Η φιλοσοφία του Νίκολιτς

O Ριμπάλτα έψαξε για μεγάλο διάστημα στα μεγάλα πρωταθλήματα διάδοχο του Αλμέιδα, είδε πως δεν είναι εύκολο με τις συνθήκες που υπάρχουν αυτή την εποχή, να πάρει κάποιον προπονητή που θα κάνει σοβαρό γκελ στον κόσμο απο τα μεγάλα πρωταθλήματα. Έφαγε αρκετές χυλόπιτες και πήγε σε μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση με τον Νίκολιτς.

Ξέρει απο πρωταθλητισμό.
Επέλεξε να φέρει ένα προπονητή, που έχει κάνει πρωταθλητισμό, έχει κατακτήσει τίτλους σε πρωταθλήματα που είναι κοντινά με το δικό μας. Ο Σέρβος Νίκολιτς γνωρίζει απο πρωταθλητισμό και έχει κατακτήσει 7 τίτλους στην καριέρα του, πρωτάθλημα σε Σερβία, Ουγγαρία, 2 κύπελλα στην Ρωσία, κύπελλο στην Ουγγαρία και στην Σερβία και Σούπερ Καπ στα Εμιράτα.
Προπονητής απο τα 29 του.
Ασφαλώς και το όνομα του Νίκολιτς, δεν είναι από αυτά που ενθουσιάζουν. Η αλήθεια πάντως είναι πως ποτέ δεν μπορεί να είσαι σίγουρος αν θα βγει η όχι η επιλογή προπονητή. Το μεγαλύτερο ποσοστό προπονητών, έχουν στην καριέρα τους, επιτυχημένες και αποτυχημένες συνεργασίες. Η ΑΕΚ επέλεξε να συνεργαστεί με έναν προπονητή που γνωρίζει καλά από πρωταθλητισμό. Ανέλαβε σε ηλικία μόλις 29 ετών την τεχνική ηγεσία της Ραντ και δούλεψε σε ένα μικρομεσαίο κλαμπ του Σέρβικου ποδοσφαίρου για 5 χρόνια.
12 συνεχόμενα χρόνια κάνει πρωταθλητισμό.
Απο το 2013 μέχρι και σήμερα, για 12 συνεχόμενες σεζόν, είναι σε κλαμπ που κάνουν πρωταθλητισμό. Δούλεψε σε ομάδες που είχαν στόχους και τερμάτιζαν στα χέρια του πάντα στην πρώτη 4άδα. Σαν προπονητής δείχνει πως προσαρμόζεται σε αυτά που βρίσκει στις ομάδες που δουλεύει.
Προσαρμόζεται αρχικά σε αυτό που βρίσκει.
Γράφεται πως το πρώτο του σύστημα είναι με τρεις στο κέντρο της άμυνας, κάτι όμως που δεν ισχύει. Ψάχνοντας την καριέρα του Νίκολιτς, διαπίστωσα πως πρόκειται για ένα τεχνικό που έχει εφαρμόσει όλες τις τακτικές. Συνηθίζει να κρατά το πρώτο διάστημα το σύστημα που βρίσκει απο τους προκατόχους του, κάτι που έκανε και στην τελευταία του δουλειά στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.
Πέτυχε όταν άλλαξε την φιλοσοφία της ΤΣΣΚΑ.
Ανέλαβε μία ομάδα που την προηγούμενη σεζόν είχε τερματίσει στην 6ή θέση, με 48 βαθμούς και 56-40 τέρματα και τερμάτισε μαζί του στην 3ή θέση με 59 βαθμούς και 47-21 τέρματα. Η ΤΣΣΚΑ τα δύο προηγούμενα χρόνια έπαιζε 3-4-3 και ο Νίκολιτς, μέχρι και τις 8 Δεκεμβρίου, που είναι η διακοπή στο Ρωσικό πρωτάθλημα δούλευε την ποδοσφαιρική λογική που βρήκε στην ομάδα, χωρίς τα αποτελέσματα να είναι ιδιαίτερα καλά. Πήγε στην διακοπή στην 6η θέση με ρεκόρ 9-3-5 στο -8 απο την πρωτοπόρο Ζενίτ.
Δούλεψε με 4άδα και μεταμόρφωσε την ομάδα του.
Στην διακοπή του χειμώνα δούλεψε συστήματα με 4άδα στην άμυνα και στην επιστροφή στην δράση, στο εκτός έδρας ντέρμπι με την πρωτοπόρο και μετέπειτα πρωταθλήτρια Ζενίτ παρουσίασε ένα 4-3-3 και πήρε την λευκή ισοπαλία. Στην συνέχεια κράτησε αυτή την λογική, έχοντας μία διάταξη που το 4-3-3 μετατρέπεται στην διάρκεια του αγώνα, εύκολα σε ρόμβο. Η αλλαγή ποδοσφαιρική λογικής και η μετάβαση απο το ποδόσφαιρο που βρήκε απο τον προκάτοχό του Βλαντιμίρ Φεντότοφ στο ποδόσφαιρο του Νίκολιτς λειτούργησε. Η ΤΣΣΚΑ στην επιστροφή στην δράση, μετά την χειμερινή διακοπή δεν έχασε ποτέ.
Αήττητο ρεκόρ και κατάκτηση κυπέλλου.
Είχε ένα ρεκόρ 8-4-0 που την έβγαλε στην 3ή θέση και κατάφερε να κατακτήσει το κύπελλο, πετυχαίνοντας μάλιστα τεράστια πρόκριση επι της Ζενίτ στα ημιτελικά. Είχε ηττηθεί με 2-0 στο πρώτο παιχνίδι, κέρδισε 2-0 στην ρεβάνς και πήρε την πρόκριση στα πέναλτι. Στα πέναλτι επικράτησε και στον τελικό της Ροστόφ.
Ο Νίκολιτς έρχεται απο μία επιτυχημένη σεζόν και νομίζω πως αν έχει μετανιώσει για κάτι είναι πως άργησε να μεταφέρει την ΤΣΣΚΑ στο δικό του ποδόσφαιρο.
Του αρέσει να έχει δύο επιθετικούς στην ενδεκάδα.
Επειδή έχω διαβάσει πως το κύριο σύστημα του Νίκολιτς είναι το 3-4-3 το μόνο που πρέπει να σας διαβεβαιώσω είναι πως δεν ισχύει. Απλά είναι ένα προπονητής, που αρχικά προσαρμόζεται σε αυτά που βρίσκει και προσπαθεί όταν έρθει η ώρα μάθει το ρόστερ του να περάσει την δική του φιλοσοφία. Έχει δουλέψει τα πάντα, πάντως όποτε έχει την ευκαιρία δοκιμάζει τακτικές με δύο επιθετικούς.
Μεταλλάσει τον ρόμβο σε 4-3-3.
Είτε σε καθαρό 4-4-2, είτε με τον τρόπο που έκανε στην ΤΣΣΚΑ δουλεύοντας με μία επιθετική τριάδα, που μπορεί να μεταλλάσσεται απο το 4-3-1-2 σε ρόμβο σε ένα καθαρό 4-3-3. Μία λογική δηλαδή που μοιάζει σε ένα βαθμό, με αυτό που είδαμε απο τον Αλμέιδα την πρώτη χρονιά, τουλάχιστον όσο αφορά την τακτική διάταξη.
