Η επιλογή Μπενίτεθ έχει ρίσκο, όμως δεν γίνεται να απαξιωθεί

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ βασικός υποψήφιος για τον πάγκο της ΑΕΚ είναι ο ο Ράφα Μπενίτεθ.
Ό Ράφα Μπενίτεθ είναι προπονητής που δεν χρειάζεται συστάσεις. Έχει κατακτήσει 13 τίτλους στην καριέρα του, ανάμεσα σε αυτούς ένα Τσάμπιονς Λιγκ, 1 ΟΥΕΦΑ, 1 Γιουρόπα Λιγκ.

Οι μεγάλες του επιτυχίες ανήκουν σε άλλη ποδοσφαιρική εποχή
Οι επιτυχίες του σίγουρα αφορούν, μία εποχή που το ποδόσφαιρο στο υψηλό επίπεδο παιζόταν διαφορετικά. Οι άμυνες και όσοι ήξεραν να τις σχεδιάζουν, είχαν τον πρώτο λόγο.
Είναι δεδομένο πως καμία ελληνική ομάδα, δεν μπορεί να φέρει μεγάλο όνομα στα ντουζένια του. Για να έρθει προπονητής στο ποδόσφαιρό μας, που έχει κάνει επιτυχίες όπως αυτές του Μπενίτεθ, θα πρέπει τα καλά του χρόνια να βρίσκονται στο παρελθόν και να μην είναι σε θέση να βρει δουλειά στο πιο υψηλό επίπεδο.
Ο Αντσελότι, ο Κλοπ και ο Γκουαρντιόλα δεν έρχονται στην Ελλάδα
Το ζητούμενο για την κάθε ομάδα είναι, αν θεωρεί πως οι ανάγκες που βρίσκεται κουμπώνουν με έναν τέτοιου είδους προπονητή. Έναν άνθρωπο με γνώσεις του πως δουλεύουν οι ομάδες στο πιο υψηλό επίπεδο, με υψηλές παραστάσεις, που μπορεί να εμπνεύσει τον σεβασμό.
Δυστυχώς στην εποχή των σόσιαλ που όλοι θέλουν να εκφράζουν άποψη με στόμφο, ακόμα και για πράγματα που καταναλώνουν ελάχιστο χρόνο, διαβάζω μηνύματα απαξίωσης για τον Μπενίτεθ.
Να τους πληροφορήσω, πως οι ομάδες τους, δεν μπορούν να φέρουν ούτε τον Γκουαρντιόλα, ούτε τον Κλοπ, ούτε τον Αντσελότι. Να τους πληροφορήσω επίσης, πως το βιογραφικό του Μπενίτεθ, δεν τα βλέπει τα υπόλοιπα βιογραφικά που έχει στα χέρια του ο Ριμπάλτα.
Κριτική μπορεί να γίνει μόνο για το μοντέλο επιλογής και όχι για το πρόσωπο του Μπενίτεθ
Η κριτική στην διοίκηση και οι δεύτερες σκέψεις, μπορούν να γίνουν όσον αφορά το μοντέλο προπονητή που χρειάζεται η ΑΕΚ. Δέχομαι να μου πει κάποιος πως η ομάδα μου χρειάζεται έναν πιο νέο σε ηλικία, να είναι φιλόδοξος, να έχει στόχο μέσα από την ΑΕΚ να σηκώσει την καριέρα του και να ακολουθεί ένα πιο επιθετικό στυλ ποδοσφαιρου.
Αυτή την κριτική την δέχομαι, όχι όμως την απαξίωση προς τον Μπενίτεθ.
Αν δούμε άλλωστε το που βρίσκεται σήμερα ο προπονητής Μπενίτεθ, καταλαβαίνουμε πως ακόμη και στην πτώση του, δεν υπολείπεται, πιστεύω βρίσκεται και σε πιο υψηλό επίπεδο, από τους προπονητές που ενδιαφέρουν την ΑΕΚ.
Η τελευταία δεκαετία
Ας πάρουμε τις δουλειές του, την τελευταία δεκαετία, όταν και αποχώρησε από την Ρεάλ Μαδρίτης. Στο τέλος της σεζόν 2015-16 ανέλαβε την Νιούκαστλ. Δεν κατάφερε να την σώσει, έπεσε κατηγορία με ρεκόρ 3-4-3. Την επόμενη σεζόν, κατέκτησε πρωτάθλημα στην Τσάμπιονσιπ και τις δύο χρονιές που ακολούθησαν την έβγαλε στην 10η και στην 13η θέση.
