οποίος απολύθηκε ύστερα από 3,5 χρόνια στην ομάδα. Η ευθύνη ανατέθηκε στον βοηθό του Ντιν Χόλντεν αλλά δεν μπορούσε παρά να βελτιώσει ελαφρώς την τελική κατάταξη. Τερμάτισε στην 12η θέση. Ο 41χρονος τεχνικός αν και δεν έχει εργασιακή εμπειρία ως πρώτος προπονητής ανακοινώθηκε ότι θα συνεχίσει να προπονεί το κλαμπ. Προς μεγάλη έκπληξη και απογοήτευση των οπαδών.

Με ένα ντεμαράζ κινήσεων τις τελευταίες ημέρες απέκτησε τον στόπερ Μόουσον από τη Φούλαμ, τον μέσο Γουίλιαμς από τη Γουίγκαν και τον επιθετικό Μάρτιν από την Ντέρμπι. Ο Χόλντεν δήλωσε ότι θα γίνουν και άλλες μεταγραφές προκειμένου να ενισχυθεί η ομάδα με δημιουργικούς χαφ και να καλύψει τα όποια κενά δημιούργησαν οι αποχωρήσεις. Αν ο νεαρός τεχνικός καταφέρει και ανταποκριθεί στο βάρος και «δέσει» γρήγορα την ομάδα, θα είναι από τις υποψήφιες για τα πλεί οφ.

ΚΠΡ

Κατέλαβε τελικά την 13η θέση μένοντας μακριά από την ζώνη των πλέι οφ. Παράξενο για την πέμπτη πιο παραγωγική επίθεση της κατηγορίας, απόλυτα λογικό για την 3η χειρότερη άμυνα. Όλη αυτή η αστάθεια της μπορεί να μην την άγχωσε για υποβιβασμό, αλλά ποτέ δεν τις επέτρεψε να ελπίζει βάσιμα για κάτι παραπάνω.

Συνεχίζει στον πάγκο της ο Μαρκ Γουαρμπάρτον. Ο 58χρονος έχει δύσκολο έργο και το ξέρει. Μπορεί να απέκτησε τον στόπερ Ντίκι από την Οξφορντ, αλλά αυτή η προσθήκη από μόνη της δεν είναι αρκετή για να λύσει όλα τα αμυντικά της προβλήματα. Επίσης η επένδυση στον επιθετικό Ντάικς που αγόρασε από τη Λίβινγκστον δεν είναι σίγουρο ότι θα καλύψει το κενό που δημιούργησε η αποχώρηση του Χιούγκιλ για την Νόριτς. Ή αυτή του Εζέ στην Κρίσταλ Πάλας. Αν και πλέον το ταμείο είναι πιο άνετο για να σηκώσει περαιτέρω ενίσχυση, παραμένει αμφίβολο αν θα βρεθούν την τελευταία στιγμή οι κατάλληλοι παίκτες. Ασφαλής πρόβλεψη θα μπορέσει να γίνει όταν ολοκληρωθεί το παζλ.

ΡΕΝΤΙΝΓΚ

Τερμάτισε στη 14η θέση άνετη και χωρίς να έχει το άγχος του υποβιβασμού με το οποίο τερμάτιζε τα προηγούμενα χρόνια. Και εκεί που όλα έδειχναν ότι θα έχει άλλη μια συνηθισμένη χρονιά, αιφνιδιαστικά στα τέλη Αυγούστου η διοίκηση αποφάσισε να προσλάβει ως προπονητή τον Σέρβο Βέλικο Παούνοβιτς. Ο πρώην τεχνικός διευθυντής της και μέχρι τότε προπονητής της Μπόουεν αρνήθηκε να εγκαταλείψει τον πάγκο και να γυρίσει στα θεωρεία και παραιτήθηκε.

