Πάολο Φερνάντες: Αναλύοντας τον νέο παίκτη της ΑΕΚ

Ανανεώθηκε:
φερναντες-αεκ

Από τα 15 άφησε την πατρίδα του για τις ακαδημίες της Μάντσεστερ Σίτι. Με δανεισμούς και θητείες σε πολλά καλά πρωταθλήματα, παίζοντας στα 19 του βασικός στην Eredivisie, με πέρασμα από Περούτζια και Καστεγιόν και μια χρονιά με 11 γκολ και 5 ασίστ στο πρωτάθλημα των αναπληρωματικών της Premier League (Reserve League), ο Πάολο Φερνάντες στα 24 του έχει ήδη κάνει μια καριέρα που άλλοι μονάχα θα ονειρεύονταν. Το καλύτερο απ’ όλα; Αυτή τη στιγμή είναι στο peak του κι αυτή η ευκαιρία του να πάει ακόμα πιο ψηλά!

Διάβασε εδώ την αξιολόγηση της stoiximan από το Betarades.gr!

Ποιοι είναι όμως, οι λόγοι οι οποίοι έκαναν πολλές ομάδες στην Ελλάδα να μάχονται για την υπογραφή του; Θα δούμε αναλυτικά τη συμπεριφορά του στις 4 φάσεις του παιχνιδιού για να γίνει κατανοητό πως είναι πολύ λογικό να θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους δημιουργικούς παίκτες του Πρωταθλήματός μας.

➡️ Δώρο* Έκπληξη ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ | 21+ | Αρμόδιος ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή Βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα | Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις.

Για να γίνει αυτό, αξίζει αρχικά να αποσαφηνίσω πως φέτος ο Φερνάντες έπαιξε στην πλειοψηφία των αγώνων του Βόλου ως δεξιός χαφ σε 4-2-3-1, με τη συνήθεια φυσικά να συγκλίνει καθώς το καλό του πόδι είναι το εξαιρετικό αριστερό του. Πολλές φορές εντός παιχνιδιού γινόταν δεκάρι αλλάζοντας θέση με τον Ντέλετιτς ή αφήνοντας τη θέση του για να δώσει χώρο στον δεξιό μπακ που ανεβαίνει, όμως η αρχική θέση του Ισπανού στα ματς (και ως τέτοιος άρα θα κριθεί) είναι αυτή του δεξιού χαφ.

🔹Τα χαρακτηριστικά του σε φάση οργανωμένης επίθεσης

Ο λόγος για τον οποίο φαίνεται καθαρά πως ο Φερνάντες μπορεί να ανταπεξέλθει σε ομάδα Top 5 είναι πως δεν είναι ο κλασικός παίκτης μικρότερης σε δυναμικότητα ομάδας, όπου όλοι περιμένουν τα πάντα από αυτόν: ο Ισπανός δεν «εκβιάζει» προσπάθειες, δεν περιμένει το παιχνίδι να πάει στα μέτρα του, αλλά προσαρμόζεται αυτός αναλόγως των «μέτρων» του κάθε παιχνιδιού: μπορεί να κουβαλήσει την μπάλα, μπορεί να δημιουργήσει, μπορεί όμως και να δημιουργεί συνέχεια χώρο δίνοντας πλάτος και παίζοντας την μπάλα με τη μία: δεν είναι η «ντίβα» και δεν έχει ανάγκη να περνάνε όλες οι φάσεις από τα πόδια του.

Ως δεξιός χαφ, η αγαπημένη του κίνηση είναι να κόβει προς τα μέσα συγκλίνοντας και ψάχνοντας κυρίως την κάθετη πάσα ή τη σέντρα προς το δεύτερο δοκάρι. Δεν είναι επιπόλαιος, δεν κάνει άσκοπες ντρίμπλες, είναι ουσιαστικός και ψάχνει γρήγορα σε πρώτο χρόνο να κάνει την επιλογή του, για να πετύχει την άμυνα στη φάση όπου ακόμα οργανώνεται.

