Την πληρώνει το υγιές κομμάτι της κοινωνίας μας

Ανανεώθηκε:
τσαρλυ αναλυση 121223
Photo Credits: INTIME SPORTS

Η κυβέρνηση, αποφάσισε να κλείσει τα γήπεδα ποδοσφαίρου για τους επόμενους δύο μήνες. Στην πράξη τιμωρεί, ένα άθλημα, λες και το ποδόσφαιρο από μόνο του γεννά τη βία στη χώρα μας.

Πληρώνουν αυτοί που δεν φταίνε

Για ακόμα μία φορά, θα την πληρώσουν οι πολλοί, θα την πληρώσουν αυτοί που δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη και είναι τα θύματα της όλης κατάστασης. Οι ποδοσφαιριστές, οι αθλητές που θα κάνουν την δουλειά τους, στις χειρότερες δυνατές συνθήκες, χωρίς την παρουσία κοινού, οι υγιείς φίλαθλοι, που διψούν για να δουν την ομάδα τους να αγωνίζεται.

Τιμωρούνται οι κάτοχοι διαρκείας, που επέλεξαν να δώσουν ένα σημαντικό σκοπό, να στερηθούν κάποια άλλη απόλαυση, για να μπορούν να δίνουν το παρόν, όποτε αγωνίζεται η αγαπημένη τους ομάδα. Σκεφτείτε πως υπάρχουν γονείς, που πήραν διαρκείας σε αυτούς και στα παιδιά τους, πόσο σημαντική οικονομική ζημιά παθαίνουν. Πόσοι σημαντική οικονομική ζημιά παθαίνουν όσοι εμπορεύονται στα γήπεδα ή μέσα στους περιβάλλοντες χώρους. Με λίγα λόγια τιμωρείται το απόλυτα υγιές κομμάτι της κοινωνίας μας.

Η απόφαση της κυβέρνησης, είναι εντελώς σε λανθασμένο πλαίσιο, είναι σαν να βρίσκουν χαλασμένα κρέατα, σε 5 σουβλατζίδικα και να παίρνεται απόφαση να κλείσουν όλες οι ταβέρνες.

Αν ήθελαν να βάλουν το μαχαίρι στο κόκκαλο, θα άφηναν τα γήπεδα ανοιχτά

Κανονικά όταν παίρνονται μέτρα, θα πρέπει να περιμένουμε, να αφήσουμε τον χρόνο να δώσει τις απαντήσεις του. Το πρόβλημα όμως είναι πως απο την ίδια την κυβέρνηση, έχουμε ακούσει ξανά τα συγκεκριμένα μέτρα, οπότε δεν υπάρχει κάτι να περιμένουμε.

Το μόνο που χρειάζεται είναι βούληση

Το περίεργο της υπόθεσης, είναι πως κλείνουν τα γήπεδα, για δύο δολοφονίες και μία απόπειρα που η ευχή όλων είναι να μην καταλήξει σε φόνο, που έχουν γίνει στους δρόμους.

Από την στιγμή, που μιλάμε για φόνους, η ελληνική αστυνομία, το Ελληνικό κράτος, θα πρέπει να βρει και τους ηθικούς αυτουργούς. Την πηγή, που με αφορμή το ποδόσφαιρο, το σήμα, την φανέλα γεννά ανθρώπους έτοιμους να δημιουργήσουν βία και να έχουν κάθε λογής εγκληματική συμπεριφορά. Είναι δεδομένο πως αν ήθελε να τους πιάσει θα επέλεγε τα γήπεδα να είναι ανοιχτά.

Υποκριτικό μέτρο

Η πραγματικότητα όμως είναι πως καμία κυβέρνηση δεν έχει αυτήν την βούληση. Πιθανότατα επειδή, το όλο το σύστημα γεννάει βία, γνωρίζουν πως πρόκειται για ένα κοινωνικό φαινόμενο, που είναι προτιμότερο για τους ίδιους να εκτονώνεται στα γήπεδα, παρά οπουδήποτε αλλού.

Αν δεν καταλάβουν οι παράγοντες, πως μόνοι τους πρέπει να προστατέψουν τα γήπεδα τους, την περιουσία τους και το άθλημα τους, δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει το παραμικρό.

