Β’ Νορβηγίας: Preview της σεζόν 2020

Ανανεώθηκε:
Α Νορβηγίας

Η δεύτερη κατηγορία της Νορβηγίας συστάθηκε το 1948 και κατά τη διάρκεια των ετών άλλαξε τη ονομασία της, με την τελευταία να είναι OBOS-ligaen για χάρη του μεγάλου χορηγού της λίγκας.

Η OBOS-ligaen στην Goalbet
goalbet-logo
ΕΓΓΡΑΦΗ
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Σύστημα διεξαγωγής

Το πρωτάθλημα της OBOS-ligaen αποτελείται από 16 ομάδες. Έπειτα από 30 αγωνιστικές ολοκληρώνεται η κανονική διάρκεια, με τις δύο πρώτες της κατάταξης να παίρνουν απευθείας την άνοδο για την Eliteserien. Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 3-6 παίζουν πλέι οφ, με τη νικήτρια να αντιμετωπίζει την 14η από την Eliteserien, με έπαθλο την άνοδο. Όσον αφορά την “ουρά”, οι δύο τελευταίες ομάδες υποβιβάζονται απευθείας. Η 14η της κατάταξης κοντράρεται σε διπλά ματς, με τη νικήτρια των πλέι οφ της τρίτης κατηγορίας, με στόχο να διατηρήσει τη θέση της στην OBOS-ligaen.

Τα φαβορί

Οι επικρατέστερες ομάδες για να κερδίσουν την άνοδο στην Eliteserien είναι κατά κύριο λόγο, εκείνες που υποβιβάστηκαν πέρυσι. Δηλαδή, η Λίλεστρεμ, η Τρούμσε και η Ράνχαϊμ. Η Λίλεστρεμ είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί και με διαφορά δεύτερη η Τρούμσε. Η Ράνχαϊμ είναι τρίτο φαβορί, αλλά φαίνεται ότι θα έχει ανταγωνισμό. 

Οι αλλαγές στους πάγκους

Τέσσερις αλλαγές προέκυψαν στους πάγκους των ομάδων με πρώτη και πιο… “τρανταχτή” την επιλογή του Γκείρ Μπάκε για τη Λίλεστρεμ, που διαδέχτηκε τον Νόρντλι. Στην Τρούμσε είπαν “αντίο” στον Βάλακαρι και προσέλαβαν τον Γκάουτε Χέλστρουπ, ενώ στην Κόνγκσβινγκερ αποτέλεσε παρελθόν ο Γκαζίμπα και ήρθε στη θέση του ο Μίκα Λεκόσουο. Τέλος, στη Χαμ Καμ ο Έσπεν Όλσεν προσλήφθηκε στη θέση του Χέλστρουπ, ο οποίος έκανε το βήμα παραπάνω στην καριέρα του.

Η OBOS-ligaen στην Goalbet
goalbet-logo
ΕΓΓΡΑΦΗ
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ

Οι ομάδες:

Λίλεστρεμ: Πραγματοποίησε μία κακή χρονιά πέρυσι, “χαροπάλευε” καθ’ όλη τη διάρκειά της σχεδόν και τερμάτισε στην 14η θέση, έπειτα από τετραπλή ισοβαθμία. Έχασε την παραμονή από τη Σταρτ, κάνοντας… “χαρακίρι”, αφού δέχτηκε τρία γκολ σε 6’ ενώ είχε προβάδισμα 4-0 (4-3). Το πρώτο ματς έληξε με 2-1. Νέος τεχνικός στον πάγκο ο Γκέιρ Μπάκε, ο οποίος αποχώρησε από τη Σάρπσμποργκ. Απώλεια ο Πέντερσεν που συνεχίζει στη Μπραν, όμως έφερε τους Κάλεβογκ και Καϊρίνεν. Η θέση της θα είναι μέσα στην πρώτη δυάδα και θα κερδίσει την άνοδο. Άλλωστε, το Μπάκε είναι “πολυτέλεια” για την OBOS-ligaen. 