Πετυχημένος στην Νιούκαστλ, αγαπήθηκε από τους οπαδούς
Δεν μιλάμε για την σημερινή Νιούκαστλ που έχουν μπει οι Άραβες, αλλά την ομάδα του μισητού στους οπαδούς ιδιοκτήτη Μάικ Άσλεϊ. Στην Νιούκαστλ ο Ράφα αγαπήθηκε πολύ και η θητεία του, θεωρείται απόλυτα επιτυχημένη.
Στην συνέχεια πήγε τρία χρόνια στην Κίνα, που δεν μπορώ να κρίνω την δουλειά του, και τον Ιούλιο του 2021, επέστρεψε στην Πρέμιερ για λογαριασμό της Έβερτον. Δεν ήταν εύκολο να γίνει αρεστός στους οπαδούς της ομάδας, καθώς ήταν συνδεδεμένος με την Λίβερπουλ και έκατσε μισή σεζόν. Αποχώρησε στην 14η θέση, νορμάλ για τον σύλλογο με ρεκόρ 5-4-10.
Άτυχος στην Θέλτα, ολοκληρώθηκε πρόωρα η συνεργασία του
Η τελευταία του δουλειά, ήταν την σεζόν 2023-24. Ο Μπενιτεθ υπέγραψε με την Θέλτα ένα 3ετές συμβόλαιο. Απο την πρώτη ημέρα, οι δύο πλευρές μιλούσαν για ένα πρότζεκτ που θα κριθεί στο κλείσιμο της τριετίας. Τελικά έφυγε πριν ολοκληρωθεί η πρώτη του σεζόν, στις 12 Μαρτίου. Άφησε την Θέλτα στην 17η θέση, με ρεκόρ 5-9-12 και πήρε από την διοίκηση της, μία καλή αποζημίωση.
Η αλήθεια είναι πως η Θέλτα του Μπενίτεθ, ήταν από τις πιο άτυχες ομάδες που μπορώ να θυμηθώ. Με διαφορά η πιο αδικημένη που μπορώ να σκεφτώ τα τελευταία χρόνια, με βάση την βαθμολογία των xpoints που θα έπρεπε να έχει και την πραγματική της βαθμολογία.
Επίσης έχασε πολλούς βαθμούς μέσα από τα χέρια της, με γκολ που δέχτηκε στις καθυστερήσεις. Η Θέλτα πάντως του Μπενίτεθ, έπαιξε ελκυστικό επιθετικό ποδόσφαιρο, όμως ήταν πραγματικά υπερβολικά άτυχη.
Το βιογραφικό του λοιπόν την τελευταία δεκαετία, δεν έχει καμία σχέση με αυτό του μεγάλου Ράφα, που έκανε τις επιτυχίες απο το 2001 που ανέλαβε την Βαλένθια μέχρι και το 2015 που αποχώρησε από την Ρεάλ, όμως είναι ένα βιογραφικό που δεν έχει να ζηλέψει το παραμικρό σε σχέση, με τους υπόλοιπους προπονητές που κοιτάζει η ΑΕΚ.
Μόνο κερδισμένο μπορεί να βγει το Ελληνικό ποδόσφαιρο
Ποτέ δεν μπορεί να ξέρει κανείς, αν θα πετύχει η όχι ένας προπονητής και αν θα ταιριάξουν οι ιδέες του με έναν σύλλογο. Το σίγουρο είναι πως αν τελικά ο Ριμπάλτα έρθει σε συμφωνία με τον Μπενίτεθ, το ελληνικό ποδόσφαιρο μόνο κερδισμένο μπορεί να βγει. Ανεξάρτητα αν θα φέρει επιτυχία η όχι ο Μπενίτεθ έχει πολλά πράγματα να προσφέρει.
Το ρίσκο που πρέπει να είναι έτοιμη να πάρει η διοίκηση
Ασφαλώς για να έρθει στην Ελλάδα ένας προπονητής με το όνομα του Μπενίτεθ, η διοίκηση θα πρέπει να πάρει το ρίσκο, να του ετοιμάσει ένα πολυετές συμβόλαιο, με υψηλές αποδοχές και παχυλή αποζημίωση. Ο Μπενίτεθ δεν θα έρθει στην Ελλάδα για να κριθεί, θα πάρει ένα μεγάλο συμβόλαιο και τον χρόνο του, για να δημιουργήσει την ομάδα που επιθυμεί και σίγουρα θα μιλήσει για μακροχρόνιο πρότζεκτ.
Για να έχει λογική, λοιπόν, η πρόσληψη του, ο οργανισμός θα πρέπει να του δείξει σεβασμό και υπομονή. Αν δεν υπάρχουν αυτά τα δεδομένα, η αποτυχία θα είναι βέβαιη και τα λεφτά που θα χαθούν πολλά και χωρίς νόημα.
