Άρσεναλ-Ντιναμό Μόσχας, 1945: Ο σημαντικότερος αγώνας που δεν είδε κανείς

Ανανεώθηκε:
αρσεναλ ντιναμο μοσχας 1945 ευαπ

Photo Credits: IMAGO / Rex Features

Οι φίλοι της Άρσεναλ έχουν να καυχηθούν ότι βλέπουν τον τελευταίο καιρό την ομάδα τους να παίζει θελκτικό ποδόσφαιρο, είτε παρακολουθούν τους αγώνες στο γήπεδο, είτε από κάποια οθόνη.

Προσφορά* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ – Αποκλειστικό!
Βetsson logo
Παίξε Νόμιμα
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Άλλωστε, το βασικότερο συστατικό του να είσαι οπαδός μιας ομάδας είναι η μιάμιση περίπου ώρα που θα τη δεις κάθε βδομάδα να αγωνίζεται. Υπήρξε όμως κάποτε ένας σημαντικότατος αγώνας της Άρσεναλ που, αν και παίχτηκε, δεν τον είδε απολύτως κανείς.

🔷 Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει μόλις λήξει στην Ευρώπη, και η αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία προσκαλεί την Ντιναμό Μόσχας, ως πρωταθλήτρια, να παίξει με μερικές από τις δυνατότερες ομάδες της χώρας, για να γιορταστεί η ειρήνη, που συνάφθηκε ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σοβιετική Ένωση.

Μερικά χρόνια πριν από την έναρξη του πολέμου, η Άρσεναλ είχε αναδειχθεί σε έναν από τους σπουδαιότερους συλλόγους στην Αγγλία, χάρη στον ιδιοφυή προπονητή Χέρμπερτ Τσάπμαν, ο οποίος την ανέλαβε το 1925 και τη μεταμόρφωσε από ομάδα που παλεύει για την επιβίωση στην πρώτη κατηγορία σε διεκδικήτρια τίτλων. Με τον Τσάπμαν, οι «Κανονιέρηδες» πανηγύρισαν τον πρώτο τίτλο της ιστορίας τους, το FA Cup του 1930, και δύο πρωταθλήματα (1931 και 1933).

Παρά τον αναπάντεχο θάνατο του καινοτόμου προπονητή από πνευμονία, τα θεμέλια που είχε θέσει στην ομάδα του Λονδίνου αποδείχθηκαν γερά, αφού η Άρσεναλ κέρδισε δύο ακόμα πρωταθλήματα, με προπονητές τον Τζο Σο και τον Τζορτζ Άλισον, αντίστοιχα. Το μέλλον για τους «Κανονιέρηδες» προμηνύετο λαμπρό, μια διαδικασία που διακόπηκε όμως βίαια από το ξέσπασμα του πολέμου.

🔷 Μετά την εισβολή της Γερμανίας του Αδόλφου Χίτλερ στην Πολωνία, την 1η Σεπτεμβρίου του 1939, η Αγγλία αποφάσισε να ακυρώσει τη διεξαγωγή του πρωταθλήματος και του κυπέλλου. Ωστόσο, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είχε την ιδέα να καθιερώσει τοπικά πρωταθλήματα, στα οποία θα διαγωνίζονταν οι ομάδες, που βρίσκονταν σε κοντινή γεωγραφική απόσταση μεταξύ τους. Δεδομένου ότι πολλοί ποδοσφαιριστές πολεμούσαν στο μέτωπο, οι ομάδες συχνά κατέβαζαν παίκτες που φορούσαν για πρώτη φορά ποδοσφαιρική φανέλα. Παρά τις δυσκολίες, αυτή η προσπάθεια προσέφερε μία διέξοδο στον ποδοσφαιρικό κόσμο στη σκοτεινή εκείνη εποχή.