Ότι συμβαίνει είναι υποκριτικό. Ο λόγος είναι πολύ απλός, τα γήπεδα έκλεισαν μετά από σκληρά επεισόδια που έγιναν σε περιβάλλοντα  χώρο ενός αγώνα βόλεϊ. Μα και όλα τα μέτρα, να τηρηθούν απο τις ΠΑΕ, ακριβώς όπως πρέπει, αν φροντίσουν στα γήπεδα ποδοσφαίρου να μην συμβαίνει το παραμικρό, κανένας δεν θα μπορεί να εξασφαλίσει πως έξω από ένα κλειστό γυμναστήριο, δεν θα γίνουν ξανά επεισόδια. Δηλαδή τι θα συμβαίνει, κάθε φορά που θα γίνονται στο δρόμο επεισόδια θα κλείνουν τα γήπεδα;

Το μπαλάκι στους ιδιοκτήτες των ομάδων

Επίσης είναι γελοίο στην εποχή που βρισκόμαστε, να συζητάμε για επεισόδια μέσα σε γήπεδα ποδοσφαίρου. Σε χώρους δηλαδή, που μπορείς να ξέρεις πόσοι βρίσκονται ποιοί ακριβώς βρίσκονται και να ελέγξεις την κάθε τους κίνηση. Είναι δυνατόν μετά από τόσα χρόνια, να ακούμε την κυβέρνηση, να ζητά ταυτοποίηση εισιτηρίων και κάμερες, μιλάμε σοβαρά;

Μιλάμε για μια κυβέρνηση που δεν εξελέγη χθες, αλλά το 2019 και αυτά τα μέτρα τα έχει η ίδια εξαγγείλει ξανά. Για για ποιό λόγο, αφήνει και διεξάγονται παιχνίδια, σε γήπεδα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις; Σε κάθε περίπτωση, η πρόθεση είναι ξεκάθαρη, να πειράξει το πορτοφόλι των ιδιοκτητών των ομάδων ποδοσφαίρου και να ρίξει πάνω τους την ευθύνη και πιθανότατα να έχει σε αυτό το κομμάτι και δίκιο.

Συλλαμβάνονται για επεισόδια και συνεχίζουν την δράση τους

Όμως συμβαίνουν πράγματα τα οποία δεν γίνονται σε καμία άλλη χώρα. Πουθενά αλλού, σε καμία άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, αυτός που συλλαμβάνεται για επεισόδια στα γήπεδα, δεν εμφανίζεται μετά από λίγες μέρες ξανά σε αθλητικούς χώρους, έτοιμος και οπλισμένος με εμπειρίες να αναλάβει δράση. Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει. Είναι, σαν να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας.

Ατομική ευθύνη

Αυτό που επιτέλους πρέπει να συμβεί, είναι να υπάρξει η ατομική ευθύνη σε κάθε πόστο. Σε κανένα σάιτ, σε καμία εφημερίδα, σε κανέναν ΜΜΕ, δεν επιτρέπεται να υπάρχει δημοσιογράφος, που με τα λεγόμενα και τα γραφόμενα του, να δημιουργεί συνθήκες που παράγουν βία. Το ίδιο ακριβώς θα πρέπει να συμβαίνει και με τους αξιωματούχους των ΠΑΕ.

Ο κόσμος έχει αηδιάσει

Πιστέψτε με στην εποχή που βρισκόμαστε, ο κόσμος έχει αηδιάσει. Ειδικά ο Έλληνας πέρασε και συνεχίζει να περνά δύσκολα χρόνια. Βρισκόμαστε μετά από μία μακροχρόνια οικονομική κρίση, που άφησε σε όλους τα σημάδια της και απο την εποχή της πανδημίας. Στα περισσότερα μυαλά, δεν υπάρχει χώρος για ηλίθιους φανατισμούς και σαχλαμάρες.

Σήμερα δεν υπάρχει κανένας λόγος, να κλείσουν τα γήπεδα, απλά θα πρέπει να ξεχωρίσει η ¨ήρα από το σιτάρι¨, σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας και ασφαλώς στο ποδόσφαιρο. Να υπάρχουν μέτρα κανόνες και γνώση μέχρι που ανήκει η ελευθερία του καθενός μας. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε να παίζουμε με την κοινή λογική.

Το ποδόσφαιρο οφείλει να αυτοπροστατευτεί

Η βία από την κοινωνία μας συνολικά δεν μπορεί να φύγει, ο καθένας όμως προσπαθεί να καθαρίσει τον δικό του χώρο. Με αυτήν την λογική λοιπόν, το ποδόσφαιρο οφείλει να αυτο προστατευτεί. Κανένας παράγοντας, δεν μπορεί να αποτρέψει, βία στους δρόμους, θα πρέπει όμως να μην βοηθά για να συμβαίνουν με δημόσιες τοποθετήσεις και συμπεριφορές. Θα πρέπει να πάρουν τα μέτρα που εξασφαλίζει την ασφάλεια των αθλητών, των ποδοσφαιριστών, των διαιτητών και την προστασία των γηπέδων τους.

Να είμαστε ειλικρινείς, είναι πολύ εύκολο, με κάμερες και  ταυτοποίηση των εισιτηρίων να μην υπάρχουν επεισόδια μέσα στα γήπεδα. Αλλα θα πρέπει να εφαρμοστούν σε όλο το γήπεδο και όχι μόνο εκεί που γνωρίζουν πως είναι απίθανο να γίνουν επεισόδια. Είναι όλα τόσο υποκριτικα που σήμερα η ταυτοποίηση γινεται πάντου εκτός από τις θύρες που γνωρίζουν πως μπορούν να γίνουν τα επεισόδια.