Ψάχνει το χάος στον αντίπαλο παρέχοντας ποιοτικές επιλογές και μεταβιβάσεις για την ομάδα του, ενώ φυσικά χτυπάει συνεχώς στο 1 εναντίον 1 δημιουργώντας μια κατάσταση υπεραριθμίας για την ομάδα του καθώς ο δεξιός μπακ της ομάδας του βγαίνει συνεχώς για overlap στην πλάτη του.

Το πρωτάθλημα αρχίζει ξανά! Δες εδώ αναλυτικό το προγραμμα σουπερ λιγκ

Συμπεριφέρεται ως δεκάρι όποτε χρειαστεί και από εκεί είναι και πολύ επικίνδυνος για ασίστ ή γκολ: δοκιμάζει το πόδι του όταν βρίσκεται κεντρικά και νιώθει πάρα πολύ άνετα να παίζει λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή (στη ζώνη 14 του γηπέδου, εκεί όπου οφείλει να είναι άκρως επικίνδυνος, τα καταφέρνει άψογα).

Είναι εξαιρετικός στις ντρίπλες ενώ επίσης αρκετά γρήγορος, γεγονός που τον καθιστά τεράστια απειλή στη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση (κοινώς, στις αντεπιθέσεις) ενώ πολλές φορές φέτος ξεκλείδωσε τις αντίπαλες άμυνες οι οποίες έπαιζαν πολύ βαθιά, ακόμα κι εντός της περιοχής τους με 8-9 παίκτες πίσω από την μπάλα.

🔹H συμπεριφορά του σε φάση οργανωμένης άμυνας

Μεγάλη η συνεισφορά στην ομάδα του σε αυτόν τον τομέα. Στον αγώνα στο Καραϊσκάκης τον είδαμε να κυνηγάει τον μπακ της μεριάς του μέχρι και στην περιοχή του Βόλου, πράγμα που φυσικά σημαίνει πως δεν αμελεί αλλά πρωτοστατεί και στα αμυντικά του καθήκοντα.

Έχει άριστη φυσική κατάσταση και ξέρει να διαχειρίζεται την ενέργεια και τις δυνάμεις του, κι έτσι βοηθά ακόμα κι όταν η ομάδα του αμύνεται πολύ χαμηλά (low block), όταν παίζει κάτι σαν 6-3-1, με τους 2 πλάγιους μπακ να αμύνονται εντός περιοχής και τους πλάγιους χαφ να κυνηγούν τους μπακ του αντιπάλου που παίζουν ψηλά.

Κάθε μέρα βρίσκεις στο Betarades.gr τα κορυφαία προγνωστικα στοιχημα

🔹Η συμπεριφορά του στη μετάβαση του παιχνιδιού από την επίθεση στην άμυνα

Ο Βόλος είναι μια ομάδα που στην αμυντική μετάβαση οργανώνεται γρήγορα σε 4-2-3-1 στο μισό γήπεδο, που πολλές φορές μοιάζει και με 4-5-1. Ο Ισπανός δεν χάνει τη θέση του και ακολουθεί τον μπακ, όπως αναφέρθηκε και πριν, και φαίνεται αρκετά συγκεντρωμένος στα αμυντικά του καθήκοντα.

Μαρκάρει τον χώρο, πράγμα που σημαίνει πως δεν αλλάζει θέση και δεν μπαίνει προς τα μέσα εάν ο προσωπικός του αντίπαλος επιχειρήσει να αφήσει τα πλάγια και να εφορμήσει κεντρικά. Κάνει παράδοση-παραλαβή αντιπάλου αλλάζοντας τον παίκτη που μαρκάρει με το μπακ της μεριάς του, εάν χρειαστεί (π.χ. μαρκάρει αυτός τον παίκτη που επιχειρεί το overlap κι αφήνει στον πλάγιο αμυντικό να μαρκάρει τον κάτοχο της μπάλας).