Ο 43χρονος Σέρβος πρώην προπονητής του Σικάγο προχώρησε σε πολλές αλλαγές στο ρόστερ, θέλοντας να το προσαρμόσει στις δικές του απαιτήσεις. Και φυσικά δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει τις προσθαφαιρέσεις αν και μένουν κυριολεκτικά ώρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος. Και δεδομένου ότι όσο περνούν οι μέρες οι λύσεις και οι επιλογές λιγοστεύουν, η χρονιά για τη Ρέντινγκ δεν προβλέπεται να είναι καθόλου εύκολη.

ΣΤΟΟΥΚ

Εκεί γύρω στα μέσα Νοεμβρίου η Στόουκ ήταν στην τελευταία θέση της κατηγορίας και πλέον από τις πρώτες υποψήφιες να οδηγηθεί στη Λιγκ 1. Αν και όταν ξεκίνησε η σεζόν ο προπονητής της Νέιθαν Τζόουνς μιλούσε για άνοδο. Απομακρύνθηκε με συνοπτικές διαδικασίες και θέση του ανέλαβε ο Μάικλ Ο’ Νιλ με μόνο στόχο να σώσει τη σεζόν. Και το κατάφερε καταλαμβάνοντας την 15η θέση.
Φέτος ο 51χρονος Βορειοϊρλανδός προπονητής καλείται να δείξει τις ικανότητες του και όχι απλώς να σώσει την χρονιά. Οι πρώτες κινήσεις ήταν να ενισχυθεί ποιοτικά το ρόστερ και να μπορεί να αντέξει το μέγεθος της ομάδας και τις απαιτήσεις που αυτό δημιουργεί. Αν καταφέρει να αποκτήσει χημεία σύντομα θα μπορέσει να θεωρείται από τα φαβορί για να μπει στα πλεί οφ.

ΣΕΦΙΛΝΤ ΓΟΥΕΝ.

Η κακή χρονιά από την προετοιμασία φαίνεται. Την οποία δεν ολοκληρωσε ποτέ ο τότε προπονητής της Μπρους. Ανέλαβε να το κάνει ο υπηρεσιακός Μπάλεν ο οποίος με τη σειρά του παρέδωσε μέσα στον Σεπτέμβριο στον Γκάρι Μονκ. Αυτή η σκυταλοδρομία τόσο νωρίς στη σεζόν δημιούργησε προβλήματα στην ομάδα, που έγιναν εμφανή στο χάραμα του 2020 όταν κατάφερε να πετύχει μόλις τέσσερις νίκες μέχρι το τέλος της χρονιάς. Και η 16η θέση που τελικά κατέλαβε να φαντάζει λυτρωτική.

Συνεχίζει ο Γκάρι Μονκ που όμως φέτος θα έχει την ευκαιρία να δουλέψει πιο άνετα. Όχι ότι δεν έχει σοβαρά θέματα να αντιμετωπίσει ο 41χρονος τεχνικός. Με πρώτο και κύριο τις ελλείψεις που δημιούργησαν στο δυναμικό της ομάδας οι πολλές αποχωρήσεις. Απέκτησε μεν παίκτες που δυνητικά μπορούν να καλύψουν τα κενά, αλλά σίγουρα χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση. Επίσης έχει να αντιμετωπίσει την αφαίρεση 12 βαθμών από την EFL για την υπόθεση πώλησης του «Χίλσμπορο». Αν δεν έχει αποτέλεσμα η έφεση που κατέθεσε αυτομάτως χρίζεται ως ένα από τα φαβορί για τον υποβιβασμό.