Η Ντιναμό Μόσχας, με τη σειρά της, ήταν πιο φορμαρισμένη, αφού το σοβιετικό πρωτάθλημα δεν διεκόπη στη διάρκεια του πολέμου. Η ομάδα, ιδρυμένη από τον επικεφαλής των Μυστικών Υπηρεσιών της ΕΣΣΔ, Φέλιξ Ντζερζίνσκι, είχε κατακτήσει πολλαπλούς τίτλους τα τελευταία χρόνια, και οι Σοβιετικοί, όπως συνέβαινε και σε άλλα αθλήματα, ήθελαν να αποδείξουν την υπεροχή της κοσμοθεωρίας τους μέσα από την ανωτερότητα, εν προκειμένω, των… ποδοσφαιρικών τους μεθόδων. Λέγεται μάλιστα ότι, προτού αναχωρήσουν για το Λονδίνο, οι Μοσχοβίτες ποδοσφαιριστές συναντήθηκαν με τον Ιωσήφ Στάλιν αυτοπροσώπως, ο οποίος, μαζί με τον Λαβρέντι Μπέρια, αρχηγό του Λαϊκού Κομισαριάτου Εσωτερικών Υποθέσεων, τόνισε στους παίκτες ότι τους απαγορευόταν να ηττηθούν από καπιταλιστικές ομάδες της Δύσης.

🔷 Στις 2 Σεπτεμβρίου 1945, ο πόλεμος έληξε, αλλά το αγγλικό πρωτάθλημα θα ξεκινούσε από τον επόμενο χρόνο. Έτσι, η συγκυρία ήταν ιδανική για μερικά φιλικά παγκόσμιας αίγλης. Ωστόσο, η υποδοχή που επεφύλαξαν οι Άγγλοι στους Σοβιετικούς, στη γενέτειρα του αγαπημένου μας αθλήματος, δεν ήταν η αναμενόμενη. Αντί για σημαίες και τυμπανοκρουσίες, οι τοπικοί παράγοντες προτίμησαν μια απλή χειραψία. Στη συνέχεια, τα αγγλικά ΜΜΕ άρχισαν να υποτιμούν τους επικείμενους αντιπάλους των αγγλικών ομάδων, αποκαλώντας τους «ερασιτέχνες».

Ήδη από την πρώτη τους αναμέτρηση στο Νησί, οι Σοβιετικοί προκάλεσαν εντυπώσεις, αφού παρατάχθηκαν στο γρασίδι του Στάμφορντ Μπριτζ 15 λεπτά πριν από την έναρξη του αγώνα, για προθέρμανση. Αυτή η «σπατάλη ενέργειας» φάνηκε ακατανόητη στους Άγγλους, οι οποίοι υπέκυψαν στο καινό αυτό δαιμόνιο μόλις το 1953, έπειτα από τη συντριβή τους με 6-3 από την Ουγγαρία του Πούσκας, στον λεγόμενο «Αγώνα του Αιώνα».

🔷 Πίσω στα 1945, η αναμέτρηση με την Τσέλσι έληξε με το άκρως ικανοποιητικό για τους φιλοξενούμενους 3-3. Η δύστυχη Κάρντιφ, από την άλλη, που τότε αγωνιζόταν στην τρίτη κατηγορία, δεν είχε την ίδια τύχη, αφού η Ντιναμό την κατεδάφισε με το εμφατικό 10-1. Ο τρίτος αγώνας της Ντιναμό, αυτός απέναντι στην Άρσεναλ, θα παιζόταν στην έδρα της αιωνίου αντιπάλου της τελευταίας, της Τότεναμ. Αιτία, το γεγονός ότι το Χάιμπουρι είχε βομβαρδιστεί το 1944. Έτσι, τα «Σπιρούνια» επέτρεψαν τη διεξαγωγή του αγώνα στο Γουάιτ Χαρτ Λέιν.

21 Νοεμβρίου 1945. Περί τους 50.000 οπαδούς πλήρωσαν εισιτήριο για τη μοναδική ευκαιρία να δουν από κοντά πώς τελικά παίζουν ποδόσφαιρο αυτοί οι… Σοβιετικοί. Τα θετικά αποτελέσματα με Τσέλσι και Κάρντιφ είχαν κινήσει την περιέργεια όλων, ενώ ο αστέρας των «Μπλε», Τόμι Λόουτον, περιέγραψε την Ντιναμό ως «μία από τις πιο γρήγορες ομάδες που έχω δει στη ζωή μου». Όμως, εκείνη τη μέρα έμελλε να μην δει κανείς την ταχύτητα των παικτών της Ντιναμό, αφού ήδη πριν από την έναρξη του αγώνα, το γήπεδο είχε πλημμυρίσει με μια παχύρρευστη, κιτρινωπή ομίχλη, που οφειλόταν στη βαριά βιομηχανική δραστηριότητα της αγγλικής πρωτεύουσας.

