Poker Pro (Άρθρο 61ο): Πόκερ και διασκέδαση

Ανανεώθηκε:

Το κακό πόκερ είναι πολύ πιο διασκεδαστικό από το καλό πόκερ. Είναι πιο διασκεδαστικό να βγάζεις ένα χρώμα στο river, από το να μπαίνεις πάντα με το καλύτερο φύλλο και να καρδιοχτυπάς μην φας το suckout. Κι επειδή το suckout θα το φας τελικά, φτάνεις να προτιμάς να μπαίνεις με τις λιγότερες πιθανότητες, αλλά που δεν θα ρισκάρεις να στεναχωρηθείς στο τέλος από ατυχία. Αν κερδίσεις θα χαρείς και θα το πανυγηρίσεις, αλλά αν χάσεις δεν θα χτυπήσεις και την γροθιά σου στο τραπέζι που δεν βγήκε η κέντα σφήνα σου.
Από την άλλη πλευρά, μπορεί να πιστεύεις ότι παίζεις καλό πόκερ και ότι χάνεις από ατυχίες που όπως λένε οι περισσότεροι «δεν γίνονται αυτά!». Έχεις άπειρες ιστορίες απο bad beats, τις οποίες πίστεψε με, κανείς δεν θέλει να ακούσει. Εσύ περνάς καλά όταν ακούς ιστορίες από bad beats φιλων σου;
Μερικές φορές όμως, όταν έχεις πολλές ιστορίες από bad beats και ατυχίες, σημαίνει ότι παίζεις πολλά οριακά φύλλα και εκτίθεσαι σε κινδύνους. Οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί να προέλθουν είτε από κακούς παίκτες που δεν χρειαζόντουσαν και πολύ τύχη τελικά για να σε κερδίσουν, είτε από καλούς παίκτες που εκμεταλλεύονται συνειδητά τα λάθη σου.
Υπάρχουν στο Texas Hold ‘em μερικά αρχικά φύλλα (starting hands) ή καταστάσεις post flop που είναι ελκυστικές για τους αρχάριους παίκτες, οι οποίοι «διασκεδάζουν» περισσότερο συνεχίζοντας να ποντάρουν, αλλά τελικά οδηγούνται σε λάθη. Πολλοί παίκτες συνεχίζουν να κάνουν calls μέχρι το showdown με φύλλα που θα έπρεπε να πάνε πάσο και δεν το έκαναν γιατί δεν σκέφτηκαν καλά τι θα μπορούσε να κρατάει ο αντίπαλός τους. Κι αυτό γιατί «ποθούσαν» τη στιγμή της έξαψης του «κι αν σου κάτσει;». Για παράδειγμα:
– Δεκα – Βαλές (T-J) στο χέρι. Πολλές φορές ακούω κακούς παίκτες (από αυτούς που παίζουν κυρίως για να διασκεδάσουν) να λένε ότι το Τ-J είναι καλό φύλλο και ότι το παίζουν πάντα. Η αλήθεια είναι ότι το T-J είναι το ….καλύτερο από τα χειρότερα φύλλα. Από τα χάλια φύλλα που θα μπορούσατε να επιλέξετε, το T-J είναι ότι καλύτερο υπάρχει. Είναι οριακό φύλλο (marginal hand). Πρέπει να το παίζουμε με μεγάλη προσοχή και μόνο από τελευταίες θέσεις στη σειρά πονταρίσματος και να πηγαίνουμε εύκολα πάσο αν δεν βοηθάει το φλοπ.
– Draw για κέντα από την κάτω πλευρά. Πχ. Εάν το φλοπ είναι 4-5-6 κι εσείς έχετε ένα 3άρι στο χέρι σας, πρέπει να πάτε πάσο. Κυνηγάτε κάποια φύλλα που τις περισσότερες φορές δεν θα έρθουν και που άμα έρθουν μπορεί και πάλι να χάνετε. Πολλοί αρχάριοι παίκτες ενθοθουσιάζονται με την πιθανότητα για κέντα και αν είναι από τους λίγους που μετράνε τα odds, το πιο πιθανό είναι να αγνοήσουν την πιθανότητα να έχει κάποιος ήδη την κέντα, ή να κάνει μεγαλύτερη αν έρθει φύλλο που περιμένει κι αυτός.
– Trips! Ναι! Μπήκες με 7-8 από το button, άνοιξε 3-4-8 στο φλοπ, ένας αντίπαλος πόνταρε κι εσύ μπήκες με το top pair σου. Στο turn ανοίγει ένα ακόμα 8άρι! Έχεις trips! Ποιος σε πιάνει! Ποντάρει half pot ο αντίπαλος κι εσύ γυρνάς ρέστα με χαρά! Auto-call ο αντίπαλος που ανοίγει Α-8 (θα μπορούσε και να είναι 8-9, το ίδιο κάνει). Ή ακόμα χειρότερα, μετά το «μικρό» φαινομενικά ποντάρισμα του πρώτου αντιπάλου, ένας άλλος αντίπαλος κάνει raise! Κι εσύ, αντί να σκεφτείς «με τι σκ..α ποντάρει ο ένας και με τι σκ…α κάνει ο άλλος raise», βάζεις την μπάρα του raise στο τέρμα και πετάς ένα all in εκεί να τελειώνουμε… και φυσικά χάνεις με χίλιους δυο τρόπους. Τα trips σε ζευγαρωμένο board, είναι καλό φύλλο, αλλά πρέπει να αντιμετωπίζονται με πολύ προσοχή όταν υπάρχουν πονταρίσματα από άλλους στο τραπέζι. Οι καλοί παίκτες δεν είναι αυτοί που κερδίζουν μεγάλα pots, αλλα αυτοί που κάνουν μεγάλα folds.
Το πόκερ έχει πάντα μια βάση διασκέδασης. Είναι «παιχνίδι». Ακόμα και οι επαγγελματίες παίκτες θα πουν ότι είναι πιο διασκεδαστική δουλειά από το καθάρισμα τζαμιών σε ουρανοξύστες. Αλλά δεν πρέπει η διασκέδαση να γίνεται ο αυτοσκοπός. Το κέρδος στο πόκερ μετριέται σε χρήματα, ή όπως διάβασα κάπου, σε «μονάδες διασκέδασης» (“fun units”). Η «διασκέδαση» όμως έρχεται κυρίως μετά το πόκερ. Όταν θα χρησιμοποιείς αυτές τις «μονάδες» για να κάνεις ή να αγοράσεις πράγματα που επιθυμείς.
Μπορεί και άλλα επαγγέλματα να είναι διασκεδαστικά, αλλά ο σκοπός είναι να κάνει κανείς τη δουλειά του όσο καλύτερα μπορεί και να επικεντρώνεται σε αυτό και όχι στο πως θα κάνει τη δουλειά του όσο πιο διασκεδαστική γίνεται.
Ένα ακόμα «ρητό» που διάβασα πρόσφατα και μου άρεσε, είναι: «Making money playing poker is a constant struggle against the impulse to have fun playing poker.» (μετ. «Το οικονομικό κέρδος από το πόκερ, είναι ένας συνεχής αγώνας ενάντια στην παρόρμηση για διασκέδαση παίζοντας πόκερ.»). Σκεφτείτε το.
Poker Pro

Πως παίζεται το Poker | Tutorial για αρχάριους σε βίντεο