Τρούμσε: Δεν τη… γλίτωσε την περασμένη αγωνιστική περίοδο, όπως τις προηγούμενες, έχασε τη “μάχη” της παραμονής έπειτα από τετραπλή ισοβαθμία. Ο Σίμο Βάλακαρι αποτέλεσε παρελθόν, καθώς η διοίκηση αποφάσισε να κάνει την προσπάθεια επανόδου με τον Γκάουτε Χέλστρουπ τον οποίο προσέλαβε τον περασμένο Μάιο. Παρελθόν σημαντικοί παίκτες όπως Έσπεγιορντ, Τέιλορ, Βάλακαρι, Μπακένγκα, Κόνσχαβν. Αντικατέστησε μερικούς με τους Ρούμπεν Γένσεν, Λαρς Σαέτρα και ο έμπειρος φορ Φίτιμ Αζέμι. Έχει το ρόστερ για να πρωταγωνιστήσει, το συνδυάζει μ’ έναν φιλόδοξο τεχνικό και μπορεί να κερδίσει την άνοδο απευθείας.

Ράνχαϊμ: Προέρχεται από μια απογοητευτική χρονιά και επιστρέφει στη δεύτερη κατηγορία. Από την έβδομη θέση το 2018 όταν και επέστρεψε στην Eliteserien, στην 16η πέρυσι με 27 πόντους συγκομιδή. Η διοίκηση εμπιστεύεται τον Σβάιν Μόλεν και τον διατηρεί στον πάγκο, με στόχο να ηγηθεί της προσπάθειας επανόδου. Ο 42χρονος Νορβηγός είναι στη Ράνχαϊμ από τον Ιανουάριο του 2016. Πήρε τον επιθετικό Μπακένγκα που έχει αγωνιστεί μεταξύ άλλων και στη Ρούσενμποργκ, αλλά έφυγε πριν καν αγωνιστεί για αντάλλαγμα στην Οντ Γκρένλαντ. Είναι στην τριάδα των φαβορί για την άνοδο, πιθανότατα θα παλέψει μέσω πλέι οφ για να τα καταφέρει.

ΚΦΟΥΜ Όσλο: Προέρχεται από μια ικανοποιητική χρονιά, αφού κατάφερε να είναι στις πρώτες θέσεις και να διεκδικήσει την άνοδο. Τερμάτισε τέταρτη, νίκησε την Κόνγκσβινγκερ (2-0), όμως έχασε από τη Σταρτ (1-0) και έμεινε στην OBOS-ligaen. Οι διοικούντες στο σύλλογο δείχνουν εμπιστοσύνη στον Γέργκεν Ίσνες και του παραχωρούν τα ηνία και φέτος. Ο 40χρονος Νορβηγός είναι στην ομάδα του Όσλο από τον Ιανουάριο του 2017. Παρελθόν ο έμπειρος Μπριξ που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, έφυγαν για ομάδες της Eliteserien οι Έμπι και Λάρσεν. Καλές προσθήκες για το επίπεδό της ο κίπερ Πέντερσεν και ο μπακ Λίντκιστ που έχουν εμπειρία από την πρώτη κατηγορία. Πιθανότατα θα έχει μια ανάλογη της περσινής, χρονιά, όλα θα εξαρτηθούν από την εικόνα της στα πλέι οφ.

Κόνγκσβινγκερ: Επιτυχημένη κρίνεται η πορεία που πραγματοποίησε πέρυσι. “Γυρόφερνε” τα πλέι οφ τα τελευταία χρόνια, κατάφερε να τερματίσει στην πέμπτη θέση την περασμένη σεζόν ωστόσο έχασε στο πρώτο γύρο από την ΚΦΟΥΜ Όσλο (2-0) και έμεινε στην OBOS-ligaen. Υπήρξε αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, καθώς ο Βίκτορ Γκαζίμπα αποτέλεσε παρελθόν και στο τιμόνι της ομάδας θα βρεθεί ο Μίκα Λεκόσουο. Ο 50χρονος Φινλανδός βρέθηκε τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα του, σε Ελσίνκι και Χόνκα. Καλή προσθήκη ο μέσος Μέλαντ ο οποίος έχει τριψήφιο αριθμό συμμετοχών στην Eliteserien, παραμένει στην ομάδα ο Γκιούβεν που σημείωσε 16 γκολ πέρυσι. Γίνεται νέα προσπάθεια φέτος και θα είναι από τα ερωτηματικά της λίγκας. Ρεαλιστικός στόχος η οκτάδα.