🔷 Στις τάξεις της Άρσεναλ άρχισαν να εκφράζονται επιφυλάξεις σχετικά με τη διεξαγωγή του αγώνα υπό τέτοιες συνθήκες, οι οπαδοί όμως απαίτησαν να δουν τι μπορούν να καταφέρουν οι παίκτες τους απέναντι στην Ντιναμό. Έτσι, ο διαιτητής σφύριξε την έναρξη, όμως κανείς -ούτε παίκτης, ούτε οπαδός, ούτε διαιτητής- δεν έβλεπε τίποτα. Μάλιστα, διαιτητής ήταν ο Ρώσος Νικολάι Λατίσεβ, ο οποίος δεν μιλούσε λέξη αγγλικά, και συνεπώς δεν μπορούσε να συνεννοηθεί με τους Άγγλους βοηθούς του. Οι Σοβιετικοί άνοιξαν το σκορ μόλις στα 33 δευτερόλεπτα, όμως το ημίχρονο έληξε με τους «Κανονιέρηδες» να προηγούνται 3-2.

Τα αίματα είχαν ήδη ανάψει για τα καλά από το πρώτο ημίχρονο. Οι παίκτες της Άρσεναλ εκμεταλλεύονταν το γεγονός ότι ο διαιτητής δεν έβλεπε τίποτα, για να επιδοθούν σε αντικανονικά τάκλιν. Όμως, η Ντιναμό τους ξεπέρασε σε ευρηματικότητα, αφού γύρω στο 65’ έγινε αντιληπτό ότι ο παίκτης που υποτίθεται ότι είχε βγει αλλαγή στο ημίχρονο βρισκόταν κανονικά στο γήπεδο, και άρα η Ντιναμό έπαιζε με -τουλάχιστον- δώδεκα παίκτες!

🔷 Ο διαιτητής διέταξε τον πλεονάζοντα παίκτη να βγει εκτός αγωνιστικού χώρου, όπως και συνέβη, έπειτα όμως συνειδητοποίησε ότι ο Τζορτζ Ντράρι της Άρσεναλ, ο οποίος είχε δεχτεί αποβολή, είχε ξανατρυπώσει στο γήπεδο, με αποτέλεσμα οι παίκτες να είναι και πάλι έντεκα εναντίον έντεκα. Τελικά, η Ντιναμό επικράτησε με 4-3, όμως οι Άγγλοι έκαναν έντονα παράπονα για τη διαιτησία, ισχυριζόμενη ότι τουλάχιστον δύο γκολ των Σοβιετικών έπρεπε να ακυρωθούν ως οφσάιντ.

Παρά τις διαμαρτυρίες, οι Ρώσοι κατάφεραν να αποσπάσουν και την επόμενη εβδομάδα μία ισοπαλία 2-2 από τη Γλασκώβη, κι έτσι έφυγαν από το Ηνωμένο Βασίλειο αήττητη, έχοντας στις αποσκευές της δύο νίκες και δύο ισοπαλίες. Αποστολή επετεύχθη. Ο Στάλιν μπορούσε και πάλι να κοιμηθεί ήσυχος, ενώ οι Βρετανοί ποδοσφαιρόφιλοι είχαν ερωτευτεί το καταιγιστικό ποδόσφαιρο της ρωσικής σχολής. Τουλάχιστον όσοι το είδαν…

Αρθρογραφία: ΕΥΑΠ

Το παραπάνω κείμενο είναι προϊόν της αποκλειστικής συνεργασίας του Betarades.gr με το site που ειδικεύεται στο αγγλικό ποδόσφαιρο, το eyap.gr
Προσφορά* ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ – Αποκλειστικό!
Βetsson logo
Παίξε Νόμιμα
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

👉 Τα πιο δυνατά προγνωστικά στοιχήματος τα βρίσκεις κάθε μέρα στους Betarades:

⚽️ Προγνωστικά ποδοσφαίρου
🏀 Προγνωστικά μπάσκετ
🎾 Προγνωστικά τέννις
Προγνωστικά Value Bets
🎯 Bet Builder Προγνωστικά
🔹 Μελετημένα Προγνωστικά
✍️ Αναλύσεις αγώνων
🥇 Καλύτερες Στοιχηματικές Εταιρίες

*Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις
21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