🔹Η συμπεριφορά στη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση

Ένας παίκτης με άριστα χαρακτηριστικά για set, οργανωμένο παιχνίδι μεν, με άριστη φυσική υποδομή και ταλέντο για παιχνίδι αντεπιθέσεων, δε. Έχει την ικανότητα να προσπερνά τον προσωπικό του αντίπαλο καθώς έχει εξαιρετική ντρίπλα κι είναι απειλητικότατος στο ένας εναντίον ενός.

Κοιτάζει άμεσα να παίξει την μπάλα ανάμεσα στις γραμμές των αντιπάλων με σκοπό να εκμεταλλευτεί τα κενά που δημιουργούνται όταν αυτοί ανεβαίνουν στο γήπεδο, δεν κάνει κατάχρηση ντρίμπλας αλλά προτιμά να ψάξει την καλύτερη δυνατή επιλογή κάθετα.

Είναι παίκτης που αρέσκεται στο άμεσο, γρήγορο παιχνίδι και σπάνια θα τον δούμε να κάνει πολλές επαφές με την μπάλα στα πόδια. Εκμεταλλεύεται την τεχνική του συνδυάζοντάς την με την ευφυΐα του κι όχι προσπαθώντας να κάνει επίδειξη τεχνικής και δεξιοτήτων, παραβλέποντας την ουσία.

➡️ Δώρο* Έκπληξη ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗ | 21+ | Αρμόδιος ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή Βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα | Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις.

🔹Συμπερασματικά

Πρόκειται για τεράστιο κλέψιμο καθώς μιλάμε για κίνηση που θα ανέβαζε επίπεδο οποιαδήποτε ομάδα στην οποία θα πήγαινε (και δεν κοστίζει και πολλά το συμβόλαιό του αυτή τη στιγμή, σίγουρα λιγότερο από εκατομμύριο για παίκτη game-changer).

Βλέπω στον Πάολο Φερνάντες έναν ποδοσφαιριστή που έχει αριστεύσει σε ομάδες χαμηλής δυναμικής, κάνοντας ένα τέλειο πρωτάθλημα, και θεωρώ πως ήρθε η ώρα για ένα μεγάλο άλμα. Η ΑΕΚ που κατάφερε να τον πείσει για να τον βάλει στις τάξεις της, βάζει έναν πολυσύνθετο δημιουργικό μέσο, πολύ εκπαιδευμένο σε ποδόσφαιρο κατοχής και πρεσαρίσματος.

Ιδανικός για ομάδες με υψηλά ποσοστά κατοχής μπάλας, το ίδιο ιδανικός όμως και για παιχνίδι αντεπιθέσεων, προσφέρει σε μεγάλη κλίμακα ντρίμπλα στα πλάγια, τεχνική κατάρτιση με ποιοτικές επιλογές στο επιθετικό τρίτο, πολύ καλά τελειώματα αλλά και έναν παίκτη που δεν έχει κανένα πρόβλημα να γυρίσει και να προσφέρει τακτικά, πράγμα που γενικά για παίκτες που ανεβαίνουν ένα επίπεδο από άποψης ομάδες, τους κάνει να δυσκολεύονται. Θεωρώ δεδομένο πως αποκτήθηκε για να πάρει λεπτά ακόμα και ως βασικός, και όχι ως μια εφεδρεία για τον πάγκο.


👉 Στο Betarades.gr, το Νο1 site για το παμε στοιχημα βρίσκεις καθημερινά:

✍️ Προγνωστικά στοιχήματος
⚽️ Προγνωστικά ποδοσφαίρου
🏀 Προγνωστικά μπάσκετ
🎾 Προγνωστικά τένις
🎯 Προγνωστικά Value Bets
Κουπόνι ΟΠΑΠ
🥇 Στοιχηματικές εταιρίες
🎁 Προσφορές* χωρίς κατάθεση

*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
21+ Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ, Κίνδυνος εθισμού και απώλειας περιουσίας, Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777, Παίξτε Υπεύθυνα.