Σόγκνταλ: Μέτρια χρονιά η περσινή, καθώς μπήκε με το ζόρι στην εξάδα των πλέι οφ. Θα μείνει για τρίτη σερί σεζόν στην OBOS-ligaen. Τερμάτισε στην έκτη θέση και έχασε στο πρώτο ματς των πλέι οφ από την Κόνγκσβινγκερ με 1-0. Αμετακίνητος στην τεχνική ηγεσία ο Άιρικ Μπάκε, καθώς φαίνεται ότι ο 42χρονος θεωρείται από τη διοίκηση ο κατάλληλος άνθρωπος για να φέρει επιτυχίες στο σύλλογο. Έτοιμος για την έκτη σεζόν του στην ομάδα. Ενισχύθηκε στο μεταγραφικό παζάρι, σημαντικές προσθήκες οι Όγκμπου, Κριστόφερσεν, Κρίγκερ και Κούπεν. Δε θα είναι εύκολο το έργο της και φέτος, όμως αναμένεται να βρεθεί πιο εύκολα στα πλέι οφ ανόδου.

Έιγκαρντεν: Η Έιγκαρντεν είναι μια νεοσύστατη ομάδα που παίρνει άδεια συμμετοχής στην OBOS-ligaen μέσω της Νεστ-Σότρα που τερμάτισε πέρυσι στην έβδομη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Έδρα της το Ογκότνες Στάντιον, που ανήκει στη Νεστ-Σότρα. Η Έιγκαρντεν είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας των ομάδων Νόρντρε Φιέλ, Σουντ, Σόγκσβογκ, Τέλεβογκ, Σέργκαρντ και Νεστ-Σότρα. Προπονητής της ομάδας ο 32χρονος Αμερικανός Μπράιαντ Λαζάρο, που θήτευσε στην Άλτα (τρίτη κατηγορία). Ως επί το πλείστον οι παίκτες της είναι από τη Νεστ-Σότρα, με προσθήκη της τελευταίας στιγμής τον Μάικλ από τη Βολερένγκα. Το ρόστερ της δεν είναι άπειρο από την κατηγορία, ο προπονητής της όμως, ναι. Θα είναι δύσκολη χρονιά, θα είναι κάπου κοντά στη δεκάδα.

Ουλενσάκερ/Κίσα: Δε μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητική η περσινή σεζόν, αφού έπειτα από δύο χρόνια έμεινε εκτός θέσεων πλέι οφ. Στο -6 από την εξάδα, τερμάτισε στην όγδοη θέση. Παρ’ όλα αυτά, η διοίκηση του συλλόγου δείχνει εμπιστοσύνη στον άλλοτε παίκτη της Όλεσουντ Τροντ Φρέντρικσεν και τον διατηρεί στην τεχνική ηγεσία για δεύτερη σεζόν. Ο 43χρονος Νορβηγός, έχει κατακτήσει δύο Κύπελλα ενώ βρέθηκε ως πρώτος προπονητής στην ομάδα της γενέτειράς του για δύο έτη (2015-2017). Μάλλον αποδυναμώθηκε στο μεταγραφικό παζάρι, αποχώρησαν οι Χάνσεν, Κιτολάνο, Ντιομαντέ. Ξεκινά το νέο πρωτάθλημα με στόχο τα πλέι οφ, όμως φαντάζει δύσκολο να τα καταφέρει με τον ανταγωνισμό που θα συναντήσει.

Σάντνες: Αδιάφορη χρονιά η περσινή, μάλλον “άχρωμη” θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, αφού τερμάτισε στην ένατη θέση δίχως να κινδυνέψει, ούτε όμως να κυνηγήσει κάτι παραπάνω. Στην άκρη του πάγκου, παραμένει ο Μπενγκτ Σέτερνες, ως ένας από τους μακροβιότερους προπονητές της λίγκας. Είναι στη Σάντνες από τον Ιανουάριο του 2015 και ετοιμάζεται για την έκτη του σεζόν. Διατηρεί στις τάξεις τον επιθετικό Έρικσεν που σκόραρε 14 γκολ την περασμένη αγωνιστική περίοδο. Σημαντικές προσθήκες εξελίξιμων παικτών που μπορούν να προσδώσουν ποιότητα, όπως οι Σάλτε, Γκρέντεμ, Μπέργκερ, Ρίνγκμπεργκ. Χρειάζεται μια καλύτερη χρονιά από την περσινή και έχει τη δυναμική του ρόστερ ώστε να βρεθεί στα πλέι οφ ανόδου.

