Τι αλλάζει από την Παρασκευή στις στοιχηματικές εταιρίες;

Ανανεώθηκε:
stoiximatikes

Σε εντελώς νέο πλαίσιο θα λειτουργούν από την ερχόμενη Παρασκευή (06/08) οι διαδικτυακές εταιρίες που ειδικεύονται στο στοίχημα και τα τυχερά παίγνια. Πρεμιέρα θα κάνει το καινούριο καθεστώς με βάση τις οδηγίες που έχει δώσει Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.

Οι αδειοδοτημένες εταιρίες online για τυχερά παίγνια είναι 15 στο σύνολο. Σύμφωνα με το νέο νόμο, η ΕΕΕΠ θα παρακολουθεί τη δραστηριότητά τους και τις κινήσεις γύρω από τα έσοδα. Και όλα αυτά σε πραγματικό χρόνο, κάτι που γίνεται εφικτό μέσω της τεχνολογίας.

Συγκεκριμένα, μέσω πληροφοριακών συστημάτων θα πραγματοποιείται από μακριά η διασύνδεση με το ψηφιακό περιβάλλον όσων κατέχουν άδεια Άδειας Παροχής Υπηρεσιών Τυχερών Παιγνίων μέσω Διαδικτύου. Την όλη διαδικασία έχει οργανώσει ειδικοί της ΕΕΕΠ. Διασφαλίζεται επίσης ότι δεν μπορεί να γίνουν με αυτόν τον τρόπο εξωτερικές παρεμβάσεις.

Δείτε τις νόμιμες στοιχηματικές εταιρίες στην Ελλάδα

Πριν από λίγο καιρό, η Επιτροπή είχε ανακοινώσει διαγωνισμού ύψους 1,22 εκατομμυρίων € για την ανανέωση και τον σχεδιασμό της Κεντρικής Αποθήκης Δεδομένων και Πληροφοριακού Συστήματος Αναφορών και Επιχειρηματικής Ευφυΐας. Με στόχο ακριβώς να αναπτυχθεί η διαδικασία ελέγχου στο τεχνικό της κομμάτι.

Με το καινούριο ελεγκτικό μηχανισμό, η ΕΕΕΠ θα έχει πρόσβαση σε δεδομένα και θα μπορεί να εποπτεύει τις κινήσεις των κερδών. Παράλληλα, θα είναι σε θέση να δει στοιχεία και για την παικτική συμπεριφορά που συνδέονται με τα έσοδα των εταιριών, ώστε να έχει πλήρη εικόνα.

Ο τρόπος ελέγχου θα γίνεται μέσω ενός “θησαυροφυλακίου” σε ψηφιακή μορφή. Εκεί θα πρέπει οι εταιρείες κάθε δίωρο το αργότερο να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους. Από εκεί και πέρα, κανείς δεν θα μπορεί να τα τροποποιήσει.

Να σημειωθεί πως ως τώρα, οι διαδικτυακές εταιρίες υπέβαλαν δήλωση για τα έσοδά τους από τον στοιχηματισμό και τα τυχερά παίγνια. Η μέθοδος αυτή έδινε χώρο σε φαινόμενα φοροδιαφυγής και μη δήλωσης εσόδων. Οι σχετικοί έλεγχοι εντατικοποιήθηκαν την τελευταία πενταετία, ωστόσο το νέο σύστημα έρχεται να δώσει ριζική λύση στο θέμα.

Με βάση τους νέους κανόνες, η διορία για να λειτουργήσει όπως πρέπει το ψηφιακό σύστημα εποπτείας και να γίνει η σύνδεσή του με κάθε πάροχο είναι 12 μήνες έπειτα από την χορήγηση άδειας. Αυτό τοποθετεί το χρονικό πλαίσιο ως τον και τον Αύγουστο του 2022, όταν και πρέπει οι διαδικασίες να έχουν ενσωματωθεί πλήρως.