ΜΙΝΤΛΕΣΜΠΡΟ

Για να καταλήξει στην 17η θέση και όχι αρκετά πιο κάτω αναγκάστηκε να επιστρατεύσει εκεί στα έλη Ιουνίου τον 71χρονου Νιλ Γουόρνοκ. Το πείραμα που ξεκίνησε ο Τζόναθαν Γούντγκεϊτ και σκοπό είχε επιτυχίες σε συνδυασμό με θεαματικό ποδόσφαιρο απέτυχε παταγωδώς και έφερε την «Μπόρο» αντιμέτωπη με έναν επώδυνο υποβιβασμό. Μετά από την τραγική χρονιά η διοίκηση αποφάσισε ότι δεν έχει άλλη διάθεση για πειραματισμούς και περιπέτειες και έτσι κράτησε τον Γουόρνοκ με την εντολή πλέον να δημιουργήσει την δική του ομάδα του μέλλοντος.

Ο 71χρονός τεχνικός απέκτησε τον στόπερ Χολ και δεν είχε αντίρρηση να αποχωρήσουν κάποιοι από τους βασικούς που όμως δεν θεωρούσε κομβική την προσφορά τους στην ομάδα. Σε αναζήτηση παικτών που μπορούν να βοηθήσουν άμεσα, αλλά και που μπορούν να έχουν προοπτική. Με αυτές τις συνθήκες είναι μάλλον δύσκολο να την δούμε πάνω από τη μέση της βαθμολογίας, αλλά το πιθανότερο είναι να τερματίσει χωρίς άγχος.

ΧΑΝΤΕΡΣΦΙΛΝΤ

Ήταν περίπου μέσα Σεπτεμβρίου του 2019 όταν η διοίκηση της Χαντερσφιλντ κάλεσε τον Ντάνι Κόουλι να σώσει την παρτίδα. Αν και το πρωψτάθλημα ήταν ακόμη στις αρχές του, το φτωχό ρόστερ και κυρίως το κάκιστο ξεκίνημα έδειχνε ότι η χρονιά θα ήταν χαμένη. Ο ταλαντούχος τεχνικός κατάφερε εν τέλει να την κρατήσει στην κατηγορία δίνοντας της τη 18η θέση, και την προτελευταία αγωνιστική πληροφορήθηκε την απόλυσή του. Στην θέση του βρίσκεται πλεόν ο Ισπανός Κάρλος Κορμπεράν που ήρθε από τη δεύτερη ομάδα της Λιντς.

Η κίνηση αυτή της διοίκησης, όσο και αν δημιούργησε έκπληξη και εκνευρισμό στους φιλάθλους, ίσως έχει μια λογική. Η εμπειρία του 37χρονου τεχνικού σε ομάδες υποδομών ίσως τον βοηθήσει να αναδείξει σε πρωταγωνιστές αστέρες των ακαδημιών. Γιατί από μεταγραφικές κινήσεις είχαμε μόνο αποχωρήσεις βασικών παικτών. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος του εγχειρήματος, η χρονιά προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολη.

ΛΟΥΤΟΝ

Υποψήφια να επιστρέψει στη Λιγκ 1. Χρειάστηκε να υπερβάλει εαυτό στις τελευταίες 15 αγωνιστικές, όταν και γνώρισε μόλις δύο ήττες και δώσει την τελευταία αγωνιστική τον υπέρ πάντων αγώνα με την Μπλάκμπερν (την κέρδισε με 3-2) για να σωθεί. Πρωταγωνιστής της πορείας των τελευταίων αγωνιστικών ο Νέιθαν Τζόουνς που ανέλαβε στη διάρκεια της διακοπής και με ρεκόρ 4-4-1 έφερε τη σωτηρία τελικά..

Ο 47χρονος τεχνικός σχεδιάζοντας την ομάδα της φετινής περιόδου ξεκίνησε από την άμυνα. Δεν μπορούσε να παραβλέψει ότι η ομάδα του είχε τη δεύτερη χειρότερη άμυνα της κατηγορίας. Έτσι απέκτησε τον στόπερ Λόκιερ από την Τσάρλτον και τον Νόρινγκτον-Ντέιβιτς από την Σέφιλντ Γιουν. Ενισχύθηκε επίσης και με τον εξτρέμ Κλαρκ που απέκτησε από την Ακρινγκτον. Οι αποχωρήσεις όμως φωνάζουν ότι χρειάζεται περεταίρω ενίσχυση ένα έτσι και αλλιώς φτωχό ρόστερ. Θα παίξει και φέτος με τη φωτιά.