Χαμ Καμ: Δεν εντυπωσίασε πέρυσι, ούτε απογοήτευσε, διότι έμεινε σχετικά άνετα μακριά από την επικίνδυνη ζώνη. Ανέβηκε στην OBOS-ligaen το 2018 και κατάφερε να πραγματοποιήσει δύο παρόμοιες πορείες. Τη πρώτη της χρονιά βέβαια, βρέθηκε πιο κοντά στα πλέι οφ. Νέος τεχνικός στην ομάδα ο 41χρονος Έσπεν Όλσεν, ο οποίος προέρχεται από μια τριετή παρουσία στη Στρέμεν. Υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με τον επιθετικό Μάρκους Πέντερσεν, ο οποίος έχει πλούσια θητεία στην Eliteserien και αναμφίβολα είναι ο καλύτερος παίκτης της κατηγορίας. Έφερε επίσης με τη μορφή δανεισμού τον Σβέντσεν από τη Μόλντε. Η Χάμ Καμ έχει υψηλές βλέψεις για φέτος, που φτάνουν σίγουρα έως τα πλέι οφ ανόδου. Υπό προϋποθέσεις, μπορεί τα τα καταφέρει.

Ράουφος: Θετικό πρόσημο στην πορεία που πραγματοποίησε την περασμένη αγωνιστική περίοδο αφού ως νεοφώτιστη, κατάφερε να κερδίσει την παραμονή με +13 από την επικίνδυνη ζώνη. Η επιτυχία αυτή, δίνει την ευκαιρία στον τεχνικό Κρίστιαν Γιόνσεν να παραμένει στο τιμόνι της ομάδας για τέταρτη συνεχή χρονιά. Ο 43χρονος Νορβηγός είναι στη Ράουφος από τον Ιανουάριο του 2017. Όσον αφορά το μεταγραφικό παζάρι, έφερε ως επί το πλείστον παίκτες νεαρούς, με περιθώρια εξέλιξης, όπως οι Σέρενσεν, Γιόνσεν, Μπράιβικ, Φρέμσταντ και Μέλερχαγκεν. Δεν αλλάζει κάτι αναφορικά με το βασικό στόχο και φέτος, η παραμονή είναι εκείνη που την απασχολεί. Με την εμπειρία ενός χρόνου πια στην κατηγορία, μπορεί να τα καταφέρει ξανά.

Γερβ: Μια από τα ίδια των τελευταίων ετών, αφού πάλι ήταν στις τελευταίες θέσεις και πάλευε για την αποφυγή του υποβιβασμού. Από τα πλέι οφ ανόδου το 2016, για τρίτη σερί χρονιά στην πεντάδα από το τέλος. Στόχος επετεύχθη για τον Άρνε Σάντστε και μια νέα αρχή προσεχώς. Ο 53χρονος Νορβηγός τεχνικός είναι στον πάγκο της Γερβ από τον Ιανουάριο του 2016 και θέλει να επαναφέρει την ομάδα σε τροχιά επιτυχιών για τα δεδομένα της κατηγορίας. Σπουδαία κίνηση η απόκτηση του μπακ Ντιέγο Κάμπος και δευτερευόντως του επιθετικού Αλεξάντερ Ντανγκ. Πρόσθεσε δύο καλούς παίκτες στο ρόστερ της όμως δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να την ανεβάσουν επίπεδο. Πάντως, αναμένεται να κερδίσει εκ νέου τη μάχη με την παραμονή.

Στρέμεν: Σταθερή πορεία τα τελευταία χρόνια για τη Στρέμεν, τερμάτισε για ακόμα μία στην τελευταία πεντάδα της κατάταξης. Γενικότερα την τελευταία τριετία είναι σ’ αυτές τις θέσεις, επιδιώκοντας όσο το δυνατόν πιο “ήσυχη” παραμονή. Στον πάγκο της ομάδας βρίσκεται ο νεότερος προπονητής της κατηγορίας. Ο 27χρονος Ούλε Μάρτιν Νέσελκιστ θα κοουτσάρει τη Στρέμεν για δεύτερη συνεχή χρονιά. Πρόσθεσε εμπειρία στο ρόστερ της με τον επιθετικό Σέλιν, καλή προσθήκη και ο εξτρέμ Πόθο-Βέντα. Συμμετοχές σε καλύτερες ομάδες και για το νεοφερμένο κίπερ Χέλεβολντ. Δύσκολα θα καταφέρει φέτος κάτι παραπάνω απ’ ό,τι τις προηγούμενες περιόδους. Μπορεί να κινδυνέψει.

Οσάνε: Επιτυχημένη κρίνεται η πορεία της κατά την περσινή αγωνιστική περίοδο, αφού κατάφερε να επανέλθει άμεσα στη δεύτερη κατηγορία. Τερμάτισε στη δεύτερη θέση του β’ ομίλου της τρίτης κατηγορίας και έπειτα από δύο αγώνες πλέι οφ με την Κβικ Χάλντεν, έκανε ισάριθμες νίκες και διεκδίκησε την άνοδο από τη Νοτόντεν. Μία νίκη και μία ισοπαλία, την έφεραν στην OBOS-ligaen. Ο Μόρτεν Ρέσλαντ θα έχει την ευκαιρία να κοουτσάρει την ομάδα για δεύτερη σεζόν. Λίγα πράγματα στο μεταγραφικό παζάρι, έφερε 4-5 παίκτες που μπορούν να τη βοηθήσουν στην μάχη της παραμονής. Προμηνύεται μάλλον αγχωτική χρονιά, όμως δεν αποκλείεται να κάνει την έκπληξη και να σωθεί πιο εύκολα.

Στιέρνταλς-Μπλινκ: Πολύ καλή πορεία την περασμένη αγωνιστική περίοδο, κατάφερε έστω και με διαφορά δύο πόντων από τη δεύτερη θέση να κερδίσει απευθείας την άνοδό της στην OBOS-ligaen. O προπονητής Ρόαρ Βίκβανγκ επιβραβεύεται από τη διοίκηση με την ευκαιρία να είναι εκείνος που θα κοουτσάρει την ομάδα και στη νέα περιπέτεια της παραπάνω κατηγορίας. Δεύτερη χρονιά στον πάγκο της Στιέρνταλς-Μπλινκ ο Νορβηγός. Με 5-6 κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι, θέλει να χτίσει ανταγωνιστικό σύνολο. Αρκετά “πάρε-δώσε” με τη Ράνχαϊμ. Σημαντικότερη κίνηση η απόκτηση του επιθετικού Ματς Λίλεμπο. Δύσκολη η προσεχής χρονιά, είναι μέσα στα φαβορί να “αποχαιρετήσει” την κατηγορία.

Γκρόρουντ: Προέρχεται από μια επιτυχημένη σεζόν στην τρίτη κατηγορία, με έπαθλο την άνοδο στην OBOS-ligaen. Μάλιστα, το κατάφερε απευθείας, χωρίς πλέι οφ, αφήνοντας στη δεύτερη θέση του β’ ομίλου κατά έναν πόντο την Οσάνε. Δεν προέκυψε αλλαγή σκυτάλης στην τεχνική ηγεσία, παραμένει στη θέση του ο Άιρικ Χένε. Ο 29χρονος Νορβηγός, είναι στον πάγκο της ομάδας από τον Ιανουάριο του 2018. Ενισχύθηκε κατά τη μεταγραφική περίοδο και απέκτησε παίκτες είτε δανεικούς είτε ελεύθερους προερχόμενους από καλύτερες ομάδες όπως η Λίλεστρεμ και η Στάμπεεκ. Το γεγονός αυτό βέβαια, δεν την κάνει από μόνο του ανώτερη από τις υπόλοιπες ομάδες που θα παλέψουν για την παραμονή. Δύσκολα θα τα καταφέρει να μείνει και του χρόνου στην κατηγορία.

Επιμέλεια: Ηλίας Μαλιγιάννης

Η OBOS-ligaen στην Goalbet
goalbet-logo
ΕΓΓΡΑΦΗ
eeep disclaimer
*Ισχύουν Όροι & Προϋποθέσεις
ΕΕΕΠ | 21+ | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