ΜΠΕΡΜΙΓΧΑΜ

Δεν κατάφερε να πετύχει ούτε μια νίκη στις τελευταίες 15 αγωνιστικές μετρώντας 7 ισοπαλίες και 8 ήττες. Αλλά η φόρα που είχε μέσα στη σεζόν της φάνηκε αρκετή όταν σώθηκε η βενζίνη και έτσι μπόρεσε να τερματίσει στην 20η θέση και να παραμείνει άλλο ένα χρόνο στην Τσάμπιονσιπ. Κύριος υπεύθυνος θεωρήθηκε ο προπονητής Πεπ Κλοτέτ ο οποίος και απολύθηκε 4 στροφές πριν το τέλος. Την ευθύνη ανέλαβε το υπηρεσιακό δίδυμο των Σπούνερ – Γκάρνερ που μάλλον αισθάνθηκαν ανακουφισμένοι που δεν έγραψαν το όνομά τους σε μια αποτυχία.

Προπονητής στη νέα σεζόν ανέλαβε ο Αϊτορ Καράνκα. Η πρώτη κίνηση του 46χρονου Ισπανού θύμισε περισσότερο μάνατζερ και λιγότερο προπονητή. Προχώρησε στην πώληση του 17χρονου Μπέλινγχαμ έναντι 23 εκατ. λιρών στην Ντόρτμουντ και αξιοποίησε μέρος του ποσού για να κάνει αρκετές και ποιοτικές προσθήκες σύμφωνα με τα δικά του μέτρα. Μένει να δώσει ομοιογένεια στην ομάδα. Αν τελικά τα καταφέρει μπορεί και να την δούμε πάνω από τη μέση της βαθμολογίας.

ΜΠΑΡΝΣΛΕΪ

Σωτηρία κυριολεκτικά στο φτερό (μόλις με ένα πόντο παραπάνω από την ζώνη υποβαβιβασμού) και κυριολεκτικά χωρίς άμμο στην κλεψύδρα. Κατάφερε και πήρε έξι υπερπολύτιμούς βαθμούς σκοράροντας στις καθυστερήσεις των αγώνων με την (1-0 στο 93’) και Μπρέντφορντ (2-1 στο 91’). Όλο αυτό το σχεδόν μεταφυσικό πιστώθηκε στον Αυστριακό Γκέρχαρντ Στρούμπερ, ο οποίος έθεσε σε αίσιο τέλος μια εξαιρετικά δύσκολη αποστολή. Ο 43χρονος τεχνικός κέρδισε πόντους και την εμπιστοσύνη φιλάθλων, αλλά και μεγάλη ανοχή για την ομάδα που θέλει να παρουσιάσει τη νέα σεζόν.

Και θα είναι μια εξίσου δύσκολη καθώς δεν προχώρησε σε μεταγραφές. Κράτησε όμως τον κορμό της και προώθησε πολλούς νεαρούς στην πρώτη ομάδα. Αν το σύνολο που θα προκύψει έχει την ίδια ομοιογένεια, σκληράδα και αποφασιστηκότητα με την περυσινή ίσως να μην χρειαστεί άλλο ένα θρίλερ για να σωθεί.

ΚΟΒΕΝΤΡΙ

Και πριν τη διακοπή ήταν από τα φαβορί για άνοδο στην Τσάμπιονσιπ. Σε αυτό βοηθούσε το αήττητο σερί 15 αγώνων (12-3-0) που έτρεχε και την διατηρούσε στην κορυφή της βαθμολογίας. Και κάπως έτσι άνοιξε ο δρόμος για την Τσάμπιονσιπ μετά από 8 χρόνια. Πορεία που πιστώνεται κυρίως στον Μαρκ Ρόμπινς που κάθεται στον πάγκο της ομάδας από τον Μάρτιο του 2017. Ο 50χρονος τεχνικός στις δύο θητείες του στην ομάδα έχει συνδέσει το όνομά του με δύο ανόδους και κατάκτηση του Λιγκ Τρόφι (2017).

Αν και η Κόβεντρι είναι ήδη μια δουλεμένη ομάδα με μεγάλη συνοχή, προχώρησε σε στοχευμένες ποιοτικές προσθήκες για να ανταπεξέλθει στο ανεβασμένο επίπεδο της Τσάμπιονσιπ.. Αν συνεχίσει στην ίδια λογική με την Λιγκ 1 θα καταφέρει να αποφύγει τον υποβιβασμό.

ΡΟΔΕΡΑΜ

Αν υπήρχε ενδιάμεση κατηγορία μεταξύ Τσαμπιονσιπ και Λιγκ 1, η Ρόδεραμ θα ήταν μόνιμα εκεί. Πολύ καλή για τη Λιγκ 1, σταθερά ανεπαρκής για την Τσάμπιονσιπ. Την προηγούμενη σέζον η εκπληκτική της επίθεση την κράταγε στη δεύτερη θέση που ήταν αρκετή να την οδηγήσει στην Τσάμπιονσιπ, μια μόλις χρονιά από τον υποβιβασμό της. Ο 47χρονος Πολ Γουόρν παραμένει στον πάγκο της Ρόδεραμ από τον Νοέμβριο του 2016 και έχει ήδη καταγράψει δύο υποβιβασμούς στη Λιγκ 1 και ισάριθμες ανόδους στην Τσάμπιονσιπ.

Ο Γουόρν δήλωσε ότι πρώτος στόχος είναι σταματήσει το πέρα δώθε στις κατηγορίες. Οι προσθήκες της πάντως ήταν περισσότερο στη λογική του γεμίσματος του ρόστερ και όχι για να αποκτήσει παραπάνω ποιότητα και εμπειρία. Διατήρησε βέβαια τον βασικό κορμό της και άρα την ομοιογένεια της, και πάνω σε αυτό στηρίζει την αισιοδοξία της για παραμονή.

ΓΟΥΙΚΟΜ

Βρέθηκε μάλλον ανεπάντεχα στα πλέι οφ ως 3η, καθώς το σύστημα που επελέγει και εφαρμόστηκε μετά τη διακοπή (βαθμοί/παιχνίδι) την ωφέλησε. Βρέθηκε μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία, να ανέβει στην Τσάμπιονσιπ για πρώτη φορά σε 133 χρόνια ιστορίας. Και την αξιοποίησε πετώντας αρχικά εκτός συνέχειας τη Φλίτγουντ Τάουν και κερδίζοντας  στον τελικό με 2-1 την Οξφορντ Γιουν. Η υπογραφή της ιστορικής αυτής επιτυχίας είναι αναμφίβολα του Γκάρεθ Έινσγουορθ. Ο 47χρονος φορούσε στο παρελθόν τη φανέλα της ομάδας και από το 2012 έχει την ευθύνη της τεχνικής ηγεσίας της. Στις μέρες του η Γουίκομ από τη μέση της βαθμολογίας στη Λιγκ 2 εξασφάλισε συμμετοχή στην Τσάμπιονσιπ.

Όνειρο που έγινε πραγματικότητα η άνοδος, όνειρο μάλλον απατηλό η παραμονή της. Και αυτό γιατί δεν κατάφερε να αποκτήσει παίκτες που θα την βοηθήσουν σε αυτό το παραπάνω επίπεδο. Είναι από τα πρώτα – αν όχι το πρώτο – φαβορί για υποβιβασμό. Και μάλλον θα πρέπει να κάνει πολλά για να τον αποφύγει. Και μάλλον δεν προλαβαίνει.